Вдигат тройно прага за регистрация по ДДС

Искаме от ЕК разрешение за увеличаването му на 150 000 лв.
Обновена: 12 сеп 2011 07:00 | 12 сеп 2011 07:00,
79
Вдигат тройно прага за регистрация по ДДС
Красимр Стефанов. Снимка: БТА

Прагът за регистрация на фирмите по ДДС може да бъде увеличен тройно. Сега минималният оборот, при който фирмите са задължени да се регистрират по ДДС е 50 000 лева, а с повишаването му управляващите целят да ограничат злоупотребите.

Финансовият министър Симеон Дянков, шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова и директорът на НАП Красимир Стефанов са обсъдили въпроса и ще поискат разрешение от Европейската комисия за увеличаване на прага на 100 000 или дори 150 000 лева. Това съобщи Красимир Стефанов в интервю за в. "Труд".

По-високият праг означава по-малко фирми, които да се изкушават от злоупотреби и точене на държавната хазна, мотивира се шефът на НАП. Той изтъква още, че в повечето европейски страни минималният оборот за регистрация по ДДС е по-висок.

По данни на експерти от НАП малко над 200 000 фирми у нас са регистрирани по ДДС. Около 10% от тези търговци са "мъртви души", коментират данъчни служители. Те твърдят, че има български предприятия, които в продължение на няколко години поддържат оборот от 45 000-49 000 лева, за да избегнат задължителната регистрация.

Регистрацията по ДДС е свързана с допълнителни разходи за фирмите заради обработката на документи и двустранното счетоводно обслужване. Те са длъжни да поддържат дневници за продажбите и покупките по ДДС.

Увеличаването на прага за регистрация по ДДС до 150 хил. лева не е единствената законодателна промяна, която се подготвя в момента. Обмисля се въвеждането на т. нар. обратно начисляване на ДДС в строителството, в търговията с горива и при сделките със селскостопанска продукция, съобщи шефът на НАП.

Това всъщност означава, че в тези браншове данъкът ще се начислява не от доставчика в сделката, а от купувача. Такава практика е въведена при търговията с метали и скрап и там са решени проблемите с ДДС измамите, трупани в продължение на години, каза Стефанов. Той даде пример с Румъния, където чрез този метод са пресечени много злоупотреби в селското стопанство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
12
 
! Отговори
Геле преди 12 години
Странна е и сегашната ситуация с ДДС. За различни дейности с различни норми на печалба , задължителната граница за регистрация е еднаква. Например едно магазинче с 50001лв оборот след всичките разходи работи на има-няма 5-10% печалба което е макс. 407лв на месец. Докато в сферата на услугите тези 50001лв са почти чиста печалба. И след като доскоро счетоводителите искаха 2 мин. раб. заплати + ДДС за обслужване на фирма по ДДС познайте къде отива магазинчето респективно голям процент от дребните.
55
7
 
5
 
! Отговори
тера икономика преди 12 години
То сигурно е хубаво да вземаш пари от БСП и ДПС да плюеш ГЕРБ и да хвалиш *** и турците - но все пак трябва някакви икономически и други познания, за да пишеш по теми като ДДС. Смешни сте с глупостите, които пишете!
54
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Краси Стефанов, това е една разумна мярка в подкрепа на реалната икономика.И преди да започнете да плюете се замислете колко хора, особено в големите градове са си регистрирали фирмичка през която да минава всичко само и само да не плащат ДДС.По дяволите само в София има повече фирми отколкото хора и 90% от тях не правят абсолютно нищо и се ползват за заобикаляне на данъчното законодателство...
53
3
 
20
 
! Отговори
Роли преди 12 години
Поредното малоумно решение! Както и вдигането на минималните осигурителни прагове от началото на 2012, което както и миналата година ще мине без много да се шуми. Само за туризма увеличението ще е около 20%. А иначе ми говорят глупости, че няма да увеличават осигуровките! Единственият извод, който следва е, че държавата е пред фалит и ще направят всичко възможно да загробят и малкото работещи предприятия!!!
52
4
 
15
 
! Отговори
да-да,ама не преди 12 години
Вдигайте,вдигайте.От както сте на власт вие мутромилиционерите от ГЕРБ само вдигате...Сега и заплатите да вдигнете десеторно пак ще загубите изборите.
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какъв е смисъла да се вдига прага за регистрация?Как това ще спре измамите,когато има доброволна регистрация без оборот?
50
1
 
3
 
! Отговори
счети преди 12 години
А какво ще стане с прага за дерегистрация? Ако си с оборот 80 хил трябва да се дерегистрираш и да върнеш ДДС-то на държавата
49
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната глупост на *** хораСъществува факултатативна регистрация по ДДС без НИКАКЪВ МИНИМАЛЕН ПРАГ.А другата идея - за "обратно ДДС" ще доведе до масови фалити на дружества.А колкото до невъзможността за прехвърляне на задлъжняли предприятия - и това не е така, ама откъде акъл някой който не разбира да прочете отвъд заглавието. И сега може да се прехвърли на ***. Да не продължавам. Истината е , че като цяло рядко *** хора ни управляват.
48
4
 
19
 
! Отговори
do 43 преди 12 години
Точно така! ГЕРБ са млоумници, защото това не е начина! Съвсем друго ще е ако се премахнат плащанията в брой над 50 лв. (няма да се крият реалните заплати), ако фирма може да се прехвърля само ако не дължи никакви данъци и осигуровки, ако не се разрешава на лица незавършили средно образование да откриват фирми Ако рисковите собственици на фирми (криминално проявени, социално слаби които изведнъж са взели да реализират големи обороти) се проверяват редовно.... И най вече ако НАП се чисти от вътр
47
3
 
11
 
! Отговори
НБ преди 12 години
До 44!Довеждането на "царя" комарджия и любител на чашката беше един добре обмислен сценарии и това за никой не е тайна! Точно НДВС продаде интересите на България, затвори трети и четвърти блок на АЕЦ Козлудуй и договори най-абсурдните и смачкващи условия за България за приемането и в ЕС. Предостави на Америка военни бази без никаква изгода за България и естествено "царят" си възстанови имотчетата, взе си шапката и дезертира от разорена България!
46
0
 
11
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
и по-лесно може да се справите с ДДС проблема. Ама не щете!
45
0
 
17
 
! Отговори
topor преди 12 години
Тия *** съвсем утрепаа сития бизнес.Но се съмнявам, че ще стане - мафийките, които точат стотици милиони ДДС нема да им позволят. Все пак мутрите от ГЕРБ са само куклички - кукловодите са други!
44
1
 
22
 
! Отговори
тимаджия преди 12 години
Крайно време беше!И без туй всички държавни поръчки се правят за нас МУТРИТЕ,защо трябва разни кокошкари да ни се пречкат!
43
0
 
12
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
Визирах 2то ти изречение. Нищо не облекчават. Дерат кожите на малките и ги досъсипват. Понеже едно е да се разправяш за ДДС измами с бай Пешо от Полски Тръмбеш, на който фраскаш акта и секвестираш житцето. Друго е да се разправяш с Лукойл. За тях има съд, все пак :)
42
18
 
6
 
! Отговори
Мирослава преди 12 години
Още един ход на ГЕРБ за задушаване на дребния и средния бизнес! Само партия АТАКА може да помогне на България, Волен - президент!
41
3
 
25
 
! Отговори
За Витков! преди 12 години
Аргументите за вдигане на прага са ***! Какво ни казва всъщност не можеме да се бориме с източването на ДДс заради това ще вдигниме лимита.
40
1
 
5
 
! Отговори
boiko преди 12 години
super, oshte edno rdane na koji ot malkiq biznes
39
1
 
7
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
Не съм казал, че трябва да го приемат, а само че едното с другото е безмислено. *** чети внимателно
38
15
 
6
 
! Отговори
оптимист преди 12 години
Браво , ако това стане ще изгоня счетоводителката ми и ще спестявам около 10000 лв. данъци да храня тъпите и мързеливи българи.ГЕРБ са велики.
37
1
 
9
 
! Отговори
АМБ преди 12 години
Ами да го направят както е в холандия.Регистрацияте по ДДС е по желание.При издаване на фактура ДДС-то да не се вписва в сумата и да остава при първоизточника си,който е длъжен да го внесе в хазната.Но това трябва да стане единственно след проверка в регистъра дали съответната фирма има ДДС номер.