Синя радост в парламента: Започва войната с "Лукойл"

Симеон Дянков и Валентин Златев са на спешна среща
Обновена: 27 юли 2011 12:02 | 27 юли 2011 11:33,
198
Синя радост в парламента: Започва войната с "Лукойл"
Снимка: БТА

Започва битка за ограничаване на господстващо положение на пазара с горивата, коментира с нескрито задоволство в парламента съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов.

"Дали тази битка ще се превърне във война, която правителството ще спечели, ние не можем да кажем. Бъдете уверени – никой не се спира по средата на пътя. Да се надяваме, че и Симеон Дянков, и Ваньо Танов няма да бъдат спрени по средата на пътя", изрази надежда още Костов.

Според лидерите на "Синята коалиция" отнемането на лицензите на данъчните складове на "Лукойл" е шанс на пазара у нас да влезе евтин конкурентен внос на горива.

Още по темата

Мартин Димитров не изключи вероятността да бъде направен опит за изкуствена спекулация с цените.

Колегата му Костов пък допълни, че страната има средства да се отвърне на удара.

"Страната трябва да има запаси от горива. Това трябва да го знаете. Те трябва да са в размер на тримесечното потребление", уточни лидерът на ДСБ.

И двамата с Мартин Димитров обясниха, че истински желаят да има война, за да се защитят интересите на българския потребител.

Лидерът на СДС обяви, че десните очакват резултат в две посоки. Първо проверката на финансовото министерство и на министър Дянков да стигне докрай.

"Тя не трябва да води до опити за сваляне на определени хора в правителството. Защото очакваме такъв контраудар", коментира Димитров.

Вторият ефект, който сините очакват, е да се подмени изцяло съставът на Комисията за защита на конкуренцията.

"Лошото е, че тези действия трябваше да започнат не от Министерството на финансите, а от КЗК. Това правителство държи една беззъба комисия", допълни Димитров.

Междувременно в Министерството на финансите започна срещата между управителя на „Лукойл България” Валентин Златев и вицепремиера Симеон Дянков.

Те ще обсъдят по-нататъшните действия по казуса с отнетия лиценз.

Преди срещата Дянков коментира пред събралите се журналисти, че всеки трябва да спазва условията на играта.

Той прогнозира, че няма да има криза на пазара на горива в страната. Валентин Златев пък не коментира ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
4
 
6
 
! Отговори
Волф преди 12 години
Костов,Костов,още се храниш от парите на Лукойл.Радваш се,че не е жив Ал.Божков(лека му пръст),за да каже някои нещица за ролята ти в приватизацията на Нефтохим...А до 160-не приказвай глупости и полуистини.Няколко ГОЛЕМИ компании,проявили интерес,дори не закупиха тръжни документи,защото изтече инфо,че Нефтохим е подарен на Лукойл.Артур - Андерсен & Кредитандщалт занижиха много оценката-това се знае от всички,четящи чужда специализирана преса(не руска!).И още,и още...
168
3
 
2
 
! Отговори
niki преди 12 години
kostov se radva za6toto znae 4e tova 6te dovede do kriza na goriva i do skok na cenite
167
1
 
2
 
! Отговори
.... преди 12 години
Дянков няма нужда от проверки ,още повече да казва костов
166
6
 
8
 
! Отговори
Стамболов преди 12 години
Много елементарни тикви из това поле широко, ей ! Умниците на батко ! Времето е най-добрият съдник ! Точно Костов спря разрухата и галопиращата инфлация, започна пръв реформите и обърна политиката на България в посока към Европейския съюз. А сега Костов е необходим за страната коректив-светофар с това, че подава сигнали - "зелен" при полезните ходове, "жълт" - при опасно залитане, "червен" - при неправлни действия. Всеки управляващ има нужда от остен, който да го побутва да върви в правия път !
165
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Koмпира е комунист(ДС),а Костов НИКОГА не е бил комунист и ченге на ДС...Моля не си измисляйте простотии,защото будалите сте вие,гласувайки за мафиот!
164
6
 
7
 
! Отговори
ТЪЖА ВЕСТ преди 12 години
Вчера след тежко и продължително боледуване , окончателно си отиде - Синята Идея Тези които бяха дали гласовете си на изборите за сините,а ще получат за спомен ...червени прашки ,дълбоки шалвари , някоя и друга флашка от Трактора и едно голямо и от сърце АБВГЗ.АМИН
163
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Другаря КОСТОФ пак започва да се мазни. АМАН ОТ КОМУНИСТИЧЕСЛИ ***
162
4
 
3
 
! Отговори
Миро преди 12 години
Е как пък точно другарят Костов ще се радва, че държавата тръгва на война с Лукойл, като точно той продаде рафинерията Нефтохим Бургас на руската фирма.Това е меко казано нагло и лицемерно от негова страна. Иначе браво на ГЕРБ за единния критерий за всички. Върховенството на закона отличава силните държави от слабите.
161
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вярвам, че правителството ще вземе най-правилното решение.
160
5
 
3
 
! Отговори
Амидала преди 12 години
Правителството няма да допусне да бъде пренебрегнат или ощетен народа. След анализи и коментари всичко ще се реши и няма да има нужда от война.
159
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я да видим сега това театро ли е или ще има бой по каската на Нефтохима?!
158
6
 
7
 
! Отговори
ваня преди 12 години
Герб ще решат и с този проблем, както се справиха с вота. За да се успеят, те трябва внимателно да преосмислят всичко,а те имат добър екип от експерти, които ще се спарвят.
157
2
 
6
 
! Отговори
ЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО преди 12 години
Крайно време е да спрете с папагалските си коментари. 3. Нефтохим приключва 1996 г. със загуба от 85 млн. (сегашни) лева и е единствената рафинерия в света, отчитаща загуби пета поредна година. От 1993 до 1996 г. предприятието е източвано не само на входа и на изхода, но съвсем официално и от държавата. През 1995 и 1996 г. например горивата са продавани на вътрешния пазар по цени, определяни от правителството, които са били с до 50 % по-ниски от разходите само на суровината за тяхното производство. За да не се помпала инфлацията!!4. Никоя банка и никой доставчик в света (и най-вече руските доставчици) не желаеха да кредитират такова предприятие. В началото на 2007 г. Нефтохим на практика беше фалирал.5. С огромни трудности правителството на Иван Костов успя да стабилизира Бургаската рафинерия, но през 1999 г. състоянието й все още беше на ръба. Предприятието се нуждаеше от минимум 100 млн. долара свежи оборотни пари за възстановяване на нормалната му дейност и от над 300 млн. долара инвестиции.6. Заради състоянието на рафинерията (до което я доведе правителството на честния премиер), а не заради користни комбинации на Костов, към приватизацията на Нефтохим практически нямаше интерес от световните корпорации. Впрочем купувачът Лукойл беше препоръчан от консултантите по приватизационната сделка Артур - Андерсен & Кредитандщалт. Шел за съжаление се отказа от Нефтохим и вместо в производство инвестира в бензиностанции и търговия с нефтопродукти.7. Освен от окаяното финансово състояние западните компании бяха отблъснати и от остарялата технология и свръхнаситеността на регионалния пазар с горива. Румънските рафинерии, макар и в по-добро състояние, по това време също не привлякоха водещи световни инвеститори и някои от тях бяха закупени от по-малки европейски и руски компании Защото "умните комунисти" я бяха проектирали да работи само с руски петрол и за нито една западна компания рафинерията не представлявяше интерес
156
6
 
4
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Сега т.н. сини трябва да подхванат нещо ново, за да си намират "работа" и без това само чакат удебен момнет да за закачат за Герб. Много са смешни!
155
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
KOI PRODADE NEFTOHIM NA RUSNACITE ZA 100 MILIONA,KOI VZE 10 %....???
154
2
 
1
 
! Отговори
pege преди 12 години
да не разитат на резерва що нема горива
153
8
 
5
 
! Отговори
ДА БРЕ преди 12 години
На Сините/сВините/,друга радост не им остана .....вече !
152
4
 
8
 
! Отговори
до 153 преди 12 години
По време на югоембаргото Костов не беше никой, за разлика от ВИС, СИК и тем подобни! Гришата като роднина на Нора Ананиева (спомни си кой беше премиер тоагва) стоеше на входа на завода - единствен доставчик на нефт!
151
4
 
11
 
! Отговори
до 140 преди 12 години
Златев има бензин за поне 3-4 месеца в другите бази които са лицензирани. След това ще внася от Румъния, Турция или Сърбия (ЛукОил има и там рафинерии). Ако не плаща нищо на митницата (а той има тази възможност) - познай как ще се нагуши! Затварянето на завода обслужва много мазно Златев, иначе просто щяха да им слагат глоби че не са свързани или както сега щеше да има постоянно митничари да проверяват всяка цистерна, а не да затварят нефтобазата и терминала на завода!
150
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Другарят Иван Костов направи първите си камари от пари, когато заедно с другаря Гриша Ганчев изнасяха цели влакови композиции с бензин по време на югоембаргото. Понеже лакомията на Костов беше безкрайна, двамцата развалиха дослука с гръм и трясък. Костов е прав, разбира се, да иска да бъде смачкан монопола на другаря Златев, но едва ли заради хорския интерес. По-вероятно крадливата лисица отново иска да яхне някой петролен канал, защото едновремешният водопад от пари ме се е усладил.