"Комерсант": София не се бои от съдебен иск заради "Белене"

Не е в интерес на Росатом да води дело срещу България, казва Вл. Каролев
Обновена: 20 юни 2011 11:01 | 20 юни 2011 11:00, Елка Василева
100
"Комерсант": София не се бои от съдебен иск заради "Белене"
Снимка: Архив Булфото

България спря за три месеца преговорите с Росатом за АЕЦ "Белене" и по този начин наруши срока за сключване на окончателен договор до 1 юли, определен от руския концерн за подписване на договора. Поради тази причина руската страна може да повдигне срещу София искове за 1 млрд. евро, но българското правителство изглежда не се бои от възможни съдебни дела и глоби, пише руският в. "Комерсант".

Експертите са уверени, че Русия, за която този проект е важен от политическа гледна точка, ще се съгласи на поредното отлагане.

Според българския министър на енергетиката Трайчо Трайков България трябва да изчака окончателния анализ на британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC), която е финансов консултант по проекта.

Страната не е давала никакви гаранции за подписване на окончателен договор за строителството на АЕЦ "Белене", а само се е съгласила "да положи максимални усилия" за положително приключване на преговорите, допълва министърът.

Трайков не е разтревожен и от заплахата от иск за 1 млрд. евро към Националната електрическа компания (НЕК) от Атомстройекспорт (дъщерната страна на Росатом, която строи атомни централи в чужбина), отбелязва изданието.

Цената от 6,3 млрд. евро, предложена от руската страна, за България е "неприемлива", и поради това една от задачите на финансовия консултант е да определи прогнозната стойност на проекта, уточнява българският министър.

Според Владимир Каролев, основател на Балканската консултантска компания, която е подизпълнител на Ейч Ес Би Си, обемът на документацията е огромен и анализът ще бъде готов едва в средата на август. Русия няма да предяви иск веднага след 1 юли, тъй като "разбира създалата се ситуация", допълва Каролев.

Още по темата

"Не е в интерес на Росатом да води дело срещу България, тъй като за Русия проектът е по-скоро политически, отколкото икономически. За Москва е важно да построи първата си АЕЦ в Европейския съюз, която след това да показва на всички свои клиенти в Европа", посочва той.

Българската и руската страна са замразили проекта "по взаимно съгласие", отбелязва професор Атанас Тасев, член на Българския енергиен форум.

"Три месеца по-рано или три месеца по-късно, от техническа гледна точка това не е толкова важно. За руската страна дори ще бъде по-добре да изчака анализа на Ейч Ес Би Си, тъй като според неговите резултати решението в полза на проекта ще има по-голяма тежест", посочва експерт, според когото най-оптималната цена на проекта е 5,5 млрд. евро.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
8
 
! Отговори
акуд преди 12 години
"Комерсант" "и по този начин наруши срока за сключване на окончателен договор до 1 юли, определен от руския концерн за подписване на договора. " руския концерн и самата рУСИЯ . НЕ МОЖЕ ДА ОПРЕДЕЛЯ НИКАКВИ срокове на БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!!!!!!
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нуждата от АЕЦ Белене е една от най-голямите лъжи измислена от корумпираните български социалисти и техните руски работодатели.
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещатата около проекта Белене са напълно ясни, една бедна страна не може да строи скъпа ядрена централа която допълнително се оскъпява от кражбите и корупцията.
33
3
 
3
 
! Отговори
777 преди 12 години
Искаме незвисимост от руснаците, а то кого искаме зависимост?
32
1
 
3
 
! Отговори
777 преди 12 години
Щом чакаме финансовия анализа на Каролев, как разбрахме, че проекта е скъп?
31
7
 
7
 
! Отговори
до 30-ти преди 12 години
Ами отговора е много *** - ББ явно не е толкова глупав за да си мисли че лъжливата пропаганда е достатъчна за да си покрива националните предателства, както правят смотаните български социалисти.Не бърза да става такъв арогантен национален предател като тях. Да видим колко ще устиска срещу мръсника Путин. Жалко ми е, ито много, но не тая надежди за национална независимост от мръсните руснаци. Прекалено силни и гадни са.
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фалираха големите лами Кремиковци, Плама, Химко и т.н. гълтащи ужасно много ток! За кого ще произвежда ток АЕЦ Белене?
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А пък наглия съсел казва-ние се бяхме споразумяли за три млрд.евро.Да,но това не е крайна цена.Крайната цена след оскъпяването не се знае колко би могла да стигне при управление на станиш,дедо и ***.Не ми се мисли...
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква е тази *** защита на националните интереси! Що не бутнат 100 милиона евро на бате Бойко и да закръглят сумата на 8 милиарда евро! Така тихомълком в пълен национален консенсус и с едно яко ураааа от народа ще построим паметника на българо-съветската дръжба АЕЦ Белене!
27
13
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Седерастки кауни ако искате без пари да ви го построи Русия а?Тогава пак ще намерите кусури вашта мамка проклета ибрикчийска!
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съгласна съм с 23-ти:Ако толкова искат руснаците да реализират този важен за тях проект е много лесно да спрат с изнудванията и с ценовия шантаж и да го направят добър търговски проект, който да ни позволи поне още мъничко по-голяма независимост.
25
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
24100% те подкрепям!!!
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е една - българите не знаят какво искат. Затова все някой им е виновен.
23
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЕЦ Белене не е нужна на България, цялия шум се вдига за да може шепа хора да приберат милиади. Не им стига грабежа до сега ами сега искат още един милиард неустойка че са си клатили краката.
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МНОГО БЪЛГАРИ НЕ СА ПРОСТО НЕГРАМОТНИ. ТЕ СА ЗАВИСТЛИВИ, ЗЛОБНИ, ДРЕБНАВИ И АЛЧНИ.
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако толкова искат руснаците да реализират този важен за тях проект е много лесно да спрат с изнудванията и с ценовия шантаж и да го направят добър търговски проект, който да ни позволи поне още мъничко по-голяма независимост.Ама те не щат. Точно затова се вижда колко истински са "славянските ни братстство и дружба".***!
20
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук е пълно с икономически "експерти" които през живота си не са изкарали 5лева от инвестиции или финансови спекулации но иначе "разбират".Колкото е по-*** един човек толкова по-арогантен и неадекватен в оценките си е.Множеството българи определено са неграмотни и това е причината да докарат на власт такива *** като настоящите.
19
2
 
6
 
! Отговори
Кърлежов преди 12 години
Няма толкова малоумно изказване като "Най-оптимален". оптимален означава най-добър, а най-оптимален означава, че Каролев е толкова икономист, колкото баба ми е пилот на космическа совалка. *** смешниците продажни и некадърни!!!!
18
2
 
2
 
! Отговори
до анжела преди 12 години
и вместо това реши да се изсереш във форума? тц, тц
17
7
 
10
 
! Отговори
до 15-ти преди 12 години
Аз не съм съгласен.До правителството на тройната коалиция енергетиката беше създадена по начин, който позволяваше на социалистите и на Русия да източват България.Няма нужда от техни проекти обвързани с техни дъщерни дружества прекупвачи, които да продължат да ни карат да плащаме по-скъпо, отколкото искат от средния европеец.Мерси. Стига ни толкова руско енергиино робство и изнудване.