Борисов спрял парите на Сливен, но ГЕРБ остава зад Лечков

"Това е разликата между нас и предишното правителство"
Обновена: 14 сеп 2011 14:55 | 14 сеп 2011 10:22,
275
Борисов спрял парите на Сливен, но ГЕРБ остава зад Лечков
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че лично е спрял парите за всички европроекти за строителство на община Сливен.

"Лично съм се разпоредил да не се изплаща и съфинансирането от бюджета, както и да се спре финансирането по европроектите", категоричен е Борисов.

Причината за спирането на 8-те проекта на обща стойност около 60 млн. лв. са съмнения за допуснати нередности при избора на изпълнителите.

"Това е разликата между нас и предишното правителство. Ако те бяха постъпили така с Батко и Братко, когато им дадоха сигнал, нямаше да спрат след това всички пари по съответните проекти", коментира премиерът.

За случая в Сливен още преди месец и половина той провел среща с министрите Томислав Дончев, Росен Плевнелиев и доскорошната заместничка на регионалния министър Лиляна Павлова, която пое поста, след като Плевнелиев се включи в президентската битка. Те го информирали, че "проблемът в Сливен си стои".

По думите на Борисов от ЕК са приветствали взетото решение. За пръв път у нас се спират всички европроекти на община.

Скандалът с европарите за Сливен тръгна от група общински съветници от коалиция "Съюз за Сливен", които пуснаха в нета документален филм за управлението на града, озаглавен “Новата мафия“. Видеото е на български език с английски субтитри и представя конкретни схеми за източване на европейски и общински пари от "престъпен кръг" около кмета Лечков.

Сигналът на общинарите се разглежда в средата на юли от комисията по жалби и петиции в Европейския парламент.

Брюксел реагира, като праща писма до българските власти, в които изразява безпокойство за нередности при избора на изпълнителите на обществените поръчки. Затова и правителството взима решение за спирането на европарите като превантивна мярка.

Въпреки това обаче ГЕРБ не смята да свали подкрепата си от Йордан Лечков, след като наскоро издигна кандидатурата му за трети мандат. Борисов посочи, че промяна в това отношение няма да има, докато не се докаже дали има злоупотреби.

Министър-председателят присъства днес на предсрочното пускане на пътен възел "Младост" и част от реконструираното и разширено трасе на Софийски околовръстен път – Южна дъга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
21
 
! Отговори
агент Буда Борисов преди 12 години
НИЕ *** ГЕРП НЕ СМЕ КАТО ДРУГИТЕ...НИЕ КРАДЕМ, И ВИКАМЕ - ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА.
31
2
 
22
 
! Отговори
Олигофрен преди 12 години
Борисов ни прави на ***,слепи и ***.А може би сме такива!!??Щом управниците ни са такива!?
30
1
 
15
 
! Отговори
clearly преди 12 години
Ха ха ЕК приветствали това негово решение?Бойко що не каже,че точно те са настоявали да бъдат спрени всички европроекти на община Сливен .Причината за спирането на 8-те проекта на обща стойност около 60 млн. лв. са допуснати нередности при избора на изпълнителите.Това се случва за първи път в България - всички европроекти на една община да бъдат спрени. Такава санкция досега не е прилагана спрямо нито една от 264-те общини у нас. Това обаче не е прецедент спрямо други страни в Европейския съюз, където също е имало подобни случаи дори и по-драстични с връщане на пари по вече реализирани проекти.Скандалът с европарите за Сливен набира скорост, след като група общински съветници от коалиция "Съюз за Сливен" пуска в интернет документален филм за управлението на града, озаглавен Новата мафия. Видеото е в две части, на български език, има и английски субтитри. То представя конкретни схеми за източване на европейски и общински пари от "престъпен кръг" около кмета Лечков, който е наречен "капо ди тути капи". "Сбирщайн" пък нарече Лечков общинските съветници пред Mediapool.Съветниците от града разказват във филма как благодарение на две подставени лица на Лечков Евгени и Коста Петкови, фирми на кмета са овладели 90% от обществените поръчки на Сливен. Лечков е обвинен в пране на пари, източване на общинския бюджет и кражба на милиони от еврофондовете.Завъртането на видеото в youtube е гледано и от евродепутати, а сигналът на общинските съветници, сред които има и бивши членове на управляващата ГЕРБ, се разглежда в средата на юли от комисията по жалби и петиции в Европейския парламент. Следват няколко писма от Европейската комисия до българските власти. В тях Брюксел изразява притесненията си за нередности при избора на изпълнителите на обществените поръчки.Изпълнителите са избрани чрез сключването на т.нар. рамково споразумение по всички договори за строителство с европейски пари. Тази практика обикновено се прилага при договори за услуги и доставки, докато в строителството почти не се ползва, обясниха експерти. Това е породило и съмненията за нередности.
29
5
 
24
 
! Отговори
Aнонимен преди 12 години
Само един въпрос към всички симпатизанти на ГЕРБ, а и към опонентите им:Не ви ли притеснява факта, че силов министър, а именно шефа на МВР е шеф на предизборния щаб????? За мен това е доста притеснително и ми е много странно защо този какзус някак остава без коментар.....
28
4
 
18
 
! Отговори
бай Ганьо преди 12 години
Ей не мога да ги понасям тия ГЕРБ - страшно нещо е да дадеш на *** власт!
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Министър-председателят присъства днес на предсрочното пускане на пътен възел "Младост" и част от реконструираното и разширено трасе на Софийски околовръстен път Южна дъга."да те у предсрочното откриване ... вчера минах по тази част от южната дъга ... пред икеа отворено, за сметка на това към младост затворено, цялото движение отклонено през Бункера, 40 мин на първа и полусъединител ... що не дойде там бойко да се похвали какво е открил пресрочно
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мафиотите се подкрепят. Българите страдат.
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАК СА НАРЕДИЛИ СНИМКИТЕ---ОТДОЛУ КРАДЕЦ...ОТГОРЕ ПОЛИЦАЙ
24
1
 
29
 
! Отговори
агент Буда Борисов преди 12 години
"Борисов спрял парите на Сливен, но ГЕРБ остава зад Лечков"АБЕ ТО НЕ АЗ, А ЕС НАТИСНА И СПРЯ ПАРИТЕ ЗА СЛИВЕН......НО АЗ И КОМ.ПАРТИА ГЕРП ОСТАВАМЕ ЗАД КОРУМПИРАНИЯ КМЕТ - ЛЕЧКОВ "КАРТОФА""Това е разликата между нас и предишното правителство"ПРИ НАС ДОРИ ДА СЕ ДОКАЖЕ ЧЕ СИ КРАДЕЦ, СИ ОСТАВАШ НА ПОСТА, ЩОМ РИТАШ МАЧ С МЕН...ПИТАЙТЕ ОНЗИ ОТ ЛЕТИЩЕТО - ИНВАЛИДА С ТЕЛКА, ОТ СРС-гата ЗИМЪСКА!!!
23
0
 
12
 
! Отговори
До 12 преди 12 години
Работил е на пътен възел Младост та да може да го пусне предсрочно - "петилетката за три години"
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Навремето България е имала за две години за цар един монголец от Златната Орда. Върхът на влиянието на степните разбойници.Сега и вече има за две години за премиер една мутра от мафията. Да се надявам че по-голямо влияние на мафията върху държавата вече няма да има.
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко, Бойко...ще го ядете голям с тази подкрепа на простака Лечков!!!Ама, не слушаш!Значи има злоупотреби, явно направени от кмета Лечков, но подкрепата от него не се сваля??Както и да е- волът рие и на главата му пада.
20
0
 
32
 
! Отговори
доволен преди 12 години
Газ пикаеш, нали Бойко? Не мой да скачаш срещу господарите си от ЕС, щеш не щеш, ще спреш парите на крадеца Лечков! Иначи ще търсят твоите бакии, пък на теб ти е навик- спасяваш кожата си като хвърляш на кучетата другите. Жалък ***, с претенции за голям! Голям, ама ГОЛЯМА МУТРА!
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
predi godina i polovina beshe "samo ako se poiavi sumnenie gi smeniam"sega veche e "tvurdo stoia zad nego"tochka kato predishnite pri batko i bratko.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Това е разликата между нас и предишното правителство. Ако те бяха постъпили така с Батко и Братко, когато им дадоха сигнал, нямаше да спрат след това всички пари по съответните проекти"Ами то дали ние ще ги спрем илие Европа къде е разликата? И в двата случая са ни хванали в крачка, и в двата случая пари няма. Май излиза, че няма разлика.
17
1
 
22
 
! Отговори
скруч преди 12 години
Па гарван гарвану око не вади!Бе филма си е "право куме в очи", а тея ще подкрепят Лечков!?!Боко, е за това ГЕРБ ще гушне букета, ако не фалшифицирате изборите, което е 100% възможно - другия крадец ЦЦ е шеф на щаба и на МВР....
16
1
 
18
 
! Отговори
13 преди 12 години
ТО НЕ МОЖЕ -- И ТОВА В ОНОВА И ДУШАТА В РАЯ!!!ДОБРЕ,ЧЕ МУ Е СПРЯЛ ПАРИТЕ, НО ЗАЩО НЕ ГО ОТСТРАНИ ДОКАТО ТЕКАТ ПРОВЕРКИ ПО СЛУЧАЯ!!!МНОГО СЕ РАЗОЧАРОВАХ ОТ НЕГО, КОГАТО ПРОЧЕТОХ ИНТЕРВЮ НА БЕРБАТОВ, ЧЕ ДОКАТО ЛЕЧКОВ Е В УПРАВАТА НА БФС, ТОЙ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР!!!ЯВНО, ЧЕ МИТКО Е ПРАВ!!!
15
34
 
9
 
! Отговори
СУПЕРГЕРБ преди 12 години
БРАВО БОРИСОВ.ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е С ГЕРБ.
14
2
 
3
 
! Отговори
Bai Hoi преди 12 години
wiktor veche sa e naspal i pochva da raboti q drasni 100 komentara kolko velik e Boko i kak hodi po voda i hrani horata s lenti i asfalt :)))
13
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов, предините бяха крадливи, но вие сте прости! Така че прав си - не сте като тях! Признаваш че Лечков е гепал, ама го подкрепяш - ами вземи подкрепи и предишните - давай наред :))))))))))