По-добре сива, отколкото никаква икономика

Реално сивият сектор бил 25-30%, успокоява Трайков
Обновена: 11 май 2011 15:12 | 11 май 2011 09:50,
214
По-добре сива, отколкото никаква икономика
Трайчо Трайков. Снимка: БТА

За България е по-добре да има сива, отколкото никаква икономика, заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков пред bTV.

Той поясни, че дори хората, който работят в сивия сектор, имат принос за брутния вътрешен продукт.

"Икономиката посивява, когато на бизнеса му излиза по-евтино да работи в сивия сектор, отколкото да си плаща данъците", коментира още енергийният министър публикуваното изследване, според което 40% от икономиката на България е в сивия сектор.

По думите му обаче тези данни могат да бъдат оспорени.

"Оценките за сивата икономика се основават на различни методологии. Тази, която беше публикувана вчера, е въз основа на възприятието на хората, а е доказано, че когато се говори за възприятието на хората, обикновено се дава по-голям процент на сивата икономика, отколкото е в действителност", коментира министърът.

"Хората лесно се сещат за случаи, когато фризьорката не им е издала касова бележка или други малки неща, които не се отчитат. Но големите обороти действително са в светлата част на икономиката", смята Трайчо Трайков. 

Според министъра има и друг начин да се изчисли сивата икономика и той се прави периодично.

Още по темата

"Сивата икономика идва от неплащане на данъци, неотчитане на обороти и контрабанда. Когато всеки от тези елементи се прецени експертно, можем да направим оценка. По тази методология сивата икономика фигурира между 25-30%. Но това са неща, от които Министерството на финансите се интересува най-много, защото там се губят постъпленията в прихода", коментира министърът.

"Когато беше въведен плоският данък от 10%, редица хора и фирми разбраха, че им е по-скъпо да избягват плащането на данъци, отколкото да си ги плащат", смята още Трайчо Трайков.

Министърът припомни, че миналата седмица парламентът е приел Закона за изменение и допълнение на Закона за ограничаване на административното регулиране.

"Той въведе принципа на мълчаливото съгласие при всички административни режими. Ако трябва да се регистрирате за нещо и си подадете документите, а администрацията не ви е отговорила в срок, това значи, че е съгласна", поясни министър Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първа Първа стъпкаПървата стъпка е приватизация, която Стиглиц за по-правилно нарича коруптизация. Вместо да се насочат към продажба на държавните предприятия, местните лидери с удоволствие подаряват електрическите и водните компании на своята страна, като се позовават на инструкциите на Световната банка за да задушат недоволството. Можеш да видиш как им светват очите пред перспективата да получат 10% комисионна по сметка в швейцарска банка срещу смъкване на цената на националните активи Първа стъпкаПървата стъпка е приватизация, която Стиглиц за по-правилно нарича коруптизация. Вместо да се насочат към продажба на държавните предприятия, местните лидери с удоволствие подаряват електрическите и водните компании на своята страна, като се позовават на инструкциите на Световната банка за да задушат недоволството. Можеш да видиш как им светват очите пред перспективата да получат 10% комисионна по сметка в швейцарска банка срещу смъкване на цената на националните активи с няколко милиарда.И правителството на САЩ знае това обвинява Стиглиц като минимум за най-голямата коруптизация приватизацията в Русия от 1995. Министерството на финансите на САЩ считаше преизбирането на Елцин за чудесно. Не се интересувахме, дали изборите са честни. Искахме чрез комисионни Елцин да получи пари за своята предизборна кампания. Следва да спомена, че Стиглиц не е умопомрачен конспиратор, който бълнува за черни хеликоптери. Той беше част от играта, член на кабинета на Клинтън, председател на президентския екип от икономически съветници. Най-гнусното за Стиглиц е, че подкрепяната от САЩ корупция сред олигарсите унищожава индустриалните активи и свива националната продукция почти наполовина предизвиквайки икономическа депресия и глад.
94
2
 
4
 
! Отговори
икономист преди 13 години
До 90 Явно нямаш на представа какво е сива икономика и какво е мафия, която също има бизнес, но престъпен бизнес. Има престъпен бизнес и сива икономика. Това са две различни понятия. Сивата икономика се контролира чрез икономически средства, закони, контролни ограни, правилници и т.н. Срещу престъпния бизнес се бори полицията, съда и т.н
93
0
 
5
 
! Отговори
до 97 преди 13 години
Да им отнемем властта и парите и да ги вземем ние.
92
2
 
16
 
! Отговори
мнение преди 13 години
Тея се дрогират. Е, как един от това правителство не каза нещо умно, барабар с шефа си Боко!!!
91
4
 
9
 
! Отговори
истината преди 13 години
В България икономиката не е сива,а червена.Хора които избиваха и вкарваха в лагери и затвори фабриканти,занаятчии и "кулаци"-предприемчивите българи,са тъй наречения нов "елит"/олигарси/ и за това страната е на този хал.Нищо добро не ни чака защото и техните деца и внуци са същите.Изхода е само един-да им отнемем властта...
90
0
 
15
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 13 години
Трайчо, Трайчо де да беше прав, че сивата икономика идва от фризьорката или магазинера дето не отчели оборот от 5 лв., а големите "бизнесмени" са чисти, като момини сълзи и си декларират всичко :). Пък и сам си противоречиш, аз не съм чувал още кварталния ми бакалин да организира контрабандни канали. Чувал съм обаче приятеля на премиера Златев да го прави, както и за един друг приятел едновременно на премиер и президент, както и там за някакво покровителстване и защита от тяхна страна.
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поне едно смислено нещо направи този на снимката и то след съвет на един виден журналист - да си оправи бритона.Журналистът е Сашо Диков разбира се!
88
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трайчо дава,ама администрацията под него не дава!Свирепи инспектори сноват с полиция и правят актове на хората,че работят без разрешително.А на тях кой им разреши да дишат?Кой решава,че те като са държавни служители с гарантирана месечна заплата имат право да хранят децата и семействата си?А бабичката излезнала там да продаде някое цвете от градината си (защото и е огромна пенсията) и те и фраскат акт,че е в сивата икономика.Пуууу! Смърт за такива гадове!
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе трайчо трай си бе. какво хубаво име ти лепнали вашите
86
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трайчо одобри и търговията с оръжие, наркотици, лекарства и т.н. под тезгяха:)
85
1
 
7
 
! Отговори
ТОВА Е преди 13 години
напротив.сивата икономика=мафия.изобщо не става въпрос,драги манипулаторе 69 за лелката с геврецити и другите ти тъпотии.това най-напред не е икономика,ако трябва да сме точни.става въпрос за големите фирми/само един пример-цигарената фабрика в пловдив,която "законно" бълва огромни количества цигари без бандерол/*** "законно" ги продават на черния пазар и този който знае,а допуска това е корумпираното правителство,начело с премиера му,защото си получават тяхното.това ли е нормално г-н трайк
84
0
 
4
 
! Отговори
икономист преди 13 години
До RED. Научи българския език. Написах: "Германия дори неофициално стимулираше сивата икономика." Минало време. Когато Германия е имала нужда от сива икономика, го е правила.
83
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко жалко един министър да приветства сивата икономика! От друга страна е добре защото Дянков иска да събере над 200% данъци относно заплатите. Големите обороти са от оръжие и наркотици. Не съм чул още някъде по света наркобос да обяви приходи от наркотици. Отново издънка на Трайчо. Трайчо, що не си траеш? Мълчи като те питат и не знаеш какво да приказваш и, отблагодари ли се на генералния на НЕК дето ти спаси кожата?
82
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По добре никакъв министър от колкото ***! По добре никакво правителство от колко *** тикви и сие!
81
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Човешките закони стоят над обществените.Когато държавата не мисли за хората,когато на върха й се е вклинила една крадлива пасмина,всеки започва да се спасява по единично.Защото моралът свършва,когато коремът започне да къркори.
80
2
 
14
 
! Отговори
Не е верно! преди 13 години
Трайчооооооо! И ти ли почна с глупостите
79
1
 
6
 
! Отговори
Rad преди 13 години
До 69/ икономист-Явно си доста зле в икономическата област и не си си показвал носа навън от милата си татковина. Да пишеш, че в Германия стимулирали сивата икономика е просто неуместно-напротвив, кожата ти ще свалят и отдавна да са те забравили там ако те гепят без договор или неплащане на данъци и осигуровки
78
0
 
8
 
! Отговори
до 81 преди 13 години
Не знам за западна Европа, но в една Гърция си е масова практика българи да работят без трудови договори.
77
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз отивам да изкарам някой сив лев,а вие си спорете.После обаче аз ще имам за сладолед,а вие пак си спорете сив ли ми е сладоледа или бял..))))
76
0
 
8
 
! Отговори
до 69 преди 13 години
бъркаш де-юрето, с де-фактото, на запад не гонят нелегално рботещите, защото няма кой да им работи, а тук хората се чудят как да оцелеят, затова и крият данъци, не плащат осигуровки и т.н.