Прокуратурата разследва насаждане на етническа омраза

Атака пък обмисля да поиска забрана на ДПС
Обновена: 25 май 2011 16:10 | 25 май 2011 15:43,
337
Прокуратурата разследва насаждане на етническа омраза
Волен Сидеров. Снимка: БТА

Софийската градска прокуратура започна разследване за проповядване на етническа омраза след сбиването пред столичната джамия „Баня Баши“.

Засега производството е срещу неизвестен извършител, каза градският прокурор Николай Кокинов. Националното следствие ще установява дали при събитията пред „Баня Баши“ и в последвалия разговор между Волен Сидеров и вече отлъчения от ДПС депутат Корман Исмаилов, които стигнаха до бой в студиото на БНР, е проповядвана етническа омраза.

Днес Волен Сидеров, придружен от почти цялата парламентарна група на "Атака" и евродепутата Димитър Стоянов, внесе в градската прокуратура жалби срещу хора, които са нападнали привържениците на партията му пред джамията.

По думите му именно те са насаждали верска омраза, тъй като нарекли атакистите „гяури“. Сидеров се срещна с Николай Кокинов, за да му връчи снимки и видеоматериали, на които се виждат участници в петъчната молитва, които нападат хората на „Атака“.

Във връзка с коментарите за забрана на „Атака“ Волен Сидеров бе категоричен, че основания за това няма.

„Ако тръгне да се иска забрана на определена партия, не знам дали няма да излязат повече основания за закриване на ДПС“, заяви Сидеров, според когото със самото си създаване движението е било обявено като етническа партия.

В „Атака“ обмислят възможността да се обърнат към институциите, които имат право да сезират Конституционния съд за забрана на ДПС. Засега обаче решение за това не е взето.

„Можем да помолим омбудсмана. Сега събираме данни за проявите на ДПС през годините и може да се окаже, че там натрупването е много сериозно и действително има основания да се забрани тази партия“, коментира Сидеров.

Лидерът на „Атака“ коментира и думите на премиера Бойко Борисов, който днес заяви, че няма да допусне „всякакви партии да развиват политики на гърба на ГЕРБ“ и не изключи възможността за предсрочни парламентарни избори.

Според лидера на „Атака“ един предсрочен вот би довел до дестабилизация, тъй като няма да се събере стабилно парламентарно мнозинство. По думите му ГЕРБ избързват с позицията си за събитията пред джамията. Декларациите на всички парламентарни партии, които днес заклеймиха поведението на „Атака“, му напомняли за комунизма.

Още по темата

Все пак от думите му стана ясно, че „Атака“ няма да спре да подкрепя ГЕРБ, когато се касае за стабилността на управлението.

„По отношение на стабилността не трябва да правим резки движения, но ако ГЕРБ не иска, както чухме днес, нашата подкрепа, няма как насила да я даваме“, бе коментарът на Сидеров.

По думите му „Атака“ не иска разклащане на властта, а това е въпрос, който поставя ГЕРБ.

„След като не искат нашата подкрепа, не искат на сините, на РЗС, на какво разчитат тогава. Би трябвало на ДПС и БСП. Този въпрос те трябва да го изяснят вече“, призова управляващите Сидеров.

По отношение на разследванията за боя пред джамията лидерът на „Атака“ изрази надежда да има обективност и прокуратурата да си свърши работата. По думите му досега се е наблюдавало единствено заклеймяване на партията му, а нарушителите всъщност са други.

Сидеров повтори за пореден път, че високоговорителите на „Баня Баши“ са монтирани в нарушение на наредба на Столичната община, а мюсюлманите нямали право да се молят на тротоара извън джамията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
1
 
4
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Доган-консултант Бей е един а болен-Волен е неговия пророк!!Да не се пипа ДПС - това е най-успешния начин да се доят офците-еничари, наричащи себе си "турци" в БГ!Атака ще следи за целостта и непрекосновеноста на ДПС!
230
2
 
5
 
! Отговори
фанете мазакура преди 12 години
еййййййййййййййййййй ,много е кух тоя ,*** овча глава
229
0
 
3
 
! Отговори
gt преди 12 години
globalnoto zatoplyane zasegna i ataka-topi se .
228
0
 
4
 
! Отговори
hh преди 12 години
balgariya nad vsi4ko !!!vsi4ki etnosi jivee6ti v rodna BALGARIYA obedinete se !!!
227
2
 
10
 
! Отговори
Волф преди 12 години
Атака по един много наивен и глупав начин даде гластност на отдавна зреещ проблем.Проблем не само на България,който поради ред причини нашите политици не виждат.Настават лоши времена,и внимателно трябва да се преосмислят позициите ни.Исляма наистина настъпва-всичко друго е шменди капели!
226
4
 
9
 
! Отговори
ATAKA!!!!!!!!!! преди 12 години
DAVAI VOLENE
225
3
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Единственият, който запази хладнокръвие, и се произнесе като неутрален, но културен човек, беше кандидат-президентът от ДСБ С.Малинов. Той изрази мнението си, че призиви за забрана на Атака от страна на политически партии не бива да се правят и че политици не трябва да влизат в ролята на прокурори и на конституционни съдии. Останалите политици застанаха като пинчери в защита на турците и образуваха Общ блок срещу националистическата партия с призив "Атака - вън!" Може би е права експосланик Н.Макълдауни, която направи нелицеприятното заключение: Мошеници и чудаци задръстват българската политическа сцена.
224
2
 
10
 
! Отговори
Читател преди 12 години
Цитат от статия във в-к Стандарт, 24 май 2011 г. относно мелето пред Баня баши: В Холандия, която с пълно право се гордее с вековна традиция на толерантност, страхът от различието също доби антимюсюлманска окраска. Откровено антиислямистката партия на Пим Фортуин, кръстена на неговото име, през 2002 г.спечели 17 % на парламентарните избори. Подобни партии, и то успешни, има също и в Австрия, започват да се появяват в скандинавските страни, а лидерката на Националния фронт на Франция Марин льо Пен, в сравнение с която партия "Атака" си е направо миролюбива организация, в момента е фаворит на общественото мнение година преди президентските избори.Всички тези партии ги има, понеже има хора, които мислят така. Т.е. ще е добре да не се преобръщат нещата: не хората мислят така, понеже ги има тези партии, а точно обратното: тези партии съществуват, защото има такива хора. Може някому това да не се харесва твърде, но това е демокрацията. Останалото, както казва Бойко Борисов, е борба за гласове.
223
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Волен и Яне са напълно ненормални. Това го разбраха и децата. Друг е въпросът, че ДПС насажда етническа и верска омраза вече повече от 22 години. ДПС трябва да бъде забранена като терористична етническа антибългарска и антиконституционна партия.
222
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кой го *** какво е населението. Тук е България. Нямат място етнически партии като ДПС. Който се чувства турчин и не му е приятно тук да се маха. В България няма място за етнически партии.
221
2
 
9
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Ченгетата винаги са били гнусна *** -- еничари.
220
7
 
4
 
! Отговори
alperen преди 12 години
Пропускате факта, че 10% от бг населението са турци, господа. Прав ли съм
219
4
 
5
 
! Отговори
EVROPA преди 12 години
Българите с турски произход никога не са били сепаратисти. Те просто винаги са искали да упражняват своите културни и религиозни права, казва турската експертка и подчертава, че дори след преживяното през 80-те години повечето български турци са останали лоялни към България: Спомням си, че след като Движението за права и свободи влезе в българското правителство, един от българските министри от турски произход дойде в Турция. Той даде интервю за една турска телевизия, в което обаче говори на български език. Мисля, че това е много важен сигнал, който е доказателство за лоялността към България,
218
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do 236: Hitra lisica si ti , xaxaxa
217
3
 
4
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Относно популиското говорене, то там нещата са ясни - най-големите популисти са КОМУНИСТИТЕ, начелос Гоце!А относно миналия век, ами то ние не сме влизали в 21, е някой с бащи или дядовци активни борци може да са, но не и обикновенния българин!
216
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДОЛУ ДПС!
215
6
 
3
 
! Отговори
Kiril Nikolov преди 12 години
В България са познати три вида популистко говорене: елитарното на НДСВ, говоренето за масите на ГЕРБ и национал-расисткият популизъм на "Атака". Именно този вид популизъм - на Волен Сидеров и "Атака" - е най-опасният.Най-опасен си остава популизмът на Волен Сидеров и на партия "Атака", смята Антоний Тодоров. Емоцията на Сидеров и "Атака" е националистическо-расистка, избиваща понякога в яростни прояви на ултранационализъм и най-откровена ксенофобия. Роми, евреи, турци - "Атака" е срещу всички тях, тя издига нелепия лозунг "България на българите". А това е много опасно за демокрацията в една държава, която спазва принципа за равенството на всички граждани пред закона."Атака" връща България в миналия век
214
1
 
8
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Прокуратурата е ясно, че нищо няма да направи!До сега да има някой осъден?Не съм чул да има някой осъден крадец на едро с ЕФЕКТИВНА и СПРАВЕДЛИВА ПРИСЪДА, както и *** които крадят от бедните пенсионери!И сега няма нищо да стане, защото хората в тези институци НЕ защитават народа, а и никога не са го рпавили!
213
0
 
6
 
! Отговори
Проки моки преди 12 години
Прокуратурата - я да разследвате милионерчетата с жълто около устата. На 27 и 29 години братчето и сестричето. От къде са им милионите и как са купили Петрол. Не ви ли интересува?
212
2
 
3
 
! Отговори
ВИНКЕЛ преди 12 години
С колко килограма динамит трябва да се самовзривиш за да излетиш при АЛАХ и каде е МЕКА това ви е математиката и астрологията медицината. АЛАХ АКБАР бум и 77 девственици, да бе да *** скапаните тъпотий.