АЕЦ "Белене" – нови срокове и ултиматуми

"Атомстройекспорт" трябва да реши ще оттегли ли иска срещу НЕК
Обновена: 1 авг 2011 16:49 | 1 авг 2011 07:00,
98
АЕЦ "Белене" – нови срокове и ултиматуми
АЕЦ "Белене". Кранове демонтират остатъците от старата централа, за да освободят място за новия проект. 2008 г. Снимка: Булфото

Днес изтича срокът, който България е дала на руската „Атомстройекспорт“, за да изтегли иска си срещу НЕК от арбитражния съд в Париж заради проекта АЕЦ „Белене“.

Ако до дни компанията не спре съдебната процедура, Националната електрическа компания (НЕК) ще заведе контраиск срещу нея в Женева за 61 млн. евро.

Преди две седмици стана ясно, че руската страна е завела иска за 58 млн. евро за неразплатени разходи за закупено оборудване на АЕЦ „Белене“. И двете суми са реално дължими разходи по проекта, стана ясно от изказване на енергийния министър преди седмица.

"Според мен те (бел.ред. - руската страна) разбраха, че няма смисъл да пълним джобовете за юридически услуги, и по-добрият начин, ако искат нещо да се прави по проекта, е да оттеглят иска си", обясни министър Трайчо Трайков в неделя.

Според министъра НЕК е предложила няколко варианта на руската компания, която най-късно до няколко дни трябва да реши как ще действа от тук нататък.

Едно от предложенията е двете страни да приспаднат задълженията си до момента и да продължат работа по проекта.

„Атомстройекспорт“ е дъщерна компания на „Росатом“. През 2006 г. дружеството е избрано за строител на централата. След подписването на договора има вече 13 анекса за предоговаряне на техническите параметри на проекта.

Още по темата

Последният анекс между „Атомстройекспорт“ и НЕК беше сключен в началото на юли и дава отсрочка за договаряне между двете страни до 30 септември.

Реално в момента проектът е в застой заради юридическите хватки и условията поставени от българска страна за безопасността на централата.

Според първоначалното споразумение цената на централата трябва д абъде около 4 млрд. евро. При последните преговори руснаците настояваха за близо 7 млрд. евро, а България искаше АЕЦ „Белене“ да не е повече от 5,5 млрд. евро.

Очаква се консултантът NSBC да се произнесе по условията на договора и цената на проекта, които ще бъдат изгодни за страната ни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 4Да не те е е.ал?
4
7
 
12
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 12 години
Пак ние ще се хванем за пръстите и ще плащаме колкото кажат!!!!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Две страни спорят за един керпич!
2
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Светослав Витков - ПРЕЗИДЕНТ!
1
3
 
12
 
! Отговори
PHANTOM MENACE преди 12 години
УЛТИМАТОМИ..........НЕГРАМОТНА РАБОТА...