Тежка 2012 г. за България

ЕБВР прогнозира забавяне на ръста на икономиката ни
Обновена: 19 окт 2011 07:10 | 19 окт 2011 07:00, Елка Василева
291
Тежка 2012 г. за България
Снимка: Reuters

Европейската банка за възстановяване и развитие прогнозира тежка 2012 г. за България.

Ръстът на икономиката ще се забави. Причина за това е дълговата криза, в която са страните от еврозоната. Разрастването й ще има дори по-голямо отрицателно влияние върху държавите от Централна и Източна Европа, отколкото световната финансова рецесия от 2008 година, предупреждава банката в специален доклад, пише в. “Труд”.

Очакванията са, че ръстът на брутния вътрешен продукт в България догодина ще бъде 2,3%. В юлската си прогноза за 2012 г. банката посочваше 3,7%.

В бюджета за догодина залагаме консервативно ръст до 2%, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Дирекцията за икономически анализи към финансовото министерство очаква 2,8-2,9% ръст на България през 2012 г. при обявените през пролетта 4,1-4,2%, съобщи в Русе Дянков. Лошите новини за европейската икономика ще повлияят върху бюджет 2012, но финансовото министерство е заложило в него консервативен ръст до 2%, допълни той.

Това не е първото предупреждение за тежка 2012 г. Моторът на българската икономика е износът, а той ще е затруднен заради затягането на коланите в еврозоната. България е в още по-неблагоприятна позиция заради затъналата в дългове Гърция. ЕБВР посочва, че тя ще дърпа надолу и Румъния, Сърбия, Албания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
211, всички герберасти от едно тесто ли сте правени? Защо предните не направиха това или онова.Нали искате да управлявате/което значи да планираш и направляваш/, а не само да се надуваш.Не ставате, факт!
223
1
 
5
 
! Отговори
До 224 преди 12 години
Когато числата говорят дори и боговете мълчат! Помисли върху това!
222
3
 
5
 
! Отговори
До 225 преди 12 години
Значи Евростат според теб са някакви статистици любители, които само обобщават данните, а ти си върховния иконономически експерт, чиито прогнози използват всички инвеститори по света?
221
1
 
3
 
! Отговори
До 222 преди 12 години
Приятел за какво почувстване говориш въобще когато тук става въпрос за макроикономически показатели! Тук никой не говори, че другата година заплатите на всички ще се вдиганат с минимум 10% да речем! Дори и растежа на нашата икономика да е над 5% определени сектори в икономика е напълно възможно изобщо да не "почувстват" икономическия просперитет на икономиката ни като цяло! И още нещо всеки растеж на икономиката е ползотворен, но естествено винаги е по-добре той да е възможно най-висок!
220
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Според официално публикуваните прогнози на ЕВРОСТАТ ... България отстъпва само на трите прибалтийски републики, като прогнозния ни растеж е в размер на 3.7%! За каква тежка година за България пише автора на статия?"Прогнозите на Евростат са на база данните подавани от страните членки, т.е. в нашият случай Боко и Дянков са ги подали. Можем само да се удивляваме на гейберастката им скромност, че не са подали данни за 10% та съвсем за смях да станем.
219
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Тази статия е пълна глупост, а човека които я е сътворил е абсолютно некопетентен по темата и търси единствено евтина сензация! Не е възможно следващата година да е по тежка от 2009 г. когато"А бе то не беше възможно да съществува народ дето да избере Бочко за премиер, ама ей на имаме си мутра начело вече две години.
218
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според официално публикуваните прогнози на ЕВРОСТАТ /всеки може да влезе и да погледне/ по очакван икономически растеж за 2012г. от страните членове на ЕС България отстъпва само на трите прибалтийски републики, като прогнозния ни растеж е в размер на 3.7%! За каква тежка година за България пише автора на статия?
217
2
 
8
 
! Отговори
218 преди 12 години
За да се почувства ръста в икономиката, то той трябва да е 5%+, тези 2% са нищо - вятър и мъгла. Такъв ръст заработват големите предприятия тикани от правителствата и покровителствани от тях, за да има реален осезаем икономически растеж в него трябва да се включат малките и средни предприятия, не може всяка 3-та малка фирма да фалира, а ние да се удряма в гърдите като маймуни и да се перчим, че видиш ли 2% с клизма ръст на икономиката, това просто е несериозно - това е нещо като нищо...
216
0
 
4
 
! Отговори
винаги има шанс преди 12 години
Те идеите са общи, но в съвременния свят ви трябва човека който да ги олицетвори.Няма значение кой, важното е да се случат.Важно обстоятелство при нас е че разчитаме все някой друг да ни свърши работата.Трябва всички да намерите човека, и да го подкрепите.Тогава и цял свят да излезе насреща му задружно ще го победите.Българите когато искат хубави работи - да не си насреща им:)Няма значение кой ще изберете - избирайте го правилно и да се почва с истинската промяна!
215
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То беше ясно, че кризата ще продължи и ще стане още по-зле.Ясно е и,че Дянков няма нищо общо с БГ,това се вижда от факта- източването на резерва,все едно да си направиш зимнина лятото и да я изядеш веднага,а на зима ще си ядеш ....И на най-неграмотния българин му е ясно,че като нямаш лев "на страна" нямаш почва под краката си.Не може да изхарчиш готовите си пари и да се надяваш да преминеш безпроблемно през кризата.А за коментара за лукановата зима - по-лесно беше хората имаха пари от преди 89г.
214
0
 
30
 
! Отговори
Избори (продължение) преди 12 години
Премиерът провикна се, бузи надул:Българи, братя! Яжте фасул!Яжте, за Бога чесън и праз,на Родината спешно трябва и газ!Аз бих му рекъл:Ей-ти, бе байно!Що пък не пробваш някое ***!Не е възможно, му викам с насмешка,милиарди мухи и все да са в грешка.И дъвчейки суха *** от бюфета:Забрави, му викам, га яде кифтета!Да гласувам за тебе? Ще ме хванеш за вота!Егати властта! Егати живота!
213
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази статия е пълна глупост, а човека които я е сътворил е абсолютно некопетентен по темата и търси единствено евтина сензация! Не е възможно следващата година да е по тежка от 2009 г. когато глобалната финансовата криза се трансформира в икономичаска, защото в тази година икономиката ни изпадна в рецесия /отрицатален икономически растеж от 5.5%/, а през 2012 година се очаква положителен икономически растеж най-малко от 2% и то по всяка вероятност по-голям от този през 2011!
212
1
 
17
 
! Отговори
Избори преди 12 години
Що за мизерен живот, безобразен!Коремът ми стърже неистово празен.В червата ми куркат на свободадва литра студена чешмяна вода... ... Гледам Канала вчера по Вкусно Ути Бъчваров ни учи изкуснода готвиме манджи с коприва и лапад,тъй било модно ужким на запад.Нали сме вече в Европа и в НАТО-кой иска мръвки обратно , при Тато.Стига му и лапад днеска на племето!Пържоли когато му дойдело времето...
211
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ох, и тази ли....
210
0
 
9
 
! Отговори
винаги има шанс преди 12 години
Тежеста вече е неимоверна, трудно се носи и само тежки решения могат да обърнат нещата.Тежки, но не нечовешки - айде да ви видя как разбирате това?Първия белег по който ще познаете лъжеца е, че обещава най-близкото да сърцето, за да даде подсъзнателна ужким гаранция, а после да се отметне и да си направи кинти на гърба на населението. Против многото кинти нямам нищо против - важно е да са от честен труд и да не се от ограбване. Пък който знае честно да печели, знае и как да харчи...
209
1
 
6
 
! Отговори
до Малоумно преди 12 години
Като толкова много искаш план-ето ти: Ако се приберат ПАРИТЕ и ИМОТИТЕ,на не законно забогателите(крадци),които не могат да докажат доходите си , БГ ще стане поне средно развита държава...лошото е ,че трябва и всички крадци от досегашните правителства да върнат откраднатото..но после пък затвор....абе май няма да стане....но това е алтернатива....и никой никога по света,няма да се съгласи да живее в държава с 10 000 свръхбогати и 7 милиона бедни,особено вторите.....
208
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
тежка ще е докато некадърниците от герб са начело.а дянков крадеца стига се прави на безпомощен докато ни обира с акцизи които може да предоговори както направиха румънците а не да пълни хазната която с боко харчат безразборно.истината е че герб не стават по-скоро да си ходят стига ни вкарваха в беднотията.те ако са безпощни не искаме да сме им роби.
207
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
207- още ли не си разбрал- че парите от Европа идват с определена насоченост- а не както на нас ни се иска ?!?!
206
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПИТАМ ПЛЮЕЩИТЕ ПО ББЗАЩО ЛИДЕРИТЕ ОТ ПРЕХОДА НЕ НАПРАВИХА ЕДНО МНОГО ПРОСТО УПРАЖНЕНИЕ :Вдигане на мин.пенсия и заплата ВСЯКА ГОДИНА С ПО 20 лв./по малко от 2 лв на месец/МНОГО ЛИ СА 2 лв. на месец!СМЯТАЙ БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ И ТОГАВА ПЛАЧИ20г.Х 20 лв . = 400 лв. +120 /мин.запл.1989/ СЛЕДВА ,ЧЕ ОБИЧАЩИТЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ДО 2009 г ЩЯХА ДА СА ПОДСИГУРИЛИ НА БЕДНИЯ БЪЛГАРИН МИНИМАЛЕН ДОХОД ОТ 520 лв.СЪЩИТЕ ТЕЗИ СЕГА ЩЯХА ДА ИМАТ ПРАВО ДА КРИТИКУВАТ ББ ЗА МИН.ПЕНСИЯ И ЗАПЛАТА под 520 лв.СОРИ!
205
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не бой се народе!Пицата заедно с Трайчето и Боко ще ни оправят!Така,както герберите са се навели и са се хванали за палците,така и целия народ ще бъде оправен!