"Комерсант": София не се бои от съдебен иск заради "Белене"

Не е в интерес на Росатом да води дело срещу България, казва Вл. Каролев
Обновена: 20 юни 2011 11:01 | 20 юни 2011 11:00, Елка Василева
100
"Комерсант": София не се бои от съдебен иск заради "Белене"
Снимка: Архив Булфото

България спря за три месеца преговорите с Росатом за АЕЦ "Белене" и по този начин наруши срока за сключване на окончателен договор до 1 юли, определен от руския концерн за подписване на договора. Поради тази причина руската страна може да повдигне срещу София искове за 1 млрд. евро, но българското правителство изглежда не се бои от възможни съдебни дела и глоби, пише руският в. "Комерсант".

Експертите са уверени, че Русия, за която този проект е важен от политическа гледна точка, ще се съгласи на поредното отлагане.

Според българския министър на енергетиката Трайчо Трайков България трябва да изчака окончателния анализ на британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC), която е финансов консултант по проекта.

Страната не е давала никакви гаранции за подписване на окончателен договор за строителството на АЕЦ "Белене", а само се е съгласила "да положи максимални усилия" за положително приключване на преговорите, допълва министърът.

Трайков не е разтревожен и от заплахата от иск за 1 млрд. евро към Националната електрическа компания (НЕК) от Атомстройекспорт (дъщерната страна на Росатом, която строи атомни централи в чужбина), отбелязва изданието.

Цената от 6,3 млрд. евро, предложена от руската страна, за България е "неприемлива", и поради това една от задачите на финансовия консултант е да определи прогнозната стойност на проекта, уточнява българският министър.

Според Владимир Каролев, основател на Балканската консултантска компания, която е подизпълнител на Ейч Ес Би Си, обемът на документацията е огромен и анализът ще бъде готов едва в средата на август. Русия няма да предяви иск веднага след 1 юли, тъй като "разбира създалата се ситуация", допълва Каролев.

Още по темата

"Не е в интерес на Росатом да води дело срещу България, тъй като за Русия проектът е по-скоро политически, отколкото икономически. За Москва е важно да построи първата си АЕЦ в Европейския съюз, която след това да показва на всички свои клиенти в Европа", посочва той.

Българската и руската страна са замразили проекта "по взаимно съгласие", отбелязва професор Атанас Тасев, член на Българския енергиен форум.

"Три месеца по-рано или три месеца по-късно, от техническа гледна точка това не е толкова важно. За руската страна дори ще бъде по-добре да изчака анализа на Ейч Ес Би Си, тъй като според неговите резултати решението в полза на проекта ще има по-голяма тежест", посочва експерт, според когото най-оптималната цена на проекта е 5,5 млрд. евро.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
6
 
! Отговори
ххх преди 12 години
И понеже едни 117милона ги нямало(може би), нека да подкрепим сега хвърлянето на още 200млн, но със сигурност
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аааааасоциалистите са най-големите маскаризатова никога повече БСП , ДПС или РЗС
74
3
 
2
 
! Отговори
до 75 преди 12 години
Не става дума за правителствата - всички са маскари !
73
1
 
9
 
! Отговори
ТАЯ , ЯМА АЕЦ-БЕЛЕНЕ преди 12 години
....НЕМА ПАК ДА ВИ СЕ СЛУЧИ СКОРО, ДРУГАРИ.....!!!!!!!!!!!!!РУСИЯ , ДА ХОДИ ДА СЕ ЖАЛИ .....НА ПАПАТА , АКО ИСКА...ХА,ХА,ААА....!!!НА БЪЛГАРИТЕ ИМ...ДРЕМЕ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Играта е почтена. Особено след като излезе доклада за правителството на Станишев и АЕЦ Белене. от едни кирливи 200 млн, някакви си мижави 117 млн липсват - безследно изчезнали (в червени обръчи).
71
3
 
3
 
! Отговори
777 преди 12 години
Но ще се плащат на КаролевА комисионните за Бат'Бойко
70
1
 
2
 
! Отговори
ххх преди 12 години
МААЕ, публикува шокиращ доклад в който се твърди, че администрацията на Обама е наредила за пълно и всеобхватно прикриване на информацията за почти катастрофалната авария на ядрената електростанция, "Форт Калхун" в щата Небраска.Според доклада, на 7 юни, съоръженията в охладителната система в един от басейните с отработените горивни пръти спират да работят, след като станцията е била наводнена вследствие наводненията на река Мисури, в резултат на което възниква пожар на станциятаМръсен комунис
69
3
 
3
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Играта не е почтена! Играта е непочтена! От къде са двата милиона за консултантските услуги - от народа, от къде ще са парите за съдебния иск - пак от народа. София не се бои /според заглавието/ - че от какво да се бои София ?! Народът да му мисли и в двата случая! Ама не мисли, и там му е грешката...
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГДР като беше 'заробено', ФРГ наливаше по 3 млрд марки всеки ден в 'заробените' територии години наред. Ей такива поробители искам и аз.
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руските медии какви ли не глупости публикуват като тази новина или пък, че бил осквернен паметника на съветската армия в София. Лично на мен много ми харесаха графитите на паметника на Съветската армия и мисля че човека които го е направил трябва да получи награда, че е успял да придаде малко по-приемлив вид на грозния монумент.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер65, живял съм в соц-а и съм пътувал където беше разрешено през 80-те години - ние бяхме най-зле от съседните ни страни; за сравнение с Чехия, Унгария и ГДР въобще не може да става и дума;
65
3
 
1
 
! Отговори
пример преди 12 години
ГДР (Саксония, Тюрингия и др.) е заробено от ФРГ през 1990. Защо не граничим с Тюрингия или Бавария???
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснакът : Режи , да не мога да стъпа повече у тоя бар . Накрая идва един българин Ухилен до уши . Пил вино , ракия , водка , уиски , бира , мента , ром , мастика и накрая иска сметката от бамана - 1000$ . Като чул българина за сметката си сложил *** на бара и бармана го попитал : Да режа ли ? Българинът : НЕЕ , ДА ГО ДУХАШ .
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един американец влиза в един бар и поръчва уиски . Пие , пие , пие , пие и накрая иска сметката от бармана - 345$ , като чул американецът колко е сметката - слага ръката си на бара и барманът попитал : Да режа ли ? Американецът : режи ,че да не мога да пипна повече пиене в тоя бар . Дошъл един руснак . Поръчвал водка . Пил , пил , пил , пил , пил и накрая искал сметката . Барманът 400$ . Руснакът като чул за сметката сложил крака си на бара . Бармана питал : Да режа ли . Руснакът : Режи , да не
62
2
 
1
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
53, нещо грешиш и в изказванията си, и в сметките.Говори за последните 22 години, защото преди тях вярно е, имахме АЕЦ, но не бяхме най-бедни в Европа.Всичко, което се случва последните години е плод точно на такива алчни и безочливи наглеци, като Владимир Каролев, мислещ се за светая светих в икономиката.И на такива, които ВКП назначи за милионери и за дисиденти.Какво ти е виновна Русия за това?Да не мислиш, че ако е на САЩ, белене ще е на половин цена?А тока стига, че нямаме индустрия сега..
61
3
 
6
 
! Отговори
UJH преди 12 години
Тия наглеци рашките не разбраха ли, че ние ги мразим. Ние, истинските българи, (повечето от нас без неграмотните комита и богатите бесепари, гоцета, ровчета (р.овч)).Нашарването на паметника им ми дава надежда, че има млади хора в България, които не желаят този цирк на абсурда да продължава още десетилетия.
60
1
 
8
 
! Отговори
до 58-ми преди 12 години
"Матриала" е беден и гладен, защото е "освободен" от СССР.И до ден днешен робува на същите тия "освободители".Да ходят да си пробутват смотаните корумпирани проекти в Беларус, Куба и Венецуела.
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Газпром продава на завишени цени и прибира над 1 милиард евра годишно, още толкова ни сурвакат с нефтените продукти. Що да не ни смъкнат още 10 милиарда евра покрай някакви ръждясали реактори?
58
2
 
4
 
! Отговори
ааа преди 12 години
Да даде Господ да ни зароби Германия... толкова добро видяхме от руснаците и турците, че не знам още колко добро можем да понесем!
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Некъф *** тук пише за заробване от Германия:))) Кажи, бе, цървуле смръдлив, коя е тая страна заробена от Германия, па аз ше ти кажем неколко, заробени от Русия!