Тежка 2012 г. за България

ЕБВР прогнозира забавяне на ръста на икономиката ни
Обновена: 19 окт 2011 07:10 | 19 окт 2011 07:00, Елка Василева
291
Тежка 2012 г. за България
Снимка: Reuters

Европейската банка за възстановяване и развитие прогнозира тежка 2012 г. за България.

Ръстът на икономиката ще се забави. Причина за това е дълговата криза, в която са страните от еврозоната. Разрастването й ще има дори по-голямо отрицателно влияние върху държавите от Централна и Източна Европа, отколкото световната финансова рецесия от 2008 година, предупреждава банката в специален доклад, пише в. “Труд”.

Очакванията са, че ръстът на брутния вътрешен продукт в България догодина ще бъде 2,3%. В юлската си прогноза за 2012 г. банката посочваше 3,7%.

В бюджета за догодина залагаме консервативно ръст до 2%, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Дирекцията за икономически анализи към финансовото министерство очаква 2,8-2,9% ръст на България през 2012 г. при обявените през пролетта 4,1-4,2%, съобщи в Русе Дянков. Лошите новини за европейската икономика ще повлияят върху бюджет 2012, но финансовото министерство е заложило в него консервативен ръст до 2%, допълни той.

Това не е първото предупреждение за тежка 2012 г. Моторът на българската икономика е износът, а той ще е затруднен заради затягането на коланите в еврозоната. България е в още по-неблагоприятна позиция заради затъналата в дългове Гърция. ЕБВР посочва, че тя ще дърпа надолу и Румъния, Сърбия, Албания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въртим се в някакъв омагьосан кръг вече 22 години,а той и стеснява...Това е като лоша шега -22 преход.Леки години за държавата не е имало,оправдания много,виновни за положението- няма,все външни и непредвидени фактори са довели до това положение,караме на автопилот...Мен лично не ме е страх толкова от обедняването и икономическата криза,колкото от духовното ни обедняване и кризата на ценности,морал,достойнство,от загубата на надежда...
203
5
 
20
 
! Отговори
X преди 12 години
Тъжното е, че още има хора, които ще гласуват за Герб, колко глупав трябва да си, че да не виждаш реалността? Герб ни води към лошо, много лошо.
202
3
 
14
 
! Отговори
Чудомир преди 12 години
На тиквата му се строят магистрали защото може лесно да се краде! Ако увеличи заплати и пенсии-не може да открадне лев. Който иска да го дерат да гласува за герб.
201
7
 
2
 
! Отговори
Малоумно... преди 12 години
"Едно от качествата на човека, естествено, не на ***, е да има памет. Ако голямата част от хората, които плюят в тези коментари под статиите в Днес.бг, имаха малко памет, нямаше да е толкова черно, хейтърско и безнадеждно. Винаги се чудя как се изключва всичко до управлението на ГЕРБ и се упреква само Боко Тиквата за положението в страната, като това "положение" си има история. Малоумно е да се търси под вола теле и да се плюе настоящото правителство за всичко." ПОСТ 105. Сбогом.
200
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в ГЕРБ е истината !
199
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ"СОЦИАЛЕН ПРЕЗИДЕНТ"НИКОГА ПОВЕЧЕ МАСЛАРОВКА ,Р.ОВЧ,И ПЕЦИАЛИСТИ ПО ВОЕННИ ШИНЕЛИ!
198
2
 
5
 
! Отговори
винаги има шанс преди 12 години
Присъединявам се към 194, като добавям, че е абсулютно доказано, че българина може да постигне бързо най-добрите световни резултати, независимо в каква дисциплина. За радост, не е оставен да се самозабрави и винаги когато се отпусне му се случват такива тежнения, каквито са сега. Не си мислете, че ще има компромиси с другите самозабравили се - законът е еднакъв навсякъде.
197
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
комунистите в спокойни времена ни окрадаха и ни направиха бедняци...а какво да говорим за сега !
196
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Немога да разбера закакво имашини за печатане на пари след като казват че има криза и няма пари ами напечатайте да *** майкаму да *** много е лесно !
195
3
 
9
 
! Отговори
Малоумно... преди 12 години
Сбогом, приятели.Няма никаква файда да седя и да чакам. От 117 пост насам вися и чакам някой да предложи нещо смислено, освен плюнки по Боко Тиквата и ГЕРБ. Уви, от всичките коментари до 194, нищо... Сбогом, плюйте си губете си времето. Аз не мисля да си прекарвам деня в *** спорове и четене на глупости.
194
9
 
6
 
! Отговори
до194 преди 12 години
И кой, бе, г-н "Истина", комунистите ли пак? Аман от платени драскачи.
193
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ви кажа незнам кво щеше да бъде ако бяха комунистите на власт - в такова кризисно време?!? Щяхме да сме се заличили от света .
192
3
 
11
 
! Отговори
kolio преди 12 години
Според мен за да гласуваш за герб трябва да са ти ампутирали мозъка като на лъчо.Няма средноинтелигентен човеккойто да гласува за тая шайка Калинки,Румянки и темподобни недуразомения.
191
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2012 ще бъде много по-тежка, ако ГЕРБ останат на власт.
190
0
 
14
 
! Отговори
! преди 12 години
Трябва да оставят Гърция да изгърми, за да си правят сметките занапред всички. Сега ако им опростят дългове всеки ще прави каквото си иска, с идеята, че и той ще мине метър.
189
4
 
18
 
! Отговори
Истината преди 12 години
До всички във форума.Четете внимателно и разбете какво мислят за нас дойчовците в написаното от мен -180.Нарочно не сън го коментирал.Оставил съм го за Вас.Моя коментар е:никога повече ГЕРБ.Запомнете го.
188
0
 
6
 
! Отговори
винаги има шанс преди 12 години
177, идеите са добри и няма да позволя някой да ги експлоатира за лични егоистични цели, а и освен това няма да получите никакви гаранции насреща. Ако нещо трябва да се случи, то няма начин да не се случи :) само не губете кураж, доказано е че оптимизма ражда добрите идеи, а не обратното. Успех на всички българи!
187
0
 
9
 
! Отговори
Марк до Революция преди 12 години
182Да продължа мисълта ти:Забрана на слушане на "западна" музика!Никаква частна собственост!Дефицит на всички стоко 20 г. чакане за возило от рода на "Москвич"!Грандиозни индустриални мастодонти, построени със заеми от "фалиралия" Запад, които после 3 поколения връщат!На финала:"Правоверните" антикапиталисти правят преврат, свалят диктатора и си разпределят държавната баница печалбите се приватизират, загубите се национализират!Народа духа супата!Нещо не ти ли е познато!
186
3
 
0
 
! Отговори
Metalex_ преди 12 години
До 186Кой да изберем, бе, пич?!
185
1
 
6
 
! Отговори
до 165 преди 12 години
Не зная дали си прав или не , но ако погледнем "*** " гърци,става ясно ползата от ЕС...ами явно там има някой не чак до там тъпоъгълен и е прозрял истината,че от тази пасмина,само могат да загубят..и ето,давайте борчове,ние сме фалирали,но вместо да се стиснат те си ги харчат,НЕ намалят заплати и пенсии,с една дума,добре,щом не може да се махнем от ЕС,ние ще си лежим,а вие ще ни храните...всички помним и знаем,че Гърция,до преди членството си в ЕС,беше една от развитите държави....