НЕК внесе иск срещу Атомстройекспорт

Предмет на иска са суми в размер на над ? 61 млн.
Обновена: 6 окт 2011 18:33 | 6 окт 2011 18:32, Елка Василева
19
НЕК внесе иск срещу Атомстройекспорт
Снимка: Архив Булфото

Националната електрическа компания (НЕК) внесе иск срещу руската компания Атомстройекспорт в арбитражния съд в Париж, като мястото на арбитража е Женева.

Предмет на иска са суми, дължими от Атомстройекспорт на НЕК по рамковия договор за АЕЦ „Белене“ от 28 ноември 2007 г. и допълненията към него в размер на над € 61 000 000, съобщи НЕК.

Още по темата

Не се посочват други подробности за иска.

Интересите на НЕК се защитават от водещата световна правна кантора White&Case LLP.

Кантората e избрана да защитава страната ни в международни арбитражи и е печелила с успех дела в полза на България. Тя е със сериозно реноме в международния арбитраж и има голям опит в спорове в областта на енергетиката и в частност ядрената енергетика, съобщи още НЕК.

През юли 2011 г. "Атомстройекспорт" внесе в Международния арбитражен съд в Париж иск срещу НЕК за изплащане на обезщетение от 58 млн. евро заради забавянето на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Веднага след това българската страна заяви намеренията си да внесе насрещен иск срещу Атомстройекспорт.

В началото на август изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов каза, че планираният контраиск ще бъде свързан с договора за продажбата на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
nek sa kradci samo taka da falirate kycheta. sled tova shte vi izbesim predateli kradci boklyci.
19
3
 
0
 
! Отговори
БМБ преди 12 години
Лошо няма, НО...има въпроси по т.н. интереси:"...Интересите на НЕК се защитават от водещата световна правна кантора White&Case LLP."- Колко аз ще плащам като данъкоплатец на тази компания и то с комисионните на БГ експертите?- Ако ние (БГ) проиграем делото кой ще ми върне парите и кой ще плаща тези 58 млн. евро на РФ?- Защо бе са взети мерки да нама иск?
18
2
 
1
 
! Отговори
галактика преди 12 години
То и жабата решила да се подкове като коня, обаче....
17
2
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 12 години
Смелостта и патриотизма ти не струват, ако нямаш ум как да ги използваш! Какво ще постигнем като се зъбим на Русия като имаме договор според който ако се отметнем от строежа на Белене ще им платим 1 милиард! Това ще им дойде дюшеш - от самия строеж няма да спечелят толкова! Ако смяташ че е патриотично да се набутаме с 1 милиард - давай! Да тези които са подписали договора са направили гаф, само че вече е подписан, разчекни ги, убий ги - пак ще плащаме (или трябва да строим)....
16
2
 
5
 
! Отговори
После се оплаквайте преди 12 години
че няма инвеститори, които да дойдат в бг. На скъп ток кой ще дойде да инвестира. Вие сте мутри ***, правите се на силни, при условие че сте последни в Европа. Като имате джипове и майбаси пак си оставате долни и неграмотни мутри.
15
2
 
6
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Да. Две седмици преди изборите. И една седмица след тях ще го оттегли. ГЕРБерите са ми прозрачни отвсякъде вече.
14
2
 
15
 
! Отговори
Кои4о преди 12 години
до 1Отиди някъде другате да изповядваш робския си манталитет.Или направо по добре се надупвай и го чакй да си го мери дявола.
13
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гейберастията извади на показ най-*** и малоумно в българина.
12
5
 
11
 
! Отговори
Бамби преди 12 години
Не зная братя при вас как е , но от простотията герберска вече ми се драйфа, все едни и същи теми...само прикиказки и глупости..
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия, които са против АЕЦ Белене имат три основни възражения:1. Няма да има на кого да продаваме. Турците си правят свои АЕЦ.2. С износът на ток се правят големи далавери. Краде се.3. Опастност от земетресение.Отговорите са прости.1. Нима БГ ще стои на ниво 45% от производството през 1989-та година? Защото сега сме точно там. Нама ли да се развиваме и НА НАС ДА ПОТРЯБВА ток?2. Краденето зависи от политиците. Ако се въведе дисциплина по трасето производство - износ, няма да може да се краде. То гарван гарвану око не вади, но нали уж за това гласуваме.3. Един страеж, бел той и АЕЦ, може да се направи да издържа 5-та степен по Рихтер, но може за се направи и 9-та да издържа. Това е работа на проектантите. Има и друго. Земетресението през 1977-***, при което се събориха три сгради в Свищов и имаше 121 загинали, въобще не засегна Белене. Там нямаше никакви поражения.пп. Тия, дето говорят за радиация не са в час. Изтичане на радиация може да стане само при много голяма авария. А нали за това са проектите? Иначе на площадката на АЕЦ Козлодуй радиацията е колкото от ръчен електронен часовник. Едно време като ги носехме, бояхме ли се, че ще се разболеем от лъчева болест? :)))))
10
5
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 12 години
Оставайки без АЕЦ, основните ни енергоизточници остават ТЕЦ. Умишлено не споменавам разни екзотики като ВЕИ. Токът от ТЕЦ ще ни излезе през всички дупки, докато киртаците от AES си избият "инвестициите", а още не сме почнали да плащаме 100% за квотите за парникови емисии, които ще се включат тепърва в цената на тока... След едно поколение някои ще си спомнят с носталгия за "мирния атом"...
9
7
 
6
 
! Отговори
ot1 do 7 преди 12 години
Ами на за това - вече сме подписали и измъкване няма. По добре да я правим тая централа, по евтина няма да стане.. (избираме по-малкото зло)
8
6
 
4
 
! Отговори
Колко и кои преди 12 години
Колко арбитражни дела и кои са те - спечелените от тази White&Case LLP. Последната абревиатура Лилипут ли значи? Но ще вземе мнооого пари, дори да загуби арбитража.
7
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имаме да вземаме 61 и да даваме 58 млн. евро. Танто за кукуриго. Но стигне ли се до отказ от строителство на АЕЦ Белене, ще дължим неустойки за близо милиард. И тогава ще се започне: "Ами кой подписа договора?", "Ами кой спря строителството?"Но народът не иска "ами" и "ако", защото тоя милиард той ще го плаща.
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
5 - Удри! А така! Бой по "братушките"! Да живеят шистоваците от "Шеврон":))
5
20
 
15
 
! Отговори
Ксеркс преди 12 години
Какви безгръбначни има...имам чувството, че са готови да го поемат отзад щом е за "братушките". Съдете руската антибългарска *** до дупка!
4
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо мълчат управляващите за "Марица-изток"?Колко милиарда за години напред ще ни струват престъпните договори на Костов?Без АЕЦ народът ни буквално ще гладува.Додво години ще иманово драстично увеличение на тока.
3
18
 
24
 
! Отговори
АНТИПУТИН преди 12 години
Само така. Съд до дупка и след това още съд и неустойки, докато не разбере кремълското джудже, че не може безнаказано да прави каквото му скимне в една суверенна европейска държава. Интересите над България трябва да бъдат над всичко.
2
18
 
16
 
! Отговори
Путин преди 12 години
Голям праз! Ще си го избия от цената на газта, ако не спечеля делото де, преди това:)))))
1
28
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои се опитва да си го мери с дявола във въздуха.... После пак се чудете че газа за Германия е на половин цена в сравнение с тази за нас. Пак ще чакаме части за руската техника в армията. Като сме казали "ДА" какво има да го увъртаме - по добре няма да стане!