Сините: À почнат "Белене", à искаме вот на недоверие

Обричат се на нова дилема покрай вота на недоверие
Обновена: 18 май 2011 10:23 | 18 май 2011 10:17,
132
Сините: À почнат "Белене", à искаме вот на недоверие
Граждански протест срещу АЕЦ Белене, гр. София, 31.03.2011г. Снимка: Архив Булфото

Покрай началото на консултациите за вот на недоверие, поискани от БСП, Синята коалиция отново демонстрира, че не е наясно опозиционен играч ли е, или не. 

Пред БНТ съпредседателят на коалицията Мартин Димитров обяви, че ако ГЕРБ даде сигнали, че ще строи "Белене", от партията ще започнат да събират подписи за вот на недоверие и ще искат персонални оставки. 

Димитров определи строителството на втората АЕЦ като „национално предателство“ и „тежък пробив в националната сигурност“.

Това обаче не означава, че СК ще подкрепи вота на недоверие на БСП.

Водещ:

Не смятате ли, че тази ревност между политическите партии ви прави лоша услуга – на вас, партиите, които в момента сте в опозиция. Какъв е проблемът, ако смятате,че аргументите на БСП са разумни, а те засега са  заявени като неуспех в социалната и икономическата сфера, та какъв е проблемът, ако смятате тези аргументи за разумни да ги подкрепите. Нищо че са БСП.

Мартин Димитров:

Това не е в момента темата и няма игра на думи, и игра на теми. Не това е въпросът, истинският въпрос в момента, пак ви казвам. В момента тези месеци се решава до голяма степен бъдещето на България. Къде ще стоим. Те ако поемат ангажимент за 11 млрд. евро, колкото струва Белене, вие знаете ли колко години ще минат. Това е повече от външния дълг на България. Това са такива тежки ангажименти, които ще трябва да минат много правителства , да го дооправим това бедствие. Това е темата, по която трябва да има вот на недоверие и истински дебат в парламента. Но БСП, за да няма дебат по тая тема, ще искат друга тема. Тя дали ще бъде икономическа, социална или някаква друга, целта им е да скрият този дебат. И да скрият, че те са във фактическа коалиция с ГЕРБ по най-важния въпрос в държавата в момента...“

Още по темата

В крайна сметка по време на интервюто не стана ясно как ще гласуват на предстоящия вот на недоверие. До последно синият лидер твърдеше: „Когато видим позицията на кабинета по "Белене", СДС ще каже своето окончателно решение дали да подкрепи или не назряващия вот на недоверие“.

Димитров нарече мнението на премиера Борисов по "Белене" "еволюция, която граничи до революция".

„До вчера казваше гьол, до вчера казваше корупционна схема, сега казва най-важният структурен проект на държавата.“

Според Мартин Димитров оставката на Христина Митрева няма да промени нищо в държавата, нито ще реши някакъв проблем.

„Аз забелязвам, че вече има персонални войни кой да е началник еди-къде си, не дебат за реформи, не дебат за подобряване благосъстоянието на хората, битката, която се води в това правителство в момента, е да махнат този и да сложат друг“, заяви той.

Отлагането на обявяването на кандидатурите за президент на ГЕРБ и БСП Димитров определи като „бягство от борбата и поемането на отговорност“.

„Нашите двама кандидати не само са обявени, но и Румен Христов, и Светослав Малинов вече обикалят страната и представят своите идеи“, разясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На Бойко Борисов ръцете са му вързани,гащите долу,само устата му е свободна да ръси глупости.Успя да се нареди плътно до Първанов,в редицата на националните предатели
47
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко струва токът от Козлодуй? До няколко години Русия ще спре да прибира нашите ядрени отпадъци. Те ще бъдат заравяни в Козлодуй. Вече се подготвя въпросният трап. Според оценки на специалисти, закопан ядрен *** е опасно радиоактивен между 160 000 и 26 милиона години. През цялото това време ще трябва да бъдат плащани заплати за хората, които ще надзирават закопания атомен ***, за да не стане нещо.Та, колко ще струва плащането на пет-десет заплати за 160 000 години напред? Една заплата отива към 30 милиарда сегашни лева, по-нататък сметнете сами.Колко евтин, кажете ми, е токът от Козлодуй?
46
3
 
8
 
! Отговори
Алъш- Вериш преди 13 години
Боко ще започне да строи АЕЦ Белене не защото е убеден в правотата на този проект, а защото руснаците го купиха с много, много мангизи и това е ясно на цяла България.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко ще струва токът от АЕЦБелене? Дотук един милиард евро сме платили ние. От всеки български гражданин включително бебетата и старците вече са взети по 250 лева. Какво имаме срещу това? Кален трап, който не струва повече от 10 000 лева да бъде изкопан. Къде са останалите пари? В джобовете на заслужилите другари. Колко още пари искат заслужилите другари? Има-няма към 14 милиарда евро. Ще рече по още има-няма 4 000 лева на калпак население, с бебетата и бабите барабар. А после? За после вижте надолу
44
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко евтин е токът от Чернобил? Две държави Беларус и Украйна още не могат да се съвземат от икономическия потрес, последвал гръмването на Четвърти реактор преди четвърт век. Милиони хора загубиха дом и препитание, дотук от рак са загинали най-малко 600 000 души. Всяка година държавните бюджети на Беларус и Украйна отделят огромни суми за ограничаване на вредите. А предстои нов саркофаг за милиард евро. След 25 години пак. И пак. И пак. И така още сто-двеста хиляди години. А може и милиони...Та, колко струва токът от Чернобил? Колко изобщо струва атомният ток, като се има предвид, че по един Чернобил се случва средно на всеки десет години?
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко евтин е токът от Фукушима? Жителите от региона загубиха препитанието си, работещите по аварията до година-две ще загубят живота си. Дотук са похарчени стотици милиони за покриване на щетите от аварията, а предстоят още милиарди за извеждане от експлоатация (20 години), за затваряне в саркофази и подводни стени, за преодоляване на последствията.
42
1
 
6
 
! Отговори
narod преди 13 години
ve4e na vseki im e qsno 4e v BG nqma umni glavi,da uparvlqvat dirjava
41
7
 
3
 
! Отговори
льохМАН преди 13 години
38 къде прочете, че Германия спира реактори ?Германия "преразглежда" евентуални проекти за нови реактори.А знаеш ли, че след това съобщение плюс новината за по-голямо използване на ВЕИ, цената на "тока" им скочи веднага с 25% ?
40
8
 
8
 
! Отговори
На Марти майка му преди 13 години
Мамин Мартинчо, почна много да ме дразниш ако имаш да кажеш нещо умно - кажиако не - скрий се и си трай
39
1
 
9
 
! Отговори
ARE BE преди 13 години
100 млрд. са си бая парички бе човек :)Мога и да ти кажа също защо сената в САЩ са отказали спонсорирането от 6 млрд. US. Един глупав сенатор (пак политик, и го давам за пример защо политиката и науката нетрябва да имат нищо общо) питал "Абе с таз машина ще открием ли Бог".След като му било обяснено, че е *** спонсориранте било отказано и затова ускорителя е построен в Женева.Та си мисля, че е добре независими специалисти да се изкажат, а не лобисти и мекерета като този от статията
38
2
 
3
 
! Отговори
маринчоооо преди 13 години
А ДЕ! ОТКОГА ГО ЧАКАМЕ ДА ПОУМНЕЕТЕ,ЧЕ ТИЯ ТРЯБВА ДА СИ ХОДЯТ ПО ВСЯКАКВИ ПРИЧИНИ!
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 21 ... приятел , точно десните на Иван Костов съсипаха средният и дребен бизнес в БГ.Едно време 1997,когато бяха на власт, процъвтяваше търговията по западната граница с Сърбия и Македония.Хората отваряха магазини,строяха,създаваха производства,защото всеки божи ден идваха западните комшии и пазаруваха,питай някой от Кюстендил,Дупница,Сандански и целият регион,те ще ти кажат колко са изкарвали на месец... Другаря Костов им разказа играта като забраниха на комшиите да пазаруват на едро от БГ..
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И защо да не внасяме ток, ако ще е по-евтино отколкото да го произвеждаме?Австрийците да не би да са по *** от нас?Сега и германците почват да затварят реакторите си, само ние сме "най-умните" и винаги почваме нещо, когато то вече тотално се отхвърля по целия цивилизован свят.За зависимостта от мама раша даже няма да споменавам, то това е и най-голямата болка на 5тата колона предатели, комуноиди у нас де - да видят големия член на Гоце осъществен.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В събота (14.май 2011 г) преди обяд в качеството си на министър председател на България присъствахте на конгреса на Съюза на репресираните от комунистическия режим и от трибуната на форума заявихте, че няма да им се дадете! На комунистите! Децата на тези същите доскоро, ако не бяхме ние да ги свалим, управляваха! и призовахте да сме БЕЗПОЩАДНИ! След обед на същия ден, о, чудеса! Безпощадно се втурнахте, отново в качеството на министър председател, да откривате голф клуба в Правец, все едно е обект на правителството от общодържавна значимост. За онези, които не знаят или са забравили нека припомним. Голф клуб Правец е частна собственост на фирма Тера Тур Сервиз, чийто едноличен собственик е Васил Златев. Същият от 1968 г та чак до 1989 г кмет на Правец, изключително близък с Тодор Живков последния комунистически вожд. Кметуването му приключва с осъдителна присъда за длъжностни престъпления. През 2010 г комуниста Васил Златев е класиран на престижното пето място сред стоте най-богати българи!
34
2
 
4
 
! Отговори
льохМАН преди 13 години
29 ти как пресметна, че "тока" от Белене ще е по-скъп от ВЕИ ?
33
1
 
9
 
! Отговори
хаиде стига бе преди 13 години
едно си баба знае едно си бае. прави впечатление колко "умело" се избягва въпроса защо се играе партийно а не в полза на националния интерес. уморихме се вече 20 години от партиини конфронтации СДС-БСП-ДЦБ-НДСВ и т.н., кога ще почнат да работят за обществото и националните интереси ????
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
26, ами ако не отворим Белене ставаме енргийно зависими от Турция(която тепърва ще си строи АЕЦ) и Европа.. Все тая от кого ще станем зависими.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
19, къде ги видя тея 6 млрд. за адронния колайдер в CERN? Аз четох, че са над 100 млрд..
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Белене" - не , "Козлодуй" - не!Само да отричаш е лесно, предложи алтернатива тогава!Може би да внасяме ток от Америка?
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много от форумните *** просто си повтарят набитата им от платените медии теза, че видиш ли щом е АЕЦ, енергията ще е евтина. НИЩО ПОДОБНО, с новите разходи по строеж и мерките за сигурност, които ще струват колосално количество инвестиции (пари), тя ще струва по-скъпо и от ВЕИтата, а ще е в пъти по-опасна и вредна.