Закриват кметства с жители под 350 човека

20% от населените места губят своя статут, скочиха от БСП
14 сеп 2011 11:32,
66
Закриват кметства с жители под 350 човека
Снимка: архив Булфото

Закриват кметства с жители под 350 човека. Предложението беше прието от парламента с одобряването на измененията в Закона за административно-териториалното устройство.

Решението на депутатите няма да повлияе върху правото на жителите на тези населени места да гласуват на предстоящите избори, увериха от мнозинството на ГЕРБ.

Притесненията на опозицията по-скоро са свързани с това, че ако бъдат закрити като административни единици в бъдеще, тези населени места ще получават по-малко пари за издръжка от бюджета.

"Утре ще се намалят разходите на тези общини", предположи Димчо Михалевски от „Коалиция за България”.

"Какъв е резултатът от днешното действие – над 1100 население места, 20% от населените места ще загубят своя статут", допълни още червеният депутат.

От опозицията уточниха, че промените в закона не са съгласувани с Националното сдружение на общините и поискаха да не бъдат подлагани на гласуване.

От мнозинството обясниха, че закриването на кметства като административна единица не означава закриване на съществуващи населени места.

Промяната според Любен Татарски се налага заради демографските промени и намаляването на населението.

Председателят на парламентарната комисия за регионално управление избра да даде пример с Перник. "Не е нормално един квартал на Перник да съществува като самостоятелно кметство".

"Преиначавате малко нещата", коментира Татарски в отговор на критиките на левицата, че промяната не произтича нито от Изборния кодекс, нито от закона за териториалното устройство.

"Даваме право на общинските съветници да вземат това решение. Общински кметства няма да се закриват автоматично. Предложението е в идеално съответствие с конституцията", допълни още Любен Татарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: парламентКметства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докарайте смело по няколко танка и зачистете вред що има села и селяни. За какво са ви някакви си там провинциалисти!
65
1
 
4
 
! Отговори
61 преди 12 години
До61.Да и.а *** *** долен.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бог - явно е много високо, а пък за управниците да не говорим на колко светлинни години са далече от обикновените български селяни и техните проблеми!
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм земеделски производител, само че малък. Обработвам около 900 декара земя, отглеждам 200 животни, раздавам си редовно рентата на вскички съселяни, плащам си данъците. Трудя се! Съдействие нямам от държавните институции в областта на земеделието, а напротив - стремят се да държат мен и други като мен в неведение, за да може някой "техен човек" да получи евросубсидии и помощи. Единствено селският кмет, доколкото му е по силите ми оказваше известно съдействие. Е, сега и него няма да го има!
62
1
 
6
 
! Отговори
До 57 преди 12 години
Само човек, който не знае какво е труд, може да прави такива коментари. На село, господине или госпожо, хората наистина се трудят. Те са тези благодарение, на които имате хляб на трапезата си, правите си зимнинката и си пийвате ракийката. Аз съм земеделски производител, отглеждам и животни, обработвам и земя. Плащам си редовно данъците на "държавата", която иска да ме ограби и изостави по всякакъв начин, конкретно в случая като ме остави и без представител пред управляващите.
61
5
 
4
 
! Отговори
И те скочиха преди 12 години
И като скочиха, паднаха отново на охранените си комунистически ***!
60
0
 
6
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Снощи по БНТ гледах репортаж от Финландия. Отдавна признатата от мен Поли Златарева предаде прекрасно част от нравите на една нация, дали облика на една държава. Финландия е най-доброто място за живеене. Днес по *Хоризонт* в едно интервю предстоящите избори бяха наречени мръсни избори. Ако Финландия е най-доброто място за живеене, къде ли би попаднала България в такава класация?!.....
59
0
 
18
 
! Отговори
ГМУРЕЦА преди 12 години
ПЛАНЪТ РАН-ЪТ - ПРОГРАМАТА ЗА РАЗОРЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ , ПИСАН И ПРИВЕДЕН В ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ ДРУГАРИТЕ ЛУКАНОФФ , ДОБРЕФ , МЛАДЕНОФФ , ГОЦЕ ТРИПЕРО , серГЕЙ СТАНИШЕФ , Р.ОВЧ , РУМЪН *** , ИВАН КОСТОФ , НАДЕЖДА МИХАЙЛОВА , ФИЛИП ДИМИТРОВ , МАЛТИН ДИМИТЛОФ И ДРУГИ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ЧЕРВЕНОДУПЕСТИ КОМУНОИДИ .
58
0
 
14
 
! Отговори
ГРЕБЕЦА преди 12 години
ПЛАНЪТ РАН-ЪТ - ПРОГРАМАТА ЗА РАЗОРЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ в действие
57
13
 
4
 
! Отговори
Отучиха се преди 12 години
Отучиха /се/, селяните, да се трудят. За бюсжетна заплате се натискат. На фирмаджиите завиждат, но не искат да се захванат със земеделие, хеле пък животновъдство, сами да се осигуряват, стопанска, икономическа дейност да развият...
56
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дали ще се постигне ефект на намаляване на разходите ? няма да има кмет или кмет и скретар, но в по-големия център ще назначат допълнително "наши" хора, които да отговарят за това населено пясто... преливаме само от пусто в празно пък като няма вече и кмет, няма да се отпускат пари за нужтите на населеното място, а ще се пренасочат там, дето има кой да ги "усвои"и ей така тея 350 населени места постепенно ще буренясат...а пътищата, дет им *** ленти сега, няма да водят до никъде
55
7
 
13
 
! Отговори
do 50 преди 12 години
Уважаеми господин всезнайко Вие от кое точно село сте? Може би от парламентарното и минавате да си упикавате главатаря? Един кмет за едно село е спасение, надежда, доверие. Десетки, ако не стотици села ще зачезнат ако останат без кметове, но навярно това и целите. А аз още не съм видял село в което да е избран предварително кандидат и то който те не познават, което сега ще направите за да можете по спокойно да крадете парите на хората! Честит комунизъм, жалки същества!
54
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да живее Банкя и тъпите му издънки.
53
2
 
24
 
! Отговори
До 17 преди 12 години
Не, не драматизирам изобщо. Ти стъпвал ли си в някое село изобщо? В малките села в кметството работят кмета, секретар-касиер и пазач (евентуално) получават мин. заплата освен кмета който според селото може и да получава 30-40лв. отгоре. Аз познавам селски кметове и мога да кажа, че кметството е основната връзка между хората, всички търсят кмета за всичко, той организира и селските събори, пенсионерския клуб и всичко останало, кмета дори и хляб им носи зимата с личната си кола и лекарства.
52
2
 
17
 
! Отговори
ГРОБ за ГеРБ преди 12 години
или за България...изберете сами.....
51
2
 
15
 
! Отговори
Боко Тиквоча преди 12 години
Обещал съм на моите господари-Уорлик и Ердоган ,че ще разчистя тези земе от гнуснте славяни за 2 мандата!!!
50
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един кмет на село е все едно един дирек забит в центъра на селото и всяко краставо магаре преди да мине покрай дирека се почесва в него а мъжко куче го опикава. Уважаеми много разбиращи коментатори преди да коментирате попитайте един жител на село, в което няма да има избори за кмет на кметство дали не му отнемат правото да избира демократично своя кмет и при нужда от помощ , закрила и съвет към кого ще се обърне . От освобождението до ден днешен във всички села е имало кметове и кметства
49
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
голям срам
48
2
 
28
 
! Отговори
las bolas преди 12 години
Вижте какво, подобни новини са просто следствие на други новини от рода на "Отпуснати са N милиона на София за метрото и инфраструктура" и в същото време "Жителите на село X пътуват по черен път до най-близката болница на Y километра".Следствие на години на пагубна централизация и липса на далновидна политика.
47
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
скоро ще закрият и държава около 7 мил.човека