Пак върнаха екооценката за "Бургас–Александруполис"

МОСВ отхвърли доклада и го върна за допълване
Обновена: 23 юни 2011 14:46 | 23 юни 2011 13:47,
29
Пак върнаха екооценката за "Бургас–Александруполис"
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отново отхвърли екооценката за проекта "Бургас–Александруполис", изготвена от "Транс-Болкан Пайплайн".

Днес министерството ще информира за становището си международната компания и ще й бъде даден последен, двумесечен срок за допълване на доклада за Оценка на въздействието върху околната сред (ОВОС), съобщава БТА.

Докладът за ОВОС веднъж бе върнат от екоминистерството в края на март. През май международната проектна компания внесе допълнителната информация, касаеща двата алтернативни варианта за разтоварване на нефта в Бургас – на пристанище и на буйове, и предложи нова концепция за разтоварване на пристанище.

Сега основните причини за връщането на доклада за ОВОС са свързани с безопасността и опазването на Черно море в случай на авария, коментира зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева пред БТА.

Още по темата

По думите й тази вероятност не е добре разработена, а и има сериозни проблеми с варианта за разтоварване на нефта на пристанище.

По-рано днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова каза пред БНТ, че съдържащата се в доклада информация не е достатъчна, за да може да се вземе пълно и обективно решение.

Ако докладът бъде допълнен с необходимите данни, цифри и информация, съответно ще стартира процедурата за обществено обсъждане, каза Нона Караджова.

Припомняме, че изграждането на 300-километровия нефтопровод, който трябва да доставя петрол от Кавказ до европейските пазари, заобикаляйки Босфора, бе договорен през 2007 г.

Хората от бургаския регион обаче имат притеснения, че нефтопроводът застрашава природата и ще се отрази на туризма. Преди две години, на местен референдум, жителите на Поморие се обявиха против изграждането на "Бургас-Александруполис".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Шистовия газ не може да ти залее земите и плажовете!
7
3
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
А ако се сблъскат два танкера в Босфора пролетта - нашето черноморие цяло лято няма да можем да го изчистим от нефта! С петролопровода е въпрос на правилна експлоатация, отделно че ние ще печелим от транзита, А сега какво е- Турция печели от Босфора - риска е пак и за нас през 2/3 от годината! Ако не се съгалсим ние - Турция е готова също да строи петролопровод заобикалящ Босфора и Дарданелите - тоест риск за Черно Море и за нас все пак ще има! Така или иначе рискуваме - дай поне да спечелим
6
6
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
На практика руснаците искат да им подарим протоците... - и забележете на каква цена - 30 милиона евро... - голем смех...
5
1
 
7
 
! Отговори
sea-lover преди 12 години
Аварии всякакви стават на места,където е уж сигурно,че няма да случат,а какво остава да си мислим за тия проекти,на които от сега се вижда,че не биват.
4
5
 
10
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
Ами за шистовият газ къде е оценката а ? АААА той е безопасен защото го правят американци.
3
4
 
9
 
! Отговори
saki преди 12 години
Представям си ако се разлее нефта до нашето крайбрежие заради този скапан петролопровод и на брега изплуват делфини целите в гаден черен нефт и умрат в страшни мъки. Е тогава отивам ,докопвам някой лобист-дупетат-общинар или друга корумпирана гад и му забивам един як тупаник право в мръсните зъби.
2
2
 
11
 
! Отговори
Няма риба преди 12 години
Стига с таз простотия. Руснаците имат и други буйове за разтоварване , но са забранили риболова около тях. Сетете се защо.....
1
7
 
4
 
! Отговори
OMG Lucker преди 12 години
Първи!Найс, а?