Съдът пусна вот на недоверие на Борисов

Опозицията ще може да атакува веднага след вот на доверие
Обновена: 17 май 2011 15:46 | 17 май 2011 15:40,
183
Съдът пусна вот на недоверие на Борисов
Борисов може вече да бъде атакуван. Снимка: БТА

Опозицията ще може да иска вот на недоверие към правителството, преди да са изтекли 6 месеца от искан вот на доверие от кабинета.

Това стана ясно, след като Конституционният съд (КС) отмени част от действащия правилник на парламента като противоречащ на основния закон.

Той се отнася до скандалния чл. 98, който гласи, че „при гласуване на доверие или отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца“.

Именно на този текст от правилника за дейността на работата на парламента разчиташе премиерът Бойко Борисов, след като в началото на февруари сам поиска вот на доверие в разгара на скандала със СРС-тата и подслушването на шефа на Митниците Ваньо Танов. 

Целта му беше да си осигури шестмесечен комфорт и да не бъде атакуван от вот на недоверие преди изтичането на този срок. 

„Конституционно недопустимо е с подобен срок да се блокира възможността за иницииране на нов вот на недоверие посредством искане от правителството на вот на доверие. Шестмесечният предпазен срок е част от института „вот на недоверие” и е приложим само за него“, е категоричното становище на съдиите.

Според тях вотът на доверие е самостоятелен конституционен институт със своя собствена юридическа и политическа роля, което ясно е разграничено в основния закон.

Според КС невъзможността опозицията 6 месеца да иска вот на недоверие заради успешен вот на доверие води до необосновано ограничаване правата на малцинството.

„Отваря се възможност за злоупотреба с правото на правителството да иска вот на доверие и така да прегради напълно възможността на парламентарната опозиция да внася вот на недоверие било по цялостната политика, програмата на правителството или по конкретен повод“, посочват в мотивите си съдиите. 

Още по темата
20 яну 2011 18:16
1173

На практика при действието на оспорения чл.98 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, правителството би могло на всеки шест месеца да внася вот на доверие, който да се гласува от парламентарното мнозинство, предотвратявайки възможността опозицията да поставя по собствена инициатива и в съответствие с интересите на избирателите, които представлява, въпроса за политическата отговорност на Министерския съвет.

Според съдиите чл. 98 допуска възможността опозицията в парламента да бъде целенасочено лишавана от възможността да предизвиква дебати и гласуване на недоверие на правителството.

Това би довело до „диктатура на мнозинството” и до ерозия на политическия плурализъм, смята КС.

По недопустим начин оспореният член от правилника на парламента променя същностни характеристики на два самостоятелни института – вот на недоверие и вот на доверие, деформира ги и нарушава конституционно установения баланс между законодателната и изпълнителната власт“, заключават съдиите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
164, абе бегай от тук, че си много ***!
157
0
 
1
 
! Отговори
Ivanov преди 12 години
Tezi bezrabotni huligai nqmat 2 lv. v djoba si da si kupat kafe , tragnali ATENTATI da pravat ,skapana DARJAVA nemogat edin zakon da priemat i da zabranqt takiva 6estviq kato tozi ATENTAT ot strana na ATAKA ,6to za partiq tova.Misleh tova lqto da se prebiram v Blgariq na more , no ste hoda v Palma de Mliorka , neka tezi gladni jadni bezrabotni huligani ot ATAKA da hodat na more ta da vidim kolko oborot mogat da napravat.
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Към 156 !))) Ти и твоите 163 760 фена в ФБ, пак не стигате цифрата от 200 000 които желаят да напуснат страната и то имено подсилено, заради сегашното управление на "ГЕРБ" и ББ. Прочете ли статията "200 000 души "не искат да живеят в България""И това е анкета,не е мнението на всички...времете ще покаже и тогава се върни и прочети коментара си оракуле!)))))
155
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
към 157 явно не знаеш какво да пишеш.Мога да кажа че Борисов е единствения политик на който феновете в бука се увеличават от 200 до 300 на ден.
154
0
 
1
 
! Отговори
УФСЪ преди 12 години
до 158и каква е връзката с дискусията?? - да не би да има "дълбог психологически анализ на виртуалността"или просто сбърка форумае понякога трябва и да се чете ( не е задължително да се мисли)
153
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айдееее... Другарите ни заляха с алена диария...
152
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 12 години
Само Румен Петков може да е най-добрия президент.Вижте как се опери на цяла Америка и сега Уорлик трепери целия и се моли да не го свалят
151
1
 
6
 
! Отговори
чл. 212 (а) (2) преди 12 години
' Румен Петков: Никога не съм уринирал във фонтан! 'Koй трябва да бъде следващият президент на БГ ?Кой е ' творецът ' на фразите : ' Куйович, Муйович, Уйович ' , ' Муйо пилата ' , ' *** и пульо ' , ' Ще взема душата на Уорлик ! ' , ' Уорлик е *** ' ? Тези фрази са форма на ' висша дипломация ' и затова Р.П. трябва да бъде следващият президент на БГ !Необходимо ли е да се променя конституцията заради Сергей ? Сергей използва ли фрази като горните ? Ако Сергей не владее формата на ' висша дипломация ' като Р. П. , то тогава за какво му е да става президент на БГ ?
150
6
 
11
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 12 години
Ами ще ти кажа Анонимко 156. Първо потърсих във фейсбуук и не видях страница с толкова фенове на Борисов, но пък имаш доста групи против герб. А отностно колко биха гласували за герб, май ще си останете с тези 163 760 и повярвай ми и с тях може да не останете.
149
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз и още 163 760 фена сме за Борисов само в бука.Познайте колко са за него в България.
148
9
 
8
 
! Отговори
Читател преди 12 години
Абе вие, привържениците на БСП, понеже сте стари хора и скачате от леглото рано сутрин, веднага започвате атака с/у гербаджиите и хвърляте лиги наляво и надясно! Запазете лигите си и за други дни! И кого защитавате: милионерите руменовци, Гущеров, Кр.Гергов, Г.Гергов - Свинаря, Гуци, дето беше вареста, В.Златев, Н.Банев, Масларова с двата грамадни апартаменти в София? Разбирам, че ви хваща старостта, ама отвреме навреме вдявайте; питайте и децата и внуците си какво представлява върхушката на Столетницата! Ега ти лявата партия с милионери начело! И по-малко емоция, че за стари хори тя е противопоказна да не вземете да гушнете здравеца!
147
1
 
4
 
! Отговори
Озадачен преди 12 години
Вие се благодарете,че синът на Пъпеша - Евг.Танчев, е шеф на КС и че там е бъкано с хора на Тройната коалиция - престаряли, кандидати за старчески дом, които ви играят по свирката. Защото това не е институция,която си казва мнението дали дадено решение или закон са законосъобразни, а направо измести НС от неговите законодателни функции. Ама така ще е ,когато за членове на КС назначават хора в доста напреднала възраст, а тя си казва думата - едни помъдряват, други се вдетиняват,трети - оглупяват, четвърти ги хваща склерозата. И когато гояма част от депутатите не знаят за какво са избрани и че РъБъ е ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА , а не вилает на Първанов и Танчев. Затова Станишев точи брадвата и се хили на управляващите: ако много знаете,всички приети от НС закони ще ги даваме за мнение на Дядя Женя и четата му!
146
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиквения чупи *** всеки ден. Скоро ще се махне, но съсипа напълно и бизнеса и хората.
145
13
 
10
 
! Отговори
Зак преди 12 години
Още малко. Само още няколко месеца остават, докато се премахне тази *** от конституционния съд - първите авери на Гоце. И за вас и за Гоце ще има съд само да дойде президента на ГЕРБ.
144
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая *** Тиква явно се помисли за недосегаем диктатор! Няма да стане, другарю Борисов, комунизмът си отиде!
143
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
TIKVATA RAZBI I BEZ TOVA OSHUSHKANATA NI DURJAVICA. I PRODULJAVA. A TUK NEKOLKKO PLATENI GERBERASTI, RIMUVA SE S ,,DERASTI, GO VUZHVALIAVAT, LIJAT MU..SESHTATE SE. I KAKVO...PONE S IMENATA DA IZLEAZAT A TE ANONIMCHICI. BREEE, MNOGO SE NAVUDIHA ANONIMCHICI GERBERASTI, AMA KAT MU DODE KRAIA NA TEHNATA ZVEZDA KVO SHA PRAVIAT? AZ VIKAM DA SI IDAT S NEGO U AMERIKA DET SHTE IZBEGA. AKO OSTANE TUKA SHTE MU SE STUJNI. ABE TAKA SI MISLIM. PODOBRE E DA GO NEMA AKO MOJE OSHTE DNES!!
142
7
 
5
 
! Отговори
Епидемиолог преди 12 години
Хора, пазете хигиена!!! Този сайт е заразен с нов опасен щам на escherichia coli. Новият болестотворен микроб е изолиран, изследван и наименован - "escherichia coli Kutevika". Болестта започва с несвързано бръщолевене и обикновено завършва с мъчителни кърваво-червени диарии по форумите. Сред народа заболяването е известно като "Кутево осиране" (още "социалистическо осиране"). Има данни, че щамът е бил създаден в Съвеския съюз и е пренесен в Родината от Кутев.
141
0
 
11
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Не 120, дори и 99 депутати са ни много!!!
140
39
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за Бойко -плюспротив Бойко -минус
139
9
 
20
 
! Отговори
dreben преди 12 години
От доста време търся някой дето да си признае, че е гласувал за ГЕРБ. Анонимни, колкото искаш, но с името си никой не застава. Хубаво би било ако поне срам ги е хванал...