Спор в НС заради дипломатите агенти: Лустрация!

"В Конституционния съд ще ви сразя", плаши Любен Корнезов
Обновена: 23 юни 2011 14:52 | 23 юни 2011 11:37,
237
Спор в НС заради дипломатите агенти: Лустрация!
Снимка: Булфото

Остър спор в парламента предизвика обсъждането на първо четене на промените в  Закона за дипломатическата служба.

Той предвижда служители в дипломатическата служба, за които е установена принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, да бъдат освободени от съответната публична длъжност и да бъдат преназначени на друг пост в дипломатическата служба.

„В това законче има девет противоконституционни текста. Има и други. Другите текстове обаче са за юридически камуфлаж, юридическа баластра. Коя е основната цел на това законче? Лустрация, дискриминация. Това е целта. Другото е заблуда и вие потвърждавате, че е така“, ядоса се депутатът от левицата проф. Любен Корнезов.

Според него, освен че противоречат на конституцията, текстовете противоречат и на международни договори.

„Приемайки този закон, с тази лустрация, в Конституционния съд ще ви сразя”, заяви Любен Корнезов.

„Атака” също се противопостави на управляващите и декларира, че няма да подкрепи предлаганите промени.

„Нямаме нищо против лустрацията, нямаме нищо против да се действа по-радикално в МВнР, защото е ясно, че това е затворена система, нереформирана от началото на прехода. Похвални са усилията на министъра, но те не са достатъчни“, мотивира се депутатът от „Атака” Венцислав Лаков.

Още по темата
„Една птичка пролет не прави. Махат се дипломатически служители от високи постове заради сътрудничество към Държавна сигурност, но се оставят други служители на високи постове, бивши агенти, например в областните управи”, посочи той.

По думите му този подход на ГЕРБ не може да бъде подкрепен от „Атака”, защото това е двоен стандарт.

„Атака“ не е съгласна и с предложения текст в промените относно разширените правомощия на министъра – че той еднолично ще назначава и отзовава посланици.

„Не можем да приемем това, че не се спира практиката за шуробаджанашки назначения в Дипломатическата служба. Пак ще виждаме калинки в управлението”, допълни Венцислав Лаков.

„Текстовете, които се предлагат в Закона за дипломатическата служба, са най-добрият баланс, който 20 години след началото на прехода можеше да бъде намерен в българското законодателство, заяви от своя страна министърът на външните работи Николай Младенов.

В последните 20 години 40 процента от посланиците на България са били щатни или не, служители на ДС и на службите на БНА, припомни Николай Младенов.

Не можем да бъдем единствената страна в Централна и Източна Европа, която не е намерила отговор на въпроса по какъв начин прекъсва тези връзки, отбеляза той. Според него не може българската държава да си позволи да не реагира, когато стане ясно, че тези обвързаности в системата са създали един "стъклен похлупак" над българската дипломатическа служба, който пречи на цяло поколение да се развива в нея. 

Министърът отбеляза, че при постъпване в службата служителите вече ще трябва да дават писмено съгласие за проверка за принадлежност или да представят документ за такава проверка.

Николай Младенов посочи, че с промените ясно се регламентират правомощията на министъра на външните работи и фигурата на постоянния секретар като най-висшия дипломат в българската дипломатическа служба.

Дава се и възможност посланиците за специални поръчения и специалните координатори да бъдат не само кариерни дипломати, а и лица с доказана квалификация и с опит и да изпълняват външнополитически задачи.

В крайна сметка депутатите приеха на първо четене промените в Закона за дипломатическата служба с 92 гласа "за".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
4
 
2
 
! Отговори
ааа преди 12 години
Другари, разбрахме за Цецо и Боко - единия бил пожарникар, другия шофьор, дребни служителчета като почти всички по това време. Я кажете нещо за агент Гоце, агент Сава? Последния лежал по затворите като терорист, а след това освободен, за да създаде ДПС. Защо услужливо мълчите за хората, които от 20 години са в управлението на страната?
155
6
 
4
 
! Отговори
факти за ДС преди 12 години
Днешните опити на някои политици и бивши служители на ДС да представят Държавна сигурност като национално отговорна система за опазване на националната сигурност са далеч от истината, при положение че държавната политика в НРБ изцяло е поставена в подчинение на съветските интереси. Архивите показват, че ДС не води политика, която да е продиктувана от държавния суверенитет, а просто е била придатък на съветските специални служби и проводник на интересите на Москва чрез Политбюро на БКП.
154
6
 
2
 
! Отговори
слуги на СССР преди 12 години
Абсурд е, деца на слуги на СССР - Цветанов и Младенов - да бъдат министри! Те трябва публично да се откажат от бащите си и да ги заклеймят като мръсни слуги на СССР!
153
4
 
5
 
! Отговори
служител на ДС преди 12 години
Ако бащата на Николай Младенов не беше служител на ДС, Николчо никога нямаше да стане комсомолски секретар в английската гимназия и министър на външните работи! Само деца на служители на ДС и на ЦК на БКП притежаваха правото да учат в английската гимназия в София и да следват в Чужбина. Николчо беше привилегировано протеже на ДС! И ако ДС не се беше разпаднала, сега той щеше да работи там!
152
3
 
6
 
! Отговори
шофьор на Григор преди 12 години
Ако бащата на Цецо Цветанов не беше шофьор на Григор Шопов в ДС, Цецо никога нямаше да стане старшина в ДС, а след това и министър на вътрешните работи! ДС поощряваше децата на служителите си, макар че в конкретния случай има дефицит от интелигентност. Но да си старшинка от ДС за Цецо това е голямо постижение!
151
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето ви казус- през 1994 сте на 35 години безпартиен, женен с две деца, знаете три езика на много добро ниво и сте завършили МИО, живеете в Чикаго. С времето забравяте лошите неща и остават само хубавите спомени от вашата красива родина. Решавате да гласувате в консулството и там срещате ваш бивш колега от външно които е завършил икономическия с голям зор. Той ви се жалва че като консул трябва да научи по-добре английски и му губят времето с уроци, които са адски досадни.
150
4
 
4
 
! Отговори
факти за ДС преди 12 години
Последният началник на Шесто управление ген. Антон Мусаков допълва: "Отношенията ни с КГБ бяха точно копие на всестранните отношения между двете страни. Дори имаше и постановка, че двете министерства трябва да действат като единна кръвоносна система. Смяташе се, че ако в други области може да има различия, породени от национални и други особености, в работата на органите на сигурността такива прегради не съществуват."
149
5
 
3
 
! Отговори
К. преди 12 години
Не само лустрация, братя, силен шут в г..ъ на тези никаквици от "недрата на народа"!
148
6
 
2
 
! Отговори
факти за ДС преди 12 години
Бившият служител на разузнаването и журналист Владимир Костов има пряк поглед върху влиянието на КГБ в България: "От нейното създаване ДС възприема структурата и функциите на КГБ. Решенията, инструкциите, директивите, също законите, отнасящи се до дейността на ДС, се оформят по съветски модел. Често пъти тези български документи са само обикновен превод от съветските... Съветски съветник следи непосредствено работата на всеки началник на управление в ДС.
147
4
 
5
 
! Отговори
законите на НРБ преди 12 години
Другари тиквени гербави! Всички тези хора са работили по законите на НРБ от тогавашното време! Не можеш да обвиняваш държавни служители, спазвали законите от онова време, че са виновни, само защото, другари тиквени гербави, на вас тези закони, сега, след 22 години не ви харесват! И сигурно се сещате, че след 10-15 години ще излязат нови списъци, в които ще фигурирате вие, и тогава ще се изгаврят с вас! Тук не става дума за дипломация, а за поредната агресия на пожарникаря към всички, които не са гласували за ЕТ герб!
146
4
 
2
 
! Отговори
факти за ДС преди 12 години
Когато през 1991 г. бившият началник на контраразузнаването в Първо главно управление на КГБ ген. Олег Калугин прави разкритието, че Живков е поискал помощ от ръководителя на КГБ Юрий Андропов за физическото ликвидиране на писателя Георги Марков, заявява: "Отношенията ни с българската ДС бяха толкова близки, че фактически нито една сериозна акция на българските органи на вътрешните работи не е минавала покрай КГБ. Комитетът знаеше всичко, ставащо в България.
145
3
 
3
 
! Отговори
бившето ГДР преди 12 години
Т.н. герб ми прилича на бившето ГДР в крайната си фаза разложи се, разпадна се и след това някак си изчезна.
144
2
 
4
 
! Отговори
бившето ЩАЗИ преди 12 години
За ваше сведение, в държавните институции на Федерална Република Германия работят над 17 000 бивши сътрудници на бившите органи на бившата ГДР. Дори в тяхната Комисия по досиетата работят около 50 човека от бившето ЩАЗИ. И не могат да ги уволнят, защото са държавни чиновници!
143
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДС е структура от времето когато България не е имала конституция и държавност, а партия - сателит на СССР, окупирала България и наложила управлението на БКП. ДС не е служила на България, а на СССР и БКП. Стига сте ревали за тези " професионални кадри"! Те са с промити мозъци и до гроб ще служат на майка си (Русия), тяхната единствена любима родина.
142
2
 
4
 
! Отговори
ритате срещу един ум преди 12 години
А бе, другари самозадоволяващи се гербави! Защо не излязохте на барикадите да се биете с ДС преди 20 години, когато тя съществуваше? А сега, когато ДС от 20 години я няма, само ритате срещу един умрял кон!
141
3
 
3
 
! Отговори
факти за ДС преди 12 години
Държавна сигурност е основният силов инструмент, с който БКП крепи своето управление през всичките 45 години власт. Тя е машината, чрез която партията смачква всяка проява на несъгласие в обществено-политическия живот на страната, различаващо се официалната комунистическата идеология. ДС е наследена като структура, съществувала преди 9.Х.1944 г., но след преврата една от основните задачи на Българската работническа партия (комунисти) е да вземе контрола върху МВР.
140
3
 
2
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
4E TO VSI4KI AGENTI MAI PI6AT TUK KATO GLEDAM KAKVI MINUS4ETA SE POQVQVAT NA NORMALNITE KOMENTARI.OTHVARLENI SA OTVSQKADE I SAMO TUK OSTAVA TQHNOTO RAZVITIE PODKREPQIKI MAIKATA HRANILNICA KOQTO E OTGLEDALA TEZI OTREPKI SASIPALI HILQDI SADBI.DRUGARI VE4E STE ISTORIQ S ONZI MAZNIK VA6IQ LIDER I PODKREPQ6TIQ GO *** KOSTOV
139
4
 
4
 
! Отговори
доносници на ДС преди 12 години
А какво ще правиш, пожарникарю, с агентите, доносници на ДС Ваньо Танов и Павлин Димитров?
138
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе като се замисля за БСП/БКП вече искам направо линч.Лустрацията им е малко. Заслужават я но им е малко на тия ***.
137
3
 
3
 
! Отговори
работещ преди 12 години
До гадина 128 от "елита":Много се радвам, че изплю камъчето, това ви е коронният "довод" на червената *** от ДС, до който прибягвате, когато се чувствате съвсем наакани - че вие, от ДС, сте били (а си вярвате и че още сте) елитът на нацията. А истината е много проста: НИКОЙ КАДЪРЕН ЧОВЕК НЕ СЕ ОБВЪРЗВА СЪС СИСТЕМА КАТО ДС, ТАМ ВЛИЗАТ САМО НЕКАДЪРНИЦИ, КОИТО СЕ МИСЛЯТ ЗА НАЙ-ХИТРИ, А СА ПРОСТО НАЙ-БЕЗСКРУПУЛНИ. ВЛИЗАТ, ЗА ДА СЕ ПРАВЯТ НА ГОСПОДАРИ НА ОСТАНАЛИТЕ. Нещастни нагли *** сте.