Няма кадри: 70-годишни спасители ще бдят за удавници по морето

На варненските плажове чадърът и шезлонгът ще са по 6 лева
22 май 2024 21:00, Петър Бойчев
113
Няма кадри: 70-годишни спасители ще бдят за удавници по морето
Снимка БГНЕС

И това лято 28 плажа във Варненска област остават без концесионери. За най-посещаваните от тях Областната администрация ще осигури спасители до края на сезона. Вече е обявена е обществена поръчка за водноспасителна дейност, като срокът за подаване на офертите е 29 май.

Една от причините за липсата на интерес към плажовете, които се отдават на концесия или под наем, са промените в наредбата за водноспасителната дейност. Изпълнението ѝ увеличава многократно разходите за медицинско обслужване на плажа. Трудно се намират и спасители, оплакват се концесионери.

"Липсата на кадри при нас е също толкова сериозен проблем. Налага се да търсим и спасители. Даже не открихме спасители от други страни. На някои от ивиците ще има хора, които са на възраст 60-65 години, че дори и до 70-годишна възраст", каза пред БНТ Андрей Василев, представител на концесионерите на варненските плажове.

Областна администрация във Варна търси спасители за десет от най-посещаваните неохраняеми плажа в региона. На всеки от тях ще има спасителен пост с двама спасители. Осигурени са 430 000 лева за обезпечаването на тези плажни ивици.

"Беше отправено запитване към БЧК каква е обезпечеността за един спасителен пост, съответно изискванията колко спасители да има, какво включват техните разходи", обясни Милен Иванов, главен експерт в Областна администрация – Варна.

На градския плаж във Варна ще има спасители и медици.

"Подготовката върви с почистване на пясъчната ивица, заравняване и обособяване на платени и свободни зони, които хората могат да посещават. След 24 май плажът ще бъде частично осигурен с медицинско обслужване и водно спасяване", каза Андрей Василев.

През това лято чадър и шезлонг ще струват с лев повече от миналата година.

"Тази година предвиждаме цените на чадърите и шезлонгите да бъдат 6 лева. На места, където има зони направени с легла и шатри, ще са с по-високи цени", посочи Василев.

На градските плажове не се предвиждат нови атракции. Концесионерите казват, че се чувстват ощетени, защото цените, на които предлагат своите услуги, не са обвързани с индекса на инфлацията, за разлика от концесионните такси, които се актуализират всяка година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от Общество
Димитър Манолов: Целта ни е минималната заплата да е колкото може по-висока
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 95 По зле са от охранителите.
92
0
 
3
 
! Отговори
Питам преди 3 седмици
Ще бдят за удавници... Ще бдят за изплувало тяло на удавник. Така ли да го разбираме ? Заглавието е ОК.
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има кадри! Умишлено не се предлага и не се обявяват работни места, за да може "наште хора" да получават заплата и пенсия. В здравеопазването е пълно с "мъртви души". Водят се само на списък, НО ПОЛУЧАВАТ И ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ.ПРОФЕСОР ЕЛЕНА ПЕТКОВА, КЛИНИКА по ЛЪЧЕЛЕЧЕНИЕ в ИСУЛ и много, много други.
90
0
 
4
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 3 седмици
седесарите ппдб и герб изтърбушиха тази територия. затова ,който може да се изнася, не се мъчете да спасявате България, губите си времето и това на децата ви
89
2
 
5
 
! Отговори
до 94 преди 3 седмици
Никакви кадри няма, последните, умеещи да правят нещо са на възраст 35-40 години и нагоре, от младежта не става нищо!
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако са като 70 годишните охранителни, по-добре без тях.
87
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кадри има колкото искаш, но никой не иска да ви работи за жълти стотинки. И по-зле ще става..... Когато се научите да давате нормални заплати, чак тогава няма да има и липса на кадри.
86
2
 
6
 
! Отговори
Джейми Карабельов преди 3 седмици
Като виден активист на ППДБ, мога да кажа че тази новина всичките млади надежди на политическият кръг ни радва, защото тези спасители си падат по такива по нас, а и сме чували много истории за тяхната леглова мощ. Явно тази година няма да се ходи на къмпинг Градина, а ще наема някоя квартирка в Ахтопол, за да ме спасява някой 70 годишен спасител хихиихих
85
2
 
10
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 седмици
Светият синод също ще помага. Ще има екипи по плажовете които ще опяват удавниците моментално. Ако някой още не се е удавил ще го ръсят със светена вода.
84
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Я да видим колко струва чадър с два шезлонга по бетономорието. 30 лева, а за толкова искат и да им работят по цял ден. Е не става. Заделяйте парите от 4-5 чадъра за спасителя и ще станат нещата. Ако им плащате по 150 лева на ден, ще има желаещи.
83
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо ли няма. Защото за тази отговорна работа се дават стотинки. В щатите също се търсят, но там за този труд се заплаща по 24 долара на час и безплатно настаняване и храна в курортите им. А на спасителите в България доскоро им плащаха по 1000 лева на месец. Къде са 4 хиляди долара на месец, къде са 600 долара.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българина каквото и да пипне ще го развали!
81
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не че няма кадри, а чорбаджията не ще да плаща. Свиди му се да си изпълнява договора и предпочита да е с някой друг лев по-близо до следващото Бентли, отколкото да предпази някой голтак от удавяне.
80
0
 
26
 
! Отговори
До 85 преди 3 седмици
България е капиталистическа държава с демокрация със свободен пазар. Не може нито да забраним нито да задължим хората да работят. Всичко се определя от търсенето и предлагането на пазара. Млади спасители има, но работят в чужбина. Значи тук заплатите са ниски и условията на работа не са добри. Работодателите трябва да подобрят условията. В случая понеже е сезонна работа, трябва да осигурят безплатна квартира, ваучери безплатна храна и конкурентна заплата която да обезсмисли ходенето в чужбина.
79
0
 
16
 
! Отговори
AAA преди 3 седмици
На минимална заплата никой неще да работи, така ли? А как се гледа семейство с минимална?
78
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Забрана на хората. Над 65 години да работят на Трудов договор.И всичко ще се оправи за една година.На граждански Може.Забрана за всеки навършил 75години да шофира и притежава автомобил на негово име.Ще видите тези мерки ще доведат до чудни резултати е не веднага.
77
0
 
32
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Родните чорбаджии най-накрая трябва да проумеят,че ако искат да имат кадри,трябва да плащат прилични заплати.Времето,когато се работеше за без пари,безвъзвратно отмина.Трудовият пазар на ЕС е отворен.
76
4
 
2
 
! Отговори
они май преди 3 седмици
само ще си БДЯТ ,и ше бележат по пясъка бройката издавени
75
3
 
19
 
! Отговори
а Памела преди 3 седмици
не стана ли горе долу на 70 год. може и тя да дойде на купона
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще вадят удавниците на брега