Политолог оцени Борисов: Три на релси!

Машинистът на държавата пуфтял, имитирайки движение
7 юли 2011 10:21,
198
Политолог оцени Борисов: Три на релси!
Снимка: БТА

Три на релси е оценката за работата на правителството за две години управление.

Тя беше поставена от политолога Емил Георгиев от Института за модерна политика пред Нова телевизия.
 
"За съжаление тази оценка е константна, защото реформите са в задънен коловоз", обясни той, сравнявайки държавата с влак, който е спрял в тунел, а "машинистът пуфти, имитирайки движение".

В анализа си за управлението на Борисов Институтът за модерна политика разделя законодателството на прозрачно, сиво и черно.

Сивото законодателство е това, което пречи на въвеждането на реформи и обслужва скрити интереси, а черното обслужва явни корпоративни интереси и създава корупционна среда.

 "В тази последна година законодателството рязко потъмня. 87 законопроекта сме определили като сиви, а напоследък имаме 3, които са категорично черни", обясни Емил Георгиев.

Още по темата
Като примери за "черни законопроекти" той даде закона за концесиите, който облагодетелства една конкретна фирма – случаят „Юлен“, както и отмененият текст в Кодекса за социално осигуряване, с който предвиждаше да се национализират частните пенсионни фондове.

Анализът на Института съдържа и много тежки оценки за намесата на изпълнителната власт в съдебната. Пример е разразилият се скандал с назначаването на Владимира Янева за председател на СГС.

Поведението, което заемат големите съдилища напоследък, показва ясно, че съдебната власт е в една тежка ситуация, смята политологът.

Според него изборите „три в едно“ били невъзможни в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бюджетна измама за над 1 млрд. лв. на Бойко Борисов и Дянков 2010г. Симеон Дянков обяви сензационно, че правителството е открило скрити задължения на предишното правителство за 2,15 млрд. лв. за 2009 г.Премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков са хванати в голяма лъжа и манипулиране на данните за държавния бюджет, представяни пред обществото с цел двамата да прикрият своя провал и да прехвърлят вината на предходното правителство. Дянков и Борисов е трябвало да избират между лъжата и признаването на пълния си провал. И са избрали лъжата.Бюджетът за 2009 г. завърши с кешов дефицит от 530 млн. лв. Официално записаният в Евростат дефицит на България за 2009 г. беше с близо 400 млн. лв. повече В началото на юни 2010-та правителството внесе в парламента актуализация на бюджета за 2010 г. То залага касов дефицит от 3.3 млрд.лв. Там обаче има само 660 млн. лв. за покриване на стари задължения към бизнеса. Въпросът е какво става с останалите обявени задължения известните 400 млн. лв. плюс "откритите" преди два месеца 1,5 млрд. лв. Губят се поне 1,2 млрд. лв. Единственият логичен отговор е, че никога не е имало такива задължения. И ако има някакви задължения, те са други (например към болници, невърнато ДДС и др.), а не "откритите" през април 2010-та. Тоест това са задължения на сегашното, а не на предишното правителство.
5
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕРАЗПЛАЩАНЕТО НА БОРИСОВ ДОВЕДЕ ДО ВСИЧКИ АНТИКРИЗИСНИ МЕРКИ И ВКАРА ДЪРЖАВАТА В КРИЗА.ПОСЛЕДСТВИЯТА БЯХА ЗАМРАЗЕНИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ, ИНФЛАЦИЯ, ВИСОКИ ЦЕНИ, БЕЗРАБОТИЦА И ДР.ОСВЕН ВСИЧКО ДРУГО, БОРИСОВ ВОДИ И ПЪЛНА АНТИСОЦИАЛНА ПОЛИТИКА КАТО ЗА МАГИСТРАЛИ МИЛИАРД ЩЕ СЕ НАМЕРИ НО ЗА РАБОТЕЩИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ ПАРИ ВСЕ НЯМА И НЯМА.ВЯРНО СПРЯХА ОТВЛИЧАНИЯТА НО СЪЩО ТАКА Е ВЯРНО, ЧЕ БОРИСОВ НАНЕСЕ ЩЕТИ ЗА МИЛЯРДИ ЛЕВОВЕ НА ДЪРЖАВАТА.ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ТЪРПИ ЛИШЕНИЯ ВСЕКИДНЕВНО ЗАРАДИ БОРИСОВ. Е КАЖЕТЕ МИ КАК ДА КАЖА И ЕДНА ДОБРА ДУМА ЗА ТОЯ.ЖАЛКОТО Е, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ЗАКОНИТЕ НИ НЕ СА КАТО КИТАЙСКИТЕ ИНАЧЕ ТАКИВА КАТО БОРИСОВ ЩЯХА ДА СЕ ПОЗАМИСЛЯТ КАКВИ ГИ ВЪРШАТ.
4
8
 
54
 
! Отговори
От едно ме е страх! преди 12 години
От едно ме е страх! Че другарят Борисов ще умре от пренатоварване със самохвалство!
3
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Една голяма нула...като помисля,може и две...
2
13
 
2
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
VIZTE CHE KAT PLARIS MOZE
1
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КВИ 3 НА РЕЛСИ2-