Сините: À почнат "Белене", à искаме вот на недоверие

Обричат се на нова дилема покрай вота на недоверие
Обновена: 18 май 2011 10:23 | 18 май 2011 10:17,
132
Сините: À почнат "Белене", à искаме вот на недоверие
Граждански протест срещу АЕЦ Белене, гр. София, 31.03.2011г. Снимка: Архив Булфото

Покрай началото на консултациите за вот на недоверие, поискани от БСП, Синята коалиция отново демонстрира, че не е наясно опозиционен играч ли е, или не. 

Пред БНТ съпредседателят на коалицията Мартин Димитров обяви, че ако ГЕРБ даде сигнали, че ще строи "Белене", от партията ще започнат да събират подписи за вот на недоверие и ще искат персонални оставки. 

Димитров определи строителството на втората АЕЦ като „национално предателство“ и „тежък пробив в националната сигурност“.

Това обаче не означава, че СК ще подкрепи вота на недоверие на БСП.

Водещ:

Не смятате ли, че тази ревност между политическите партии ви прави лоша услуга – на вас, партиите, които в момента сте в опозиция. Какъв е проблемът, ако смятате,че аргументите на БСП са разумни, а те засега са  заявени като неуспех в социалната и икономическата сфера, та какъв е проблемът, ако смятате тези аргументи за разумни да ги подкрепите. Нищо че са БСП.

Мартин Димитров:

Това не е в момента темата и няма игра на думи, и игра на теми. Не това е въпросът, истинският въпрос в момента, пак ви казвам. В момента тези месеци се решава до голяма степен бъдещето на България. Къде ще стоим. Те ако поемат ангажимент за 11 млрд. евро, колкото струва Белене, вие знаете ли колко години ще минат. Това е повече от външния дълг на България. Това са такива тежки ангажименти, които ще трябва да минат много правителства , да го дооправим това бедствие. Това е темата, по която трябва да има вот на недоверие и истински дебат в парламента. Но БСП, за да няма дебат по тая тема, ще искат друга тема. Тя дали ще бъде икономическа, социална или някаква друга, целта им е да скрият този дебат. И да скрият, че те са във фактическа коалиция с ГЕРБ по най-важния въпрос в държавата в момента...“

Още по темата

В крайна сметка по време на интервюто не стана ясно как ще гласуват на предстоящия вот на недоверие. До последно синият лидер твърдеше: „Когато видим позицията на кабинета по "Белене", СДС ще каже своето окончателно решение дали да подкрепи или не назряващия вот на недоверие“.

Димитров нарече мнението на премиера Борисов по "Белене" "еволюция, която граничи до революция".

„До вчера казваше гьол, до вчера казваше корупционна схема, сега казва най-важният структурен проект на държавата.“

Според Мартин Димитров оставката на Христина Митрева няма да промени нищо в държавата, нито ще реши някакъв проблем.

„Аз забелязвам, че вече има персонални войни кой да е началник еди-къде си, не дебат за реформи, не дебат за подобряване благосъстоянието на хората, битката, която се води в това правителство в момента, е да махнат този и да сложат друг“, заяви той.

Отлагането на обявяването на кандидатурите за президент на ГЕРБ и БСП Димитров определи като „бягство от борбата и поемането на отговорност“.

„Нашите двама кандидати не само са обявени, но и Румен Христов, и Светослав Малинов вече обикалят страната и представят своите идеи“, разясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
4
 
! Отговори
льохМАН преди 13 години
Ако някой си мисли, че с Белене ще поевтинее тока, се лъже.Той и сега не е скъп.5 (пет) ст. струва тока,5(пет) ст. се плащат за снабдяване и 5 за разпределение на КВтч.
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до #49 "АЕЦ Козлодуй" ЕАД: 15.75 лв./МВтч.соларни централи: 823.00 лв./МВтч.На нас ЕРП-тата ни продават тока за 178 лв/МВтч. (0.178лв/КВтч)
66
2
 
2
 
! Отговори
нях нях преди 13 години
На гол тумбак чифте пищови(rolf)
65
3
 
6
 
! Отговори
Oleee преди 13 години
" Известни без талант made in BG". Може би са пропуснали мартинчо в тая статия от днес без да искат! А може би са имали в предвид таланта му на *** и марионетка? Не знам каква е причина да го пропуснат, но когато некъдърник се вживява прекалено много нещата завършват трагично! Лошото е, че ще е на наш гръб отново!
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този на снимката да не се е нафиркал бре! Много убава снимка са му намерили:) В следващото НС такива пияници може и да няма:)
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ех Мал/р/тине,колко мъка има по този свят...
62
2
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 13 години
Най скъпата човешка грешка е.................. Хитлер.
61
5
 
7
 
! Отговори
Tina преди 13 години
А сте спрели Белене, а не сте хванали и 0,1% за следващия Парламент.
60
3
 
9
 
! Отговори
наивник преди 13 години
Мартинчо се изказа като откровен лобист на тези които искат вместо в Белене България да облажи някой друг с нещо друго. Не че съм за Белене, ама гладът, безработицата, това че правителството не плати дълговете си към фирмите и ни вкара в ямата не са ли достатъчни. На практика вотът винаги е ДА или НЕ независимо дали си се въздуржал. Е, сега има вот за некадърно правителство вкарало ни в сериозна криза и на практика Мартинчо е готов да подкрепи правителството стига само да стане неговата с Белене
59
9
 
4
 
! Отговори
! преди 13 години
Първо, България има предостатъчно производство на ел. енергия, дори за миналата година имаме рекорд по износа, това за ***, които разправят как щяло да има режим на тока без Белене.Второ, този проект е супер скъп, и основната му идея е руснаците да напълнят гушката, и трето, тока от Белене ще е много скъп, който си мисли за евтин ток е пълен ***.
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Малтинчооо.Малтинчо,*** не ства от теб човече.Затри СДС-то и го обезличи доедна голяма НУЛА.Вие сте съучастници на Боко в настоящата НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.Себични *** начело с *** Костов.Не че БСП иДПС са по-читави ама сравнени с вас и Боко са направо АНГЕЛИ.
57
3
 
7
 
! Отговори
М.Димитров преди 13 години
Плашим гаргите.Предизборно.
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"ВСИЧКИ трябва да знаят СДС и ДСБ са ПРОТИВ новото другарско лапане на червената МАФИЯ !!!!!" Искат да лапат само ТЕ, но не се вреждат!!!!!!Нали така АЛ.
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голям праз! То Мартинчо да гледа дали ще влезне в следващото Народно събрание:) И аз не иска Мартинчо ама.......:) Пъс това с процентите на 53 е голям смях! Сигурно е ходил от врата на врата за направи изследването си:)
54
6
 
6
 
! Отговори
Did преди 13 години
Като гражданин на тази страна съм категорично против инвестиции в ядрена централа...ЗАЩО!...ами защото откакто съществува човечеството най - скъпата човешка грешка е Чернобил!...щетите се оценяват на 720 милиарда долара!!!Представете си че настъпи авария...погребваме за векове напред цялата си територия,население и поминъци,в същото време БВП на страната е около 50 милиарда...т.е. нищожен спрямо средствата за защита при евентуално събитие.Никакви аргументи не бих намерил за противното.А събитията се случват...защото и ние сме част от света!
53
2
 
3
 
! Отговори
данъкоплатец преди 13 години
Ако се почне Белене, ще затворят 5 и 6-ти блок.А 11млрд. е безумна цена.Трябва да се провери и сигурността на проекта.Не бива да се взимат прибързани решения.Трябва да се помисли и да се реши с възможно одобрение от всички политически субекти.
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЕФтин е само за льохманите, които нямат елементарна грамотност (не само писмена).В цената, която в момента ни представят за цена на тока от Козлодуй не са включени именно тези колосални 12-14 милиарда евро за изграждане + тези за новите мерки за безопастност + тази за изграждане на прилежаща инфраструктура и далекопроводи + нови огромни разходи за отработеното гориво.
51
7
 
6
 
! Отговори
BIG AL преди 13 години
Добре , Мартине !! Отлично !! Над 30 % от ГРАЖДАНИТЕ не искат ДУПКАТА -Белене!!!Всички останали ни бутат-към трой-шлемовете на Гоце..Който иска да мисли ..СЕга ще се види КОЙ , кое е ..Руските агенти герб , бкп , атаката , дпс ..:))))САМО така !! СИНЯТА КОАЛИЦИЯ НЕ ЖЕЛАЕ ЗАКОПАВАНЕТО на БЪЛГАРИЯ с АЕЦ-а!!!Р.Овч., рапони , цветита , гоцета нямат насищане..Готови са за новото КРАДЕНЕ !!!ВСИЧКИ трябва да знаят СДС и ДСБ са ПРОТИВ новото другарско лапане на червената МАФИЯ !!!!!
50
3
 
1
 
! Отговори
льохМАН преди 13 години
49 толкова е еФтин, че си на компа от сутринта.
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на синята мишка не и стиска ... нищо няма да направи, да не би случайно да вземат да го бутнат, и да вземат да станат извънпарламентарна силица