Атомстройекспорт: Не сме говорили за нов договор за "Белене"

Цената на АЕЦ-а също не била коментирана от българска страна
Обновена: 2 юни 2011 15:31 | 2 юни 2011 14:37, Елка Василева
10
Атомстройекспорт: Не сме говорили за нов договор за "Белене"
Снимка: Булфото

С "Атомстройекспрот" не е говорено за написване на нов договор за строителството на АЕЦ "Белене". Това заяви пред журналисти Генадий Тепкян, вицепрезидент на "Атомстройекспорт", който е сред участниците в Международната ядрена конференция във Варна.

Тепкян бе помолен да коментира изявлението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че вероятно ще трябва да представим нов проект на договора за АЕЦ "Белене", защото според консултанта HSBS проектът на договор за изпълнение, доставка и строителство на централата не е договор за централа, която трябва да работи на пазарен принцип.

Проведохме работно съвещание преди два дни с представители на консултанта по проекта – британската банка HSBS, но от тяхна страна не дойде предложение да се пише нов договор, каза Тепкян.

Договорът за АЕЦ "Белене" е изготвен въз основа на FIDIC (стандартен договор за извършване на дейност, сключен между две страни) и никакви изисквания от страна на ЕС или друга страна не могат да го променят, коментира днес Тепкян.

Той посочи, че ако има предложение за промяна на този договор, то руската страна ще го разгледа и може би ще се съгласи, но досега такова не е постъпвало.

Още по темата

Договорът вече се разглежда месец и половина и той ще се променя, докато не бъде парафиран окончателно, работи се над него и над 91 процента той е готов, каза Тепкян.

Той съобщи, че от страна на HSBS е имало участници в разговорите на три работни групи по разглеждане на договора – техническа, финансова и юридическа, като на всеки два дни изводите на работните групи са били обобщавани. Не е говорено обаче да се пренаписва договорът, заяви Тепкян.

По отношение на цената на АЕЦ "Белене" вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" каза, че тя също не е коментирана от българска страна.

Когато започнахме да преговаряме през април тази година, поставихме изискването да се даде методика за определяне на цената - или твърда цена, или плаваща с ескалация и каквото ни каже възложителят, това ще направим, коментира Генадий Тепкян.

Той добави, че когато от българска страна е била поискана твърда цена за реализиране на проекта, то е била дадена цената от 6,3 млрд. евро, но никой повече не я е обсъдил с "Атомстройекспорт".

"Ние искаме да чуем : "На нас това ни е много" и да седнем да смятаме, покажете ни грешките и ще смятаме заедно", каза Тепкян. Никой по думите му обаче не води такива разговори с руската страна.

В отговор на въпрос дали ще бъде подписано ново удължаване на договора Тепкян каза, че е безсмислено да се правят само споразумения за удължаване срока на договора, защото това е излишно губене на пари.

С всяка година цените порастват - колкото по-късно започнем да строим, толкова по-висока ще е цената, заяви той.

Реален срок за започване на строителните дейности по централата вече не е октомври 2011 г., а март 2012 г., каза вицепрезидентът на "Атомстройекспорт".

Тепкян заяви, че фирмата изпълнител губи от забавянето на проекта, но дали ще потърси обезщетение е въпрос, който занапред ще се решава от "Росатом".

АЕЦ "Белене" е проект, който напълно отговаря на най-високите изисквания за безопасност, категоричен бе Тепкян.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Ще повтарям докато чуят и глухите, а след това ще продължа, докато чуят и русофобите, неграмотните, глухите и дори Костовия пудел Мартинчо и хубавото Наде...!!!Истинската битка не е за ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България, а за това кой ще гушне рушветите за Южен поток и Белене и кой 60 милиарда печалба от Белене...!!!Българските икономически интереси, ни налагат Зелена Енергийна стратегия, в унисон с Европейската Визия - 2020...:- НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНА ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА - ПРИ КОЯТО ЕДНОВРЕМЕННО:1. Веднага строим Южен поток, защото заради икономическата блокада на Иран, газ за Набуко няма да има поне още 50 години2. Заради всеобщата икономическа криза в България, след елементарни преговори пускаме 3 и 4 блокове в Козлодуй, строим Белене с 51% държавно участие и после с тази част правим РЕСТИТУЦИЯ НА ПЕНСИОННИТЕ ФОНДАВЕ... така, че в изпълнение на Стратегия 2020 и заради Демографската криза, по 1 милиард лева годишно да не тежат на бюджета...3. Закриваме 60% от въглеводородните ТЕЦ, с което съкращаваме с 40% вредните емисиии. Екоглобите ще оскъпят двойно цената на тока, спрямо сегашните 8,8 стотинки и ще ни върнат в каменната ера... За съжаление, при това СДС и ДСБ, ще останат без финансиране!!!4. Планираме за след 15г.два заместващи блока на действащите в Козлодуй, а след 30г., строим нови два реактора в Белене...;5. Правим ВЕЦ навсякъде където е възможно..., браво за Горна Арда..., срам за Цанков камък!!!6. Спираме строителството на нови - ДОКАЗАНО! неефективни вятърни и фотоелектрически ЕЦ, даващи ток с цена 72 стотинки и следим световния технически прогрес...7. Прилагаме действия за Енергийна ефективност, според "джоба си"...Господин Премиер, Ето тези 7 крачки, в изпълнение на Сратегия 2020, са "Национално отговорна зелена енергийна стратегия"... и мощна Законна подкрепа на родния бизнес, чрез евтина енергия Всичко останало е от "Лукаваго" и от Златния телец...!!!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересна площадка. В крайна сметка дори да не направят централа, мястото е идеално за изграждане на грандиозен мавзолей, който да съхрани за следващите поколения могъщото тяло на вожда и учител генерал-лейтенант о.р. д-р инж. Бойко Борисов.
6
1
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,За ниски цени на тока и за ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България, само строителството на АЕЦ Белене не стига, а проблама енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... Необходимо е просто днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата ще ги застави да предотвратят кражбите и ще доведе до истинска конкуренция.1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. ЕРП-тата, остават само Преносители и разпределители, но се въвежда постоянен контрол на инвестициите "загубите".3. Търговците на енергия, да са единствените купувачи от Производителите и продавачи на потребителите, но да могат да продават до 50%, в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).4. Пазара решава проблемите, като Държавата не се допуска Диверсификация по дейностите - Производство, Пренос, Продажби (чрез ЗЗК).5. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а на 1 до 4-ти реактори беше 0.2 ст.6. България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а Енергийните господари на Европа!7. За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
5
1
 
5
 
! Отговори
НОВ ДОГОВОР ,ЛИ..? преди 12 години
ЧЕ ЗАЩО НИ Е ТОЙ.....КОГАТО , МОЖЕМ И ДА НЕ СТРОИМ ,.."АТОМНИЯ САМОВАР"...????!!!ПО-ДОБРЕ ДА ПЛАТИМ НЕУСТОЙКАТА ....ОТКОЛКОТО ДА ЗАТЪНЕМ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗА ЦЯЛ ВЕК НАПРЕД...!!!!!!!!!!!!!!!"РУСКОТО РОБСТВО" -----НЯМА ДА Е ПО-ЛЕКО И КРАСИВО ОТ "ТУРСКОТО" ....!ГАРАНЦИЯ......!!!!!!!!!!!!!!!!
4
5
 
1
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Добре,де,като не искате съветски ще ви уредим с японски,хаха
3
0
 
5
 
! Отговори
Не е и нужно преди 12 години
БелеНе е нужно само на крадците на едро у нас , с други думи политиците от различни боички....
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не искаме друг съветски ядрен самовар. Кратко и ясно.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правилно! цените всяка година растат и българите най-добре знаят това с 50% инфлация при управлението на ГЕРБ:)