"Комерсант": България заплашена от криза с горивата

Българските власти проявили прекалена принципност спрямо рафинерията
Обновена: 1 авг 2011 10:17 | 1 авг 2011 10:16, Елка Василева
123
"Комерсант": България заплашена от криза с горивата
Снимка: Булфото

В събота петролната рафинерия на "Лукойл“ в Бургас бе спряна, което създаде заплаха от криза с горивата в България, пише руският вестник "Комерсант".

За да не спрат изцяло самолетните полети, се наложи властите да отворят държавния резерв от горива. Той ще стигне най-много за два месеца. Промяна в ситуацията може да последва след заседание на надзорния съвет на компанията "Лукойл България", насрочено за близките дни по инициатива на българските власти, които държат "златна акция".

Дейността на бургаската рафинерия е прекратена изцяло. За подновяването й ще са необходими от два до три месеца. България вече започна преговори за доставки на горива с Гърция и Румъния, но засега не е ясно какво ще постигнат те, отбелязва вестникът.

В края на миналата седмица в България пристигна Олег Дуров, началник на управление в "Лукойл", но в крайна сметка преговори нямаше, припомня "Комерсант". Според източници на изданието от "Лукойл" компанията се надява тази седмица да се състои нов кръг от преговори. Те обаче не уточняват какво точно може да бъде предложено на българските власти.

Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация, заявява пред "Комерсант", че се очаква тази седмица "ситуацията да се запази почти стабилна" поради започналите преговори с Румъния и Гърция.

Още по темата

Още не се знае обаче дали вносът оттам ще може да компенсира загубите от закриването на рафинерията, затова България най-вероятно ще използва максимално резерва, продължавайки преговорите с "Лукойл", смята Делчев.

Българските власти са проявили "прекалена принципност" със затварянето на петролната рафинерия и "вероятно не са пресметнали докрай икономическите загуби от тази стъпка", коментира руски експерт пред "Комерсант". Според него толкова строги санкции трябва да се налагат постепенно, защото е невъзможно изгубените обеми да се компенсират веднага, още повече, че в разгара на курортния сезон е заплашена дейността на авиокомпаниите, което може да даде още един крайно негативен ефект за икономиката на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
7
 
! Отговори
ДО 38 преди 12 години
Напълно си прав - направих справка в ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС УИКИПЕДИЯ - написаното съвпада !
39
20
 
15
 
! Отговори
Юберменш преди 12 години
37, ходи им обяснявай на тия въшки от ГЕРБ. Те само "руска империя" и "браво Бойко" са научени да повтарят, ама иначе големи спецове по форумите, и по ядрени реактори, и по рафинерии, и по спортни зали...нищо де, явно им е кеф да се африканизират.
38
14
 
49
 
! Отговори
ПАНОРАМЕН АНАЛИЗ преди 12 години
Ползата от ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС е само, че е осигурил работни места на хилядина работници.От години не внася никакви данъци щото обявава стотици милиони загуби годишно, занимава се с далавери - уж изнася горива (за да не плаща ДДС), стига до границата, след което цистерната се отправя до своите бензинодтанции. Аман, от руско беззаконие. След като всяка година отчитат само загуби защо не го продадат това предприятие, или са много хитри или много глупави - преценете сами !
37
29
 
19
 
! Отговори
gft преди 12 години
да режеш на клона на който седиш е глупаво1.25% от всички данъци в тази държава се плащаха познайте от кой.2.Колко време ще е нужно за избиране на нови доставчици на гориво, справка, блестяшия закон за общ. поръчки или него ще го прескочим3.каквото и да правиш, винаги затворения произ. цикъл е по-добре от внос4.спирането на рафинерия , не е като затварянето на бакалия5.преди да пикаеш в кладенеца, трявба да си си намерил алтернатива, а не обратнтото6.пляскай им глобисамо с ядене не става
36
13
 
23
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
# 29 HetfieldСега ще усетим и нова разлика... - внасяните количества ще са прозрачни и няма да може да се краде от акцис и данъци...След три месеца ще знаем, че по-изгодно за нас е да закрием лукойл, ако не работи по правилата...
35
9
 
32
 
! Отговори
стига робство ! преди 12 години
Руският вестник "Комерсант" да се тревожи за проблемите в Русия - не сме ви васали...Айде пишете си там за Путин и кампанията му с голите фенки...
34
0
 
33
 
! Отговори
chvd преди 12 години
Не че нещо, ама на Лукойл, никой не му е забранил да работи, просто няма лиценз за данъчен склад, ако разбирате какво означава това?!!?
33
31
 
23
 
! Отговори
чиста вода преди 12 години
Умният човек първо търси алтернатива, после пикае в кладенеца. Наш Трайчо първо се изпишка, после се заоглежда за чиста вода!
32
26
 
35
 
! Отговори
Скорпион преди 12 години
Как не ви е срам, всичките защитници на долнопробната руска имперска политика.От достоверен източник знам, че производствената стойност с данъка на 1 литър бензин излиза на Лукойл между 88 и 97 стотинки и само си направете сметката, колко пари са източили от нас българите чрез горивата руските мекерета.Ближете им още задниците! не съм за това да се *** *** на никого и на никоя държава, включително и на Русия и нейните олигарси.
31
27
 
12
 
! Отговори
Юберменш преди 12 години
Примери за страни без работещи рафинерии има много - Иран, Нигерия, Виетнам, Судан и т.н. Общото между тях е, че внасят гориво, вместо сами да си го преработват, и в тези иначе богати на петрол страни всяка събота има опашки за бензин - защото всичкото се внася и разпределя по план, и няма постоянно работещи мощности. Иначе от руския петрол и газ няма да се отървете в близките 300 години - цяла Европа ги ползва. Ако не ви изнася, бягайте в Ирак или северна Африка.
30
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Управлението на държава е като шахмат.Първо обмисляш ходовете и последиците от тях,избираш печелившия ход и после местиш фигурите.
29
20
 
52
 
! Отговори
Hetfield преди 12 години
Ще им се на тъпите ***. Духайте руснаци! Да не сте само вие? И ще ми търгувате петрола като Брент... При положение, че е с много по-ниско качество. Да не говорим за качеството на горивата. Нека сега на пазара се наложат други играчи с по-качествени горива... пък като си вземете лиценза се борете с новата пазарна ситуация! Да ви питам тогава няма ли да сваляте цените. Това е първата стъпка на правителството с която съм съгласен.
28
13
 
12
 
! Отговори
От 5 до 12 преди 12 години
Личи си,що пишеш на маймуница!Сигурен съм,че и в духането си много як!Аз кола нямам,не ми и трябва,мислете му вие скапани Гробари!
27
16
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
криза има само на паметника на Бузлуджа
26
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 12 години
Ми то сега от вноса га текне йовтиният бензинец дека ке го сбирам маке му.
25
4
 
19
 
! Отговори
До 18 преди 12 години
Нали се сещаш че държавата чака 1 година Лукойл. През това време можеше спокойно да прокара анекс към закона за глоби и техния размер. И не трябва много акъл да се сетиш какво да направиш. Това че ти отказваш да мислиш и оставяш по "умните" да мислят не означава че и другите в тази държава не могат да мислят. Елементарно е и бъди сигурен че са се сетили.
24
7
 
25
 
! Отговори
stamen преди 12 години
Той най-големия данъкоплатец както всички видяхме явно и без това не си е плащал данъците.
23
5
 
7
 
! Отговори
do 18 преди 12 години
Напротив ... коментара на 15 е най-логичния тук. Ти си този, който не може да мисли.
22
0
 
7
 
! Отговори
ovi преди 12 години
V zakona ne e predvidena globa pri nepostavqne na uredite!!Globite sa ako ima nerednosti pri ot4itane na stojnostite ,taka 4e nqma baza na koqto da gi globqva darjatavata za sazalenie ,posle tezi globi ste otpadnat v sada
21
24
 
38
 
! Отговори
Правителство ли? преди 12 години
Правителство в България НЯМА. Тук има една шайка, която чака съвети от друга шайка, базирана в САЩ и Изсраел. Някакъв бунак от "националния" превозвач се издъни скоро, че щели да зареждат в Тел Авив. Ами да донесе варели и за бензиностанциите.От "приятелството" със САЩ видехме само утрепани "бойци" по Афганистан.Поне афганската война руснаците си я водиха сами - ама САЩ пращат други за трепане.Газ, все още, също се внася от Русия - Шеврон ще копат,ама....Герб да си ходи откъдето са дошли!