Русия ни връща 50 000 страници история

В тях има данни за досиета на доносниците на СССР
Обновена: 13 юни 2011 21:37 | 13 юни 2011 13:42,
259
Русия ни връща 50 000 страници история
Снимка: архив Булфото

Около 50 000 страници български трофейни документи, иззети от Съветската армия през 1944 г., ще бъдат копирани и върнати от Русия в България до няколко месеца.

Това съобщи шефът на Държавна агенция "Архиви" (ДАА) Мартин Иванов.

Още по темата

По думите му тези документи, както и руските, отнасящи се до българската история, могат да изяснят важни исторически нюанси.

Въпросът за връщането на т.нар. трофейни документи е поставен през 2007 г., а в началото на 2009 г. започва процедура за възстановяване собствеността на българската държава върху тези документи, каза Наташа Михайлова, експерт от ДАА.

С нота от септември 2009 г. Руското външно министерство отклонява молбата на българското правителство за връщане на оригинали, след което ДАА пристъпила към заснемането на българската документация.

От Москва у нас са донесени копия на документите от Централен държавен архив на Министерството на отбраната в Подолск, които засягат секретна информация, свързана с отбраната на Дунавската и Черноморска граница в периода 1941–1943 г.

В 50 000 копия се съдържат данни за потънали кораби, минни схеми, досиета на сътрудниците на посолството на СССР у нас и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още по темата: МоскваМВнРРусияАрхиви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
4
 
5
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
Питам аз, защо предателският режим на БКП е предал архивите на съветското разузнаване? Ето това е въпросът! Предадоха страната си тогава, предават я и сега. Сега са се съюзили с турците против България. Тази предателска партия винаги е била против България!!!
176
1
 
4
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Еха ? Едно си баба знае едно си бае ... Връщат "Царски" документи от преди 1944 г. За кви Гоцета и Тикви бълнувате ? Трябва да са на по 75-80 години...па вчера ако се не лъжа празнувахте 52. Да не са пътували във времето ?
175
3
 
2
 
! Отговори
Калин преди 12 години
Точно за тях говорим, нека да видим що за парцали са комунистическите вождове!!!Гради им се образ на богове .. айде да видим фактите:) искра баеваа и дъреви мъреви .. те ли ще обесняват нещата .. или някои с разум .. базиран на факти и истини!!!Документите ще са фризирани.. да не говорим, че няма да бъдат публикувани .. !ще го правят на порцийки и то с липси. Айде умней ми другаде .. не на мене тия!!!
174
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Досието на Тиквата дали са го върнали?
173
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
147Прочети пак 142
172
3
 
4
 
! Отговори
досието му преди 12 години
Истинското досие на агент Гоце го има само в архивите на КГБ. Това тука е опоскано от самия агент и сигурно е имал основание за това. Кой знае какви гнусни доноси е писал. Дали руснаците биха дали това и други такива досиета. Силно се съмнявам. По-скоро биха ги използвали като инструмент за натиск--вече видяхме, че това е точно така. Агент Гоце и подкрепата му за свръхскъпата АЕЦ Беляне, отделно кражбите от Беляне, още преди започване на строителството--какъв по-добър пример.
171
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересен факт е че архивите на външно и вътрешно министерства обхващащи периода 1925-1944 са заграбени от съветските окупатори. В учебниците по история преди 1989 всички сравнения за успехите на социализма се правят на база икономически показатели от 1939 година. Само че тези документи не са били достъпни за нашата историческа наука, а вместо тях са ползвани икономическите данни от 1924 година и на базата на тях се отчитат главозамайващи резултати.
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
172Ти воювал ли?
169
0
 
2
 
! Отговори
до 167 преди 12 години
А ти как мислиш? Като си с Германия срещу СССР и като те печелят?
168
4
 
3
 
! Отговори
"Военните трофе преди 12 години
Красная Армия находилась в состоянии нарастающего одичания советские солдаты перешли к тому, чтобы вместо предписанного головного убора надевать наполеоновские шляпы, носить трости, зонтики, резиновые плащи, тем самым все больше приобретая вид грабителей и мародеров. Можно ли верить немецкому историку-неофашисту? Можно и нужно, потому как далее Гофман цитирует сохранившиеся в военном архиве Германии приказы. Например, приказ 006 Военного Совета 2-го Белорусского фронта от 22 января 1945 г, в котором констатировалось, что наряду с ограблениями, мародерством, поджогами наблюдается массовое пьянство машины загружены всевозможными предметами домашнего обихода, захваченным продовольствием и гражданской одеждой до такой степени, что стали обузой для войск, ограничивают свободу их передвижения и снижают ударную силу танковых соединений. Про кареты, цилиндры и зонтики упоминалось и в приказе командующего 1-го Украинского фронта маршала И.С.Конева от 27 января 1945 г., где отмечалось также, что в ходе проверки было выявлены танки, забитые награбленным барахлом до такой степени, что не оставалось места для экипажа.Повальное мародерство стало делом настолько привычным и обыденным, что даже в официальном сообщении Главного трофейного управления Красной Армии в общем перечневоенных трофеев были упомянуты 60 тыс. роялей и пианино, 460 тыс. радиоприемников, 190 тыс. ковров, 940 тыс. предметов мебели, 265 тыс. настенных и настольных часов. Что же касается часов наручных и карманных, сбор которых весной 45-го года приобрел в Красной Армии характер массового помешательства, то количество этих трофеев не поддается никакому исчислению
167
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кражбата на Българските архиви е варварски акт на един човеконенавистен режим. Целта е фалшифициране на Българската история в полза на чужди държави.
166
0
 
3
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 164: Така се гради стабилна държава. Финансова стабилност и подходяща бизнес среда неминуемо ще доведат до подобряване на жизнения стандарт. Проблемът на българите не е, че няма подобрение, а че просто настъпва прекалено мудно. За жалост поради една или друга причина България не можа да се възползва от възможностите, които ѝ предостави "падането" на социализма.
165
3
 
6
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
За какви "фризирани" документи говорите ? Вие не четете ли преди да пишете ? Става въпрос за архиви до 1944 г, когато е имало "царски" архиви, а не "комунистически". Значи ако се пише в тях за агенти ще са "царски" агенти а не "комунистически". Архива на "комунистическите" агенти си е Руски и няма какво да ви връщат. Как сте с годишните времена ? Да не би и тях да бъркате ?
164
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпросът за връщането на т.нар. трофейни документи е поставен през 2007 г., а в началото на 2009 г. започва процедура за възстановяване собствеността на българската държава върху тези документи, каза Наташа Михайлова, експерт от ДАА.Повече от 60 години историците като Гоце и Сергей не са имали възможност да градят своите писания върху истински документи.
163
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трофейни или откраднати са Българските архиви?
162
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"агент Гоце по това време е бил май във вид на сперматозоид" Ха, ха, ха, че той и сега си е сперматозоид!!!
161
3
 
6
 
! Отговори
Истина преди 12 години
Драги сънародници, Вместо да си чешете пръстите по клавиатурата вземете се огледайте около вас в реалният свят какво става, погледнете си децата в какво се превръщат от тая царуваща простотия, наркотици, чалга и куп други глупости. Личи си че искате да правите нещо като съдя по коментарите ви, но уви нищо не става и така вече 20 години Яко а? делите се на червени и сини и какви ли не, В приказките зад гърба и в нета сме най силни, те са го казали хората - Сговорна дружина планина повдига.лек ден
160
0
 
2
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
162 и сега държавата е финансово стабилна, но колко хора живеят под прага на бедността?
159
2
 
1
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
157 ти си ***.
158
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Царство България е най-развитата държава на Балканите от началото на века до 1944 затова тези архиви се крият защото ще възникнат логични въпроси към историците които половин век пишат и преписват лъжи.