Закриват кметства с жители под 350 човека

20% от населените места губят своя статут, скочиха от БСП
14 сеп 2011 11:32,
66
Закриват кметства с жители под 350 човека
Снимка: архив Булфото

Закриват кметства с жители под 350 човека. Предложението беше прието от парламента с одобряването на измененията в Закона за административно-териториалното устройство.

Решението на депутатите няма да повлияе върху правото на жителите на тези населени места да гласуват на предстоящите избори, увериха от мнозинството на ГЕРБ.

Притесненията на опозицията по-скоро са свързани с това, че ако бъдат закрити като административни единици в бъдеще, тези населени места ще получават по-малко пари за издръжка от бюджета.

"Утре ще се намалят разходите на тези общини", предположи Димчо Михалевски от „Коалиция за България”.

"Какъв е резултатът от днешното действие – над 1100 население места, 20% от населените места ще загубят своя статут", допълни още червеният депутат.

От опозицията уточниха, че промените в закона не са съгласувани с Националното сдружение на общините и поискаха да не бъдат подлагани на гласуване.

От мнозинството обясниха, че закриването на кметства като административна единица не означава закриване на съществуващи населени места.

Промяната според Любен Татарски се налага заради демографските промени и намаляването на населението.

Председателят на парламентарната комисия за регионално управление избра да даде пример с Перник. "Не е нормално един квартал на Перник да съществува като самостоятелно кметство".

"Преиначавате малко нещата", коментира Татарски в отговор на критиките на левицата, че промяната не произтича нито от Изборния кодекс, нито от закона за териториалното устройство.

"Даваме право на общинските съветници да вземат това решение. Общински кметства няма да се закриват автоматично. Предложението е в идеално съответствие с конституцията", допълни още Любен Татарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: парламентКметства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а защо не вземете да си закриете банковите сметки *** такива, така или иначе няма къде да ги похарчите толкова откраднати пари. Дано световната криза да е по силна от всякога, че всеки откраднат лев да е по обезценен дори от камъните с които ще ви замеряме!
25
0
 
15
 
! Отговори
откривател преди 12 години
закриха училища, болници, канят се пощата да продават и по селата да обслужват мобилни групи..... до 2 госини в България ще останат столицата и двайсетина областни града!Давайте в тоя дух - след 5 години и държавата ще закриете....Тъкмо пенсии няма да изплащате, от осигуровките, които сега събиратеДа ви "закрият" при мама и тате, дано!
24
0
 
9
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
до 17Така като гледаш така се събират парите в България че все отиват за джипчета и яхтички и вилички и палатчета и хотелчета.
23
14
 
4
 
! Отговори
polar bear преди 12 години
до 16, ТТНамаляването на населението в селата е световна тенденция! Младите се местят в града, където учат, работят и т. н. Подкрепям идеята да се затварят кметства, които и без това никаква работа не вършат защото и без това администрацията е ужасно раздута в момента.
22
13
 
4
 
! Отговори
до Комунягите преди 12 години
Хммм.. Ами да. ие стесвикнали да има по комунистияески администрация повече от колкото хора има. Комунист не работи ,а е свикнал да стои в канцеларията и да му плащат ,а и вредни за сън да му дават. А до 16 -Татарски ли да едиде за разплод да увеличи населението? То може и това да искате ,защото вече сте стари матраци и не сте способни и за това.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това е политиката в българия
20
2
 
8
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
до 15Да ... и на мен ми направи впечатление ... все повече се убеждавам че има платени писачи дето обикалят форумите и ***.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
още малко остана и ще закрият цялата държава-от наглите
18
4
 
11
 
! Отговори
САДУЛ преди 12 години
Дедо ми е кмет, шериф,лекар ,съдя и осеменител на село.Кеф му е да си драска сам глоби и да си дава разпореждания. Преди седмица си приватизира плевнята и по случая си направи курбан и изнесе реч от едно дърво по случая.
17
11
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
всичко, което изброяваш за преживяванията на възрастните "войни режими и т.н." няма абсолютно никаква връзка с това дали да има или не кметове в толкова малки населени места. Драматизираш, но темата е друга. Не виждам какъв е проблемът да няма кметове, ако другите, които вече ще отговарят за селото си вършат работата. Нали хората ги избират. Да си изберат свестен. Дори ще се спестят пари, които могат да се похарчат за нещо смислено, примерно за старчески дом. :)
16
3
 
20
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
Промяната според Любен Татарски се налага заради демографските промени и намаляването на населението.Не ви е срам бе не ви е срам бе *** долни. Ми направи нещо че да не намаля населението бе *** грозен мазен. Много е лесно да закриваш вместо да си вършиш работата и да направиш нещо за народа и за държавата. *** долни
15
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По цъкане на + и - си личи че Цвъки е впрегнал никому ненужната си армия от полицаи с основно да цъкат - на всяка критика срещу тях. Сега да започнем да очакваме почукване на вратата от друга група такива с въпроси - как смеем и защо критикуваме управлението. Честит тоталитаризъм, честита мутренска държава, честит ви нов Тато (Боко)
14
4
 
3
 
! Отговори
Калин преди 12 години
кметските наместници са хора които живеят в района ..манипулирате *** :)
13
7
 
9
 
! Отговори
;) преди 12 години
Вижте ги добре тези горе на снимката на какво ви приличат??? вгледайте се в лицата им ,на мен лично ми приличат на анимационни герой а онзи сериозния е Гаргамел тояно така правия и привържениците на БКП очакват тези да ни управляват на тях всичко им е майтап а после обвиняват другите *** *** комунистическа...
12
5
 
4
 
! Отговори
Калин преди 12 години
защо да не е кметски наместник .. но гърбатите да не правят на ощипани не малко села в специфични райони там където има засилен интерес под 350 човека се изписват над тази цифра а реално нямат и 200 .. айде гърбати кажете как поливате бесепе и депесе :)
11
8
 
16
 
! Отговори
хех преди 12 години
село с 300 души не е малко село изобщо, спокойно може да си има кмет , не е необходимо да има 1000 служители за целта , кмета си е кмет а сега какво ще назначат някой чиновник да взеиа заплата за кметски наместник а той дори няма да знае къде е селото
10
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
6, недей така. Отдавна няма такива села със 6 бабички, те се водят местност .... и са в пълна изолация.Не кметство ами нищо нямат , НИЩО! Никое по- голямо съседно кметство не се занимава с тях. Бедуините в пустинята са с по - добри условия от тези села- местности.За кварталите на по- малките градове може да мине, но като цяло за селата това е живо поГРОБВАНЕ!
9
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** си ти 8. Ми дай тогава да открием не само кметства, ами и по един олимпийски стадион с 50 000 места за "тези хора". Никой нямя нищо против "тези хора", но демографските промени са факт и просто не е рационално, ефективно и необходимо да има общински съвети и кметства при население под определен брой. Нищо не пречи (както е и сега) 3 села да имат общ кмет примерно.
8
16
 
15
 
! Отговори
6 преди 12 години
Служителите на държавна ясла в тези населени места са напълно заслужени от тези хора, които са отгледали децата си и внуците, работили са здраво за тази държава, преживели са смяна на режими, войни, размирици, природни бедствия, плащали са данъци и не заслужават такова отношение на старини. Да закрием и старческите домове тогава или не сетих се май ще е най-добре като станат за бенсия и да ги убиваме!? Болния ти мозък какво мисли по този въпрос?
7
26
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Закрийте цялата страна! Преименувайте я на Боковица ЕООД! Да Ви е честито и приватизирането на Български пощи! Да живее Боко! Да живее ЕООД'то Боколандия!