Трайков вини левицата, че води кампания срещу страната

Министърът влезе в словесен спор с Румен Петков
Обновена: 15 сеп 2011 11:09 | 15 сеп 2011 10:50,
84
Трайков вини левицата, че води кампания срещу страната
Трайчо Трайков. Снимка: БТА

“Свидетели сме на агресивна кампания срещу българския туризъм. Не само чуждите граждани, но и ние сме заложници на война между две търговски компании. Една партия също вдигна знамена срещу страната, срещу туризма.”

Така министърът на икономиката Трайчо Трайков отговори в парламента на левицата, която поиска изслушването му по казуса с блокираните руски туристи и спора между Алма Тур и Bulgaria Air.

На фона на 40% повече издадени визи и 20% повече туристи от Русия през този летен сезон, правителството оценява кризата като „неприятна“, коментира министърът.

Той обясни, че защитата на руските потребители може да се осигури само спрямо тяхното законодателство в съответствие с подписаните договори и така опроверга тезата за мнимо прилагане на европейските директиви у нас.

В Европа има 3 правни механизма за защита на туристите и България е приела един от тях – застраховката, подобно на Чехия, Австрия, Германия и Словакия, коментира Трайков.

„Туроператорът, с който туристите са сключили договор в страната си, трябва да изпълни всички клаузи по договора. Така постъпи финландският оператор, но не и руският”, каза министърът.

„Не бива от един случай да се правят изводи за целия туристически сезон. Очакваме солидарна загриженост за решаване на казуса, дори от политическите ни опоненти”, каза министърът.

Още по темата

Трайков коментира поведението на „Коалиция за България“ по казуса: „Не мога да преглътна евтиното политическо заиграване с туристическия бранш от ляво. Чувствам се отговорен да опресня късата политическа памет на левицата”.

„След като вчера бяха извозени и последните руски туристи, започвам да мисля, че някой е извозил и вас да предприемете политическа атака преди изборите. Забравяте, че превозвачът не се казва „Балкан”, а туроператорът не е държавната фирма „Балкантурист”, обърна се той към опозицията.

След това припомни, че голяма част от проблемите като „като хаотичен туризъм и енергийна зависимост“, са наследени от тяхното управление.

„Нямам самочувствието на човек, който е емблема на цялото правителство, аз съм екипен играч и деня ми минава в решаване, а не в създаване на проблеми“, каза министърът.

„Ако вие имате проблем с енергетиката, България нямаше такъв проблем, ако имате проблем с туризма, България нямаше такъв“, отговори му Румен Петков от името на групата на „Коалиция за България“.

Според него, ако правителствата на Русия, Финландия и Естония не препоръчат България като
туристическа дестинация, това ще доведе до един милиард евро щети за страната ни.

„Доведохте успешен политически сезон до пълно фиаско и тази некадърност и неграмотност ще се плаща“, обърна се Петков към министър Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Илияна преди 12 години
Има само една истинска, достойна и отговорна кандидатура на тези президентски избори и това е Волен Сидеров. Аз ще гласувам за Волен Сидеров и знам, че няма да сбъркам.
86
0
 
0
 
! Отговори
до 60 преди 12 години
Ами ходете де, кой ви спира! Има място и за вас!от тъпанарите
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На този на снимката все някой друг му е страл в гащите.Егати мекотелото,същият като дядо си.
84
3
 
3
 
! Отговори
Антон преди 12 години
Трайков казва истината, хора като р.петков, гоце и станишев са родоотсъпници и работят против България.Те унищожиха държавата ни, а сега ГЕРБ трябва да я гради наново!
83
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
разбира се, че е така. за БСП е по- изгодно да насочат усилията си в омаскаряването на Плевнелиев
82
3
 
3
 
! Отговори
Тити преди 12 години
да, прав е!! БСП са си такива от край време. Залагат на компроматна политика мислейки си, че ще постигнат успех, но уви, не им се получава вече. След идването на ГЕРБ на власт народа се събуди и започна да си прави реална преценка за нещата. Така че силно се съмнявам, че след този "скандал", който се опитаха да направят ще постигнат нещо. По скоро вредят на себе си и губят дори и малкото симпатизанти, които им останаха.
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно ми е как тези които пишат срещу комунистите хвалят до припадък техните протежета и внуци.Господин Трайков-внук на Георги Трайков,Плевнелиев - секретар на ДКМС - Благоевград,новата министърка Лиляна Павлова - внучка на партизанин от бригада "Чавдар" ,министър Младенов син на генерал от ДС и т.н..Да това просто не подлежи на коментар.
80
3
 
3
 
! Отговори
Нели преди 12 години
Съвсен нормална реакция от страна на Трайков, имайки предвит, че проблема беше частен.
79
4
 
3
 
! Отговори
Деница преди 12 години
Разбира се! Ето човек, който мисли за страната, а не се позовава само на някакви клиширани искания на оставка без да се съобразява с възможните скандали, които биха последвали!
78
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
ама разбира се няма да мълчи докато го обвиняват в някакви безобразия
77
5
 
3
 
! Отговори
небалканец преди 12 години
братя пове4е сме. види се от 4ервените така 4е нема страшно.смятам след изборите и тези неколко останали 4ервенотикжени4ета да са из4езнали от териториата ни.и нека да побързат с безплатните 4артъри за великата рус
76
1
 
2
 
! Отговори
краси преди 12 години
Това тук, тази ситуация, просто не подлежи на коментар...
75
4
 
4
 
! Отговори
ив преди 12 години
Аман от БСП!!!
74
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Левицата води кампания срещу страната от има-няма 70 години.
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След 8-годишна съдебна битка американската петролна компания Шеврон беше осъдена да плати 8 милиарда долара. Исканото обезщетение е за замърсяване на околната среда в района на амазонската джунгла.Унищожена почва, мъртви животни и много случаи на болни от рак. Такива са последствията от неправилните сондажи на компанията Тексако през 70- те и 80-те години в еквадорската част на Амазонка. Щетите са огромни както за джунглага, така и за местното население. Искът беше за 27 милиарда долара. Съдът, обаче, реши компанията да изплати 8 милиарда. Адвокатът на ищците Пабло Фахардо определи решението на съда като "триумф на справедливостта".Пало Фахардо:- Това е важна стъпка, макар че обезщетението не може да покрие щетите, нанесени от Шеврон.От Шеврон, обаче, определиха решението като "незаконно" и обявиха, че ще го обжалват. Делото срещу Шеврон беше наблюдавано с голям интерес от всички петролни компании, като прецедент, който може да доведе до други големи претенции.
72
2
 
10
 
! Отговори
До 71 преди 12 години
Няма смисъл да драматизираш толкова.2012 пак ще са тук.А истината е не, че Герб са се *** а селския ви манталитет по морето.Именно той изгони и българите от Черноморието.
71
10
 
5
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Трайчооо, 40-те % повече издадени визи са за тази година, те са вече в миналото. Стой и гледай как догодина ще бъдат с 80% по-малко, и руските, и немските туристи ще ги гледаме през крив макарон. То не бяха басейни -убийци, не бяха натровени деца и сега това с руските туристи. Истината е че ГЕРБ се насрахте за изборите, и ти и онзи шут кандидат президента.
70
4
 
23
 
! Отговори
РАД преди 12 години
Чета тук и гледам как доста хора се юрват да плюят по Трайков за това,че обвинява опозицията в евтина пропаганда.Не съм фен на правителството,но в случая не виждам какво нередно нещо има в изказването на Трайков.Първо: Проблемът е между 2 компании с неуредени отношения.Българската държава не е направила нищо нередно в случая, освен това не е страна по договора. Търговски спорове между компании е имало и ще има.2. Има механизми (знам го , защото 15 г. работя в туризма),които се прилагат в такива случаи и които страната ни прилага, колкото и на доста хора да не им се вярва...3.Изключително вредно е точно в такива ситуации дадена политическа партия да се опитва да представи проблема като катастрофа,причинена от държавата.Много повече вреди биха настъпили от това да се изкриви проблемът, вместо да се приложат бързо и ефикасно мерките,каквото в случая се прави впрочем...4.Не се сещам за прецедент, при който която и да е държава да е препоръчала, както се изразяват от БСП, нейните граждани да не почиват в дадена дестинация, защото видите ли, една фирма не платила на компанията превозвач и заради това 300-500 души са имали проблем! Заради ИЗОЛИРАНИ случаи на конфликт между отделни фирми, НИКОЯ,АМА НИКОЯ ДЪРЖАВА НЯМА ДА ПРЕПОРЪЧА ВЪЗДЪРЖАНЕ ОТ ПОЧИВКИ В ДРУГА !!!5. Преди повече от 10 г. немският туроператор Хетцел фалира в средата на сезона и туристите останаха без настаняване, транспорт и т.н. Тогава скандалът беше доста по голям, но не се сещам това да се е отразило пагубно.Проблемите на туризма ни идват не от този случай, а от безумното презастрояване, заменките и липсата на каквато и да е стратегия през последните години нещо, за което впрочем БСП и ДПС имат най голяма вина...
69
5
 
14
 
! Отговори
Заличителят преди 12 години
Черверастите са *** , петата колона на руснаците. Докато таз *** не бъде физически елиминирана винаги ще ни продава на матушката им....следене, лустрация, лагери, затвори всички средства са оправдани в борбата с червената чума
68
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комуназите са долна *** , те са предатели на всичко родно и българско