ОССЕ критикува: Реагирайте на слуховете за купен вот

Вторият тур подчерта нуждата от подобряване на избирателния процес
31 окт 2011 20:00, Красимир Ангелов
50
ОССЕ критикува: Реагирайте на слуховете за купен вот
Снимка: БТА

Българското правителство да реагира незабавно на упоритите обвинения в купуване на гласове, поискаха наблюдателите на родните избори от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщава АФП.

"Вторият тур на президентските и местни избори в България беше като цяло характеризиран с уважение към фундаменталните свободи, но също така подчерта необходимостта от по-нататъшно подобряване на избирателния процес”, се чете в изявление на ОССЕ.

Наблюдателите отново повториха изразени опасения за обвиненията в купуване на гласове и оказване на натиск върху избиратели, се посочва още в изявлението.

В изявлението се уточнява, че българските власти са започнали 106 разследвания за обвинения, свързани с купуване на гласове на първия тур на изборите.

В изявлението си ОССЕ критикуват и ЦИК за „неспособността й за взимане на решение по важни проблеми по успешен начин и във времеви рамки”, което е довело до забавено представяне на резултатите от първия тур на изборите в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: ОССЕ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
охооо пък в Пирдоп и Душанци по хвалби на *** около 6 часа цената на глас за герб е достигнала 300 лева
46
0
 
7
 
! Отговори
до ОССЕ преди 12 години
Как да реагират, като те купуват? Вижте резултатите на основните сили в общини без балотаж- вотът е некупен, неманипулиран и верен. Той е диаметрално противоположен на първите изборни резултати, а изб. активност е приблизително съща. Кой от управляващите да санкционира своите? Вие трябва да защитите обикновените хора на България, защото става все по-нагло това купуване и манипулиране.
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ където игра твърде честно също загуби. Откъде спечели Янакиева в Перник - от контролирания вот. Коалиционният и партньор е Ковачки. В Хасково пак. В ГЕРБ има много честни хора, които не изгарят от желание да се овъргалят с Бай *** и Данко Харсъзина в общ кюп..
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Естествено, че трябва да се реагира на купуването на гласове. Но не знам защо трябва правителството да реагира, а не ние хората. Правителството на ГЕРБ единствено ще реагира като увеличат натиска си върху народа чрез медии и замажат положението. Диктатурата на Боко само ще се увеличи. И тия от ЕС, да не се опитват да оправдаят Боко и да взимат решения за бъдещето ни вместо нас.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
CHERVENITE KUPIHA GLASOVE - A GERB KOMISII SAS GOTOVI BULETINI!!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
KOMUNISTITE KUPIHA GLASOVE - A GERB KOMISII ,SAS GOTOVI BULETINI !!
41
1
 
10
 
! Отговори
мафия преди 12 години
Купен вот няма...има купени комисии.Гадове.
40
0
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
От 0600 до 1900 - 13 часа за гласуване. В секции над 500 гласоподаватели, това прави по-малко от 2 минути за всеки гласоподавател, ако се гласува равномерно в рамките на времето за гласуване. Реално, не е имало равномерност. Скупчване в определени периоди. Излиза, че се е гласувало за по-малко от минута за всеки гласоподавател. Но в листите излиза, че всички са гласували. Въпрос, колко са притурените към реалните бюлетини и за коя партия са. Няма нужда от купуване на гласове, а само на секцията.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали гледаме само Америка,ама там се гласува електронно-влизаш в кабинката,снима те в ръцете камера,има една машина с числа,всяко число е на кандидат натискаш го,камерата те снима,изчакваш секунди за да иде в контролния център,дава ти бележка с датата и час и че гласуването е успешно,после от всички места гласовете се сравняват с контролния център за да има сравнение-просто,лесно и няма как да правиш ментета.Остава само някои предварително да ти промият мозъка за гласа ама това си зависи от теб
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все пак дори при броенето от ГЕРБ-половината не са за ГЕРБ. Въпреки търговията. Къде сте видяли *** да гласува без пари?Те стоят пред секцията и чакат докато не им се плати. Поне във Варна винаги е било така откакто Киро крадеца го сложиха за кмет. Преди ***, сега Б.Б. и ***.Веселбата е голяма!Но изборите свършиха, а сега да се приготвим да събираме пари за магистрали и други харчове!
37
4
 
2
 
! Отговори
Бохот? преди 12 години
"Ами реагирайте и вие,например за записите от камерата в Бохот,Плевенско.Пуснете видеото на официалния си сайт,за да видят хората всичко."Бохот, Плевенско? Колко ли още глупости ще слушаме за тези избори? Колко са нечестни, колко са контролирани и колко са манипулирани? Що не идете да се гръмнете? Идете в Бохот, Плевенско, и освободете София от миризмите си селски.
36
1
 
8
 
! Отговори
Джеймс Пардю преди 12 години
- За последен път бяхте по време на избори в България през 2005 г., когато се гласуваше за парламент. Виждате ли някаква промяна в начина, по който се правят избори у нас?- Имам много тревоги за посоката на демокрацията в България. Две са главните ми безпокойства: първото ми е за свободата на печата и трябва откровено да заявя, че съм шокиран от корупцията в медиите по време на изборите; второто произтича от политическото сплашване, стигнало до равнище, което не съм виждал по-рано. Затова реших да говоря открито - както в България, така и в чужбина. Трябва да направя нещо, за да помогна на демокрацията в България.Но в по-общ план аз не вярвам, че демокрацията в България върви в правилна посока. Това ме тревожи.- Вероятно не е тайна не само в България, но и в Европейския съюз, който наблюдава страната заради организирана престъпност и корупция на високо равнище. Но министър-председателят Бойко Борисов обича да казва пред журналисти, че получава признание в чужбина за успешната си борба с престъпността - признание, което идва и от "Сикрит сървис" на САЩ. Наистина ли американските власти вярват, че демокрацията при Борисов не е изправена пред големи предизвикателства?- Да си правиш снимки с високопоставени лица не означава да покажеш какво мислят Съединените щати. Това е елементарен трик. Официалните лица може и да харесват снимките, но едва ли харесват да бъдат показвани за политически цели.- Щом като видимите неща не изразяват същността на невидимото, защо Съединените щати не показват по-категорична позиция, както например се изразява Европейската комисия в своите доклади за България?..........- Вие лично знаете ли имена на босове на организираната престъпност?- Хиляди хора могат да ви дадат списък. И аз мога да ви направя. Не е тайна кои са лошите момчета в тази държава. Въпросът е защо правителството не се захване. Изпитвам огромно уважение към тази страна и народа й. И вярвам, че заслужават по-добра съдба. Казвах го през 2002 г., повтарям го и през 2011 г.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
33Тук виждам *** герберясал!"Българското правителство да реагира незабавно на упоритите обвинения в купуване на гласове, поискаха наблюдателите на родните избори от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщава АФП."
34
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
купува ,,,,,,,,кои които не произвежда,,,,,,,,,*** не работят и 20л, за него си е пара ,,,,,,,,що да не вземе сьщото е ако ги намери на пьтя,,,,,,,това е утре знае че пак ще си е мрьсен *** гладен и бос но днес ще е сит и благодарвн ,,,,,какво престапление е това ,,,,,,,
33
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде виждате наблюдателите да са казали, че е имало фалшификации? Просто са отправили препоръка слуховете да бъдат проверени. Четете и изобщо не вниквате...
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
30 - Че той е бил по - добре от Макс от Пловдив бре! Сега хунтата на Борисов го държа по-дълго в панделата и дори го осъдиха!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
29 - Що не харесваш истината:))
30
7
 
0
 
! Отговори
Комун. терор преди 12 години
СТАНИШЕВ, МРЪСНИКО, ЧЕТИ И НЕ СПИ, НЯМАШ ПРАВО НА ТАКЪВ СЪН... .... Петър Коев виден деятел на БЗНС, изпраща до Никола Петков едно писмо, в което разказва за мъченията, на които е подлаган. И в смразяваща тишина Петков прочита писмото от трибуната на парламента. То звучи така: С няколко думи ще ти опиша как стават разпитите в Дирекцията на милицията, за да имаш идея за СИСТЕМНИЯ И ПЛАНОМЕРНО ПРОВЕЖДАН ТЕРОР на задържаните, чрез който СЕ ИЗТРЪГВАТ ПРИЗНАНИЯ И СЕ ФОРМИРАТ ОБВИНЕНИЯ. Довеждат те до едно състояние на ПЪЛНО ФИЗИЧЕСКО И МОРАЛНО СМАЗВАНЕ, ПРИ КОЕТО ЧОВЕК СТАВА БЕЗРАЗЛИЧЕН КЪМ СЪДБАТА И ЖИВОТА СИ и копнее да стигне до какъвто и да е край, само да се прекрати непоносимото страдание, което не е ограничено нито по време, нито по размер. ГРОХВАНЕТО ИДВА В МОМЕНТА, когато у тебе залегне убеждението, ЧЕ ТИ СИ АБСОЛЮТНО БЕЗЗАЩИТЕН И ЧЕ НЯМА ПРАВНА ОПОРА, НЯМА ЗАКОН И НЯМА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТЕЗИ, в чиито ръце си попаднал. Самите те през цялото време ти внушават това. За разлика от обикновената правно-наказателна процедура, тук ти най-напред си осъден, па тогава ти търсят обвинения и доказателства. А те се набавят чрез терор, който бива физиологически глад, безсъние, жажда; физически бой, стоене прав с дни и нощи, и психологически внушение, че близките ти са арестувани, интернирани и пр. и пр. Ще ти разправя как беше с мен. Два дена след арестуването ми, при което бях поставен сам в тясна, тъмна килия, абсолютно изолиран от света, ме заведоха при началника на Държавна сигурност, гдето в присъствието на началника на отдел А Ганев и инспектор Зеев ми бяха нахвърлени всевъзможни обвинения от това, че съм одобрил пожара на руския памук в Бургас през 1945 г., до това, че съм замесен в подготвен преврат от Дамян Велчев, Кирил Станчев и др. и че съм връзката между тебе и тях. Прочетоха ми саморъчни показания на офицери, в които признават моето и твоето участие в заговора. След това 21 дни престоях в килията, без да ме потърсят и повикат на разпит. Оставен бях да зрея. През това време ми наложиха пълен глад: малко хляб и вода и всевъзможни унижения. Целта е: физическо изтощение, волево отпадане и осъзнаване беззащитността си. На 22-я ден събота в 8 часа сутринта, ме качиха на четвъртия етаж на разпит, откъдето слязох в четвъртак, 11 часа, на втория етаж. Денонощия продължи разпитът, като всеки три часа следователите се сменяха, а аз оставах прав, без сън, без хляб и, което е ужасно, през тези душни августови дни и нощи, без вода. Ръцете са оковани в белезници и не се позволява никакво допиране до стената или масата. През всеки три часа все същите въпроси се поставят и записват до втръсване, до омаляване. Ръцете са подути, а краката боси, невероятно отекли. НИКАКВА МИЛОСТ, НИКАКВО СНИЗХОЖДЕНИЕ, ОСОБЕНО НА МОЛБИТЕ ЗА ВОДА. Гладът след първите 24 часа не се усеща, а от безсънието главата става куха и страшно бучи и при това, ако не повториш точно същите дати, дни, часове и имена, при всяко разпитване, тежко ти! Когато на петия ден ме хвърлиха обратно в голата килия, аз веднага заспах и спах дванадесет часа като мъртъв. Събудих се с мисълта, че изпитът е свършил. Вечерта обаче, в 11 часа пак ме заведоха горе. Този път в по-голяма стая и друг персонал, от чиито вид и израз на лицето веднага разбрах какво ме чака. Инспекторът Зеев, който ръководеше и изкара до края моя разпит, ми каза, че при моя инат ще прибегне до полицейския начин, понеже от милиционерския нищо не излязло. Бутнаха ме по негов знак на пода, вързаха ми ръцете, прекараха ги през колената, като мушнаха през ставите една цев от пушка и като ме обърнаха на гръб и запушиха устата, започнаха да ме налагат по ходилата с една дебела гума. Така продължи до 2 часа цели три часа с почивки, през които Зеев задаваше въпроси. Това се повтори четири нощи. На последната присъстваха и други инспектори, групови началници, дори и комендантът на столицата Веселин Георгиев... След тази нощ ме захвърлиха в килията и до освобождаването ми на 4 ноември в 10.30 часа вечерта, след 90 дни арест като в гроб, не бях за нищо потърсен и питан. Близо два месеца преживях морален гнет и бях подложен на психологически терор... ЗА ЧОВЕК, КОЙТО ЗА ПРЪВ ПЪТ Е ПОДЛОЖЕН НА НА ТОЗИ ТРАЕН ТЕРОР, НЕМИСЛИМО Е ДА ИЗДЪРЖИ И ДА НЕ ПОДПИШЕ ВСИЧКО, КОЕТО МУ СЕ ПОДНЕСЕ. /29 ноември 1946 г. Петър Коев/ /Дертлиев Петър. Ден първи - ден последен. С., 1996; 175-177/
29
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе вие представяте ли си няква организация от азиатските републики да се бърга в изборите на Европейски държави. Или в Америка, Русия, Китай, Англия....*** и Пульо се изреждат да казват...абе ейййй кви сте вие бе ? ***.
28
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз досега не видях да изнесат доказан случай на продадени гласове. Някой на някого обещал пари, ама дали човека наистина е гласувал за когото са му посочили, никой не знае. Аз също мога да взема 50 лева и да си гласувам както си искам, нито документ съм подписвал, нито има как да ме проконтролират. Е, какво купуване на гласове е това?