НС отсъди: "Атака" е опасна за България

Предварително ни осъждате, коментираха хора на Сидеров
Обновена: 27 май 2011 14:48 | 27 май 2011 10:25,
481
НС отсъди: "Атака" е опасна за България
Сблъсъците пред джамията. Снимка: БТА

С пълно мнозинство от 127 гласа парламентът прие остра декларация срещу опитите за подкопаване на етническия и религиозния мир в страната.

Декларацията беше прочетена от съпредседателя на „Синята коалиция” Иван Костов, но е съгласувана с лидерите на останалите парламентарни групи от ГЕРБ, ДПС и „Коалиция за България”.

Единствено „Атака” се разграничи от съдържанието на текста.

С документа депутатите осъдиха петъчната агресия на партията на Волен Сидеров в центъра на София.

„С тези свои действия тази партия се изолира от българското демократично общество”, е суровата присъда на всички партии в парламента.

Четирите политически партии изразиха дълбока загриженост от опитите да се създаде напрежение между българските граждани на религиозна основа.

„Със своя опит срещу етническия мир, създаващ заплаха за националната сигурност на България, „Атака” е опасна за управлението на страната”, се казва още в декларацията на ГЕРБ, ДПС, „Синята коалиция” и „Коалиция за България”.

Последва отново призив към прокуратурата и съда да спазят конституцията. Апелът към медиите беше да не дават трибуна на езика на омразата.

Единственият депутат на Волен Сидеров, който коментира декларацията, беше Станислав Станилов. Той обясни, че декларацията е нелегитимна и „Атака” няма да участва в дебата.

„Не са получени предварително резултатите от разследването на прокуратурата за инцидента пред джамията. Вие предварително ни обявявате за съдници и ни осъждате на смърт”, коментира депутатът от „Атака”.

Още по темата

Възможни са нови провокации около днешната петъчна молитва, потвърдиха в парламента. Отделно един от друг Явор Нотев от „Атака” и Иван Костов предупредиха, че имат информация за ново напрежение пред софийската джамия "Баня Баши" днес.

От „Атака” побързаха да се разграничат от такива действия, като обясниха, че няма да ходят пред софийската джамия, нямат и разрешение за такъв протест.

Иван Костов призова представителите на мюсюлманската общност да не се поддават на провокация.

„Няма нужда да защитавате себе си, защото държавата е в състояние да ви защити”, обяви от трибуната на парламента бившият премиер. И призова да не се отпушва бутилката на религиозното напрежение в страната.

Костов обясни, че декларацията на парламента е сигнал към Европейския съюз, Арабската лига и Ислямската конференция. За това, че България е твърдо решена да не се превръща в ксенофобска страна и е в състояние да противодейства на провокации за напрежение на религиозна основа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
367
9
 
6
 
! Отговори
Моргата преди 12 години
Ехаааа, колко *** имало тук. Впечатлен съм направо. Срам ме е, че ползвате думата "национализъм". Ние интелигентните нормални хора без психически увреждания осъждаме атаките ви срещу нашите сънародници - мюсюлманите.
366
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Tova veche e prekaleno ve cial sviat im celuva zadnicite na tia arabi ot strath ot etnicheski problemi ai shte vi skocha na skapanite *** !
365
3
 
6
 
! Отговори
до караМангал преди 12 години
я кажи как ти викат на тебе в турция бе клоун
364
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Най-важна е мрежата, състояща се от семейството, хобито и приятелите. Винаги съветвам хората да намерят нещо специфично, нещо уникално, което им се отразява добре, независимо какво е то. Дори и да става дума за неща, които околните намират за странни. Освен служител на дадена фирма, всеки човек е приятел на някого, съпруг или родител. Или пък спортист, а може дори музикант. Душевният ни баланс може да се разклати много лесно, ако се дефинираме само с едно единствено нещо."
363
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората на Сидеров, ако искаха да са полезни, да сформират доброволни отряди по крайните квартали. И като видят *** с каруци с желязо, ако *** не може да обясни откъде е желязото, бой. Пак е незаконно, но поне хората ще ги аплодират. А не да търсят проблеми и да ги създават там, където ги няма и няма нужда от тях ... Медийни к.,ви, правят рейтинг от дереджето на народа.
362
5
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
за СЪЖАЛЕНИЕ на нас нормалните хора БЪЛГАРИЯ се управлява от ЖАЛКИ еничари
361
9
 
9
 
! Отговори
КараИбрахим преди 12 години
То народ не ви остана,за какъв национализъм ми говорите.Децата ви избягаха в чужбина,топите се като ланския сняг.Кой ви е виновен ,че не раждате.Напънете се малко де,ние нямаме нищо против вас.
360
5
 
2
 
! Отговори
до митето,343 преди 12 години
Чувал си? Къде си чувал, в джамията ли? Или си чел по форумите. Мога да ти посча и християни, които се молят за същото. И аз много неща съм чувал, но не коментирам, ако не съм го видял
359
2
 
3
 
! Отговори
ал преди 12 години
Смисълът на медиите е да се опитат да разберат времето в което живеем, но нашите медии просто отразяват събития и събират пари. Те не участват в процеса, те са като хазяи на неграмотността, първенющината и злобата. А истината е някъде там, в очите на децата, които поглъщат информация, без да се налага да мислят над нея. И утре се задава бодрата смяна немислещи овце.
358
4
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
да се закрие народното събрание-ВЕДНАГА
357
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дефектът "Сидеров"Грешката "Сидеров" (ако използвам компютърна метафорика) е породена както от софтуеърен, така и от хардуеърен проблем. Тук програмистът би си задал следните въпроси: Как да маркираме дефектните области? Как да възстановим повредените сектори? Как да предотвратим прехвърляне на информация от тях в генетичната памет на цялата система, след като вече години наред подаваме неверни пароли?Според програмистите в повечето случаи единственият начин да продължим нормалната работа е да рестартираме системата. Но как ли се рестартира цяло едно общество?
356
4
 
7
 
! Отговори
бг преди 12 години
То понеже ДПС не е опасна и оная свинья от Отоман също. Бах скапаното НС. Га ядохте кифтета по 19 ст ни ривахте а сега га Атака не ви подкрепя почнахти дъ ривете.
355
4
 
3
 
! Отговори
Манол преди 12 години
ал, еничарино, погледни в себе си и ще видиш българската си кръв. Ще се откажеш ли от нея?Ако да, тогава заслужаваш съдбата си.
354
7
 
8
 
! Отговори
митето преди 12 години
исляма най нахалната религия.дано им се срутят всички джамии.колко църкви има в турция.колко джамии в българия а.ислямисти фантици терористи това са синоними
353
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а ислямиската незаконна партийка(дпс) не е опасна ТАКА ли
352
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото повече нараства расизмът в българските читателски форуми, толкова по-непонятно е къде са изчезнали българските юристи и медийни експерти. Сега те са нужни повече от всякога, но не просто за да осъдят расизма, а за да пояснят на висок глас кой носи наказателна отговорност за написаното във форумите.
351
4
 
2
 
! Отговори
ал преди 12 години
Идва време за хапчета, Маноле.
350
5
 
4
 
! Отговори
do...... преди 12 години
На оная работа ми е кой финансира атака.Да забранат дпс,воя и новините в парламента по цивилизован начин а не да натискат народа да приеме нещо което никога няма да приеме.Да влезнат турците в бг партии като са българи,или да си ходят в турция
349
4
 
2
 
! Отговори
до кучечовекомраз преди 12 години
Ходи си измий ***, че смърдиш........ааа и кажи на жена си да си направи една кола-маска, че е заприличала на Дан Колов!
348
2
 
4
 
! Отговори
Аман от декларации преди 12 години
Г-жо Цачева, "граждани, които упражняват констутиционното си и човешко право да изразяват убежденията, в които вярват, не разполагат молитвените си килимчета по тротоара, пречейки на гражданите, по-точно не давайки възможност на същите да преминават по него. Целта е била да се покаже, че джамията не може да побере вярващите. Присъствието на Юзеиров не ви ли говори нещо? Второ, ходжата няма право да надува до дупка силата на звука от високоговорителите, монтирани на минарето. В чужбина не им разрешават да правят това - вижте как е в Германия, САЩ, скандинавските страни, Англия. Очевидно, от МВР и градските власти не са си свършили работата, а тези от СОС не следят за изпълнението на приетата от тях наредба за допустимото ниво на шума. Не обвинявайте само Атака, тя си има други недостатъци за критика, просто има налице предпоставки за този сблъсък. А тази работа с Декларация не се оправя. Мисля,че основната работа на депутатите е да създават закони, които да гарантират нормалната обстановка в страната и да не допускат провокации от едната и другата страна.