НС отсъди: "Атака" е опасна за България

Предварително ни осъждате, коментираха хора на Сидеров
Обновена: 27 май 2011 14:48 | 27 май 2011 10:25,
481
НС отсъди: "Атака" е опасна за България
Сблъсъците пред джамията. Снимка: БТА

С пълно мнозинство от 127 гласа парламентът прие остра декларация срещу опитите за подкопаване на етническия и религиозния мир в страната.

Декларацията беше прочетена от съпредседателя на „Синята коалиция” Иван Костов, но е съгласувана с лидерите на останалите парламентарни групи от ГЕРБ, ДПС и „Коалиция за България”.

Единствено „Атака” се разграничи от съдържанието на текста.

С документа депутатите осъдиха петъчната агресия на партията на Волен Сидеров в центъра на София.

„С тези свои действия тази партия се изолира от българското демократично общество”, е суровата присъда на всички партии в парламента.

Четирите политически партии изразиха дълбока загриженост от опитите да се създаде напрежение между българските граждани на религиозна основа.

„Със своя опит срещу етническия мир, създаващ заплаха за националната сигурност на България, „Атака” е опасна за управлението на страната”, се казва още в декларацията на ГЕРБ, ДПС, „Синята коалиция” и „Коалиция за България”.

Последва отново призив към прокуратурата и съда да спазят конституцията. Апелът към медиите беше да не дават трибуна на езика на омразата.

Единственият депутат на Волен Сидеров, който коментира декларацията, беше Станислав Станилов. Той обясни, че декларацията е нелегитимна и „Атака” няма да участва в дебата.

„Не са получени предварително резултатите от разследването на прокуратурата за инцидента пред джамията. Вие предварително ни обявявате за съдници и ни осъждате на смърт”, коментира депутатът от „Атака”.

Още по темата

Възможни са нови провокации около днешната петъчна молитва, потвърдиха в парламента. Отделно един от друг Явор Нотев от „Атака” и Иван Костов предупредиха, че имат информация за ново напрежение пред софийската джамия "Баня Баши" днес.

От „Атака” побързаха да се разграничат от такива действия, като обясниха, че няма да ходят пред софийската джамия, нямат и разрешение за такъв протест.

Иван Костов призова представителите на мюсюлманската общност да не се поддават на провокация.

„Няма нужда да защитавате себе си, защото държавата е в състояние да ви защити”, обяви от трибуната на парламента бившият премиер. И призова да не се отпушва бутилката на религиозното напрежение в страната.

Костов обясни, че декларацията на парламента е сигнал към Европейския съюз, Арабската лига и Ислямската конференция. За това, че България е твърдо решена да не се превръща в ксенофобска страна и е в състояние да противодейства на провокации за напрежение на религиозна основа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
387
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гневът - отрова за тялотоСпоред проучванията британците се ядосват най-вече на нахалниците по опашките, италианците пък на лошите шофьори, французите - заради зле приготвена храна, а шведите и норвежците изпускат нервите си, когато някой започне да се подиграва с родината им. Гневът, който впрочем през Средновековието се е смятал за смъртен грях, действа на тялото ни като отрова, в случай че не го излеем. Според редица изследвания задържането на гнева води до психосоматични проблеми, депресии и дори инфаркт.
386
12
 
5
 
! Отговори
КараИбрахим преди 12 години
Работете и правете деца-това е спасението.По 15 часа на ден и по 5 деца.Иначе загивате.
385
3
 
1
 
! Отговори
Erich Hartmann преди 12 години
Exa, kak izvedna6 Germaniq idva v Balgariq. Tova e Podarak ot ES i ot Evropiskiqt Konsens 4e Multikulti e hubavo i Islam e miren. Pfff....Dryzki ot Karamvili. Blagari pezete se da ne stane Balgariq sy6toto kato 6veziq ili Germainiq.
384
4
 
5
 
! Отговори
до караМангал преди 12 години
как ти викат на тебе и другите същества от вашия вид във вашата "родина"турция"
383
12
 
4
 
! Отговори
КараИбрахим преди 12 години
Не мога да ги разбера и опълченците на българщината, тези велики патриоти, които настояват, че са деца на изнасилени българки и потомци на роби, търпели безропотно цели пет века тежко робство, а не на земеделци със своя земя и кооперации, на занаятчии със свои еснафи, на търговци с кантори и в най-отдалечените градове на голямата империя, на хора, които са имали свои църкви и училища, издавали свои вестници и списания, пращали децата си в чужбина да учат, и на хора, вдигали въстания през всички векове от завладяването на България до освобождението й. Има нещо наистина патологично в тая патриотическа нагласа.
382
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оказа се, че най-големият проблем в България е петъчната молитва на мюсюлманите. Дали започна вече, че да пия една ракия и да попсувам под мустак Империята? О, ама то нямало Империя, нищо, важното е да се псува, няма да им работя в петък следобед я!
381
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека не търсим виновни, а решения!Това са само някои от многото въпроси, които биха могли да се поставят в тази връзка. Предлагам да не се търсят виновни, а да се представят и реализират конкретни предложения за разрешаване на проблемите. Аз съм абсолютно против опита за увеличаване на тиражите посредством думите "Турция" и "турско.Всички обитаваме една и съща земя, една и съща държава. Като имигрант изпитвам необходимостта да демонстрирам привързаността си към това общество. Въпреки че някои от моите ценности не биват уважавани, аз все пак уважавам ценностите на това общество. Преди да си съставим мнение за някого, би било препоръчително най-напред да почерпим достоверна информация.
380
11
 
5
 
! Отговори
КараИбрахим преди 12 години
До Манол:Това ли са достойните българи героите във Време разделно. Българите в романа са описани като страхливци и като стадо овце. Те никога не посмяват да влязат в бой с хората на Караибрахим, не се сражават за вярата си и за достойнството си, защото се страхуват да пролеят кръв и изпускат всички моменти да премерят сили с враговете си. Оставят се да ги изловят като пилци на сватбата на Манол, не се бият, дори когато спахиите отвеждат техните сестри, дъщери, годеници и любими пред очите им. А са пет пъти повече, както нееднократно се подчертава от автора.
379
3
 
2
 
! Отговори
до 378 преди 12 години
Бате..ти пи ли си хапчетата днес?... С какъв успех си завършил училище?.. *** и баща ти толкова ли нямаха време за теб?...
378
7
 
9
 
! Отговори
КараИбрахим преди 12 години
Пари за деца нямате,ама за телефони и немски коли втора употреба имате.
377
6
 
4
 
! Отговори
Манол преди 12 години
До КараИбрахим:Нашите синове знаят какво да направят с теб (знаеш какво ти "стана" във филма). Остава ти само да чакаш...
376
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има дни, които тръгват на зле още от сутринта. Човек се успива, изпуска автобуса, колата стачкува. Така през целия ден следват една подир друга дребни злополуки, които в комбинация могат да ни изкарат от нерви.
375
3
 
3
 
! Отговори
до 382 преди 12 години
Много добре казано
374
4
 
5
 
! Отговори
Моргата преди 12 години
***, дали се чувстват или не това си е техен въпрос. Те са част от българската нация и един истински български патриот ще се бори, както за своето добро така и за тяхното. България не е съставена от един етнос, а от много. Марш в училище да учите всичко пропуснато! Или ритайте бащите си в слабините с викове "Защо си ме направил толкова глупав, бе, тате?!"
373
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Психолозите смятат, че всичко е въпрос на настройка. Когато живееш с нагласата, че ще ти се случи нещо лошо, то ти се случва. Страхът от бъдещото нещастие ни прави несигурни, което води до грешки и така възникват злополуките. Но защо въпреки всичко някои хора изглеждат много по-големи късметлии от други? Защото тези хора са оптимисти. Те са невъзмутими и спокойни и по този начин правят по-малко грешки. Оптимистите винаги разпознават възможностите и се възползват от тях, пояснява професор Крюгер.
372
10
 
13
 
! Отговори
КараИбрахим преди 12 години
Национализмът изисква да родите и по 4-5 деца,а не да плюете,че другите раждат.Но вие не искате да се лишите от ракойката си в полза на децата си.
371
3
 
8
 
! Отговори
glavatar преди 12 години
ДПС и ГЕРБ също са опасни.
370
4
 
5
 
! Отговори
до Моргата преди 12 години
абе *** я питай някой от тия *** да ли се чуства БЪЛГАРИН
369
4
 
3
 
! Отговори
do 377 преди 12 години
Ai zimai si kilimcheto i obratno v turcia ***
368
8
 
6
 
! Отговори
Майстора преди 12 години
Има 3 прости средства, които може да използвате срещу мюсулманската наглост да се разпростират на улицата пред джамията:1. Светена вода от българска църква - вземете и поръсете тротоара пред джамията.2. Парче сланина на клечка - натъркайте обилно плочките.3. Свинска мас - разтопете и полейте тротоара или просто намажете плочките.И в 3-те случая около джамията се слагат достатъчен брой табели с надпис"Внимание! Терена е обработен със светена вода/сланина/свинска мас срещу мюсулманска наглост!