Вдигат тройно прага за регистрация по ДДС

Искаме от ЕК разрешение за увеличаването му на 150 000 лв.
Обновена: 12 сеп 2011 07:00 | 12 сеп 2011 07:00,
79
Вдигат тройно прага за регистрация по ДДС
Красимр Стефанов. Снимка: БТА

Прагът за регистрация на фирмите по ДДС може да бъде увеличен тройно. Сега минималният оборот, при който фирмите са задължени да се регистрират по ДДС е 50 000 лева, а с повишаването му управляващите целят да ограничат злоупотребите.

Финансовият министър Симеон Дянков, шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова и директорът на НАП Красимир Стефанов са обсъдили въпроса и ще поискат разрешение от Европейската комисия за увеличаване на прага на 100 000 или дори 150 000 лева. Това съобщи Красимир Стефанов в интервю за в. "Труд".

По-високият праг означава по-малко фирми, които да се изкушават от злоупотреби и точене на държавната хазна, мотивира се шефът на НАП. Той изтъква още, че в повечето европейски страни минималният оборот за регистрация по ДДС е по-висок.

По данни на експерти от НАП малко над 200 000 фирми у нас са регистрирани по ДДС. Около 10% от тези търговци са "мъртви души", коментират данъчни служители. Те твърдят, че има български предприятия, които в продължение на няколко години поддържат оборот от 45 000-49 000 лева, за да избегнат задължителната регистрация.

Регистрацията по ДДС е свързана с допълнителни разходи за фирмите заради обработката на документи и двустранното счетоводно обслужване. Те са длъжни да поддържат дневници за продажбите и покупките по ДДС.

Увеличаването на прага за регистрация по ДДС до 150 хил. лева не е единствената законодателна промяна, която се подготвя в момента. Обмисля се въвеждането на т. нар. обратно начисляване на ДДС в строителството, в търговията с горива и при сделките със селскостопанска продукция, съобщи шефът на НАП.

Това всъщност означава, че в тези браншове данъкът ще се начислява не от доставчика в сделката, а от купувача. Такава практика е въведена при търговията с метали и скрап и там са решени проблемите с ДДС измамите, трупани в продължение на години, каза Стефанов. Той даде пример с Румъния, където чрез този метод са пресечени много злоупотреби в селското стопанство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
17
 
! Отговори
Лелче преди 12 години
ще се сетят за селскостопанската продукция ама вече е късно, някои хора вече правиха по няколко милиона на година...
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това нищо няма да промени. Ще вдигнат задължителния, но които искат да мамят с ДДС, пак ще се регистрират, но по желание. Отново го местим от единия в другия крачол и симулираме работа. С тази разлика, че по този начин целим да извадим малките и средни фирми от играта.Изчистете си къщичката, г-н Стефанов. Защото злоупотребите с ДДС не стават без съдействие от вътрешни хора /данъчни/.
14
3
 
17
 
! Отговори
МУСТАФА преди 12 години
аааааааааааааа, ***. Кой му е казал на тоз човек, че разбира нещо от финанси. Дянков е напълно луд. Държавата има интерес прага да е колкото може по-нисък.
13
4
 
18
 
! Отговори
БТК преди 12 години
Къв е мазен тоя :)))
12
0
 
21
 
! Отговори
пострадал преди 12 години
Каквото и да решат-целта е една...Да вземат от нас и до го трупат на тях. Докато няма осъдени за злоупотреби,доката няма наказани данъчни за неоснователно из издадени ревизионни актове, докато няма съдии-наказани за това че потвържда- ват незаконни актове, които после падат в Страсбург и всички ние ги плащаме-нищо няма да се промени.В момента имам жалба в съда срещу незаконен акт на НАП/има идентични решения срещу БГ в Страсбург/.Ако не си платя-няма да има справедливост.А за Ковачки условно!
11
1
 
35
 
! Отговори
ууу преди 12 години
Аз доколкото знам в момента всеки може да се регистрира по ддс, незамисимо от оборота си. Този праг е за задължителна регистрация! Под 50 000 лв регистрацията е доброволна а над тази сума - задължителна. Т.е. исканата промяна не касае тези, които искат да точат пари. Целта според мен е да намалее броят на фирмите по ДДС но едва ли щесе получи.
10
2
 
10
 
! Отговори
краьо черният преди 12 години
всичко в БГ е направо за да имам аз възможност без да работя -завършил съм *** юредически факулет-ФАКУЛТЕТО да имам луксозни коли с шофьор и апартаменти навсякъде а ВИЕ СИ БЛЪСКАЙТЕ умници и като се пенсионерате с 150 лв пенсия ще ви питам
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-добре да връщат овреме данъчния кредит,а не да досъсипват бизнеса с *** решения.
8
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе защо си мислят че прага е проблема? Тези които гепят милиони - ще отделят и 150 бона! А разни квартални магазинчета ще "правят като вятъра", в крайна сметка това ще накара малките търговци да вдигнат цените, които още повече ще обслужи - "големите" вериги на които оборота пада! Само че оборота пада защото народа няма пари и част от хората избягаха в чужбина, а за нещо друго!
7
1
 
36
 
! Отговори
реално преди 12 години
реално хората дето точат ДДС се знаят щото ги вкарват в партиите....ако изгори някое бушонче а това почти нестава се показва по всички медии и вестници и повече НИЩО-НАЛИВАМЕ ЕДНА КАЦА И ТЯ ВЕЧНО ПРАЗНА;))) държава ***
6
2
 
38
 
! Отговори
Напъни отново преди 12 години
Какво ли не прави чиновника, за да изглежда, че му пука. Измислят се нови правила и прагове при положение, че старите така и не можаха да сработят. За толкова време тъпите им тикви нищо друго не можаха да измислят по въпороса с точенето на ДДС. Сега ще редуцират боря на фирмите, а очаквания ефект е = нула. Важното е да се вдига пушилка. Все пак избори идат. Трябва да се демонстрира поне малко загриженост.
5
2
 
39
 
! Отговори
интересно преди 12 години
как всяка година се точи ДДС в размер на 2 милиарда и никой нищо незнае а някой политици искат да си купуват ЛЕТЯЩИ ЧИНИИ!??
4
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да прочетат написаното паккойто не иска да се регистрира прави мн фирми с до 50х обороткойто пък иска ще ги обедини и пак ще достигне 150хтормозът остава за нас обикновените и малките,който работим нормално и си плашаме ддс
3
3
 
36
 
! Отговори
Nasko преди 12 години
Искат с този ход, само приближени до тях Фирми да точат ДДС, някой да ме Светне, този Очилатия, взе ли ДДС-то от източилите ги Фирми до сега?Имам спомен, че приближен до Доган източил 150млн.лв, е с условна присъда:)))Как тогава дребния бизнес, ще се регистрират и къде ще идат цените??
2
4
 
33
 
! Отговори
eee преди 12 години
Щом Менда се е заела с това нещо ще се усере тотално !!!
1
20
 
14
 
! Отговори
Ерф преди 12 години
Добро утро детеколачи,катастрофиращи селяни и откровенни простаци.Коментирайте с простотия,мярка и удоволствие!