Кандидат-президентска опаковка

Стигнаха ли до хората Плевнелиев, Калфин и Кунева
Обновена: 25 окт 2011 10:04 | 21 окт 2011 09:58,
178

Остават часове до момента, в който България ще избере своя президент. Кампаниите приключиха, кандидатите казаха каквото имаха да казват. Стигнаха ли обаче до българите, как се представиха на дебатите, какви медийни образи изградиха? Вижте коментарите на експерта по политически PR Аня Павлова и политическия психолог Антоанета Христова пред Dnes.bg

Кандидат-президентска опаковка
Аня Павлова. Снимка: Личен архив
Г-жо Павлова, кое отличава тази кандидатпрезидентска кампания от предишните?

Кампанията тази година е 2 в 1. Това е основният отличителен белег. Така кампанията става по-интригуваща, по-сложна за реализация и би трябвало да бъде по-интересна за гласоподавателите. За съжаление и на тези избори се повтори практиката за късното обявяване на кандидатите. Продължавам да твърдя, че това е белег за неуважение към хората.

„Опаковаха“ ли се добре кандидат-президентите? Как се справиха с изграждането на медийните си образи?

Всеки кандидат, който се е появил късно в публичното пространство, е ощетен относно пълноценното изграждане на публичния му образ.

Проличават типичните грешки в подобни случаи – много и разнопосочни послания, набързо направени клипове, загуба на информационен баланс между кандидатите за президенти и кандидатите за кметове на отделните политически сили.

С оглед на правилата тази година за заплащане на всяка изречена дума в ефира и в печатните медии, в печеливша позиция са тези, които имат по-голям бюджет. От това може да се направи изводът, че не толкова изграждането на медийния образ, а наличието на голям бюджет е от значение.

Какво показаха дебатите?

Преди всичко дебатите показаха, че кандидатите трябва да се готвят за тях. Това не означава наизустяване на три факта, две послания и четири закачки, а сериозно и професионално отношение към този специфичен жанр на предизборните активности, който включва също и психологически тренинги и упражнения пред камера и аудитория.

Ужасът и притеснението на г-н Плевнелиев бяха очевидни за всички зрители. Опитите за суфлиране от страна на кандидата за вицепрезидент г-жа Попова го поставиха в унизителна ситуация. Смисълът на подобни дебати е в това зрителите да запомнят не това кой се притеснява по-малко, а ясно да разберат защо трябва да гласуват за даден кандидат.

В България подобен формат като практика не се явява решаващ инструмент за промяна на нагласите на хората.

Усеща ли се кризата в предизборната кампания?

Да, усеща се. Далеч не всички участници в тези избори могат да си позволят да наемат 36 агенции. Очевидна е неравностойността между партиите с голяма държавна субсидия и партиите и инициативните комитети, които нямат такава.

Стигнаха ли кандидатите до хората?

Това ще разберем на 23 октомври, след 21 часа, кой с какво е стигнал до хората.

Кандидат-президентска опаковка
Антоанета Христова. Снимка: Личен архив
Г-жо Христова, кое отличава тази кандидатпрезидентска кампания от предишните?

Първото, което я отличи, е, че тя се води на фона на обществени нагласи и настроения, които са свързани много повече с очаквания и проблеми, които трябва да се разрешат в контекст на парламентарни избори, а не на президентски. Това измести изцяло фокуса и направи кампанията трудна за кандидат-президентите, защото те трябваше да съчетаят говорене както за кандидатпрезидентска кампания, така и все едно са парламентарни избори.

А и „червената нишка“ на кампанията (идеята, която изпъква най-ярко и отчетливо преминава през разговора – б.р.) – ще ви кажа две двойки, които вероятно нямат никакъв шанс, но носеха „червената нишка“, това са Атанас Семов на РЗС и Димитър Куцаров–Камелия Тодорова, които казаха, че тръгват срещу статуквото, срещу системата.

На практика настроенията на обществото са свързани или със силно одобрение, или с неодобрение на Бойко Борисов и неговата политика, предвид посланието на първия (Семов – б.р.) и срещу всички партии като такива, и срещу системата, която те са създали, в лицето на втория (Куцаров). Това е симптом за проблем. А проблемът е свързан с това, че партиите станаха мръсна дума, а в развитите държави партиите са гаранцията за демокрацията.

И изхвърчайки партиите от терена на политическото, те остават празно пространство за екзотиката. Защото партията гарантира традицията и политическата отговорност за лицата, които издига. Докато изчезването на партиите прави терена пуст и на този пуст терен кой ще бъде забелязан – някой ярък, цветен, интересен.

На следващо място нещо, което много отличава тази кампания, е повърхностното плъзгане при издигането на кандидатури, които са повече екзотични, отколкото реални като конкурентност. Става дума основно за местните избори. Имаме и фолкпевица някъде в страната, имаме и най-различни хора, които някак си не можеш да разбереш защо са в тази кампания.

„Опаковаха“ ли се добре кандидат-президентите? Как се справиха с изграждането на медийните си образи?

Много объркващ беше медийният образ в началото. Много дълго време партиите бавеха решението си за издигането на кандидатурите. Реално декларираната безпартийна кандидатка Меглена Кунева започна първа предизборната кампания. Медийно останалите две двойки се включиха много късно. Да не говорим, че Стефан Данаилов се прибави към Калфин на един много по-късен етап.

В тази кампания вицетата играят една много съществена роля. Ние не бяхме свикнали да забелязваме вицетата. В момента те се показаха като личности, като фактор, който засилва или отслабва образа на кандидата за президент.

Поведението на Стефан Данаилов бе като на кандидат за президент, то и сега продължава да бъде такова. Но пък е много трудно една звезда да бъде втора. Освен това той е човек, който се включи компромисно в двойката. Той отказа да бъде президент и вероятно е имал своите основания да го направи, но той не може да избяга от Аз-а си. В конкретната двойка той придаде приземяване на Калфин. С прибавянето на Данаилов към двойката ние забелязахме Калфин, видяхме го в състезанието.

Плевнелиев влезе много силно в кампанията с две неща. С много меко, много харизматично личице, което беше симпатично на всички, интелигентно... с имиджа си – идва от чужбина. Чужбина–Германия–Плевнелиев – в съзнанието се прави една къса връзка и хората го приемаха много позитивно. На второ място е харизмата на Бойко Борисов. Това, че Плевнелиев бе подкрепен от него, оказа силно влияние. По-късно обаче той има възможността да влезе в дебат и вече хората да го видят на живо. Там според мен загуби. Той не успя да надгради образа си.

В тази връзка какво показаха дебатите?

В първия дебат между Плевнелиев и Калфин по TV7 всеки, който искаше да гледа обективно, можеше да получи информация. Дебатът свърши своята роля. В следващия дебат по bTV – там вече Плевнелиев и Калфин се държаха малко на базата на първия дебат. Калфин се беше дръпнал, обрал в поведението си, което за мен беше в минус за него. Той беше по-добър в първия дебат, защото показа умение да се бори, да налага мнение, да захлупва накрая тезите си. Уплашиха го именно с мненията, че е агресивен, и той дръпна в поведението си във втория дебат, от което загуби.

За сметка на това пък Кунева спечели. Именно тя пое тази роля да изведе идеите си, да бъде активната. Както виждаме, винаги печели този, който успява да бъде малко по-налагащ тезите си. На трето място беше двойката Плевнелиев–Попова. Защото двамата бяха неподготвени. Много невербално озлобление имаше в присъствието им, в погледа, в остротата на гледането на реакциите, на движенията – много невербална агресия. И оттук Плевнелиев загуби.

Но двата дебата според мен повлияха на невзелите решение. Аз не казвам, че те ще гласуват, но дебатът им помогна да се настроят с една идея или пък да се отдръпнат.

Усеща ли се кризата в предизборната кампания?

Психологически се усети кризата. Защото всички се страхуваха да демонстрират финанси, всеки се обира. Може и наистина да няма пари, допускам, че и щабовете и кандидатите са затруднени финансово, това е моето впечатление. Но те, даже и да имаха, се притесняваха да го покажат и демонстрираха едно „сиромахомилство“ – да не покажа, че имам пари, народът да не каже, че политиците имат пари и ги хвърлят за кампании. Това даже мина мярката. Много е обрано откъм билбордове – има, но няма насищане както други години. Обрано е откъм клипове, откъм плакати да не говорим. В момента няма плакатна война, на каквато сме били свидетели при предишни избори. А те са едно поредно средство да се стигне до хората, в тази връзка кризата е голяма.

Успяха ли кандидат-президентите да стигнат до хората?

Не. Не мисля, че бяха разбрани. Не мога да говоря обобщено за хората – различните хора различно разбират, но мога да кажа, че наистина има хора, които ще подкрепят управляващите, защото са техни твърди избиратели. Ще има хора, които ще гласуват наказателно – не заради кандидатите, а заради принципа. Ще има стратегическо гласуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още по темата: Президентски избори 2011
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
1
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ЛОШО!ГЕРБ, както и БСП не са от ДОБРИТЕ, а от ЛОШИТЕ!!!Проблема на Борисов е Либерализма на партията му, е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ и това прави ГЕРБ, както и комунизма, ЛОШИ за собствения си народ. Явно провалилата се философия на американския "свръхлиберализъм", който вкара света в поредната глобална криза, вече не си иска и от самите американци В съвременните индустриални общества се наложиха два пътя за развитие...:- Първия е десният - Американския или "Либерализма", в основата на който е заложена Анархията или Бездържавието. Дивата алчност, при която - По-силния (партийно или финансово) винаги е по-прав При Либерализма богатите стават по-богати, а бедните по-бедни Държавата овладяна от монополите (както и при Комунизма) е крайната цел на Либерализма или това са бляновете за: Света като едно голямо село / или комунистически лгер (Без, обаче, да казват в това село кой ще е кмета, попа, даскала и полицая, кой ще оре на нивата и кой ще проси)От краха на комунизма и бушуващата днес поредна Американска финансова криза, вече знаем, че ЛИБЕРАЛИЗМА И КОМУНИЗМА са Път за никъде!!!- ГЕРБ СЛЕДВА ТОЗИ ПЪТ ПЪТЯ НА ЛОШИТЕ Защото днес 5% от населението притежава 97,5% от богатствата на народа ни!!!ЗАРАДИ ТОЗИ ВЪЛЧИ ЛИБЕРАЛИЗЪМ АМЕРИКАНЦИТЕ ВЕЧЕ СА ПО УЛИЦИТЕ, А НИЕ СПИМ!- Втория път за развитие е левият - Европейския или Демокрацията Общество, което се управлява от или в името на мнозинството граждани. Това ще рече, не в полза на най-богатите, а напротив, те се товарят данъчно от обществото поради това, че печелят от него и се въвеждат регулации на алчността им- Днес дори в САЩ го направиха, като посегнаха на своята Светая светих, на Свещенната американска крава банковата си система- ТОВА Е ПЪТЯ НА ДОБРИТЕ, ЗА КОЙТО СКАЧАХМЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ И КОЙТО ДНЕС В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ПРОПОВЯДВА ОТ НИКОЯ ПАРТИЯ!!!
176
0
 
1
 
! Отговори
ЦВЕТАН преди 12 години
ПАВЛОВА И ХРИСТОВА ГИ РАЗБИРАТ ТИЯ РАБОТИ ,ТЕ
175
6
 
2
 
! Отговори
Илияна преди 12 години
Има само една истинска, достойна и отговорна кандидатура на тези президентски избори и това е Волен Сидеров. Аз ще гласувам за Волен Сидеров и знам, че няма да сбъркам.
174
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
166То щото майор Деянов не енахален изатова като каза по бТВ,че Калфин пак ще оцапа нещата, се напраихме че не сме го чули :))))
173
4
 
2
 
! Отговори
ПАК ГАФОВЕ преди 12 години
За подробности прочети във Фрогнюз - Ламбо: Ако Калфин стане президент, напускам Дондуков 2!Огромен гаф на Стефан Данаилов взриви БСП, след като актьорът открито призна пред студентите си в НАТФИЗ, че настоящият президент Георги Първанов е поискал от него да се кандидатира на изборите за държавен глава.Ламбо разкри, че преди година проектантът на тройната коалиция Първанов е кроял планове за кандидатурата му. Скандалът обаче идва точно в момент, в който кандидатът на червените за президент Ивайло Калфин упорито отрича да има нещо общо с отиващия си държавен глава Първанов, камо ли че той е човекът, който определя решенията му. Артистът признава още, че Първанов бил много доволен от кампанията. За капак на всичко Ламбо заявил, че мечтата му не е да стане вицепрезидент. Съгласил се, за да помогне на партията в трудния момент. Столичен ежедневник пък писа, че Данаилов е получил сериозна сума пари, за да направи тази крачка. В щаба на БСП са шокирани от откровенията на Ламбо за истината около президентската двойка, защото именно нещата, които червените се опитваха да прикрият, сега излязоха наяве, и то казани от най-рейтинговия им представител. Близки до Данаилов са категорични, че ако двамата с Калфин бъдат избрани, Ламбо почти сигурно ще се откаже от вицепрезидентския пост. Решението си Данаилов съобщил пред свои студенти по актьорско майсторство, които били притеснени, че техният учител няма да има време за тях. Спокойно, само да мине този цирк и ще се откажа. Не мога без вас и без сцената, а и как ме виждате да съм втори след този ***, успокоил Данаилов учениците си.
172
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МЕКАТА ФЛЕЙТА ПЛЕВНЕЛИЕВ ПРЕЗИДЕНТ !!!!!!!!.............ДА АМА ДРУГ ПЪТ !!!!!
171
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
.ДОГАН,ДОН ЦЕЦИ,ГОЦЕ, ТРАКТОРА И сърГЕЙ......ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА КАЛФИН!ТЕ СА ОТ ЕДИН ОТБОР---ОТБОРА НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ, ГРАБИРА И УБИВАЛА БЪЛГАРИ ОТ 9.09.44г....НАСАМ!ЗА ПОСЛЕДНО ВИ ОГРАБИХА СЛЕД 10.11.89г...С ИЗТОЧВАНЕТО НА ВАШИТЕ СПЕСТЯВАНИЯ!ЧЕРВЕНИТЕ ,ДОКАРАХА 3-ФАЛИТА, НА ДЪРЖАВАТА !ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ ЗА КОМУНИСТИТЕ ОТ БКП/БСП И ДПС/ДС......ЗА НОВ ФАЛИТ И ИЗТОЧВАНЕ НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ???!!!
170
1
 
7
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 12 години
Мен пък една ми каза, че един и казал, че докато Боко рисувал на заседание казал, че Росен няма да спечели, ама понеже на Миролюба Бенатова и бил изключен микрофона няма как да го чуем.
169
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Обмисля се поетапно въвеждане на екологичния компонент при облагането на старите автомобили.Това обяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от БТА".Ето какви хубави работи ни са приготвели за след изборите.
168
1
 
2
 
! Отговори
167 преди 12 години
хахахахахахаха Истината боде.....
167
2
 
5
 
! Отговори
Kolev1 преди 12 години
По повод излезлите инсинуации в някои информационни агенции, кандидатът на БСП за вицепрезидент Стефан Данаилов заявява: Току що прочетох това нахалство. Никога и по никакъв начин не съм казвал пред свои студенти, че ще се откажа от позицията, за която кандидатствам. Абсолютна лъжа е и че имам неразбирателство с кандидата на БСП за президент Ивайло Калфин. Нееднократно публично съм заявявал своята убеденост, че Ивайло е най- подготвеният и компетентен държавник за тази позиция. Това са отчаян
166
3
 
1
 
! Отговори
Kolev преди 12 години
По повод излезлите инсинуации в някои информационни агенции, кандидатът на БСП за вицепрезидент Стефан Данаилов заявява:Току що прочетох това нахалство. Никога и по никакъв начин не съм казвал пред свои студенти, че ще се откажа от позицията, за която кандидатствам. Абсолютна лъжа е и че имам неразбирателство с кандидата на БСП за президент Ивайло Калфин. Нееднократно публично съм заявявал своята убеденост, че Ивайло е най- подготвеният и компетентен държавник за тази позиция. Това са отчаян
165
2
 
6
 
! Отговори
leonsio преди 12 години
Политическото АЙ-КЮ на члена на Бойко за кандидат- президент е мноооого под минимума!
164
5
 
6
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Както и да опаковаш едно *** - то си остава ***, миризмата временно може да бъде ограничена, но си остава ***. Същото се отнася и за комунистическите кандидати мунева и калфата на доган и първанооглу. Атака и Волен е истината.
163
0
 
2
 
! Отговори
?! преди 12 години
бе какви са тия чаршафи, че и с плакатни буквине можете ли да си формулирате поста в няколко изречениявчера един пък с цели страници празно пространство между мозъчните си клетки се изявяваше. нищо не правите, само задръствате форума!
162
5
 
9
 
! Отговори
F.O.Z преди 12 години
ИМА ЛИ ОЩЕ НЯКОИ СРЕДНО ИНТЕЛИГЕНТЕН БЪЛГАРИН ДА ВЯРВА НА АНТИ-БЪЛГАРСКАТА ПАРТИЯ ГЕРБ, ДА ВЯРВА НА АНТИ-БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ, ДА ВЯРВА НА АНТИ-БЪЛГАРСКИТЕ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ АГЕНЦИИ,ЧЕ НАИ НАРОДО-ПРОДАЖНАТА ПАРТИЯ ГРОБ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ПРИБЛИЖАВАЩИТЕ ИЗБОРИ.ТАЗИ ТАКТИКА ЗА ВТЪЛПЯВАНЕ НА ПОБЕДАТА НА ГРОБ СЕ ПРАВИ С ЦЕЛ НА ДЕАКТИВАЦИЯ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ДРУГИ ПАРТИИ И ТЯХНОТО ИМ ПРИМИРЯВАНЕ С ;ПОБЕДАТА; НА ГРОБ....НО ЗА ИЗМИНАЛИТЕ ДВЕ ГОДИНИ И ТРИ МЕСЕЦА И ДЕЦАТА РАЗБРАХА,ЧЕ ПО НЕАДЕКВАТНО И АНТИ-БЪЛГАРСКО УПРАВЛЕНИЕ ОТ ТОВА НЕ Е ИМАЛО ПРЕЗ ЦЯЛАТА 1330-ГОДИШНА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ. ПРИМЕРИТЕ ЗА ТЕЗИ ДВЕ ГОДИНИ СА ПРЕДОСТАТЪЧНО. 2009-ТА ДЕКЕМВРИ.СИ-БАНК НАЧЕЛО С ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА ПЕЧЕЛИ КОНКУРСА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ВИНЕТКИТЕ.СПОРЕД ГРОБ КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ НЯМА НИЩО,ЧЕ ЖИВЕЕ С МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ.ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА 2010-ТА ГОДИНА ВСЕКИДНЕВНО СЕ ПРАВИХА ПОКАЗНИ АКЦИИ,БЕЗ НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА,НО С МНОГО ПЛАТЕНИ ЖУРНАЛИСТЧЕТА ДО ЦЕЦКО-ШЕСТАКА, ТЕЗИ АКЦИИ БЯХА ПРИДРУЖЕНИ С ОБЕЗУМЯЛО РЯЗАНЕ НА ЛЕНТИЧКИ ЗА 100-МЕТРОВИ ОТСЕЧКИ ОТ ЛЕНТОРЕЗ БОРИСОВ.КАТО ПАРАЛЕЛНО С РАЗЦВЕТА НА БЪЛГАРИЯ ЦЕНИТЕ СЕ ВДИГАХА,ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ДЪРЖАВАТА КЪМ ФИРМИТЕ СЕ ЗАБАВЯХА С МЕСЕЦИ И НЕ СЕ ПЛАЩАХА,ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ СЕ ТОПЕШЕ С ПО 160 000 000 МИЛИОНА НА МЕСЕЦ И ОТ 8 400 000 000,ОСЕМ МИЛИАРДА И ЧЕТИРИ СТОТИН МИЛИОНА ПРЕЗ ЮНИ 2009-ТА КЪМ ДНЕШНА ДАТА Е, 4 200 000 000 ЧЕТИРИ МИЛИАРДА И ДВЕСТА МИЛИОНА,КОЕТО Е ПОД ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ МИНИМУМ.ПРЕЗ ТАЗИ 2010-ТА ГОДИНА НАРЕД С ЕЖЕДНЕВНИТЕ ИЗДЪНКИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ РЕШИ ДА СЕ ЗАКРИЯТ 160 БОЛНИЦИ,ВДИГНА СЕ ОСИГУРИТЕЛНИЯ СТАЖ С ТРИ ГОДИНИ ЗА ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ ДО 67 ГОДИНИ,КАТО С ТОВА СЕ ВДИГНАХА И ОСИГУРОВКИТЕ,ОРЯЗАХА СЕ НАД 40 % ОТ БЮДЖЕТИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ,ОБРАЗОВАНИЕТО И КУЛТУРАТА ЗА СМЕТКА НА ПОЛИЦИЯТА КОИТО ДОСТИГНА ДО 1 100 000 000,ЕДИН МИЛИАРД И СТО МИЛИОНА ПРЕЗ 2011-ТА ГОДИНА,А САМО ЗА ПОДСЛУШВАНЕ БЯХА ОТДЕЛЕНИ 100 000 000,СТО МИЛИОНА.А ПРЕЗ СЪЩАТА 2011-ТА ГОДИНА ТОЗИ ЗА КУЛТУРА БЕ 90 000 000,ДЕВЕДЕСЕТ МИЛИОНА.В НАЧАЛОТО НА ТАЗИ 2011-ТА ГОДИНА ИЗБУХНА НАИ-ГОЛЕМИЯ СКАНДАЛ ОТ НАЧАЛОТО НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ.РАЗГОВОРИТЕ НА БОРИСОВ С ЦЕЦО БИРАТА НА КОИТО СЕ ЧУВА ЯСНО КАК БОРИСОВ ЗАКРИЛЯ ОТ РЕВИЗИЯ БИРЕНАТА ФАБРИКА.ПРЕДИ ТОВА ШЕФА НА МИТНИЦИТЕ ТАНОВ СЕ ОПЛАКВАШЕ,ЧЕ ЦВЕТАНОВ ЗАКРИЛЯ ФИРМИ КОНТРАБАНДИРАЩИ ГОРИВА,А МАЛКО ПО КЪСНО,ЧЕ СЪЩИЯТ ПРИТЕЖАВА ШЕСТ АПАРТАМЕНТА И ЕДНА ВИЛА НА ОБЩА СТОИНОСТ ПОЧТИ 2 000 000,ДВА МИЛИОНА ЛЕВА.ЦВЕТАНОВ ОБЯСНИ БОГАТСТВОТО СИ СЪС СПЕСТОВНОСТТА НА РОДИТЕЛИТЕ НА ЖЕНА СИ,КОИТО СА ПЕНСИОНЕРИ И ВЗИМАТ СРЕДНО ПО 230 ЛЕВА ПЕНСИИ,И С ТОВА,ЧЕ Е ДАВАЛ КОНСУЛТАЦИИ НА ФИРМИ,НО НЕСТАНА ЯСНО ЗА КАКВО И КОЛКО ПАРИ.В ПОСЛЕДНИЯ РАЗГОВОР СЕ РАЗБРА,ЧЕ ФИДОСОВА ОКАЗВАШЕ НАТИСК ЗА ДА УРЕДИ СВОИ ЧОВЕК НА МИТНИЦИТЕ.ВСИЧКО ТОВА БЕШЕ ОБЯСНЕНО С МАНИПУЛИРАНИ ЗАПИСИ,ВЪПРЕКИ,ЧЕ ФРЕНСКАТА ЗВУКОЗАПИСНА АКРЕДИТИРАНА ЛАБОРАТОРИЯ; ЛИПСАДОН ; ДОКАЗА ЧЕ СА АВТЕНТИЧНИ.КЪМ СРЕДАТА НА ПРОЛЕТТА НА 2011-ТА ГОДИНА СЕ РАЗБРА,ЧЕ КАЛИНА ГЕОРГИЕВА НЯМА ДИПЛОМА ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ,НО ГОДИНА И ПОЛОВИНА УПРАВЛЯВА НЯКОЛКО МИЛИАРДА ОТ ЕВРОПЕИСКИТЕ ФОНДОВЕ.СЛЕД ТОВА БЕ ПРИЗИВА НА БОРИСОВ ДА СИ САДИМ КАРТОФИ ДА СИ МАЖЕМ ФИЛИИ С МАС,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ КУЧЕТА И ТЕМ ПОДОБНИ.ОЩЕ НЕЗАТИХНАЛ ПОСЛЕДНИЯТ РЕЗИЛ НА ГЕРБ БЕ ЗАГЛУШЕН ОТ НОВ. ИЗРАЗЯВАЩ СЕ ВЪВ ВИКТОРИНА В УЧИЛИЩЕ С НАДПИСИ ГЕРБ,ПОСЛЕДВАНИ ОТ ПРОВАЛЕНИТЕ АКЦИИ ПО ВИНА НА ПОЛИЦЕИСКОТО РАЗСЛЕДВАНЕТО. ВЕНЕЦЪТ НА НЕАДЕКВАТНОТО И ОПАСНО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ БЕ В КАТУНИЦА И ПОСЛЕДВАЛАТА РЕАКЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА,КАКТО КАЗА БОРИСОВ НЕ МЕ ЗАНИМАВАИТЕ С ГЛУПОСТИ БЕ А ЦЕЦКО ТАНЦУВАШЕ ГЮБЕЦИ С ВЕСКО МАРИНОВ ДОКАТО ДВЕ БЪЛГАРСКИ МОМЧЕТА УМРЯХА.А СЕГАШНИЯ КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТ СЕ ИЗКАЗА,ЧЕ НИКОИ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАЛ ОТ КАТУНИЦА А САМО ДА МУ СТИСНЕЛИ РЪКАТА.СЪЩИЯТ САМО ПРЕДИ ШЕСТ МЕСЕЦА СЕ КЪЛНЕШЕ,ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ. ВЧЕРА ОТ ЕВРО-КОМИСИЯТА ОБЯВИХА,ЧЕ ПАРИТЕ ЗА МАГИСТРАЛИТЕ ЩЕ БЪДАТ ОРЯЗАНИ. НО БОРИСОВ И КОМПАНИЯ НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ОТ ТОВА,ЗАЩОТО 4 300 000 000,ЧЕТИРИ МИЛИАРДА И ТРИСТА МИЛИОНА ЛЕВА ОТ РЕЗЕРВА СА ОТКЛОНЕНИ ЗА МАГИСТРАЛИ,ЗАЩОТО 1 000 000 000,ЕДИН МИЛИАРД ОТ НОИ СА ОТКЛОНЕНИ ЗА МАГИСТРАЛИ,ЗАЩОТО 1 000 000 000 ЕДИН МИЛИАРД ОТ ДЕТСКИ ДОБАВКИ,ПЕНСИИ,ОСИГУРОВКИ И ПОМОЩИ СА ОТКЛОНЕНИ ЗА МАГИСТРАЛКИ,ЗАЩОТО 1 000 000 000,ЕДИН МИЛИАРД ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА СА ОТКЛОНЕНИ ЗА МАГИСТРАЛКИ,ЗАЩОТО НАД 1 000 000 000,ЕДИН МИЛИАРД ОТ ПЛАЩАНИЯТА НА ДЪРЖАВАТА КЪМ ФИРМИ ЗА ИЗВЪРШЕНА РАБОТА СА ОТКЛОНЕНИ ЗА МАГИСТРАЛКИ.СЛЕД ПРОСТА АРИТМЕТИКА СЕ ВИЖДА,ЧЕ НАД 8 300 000 000,ОСЕМ МИЛИАРДА И ТРИСТА МИЛИОНА СА ОТКЛОНЕНИ ЗА ЕГОТО НА БОРИСОВ ИЗРАЗЯВАЩО СЕ В СТРОЕЖИ НА НАИ-МАЛКО НУЖНИТЕ НИ В МОМЕНТА МАГИСТРАЛИ,ЗАЛИ И ПРОЧИЕ ГЛУПОСТИ,ВМЕСТО ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ДЕТСКИ ДОБАВКИ,УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ,ПЕНСИИТЕ ПОДПОМАГАНЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И КУЛТУРАТА, НА МЛАДИТЕ СЕМЕИСТВА, НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА. НО ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДЪРЖАВАТА НЕ СА ВАЖНИ ЗА БОРИСОВ И ГРОБ,ЗА ТЯХ НАИ-ВАЖНО Е ЦЕЛОДНЕВНОТО ПЪЧЕНЕ ПО ЗАПАДНИТЕ АНТИ-БЪЛГАРСКИ МЕДИИ,РЯЗАНЕТО НА ЛЕНТИЧКИ И ТОТАЛНОТО СЪСИПВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА И БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС. СЕГА ПОМИСЛЕТЕ РЕАЛНО КАК СЛЕД ТОВА ДВЕ ГОДИШНО АНТИ-БЪЛГАРСКО И ТРАГИКОМИЧНО УПРАВЛЕНИЕ НА ГРОБ,НАОРМАЛЕН СРЕДНО ИНТИЛИГЕНТЕН БЪЛГАРИН ЩЕ ИМ ДОВЕРИ БЪДЕЩЕТО НА СЕМЕИСТВОТО СИ И НА СТРАНАТА СИ. БЪЛГАРИ МИСЛЕТЕ,ТОЗИ МЕСЕЦ Е ЕДНА ОТ МАЛКОТО ВЪЗМОЖНОСТТИ С КОЯТО МОЖЕМ ДА НАКАЖЕМ НАГЛОТО ОТНОШЕНИЕ И ГЕНОЦИДА ПРОВЕЖДАН ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ СЕМЕИСТВА И БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА. ВСИЧКИ ЗАЕДНО ЩЕ ОПРЕДЕЛИМ БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА СИ , НЕ ТЕ..
161
0
 
8
 
! Отговори
лъскавата опаковка н преди 12 години
МРРБ губи нарочно дела срещу Община Царево за незаконно строителствоРосен Плевнелиев е запазил интересите на ГЕРБ-аджийския кмет на Бургас Димитър Николов в прословутия гешефт с обществена земя по крайбрежието край к-г Корал. Изводът е направен от юристи запознати... bivol.bg/
160
1
 
4
 
! Отговори
до анонимния преди 12 години
Мого си *** бе, брато! Сам ли го измисли, или Цвъко ти го каза?
159
2
 
17
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 12 години
Не знам, каква е кандидат- президентската опаковка, ама У ГЕРБ заприличаха на "Нар- Маг". Колко ли струва опаковката на новите лукчета "Герб"!? Колкото и да струва, ще го преживеем. Идва Нов ден!
158
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ние сме за Каракачанов.... твърди