Вдигат тройно прага за регистрация по ДДС

Искаме от ЕК разрешение за увеличаването му на 150 000 лв.
Обновена: 12 сеп 2011 07:00 | 12 сеп 2011 07:00,
79
Вдигат тройно прага за регистрация по ДДС
Красимр Стефанов. Снимка: БТА

Прагът за регистрация на фирмите по ДДС може да бъде увеличен тройно. Сега минималният оборот, при който фирмите са задължени да се регистрират по ДДС е 50 000 лева, а с повишаването му управляващите целят да ограничат злоупотребите.

Финансовият министър Симеон Дянков, шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова и директорът на НАП Красимир Стефанов са обсъдили въпроса и ще поискат разрешение от Европейската комисия за увеличаване на прага на 100 000 или дори 150 000 лева. Това съобщи Красимир Стефанов в интервю за в. "Труд".

По-високият праг означава по-малко фирми, които да се изкушават от злоупотреби и точене на държавната хазна, мотивира се шефът на НАП. Той изтъква още, че в повечето европейски страни минималният оборот за регистрация по ДДС е по-висок.

По данни на експерти от НАП малко над 200 000 фирми у нас са регистрирани по ДДС. Около 10% от тези търговци са "мъртви души", коментират данъчни служители. Те твърдят, че има български предприятия, които в продължение на няколко години поддържат оборот от 45 000-49 000 лева, за да избегнат задължителната регистрация.

Регистрацията по ДДС е свързана с допълнителни разходи за фирмите заради обработката на документи и двустранното счетоводно обслужване. Те са длъжни да поддържат дневници за продажбите и покупките по ДДС.

Увеличаването на прага за регистрация по ДДС до 150 хил. лева не е единствената законодателна промяна, която се подготвя в момента. Обмисля се въвеждането на т. нар. обратно начисляване на ДДС в строителството, в търговията с горива и при сделките със селскостопанска продукция, съобщи шефът на НАП.

Това всъщност означава, че в тези браншове данъкът ще се начислява не от доставчика в сделката, а от купувача. Такава практика е въведена при търговията с метали и скрап и там са решени проблемите с ДДС измамите, трупани в продължение на години, каза Стефанов. Той даде пример с Румъния, където чрез този метод са пресечени много злоупотреби в селското стопанство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
до Кратун 68-69 преди 12 години
Абе, Кратун, ти *** ли си или просто се правиш на такъв?
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе тия са ***. Изрично е оказано, че една фирма може да мине по ДДС, без да прави оборотите, това е въпрос на желание от нейна страна. И на 50 милиона да го направите, пак ще има желаещи и то много.
74
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Симулираме работа. Демагози всичките.
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И на три милиона да направят прага за ЗАДЪЛЖИТЕЛНА регистрация, малките фирми пак ще се регистрират - ПО ЖЕЛАНИЕ. Колкото до глупавото обяснение за измамите, фирма с 50-60 хил.лв. оборот рядко възстановява данъчен кредит...По-добре е самата ДЪРЖАВА да започне да спазва законите си. На ме например ми отказват данъчен кредит за около 250 хил.лв. (за период от около 3 години) на базата на норма от ОТМЕНЕНИЯ закон за ДДС. И то вече възстановено ДДС. Вече 4 месеца НЯМА становище от НАП, но имам запор
72
3
 
22
 
! Отговори
chicho icho преди 12 години
няма да гласувам за ГЕРБ никога вече
71
1
 
7
 
! Отговори
поля преди 12 години
Прага за региострация по ДДС означава че над този праг си длъжен да се регистрираш. Под този праг може доброволно. От сто години е така. Какво го изопачихте, кат че ли сте предизборни туристи нечували за ддс в българия
70
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДДС се краде главно от нелоялни държавни служители ! Без данъчен в схемата не може да се "източи" и една стотинка - примери колкото щеш - Помните ли Мургина ?
69
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не това е начинът да се спрат ДДС измамите. А тези, които източват пари чрез ДДС, щом могат да дръпнат ДДС за минилиони, тогава оборотът им е в милиони и вдигането на прага от 50 000 на 100 000, дори и 150 000 лв няма да им се отрази.
68
2
 
12
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Хайде да започнем..., от ПРИЧИНАТА И СЛЕДСТВИЕТО...- Причината е ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ВРЪЩАНЕ НА ДДС..., а Следствието - ТЕГЛЕНЕ НА НЕПЛАТЕНО ДДС...РЕШЕНИЕТО:- Намаляване размера на дънъка на 5%... и НЕВРЪЩАНЕ НА НИКОГО...!!!- Ще кажете, че ще заприлича на "Данък оборот", но... щом няма да има проблеми... защо не...???
67
0
 
3
 
! Отговори
Мабусе преди 12 години
Някои го правят на тъмно.
66
2
 
15
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
В резултат допълнително ЩЕ СЕ ПОВИШАТ ЦЕНИТЕ на всичко, първо защото ще намалее конкуренцията, и второ защото ще бъдем "обслужвани" само от големи и неефективни структури - монополисти.
65
2
 
22
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
Вдигането на прага на регистрация по ДДС също така означава изолиране на всички малки фирми от сделки с големи фирми, понеже големите фирми няма да могат да си възстановяват ДДС-то от тези сделки. Ако малките фирми досега са кретали, това ще ги доубие. Кой има полза от свиване на бизнеса в България и генериране на нова безработица? Тази държава как ще осигурява после социалните плащания? С приодите от Лукойл и такива като него ли? Дето не плащат данък печалба, защото счетоводно за "на нула"?
64
0
 
35
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Как в тази държава не се измисли нещо, с което да се стимулира бизнеса? Само простотии, които да закопат и без това едва кретащите фирми. Абе, управници ***, вижте света бе. В цял свят икономиката се крепи на малкия и среден бизнес. Тук гледате мастодонтите да са добре. Скапана държава, скапани управници.
63
1
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
ЛЪЖА И ИЗМАМА!!!!! Да не си регистриран по ДДС означава да нямаш право да искаш връщзнето на този данък от държавата. По този начин държавата иска да прибира повече пари от фирмите. А защо не погледнат САЩ, където всеки гражданин може да си възстанови данъци за разходи свързани с професията му? Пак сочим за пример това, което ни е удобно.....
62
0
 
21
 
! Отговори
възмутена преди 12 години
И какъв е смисълът от всичко, след като от всеки търговец, желаещ да продава цигари в момента се изисква регистрация по ДДС?!!!!! Всичко, което се гласува и приема е ноебмислено и недокрай изпипано. Вземат се някакви моментни решения, които в последствие се оказват неработещи. Затова 23 години вече България не може да се оправи...
61
1
 
12
 
! Отговори
до 60 преди 12 години
прагът за ддс е задължителен ... ако правиш такъв оборот си длъжен да се регистрираш, ако не го стигаш - не си длъжен. Но можеш, стига да имаш желание. Никакъв проблем няма за малкия и средния бизнес, ако желаят да се регистрират и да си връщат ддс-то. Коментираш неща които не разбираш. Както и авторите на статията - очевидно е че този праг не е във връзка с ддс измамите, можеше да помислите преди да пускате новината
60
1
 
11
 
! Отговори
СД преди 12 години
Поредното малоумие. Нали има регистрация по желание... А двустранното счетоводство не зависи от регистрацията по ЗДДС, а от типа фирма. ООД и с 2 лв оборот води двустранно счетоводство
59
0
 
12
 
! Отговори
Do 57 преди 12 години
Това че някои се е регистрирал по ДДС да си връща ДДС от енергото и топлофикация и ВиК не е закононарушение! Още повече че ако е фирма - данък сгради и такса смет са му други, цената на тока също е друга и почти няма сметка да го правиш! Като говориш за заобикаляне или нарушаване на закона - къде са милиционерите и прокуратурата? Защо трябва да наказват всички заради няколко човека? Още повече че тези мерки няма да спрат краденето на ДДС, защото нямат пряко отношение към това!
58
1
 
9
 
! Отговори
Геле преди 12 години
Вместо да мислят глупости , да вземат да премахнат ДДС при междуфирмени сделки. Така или иначе ДДС се плаща от крайния потребител. Така ще облекчат и фирмите и собствената си администрация. Просто да скъсят пътя на ДДС о т.А(краен потребител) до т.Б(данъчно) . Всички ще са доволни. Естествено без тези които го крадат.
57
6
 
26
 
! Отговори
хх преди 12 години
Сбогом малък и среден бизнес вече ще те доразсипят.Кражбите на ДДС се правят от големите играчи,а не от малките които имат магазинче или работилница и с тях си изкарват прехраната -сега те няма да имат право да си възстановяват ДДС върху ДМА,ремонти и т.н.Те също така няма да могат да участвуват в общ.поръчки защото едно от изискването е да си регистриран по ДДС.