Полицаите без 20 заплати накуп при пенсия?

Униформените отвръщат с искания за по-високи заплати
Обновена: 2 ное 2011 07:04 | 2 ное 2011 07:00,
421
Полицаите без 20 заплати накуп при пенсия?
Снимка: Булфото

Полицаите настояват за 15% увеличение на заплатите, обяви шефът на Синдикалната федерация на полицейските служители Валентин Попов.

За последен път заплатите в МВР са увеличавани с 5% през януари 2009 г., аргументира той предложението си.

Попов е категоричен, че служителите на реда няма да отстъпят за ръста на възнагражденията си.

Според него работещите в МВР ще използват всички законни начини, за да защитят искането си, включително и с протести.

Синдикатите са недоволни и от намерението на финансовото министерство за сериозно орязване на сумите, които се дават като обезщетение при пенсиониране на полицаите.

Идеята на екипа на министър Симеон Дянков е униформените да работят по-дълго, а бонусите при пенсиониране да паднат от 20 на 15 заплати накуп.

Синдикалният шеф Валентин Попов обаче смята, че с така планираните оразвяния се цели единствено попълването на дупките в бюджета и с техните обезщетения да се плащат заплануваните от догодина увеличения на пенсиите и минималната работна заплата.

Вероятно обаче подготвените промени от финансовото министерство ще станат факт, тъй като днес Министерския съвет ще обсъжда промени в Кодекса на труда, Закона за държавното обществено осигуряване и в специалните закони и наредби.

Само преди дни премиерът Бойко Борисов призна, че се обсъжда подобен вариант, но пък предупреди, че едно такова решение може да повлече след себе си напускането на системата на много униформени.

Според Закона за МВР при пенсиониране служителите на вътрешното министерство имат право на обезщетение в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20. Служителите придобиват право на пенсия при навършване на 60 г. или независимо от възрастта им и при осигурителен стаж 25 години, от които две трети действително изслужени в МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
415
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мен Така да кажа на всички които плюят,аз сам на 33г. имам 13г. стаж в МВР сега като ми махнат 20 заплати и клас прослужено време това означава ,че ми намалят заплата с 26% е вие как мислите ще стоя ли и ден в МВР. Емигрирам вземам жената и детето и късам си Бг паспорта и това.Относно 20 заплати аз нямам нищо против да ги махнат ама да ми вдигнат заплата с 50%.Не си мислете че е леко ела те една седмица да се в МВР да видим кой ще изкара нали затова ми дават 20 заплати на куп.
414
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 409 а май ката ти *** какво прави моето момче ?
413
1
 
3
 
! Отговори
v преди 12 години
Qvno ne si ot grajdanite spazva6ti reda i zakonite.Qsno e koi 6te go kaje tova glupavo izkazvane.A kogato vi doide qiceto na zadnika revete za policiq.
412
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мен ако питат трябва да им дават не 20 заплати, а 20 тояги на голо при пенсия!
411
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей, това герберасти сте едни ТПЗ и това си е. Хем ви боли, хем ви сърби.
410
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скапаните милиционери се учат от физкултурници и тиквеници. искат и те по 7 апартамента в София. Пусни прасето под масата да ти се качи на масата.Мерси, герберасти!
409
3
 
11
 
! Отговори
До Младеж преди 12 години
Недей да плачеш на чужд гроб ! Това , че ти и други не сте полицаи или военни и не получавате определени привилегии , не означава , че останалите не ги заслужават или не бива да се ползват от тях ! Все пак всички тези неща са регламентирани със закон / закони / , които макар и да не ви харесват , все пак съществуват !
408
1
 
15
 
! Отговори
Жорж преди 12 години
Понеже се коментира намаляването на 20-те заплати на 15 при пенсиониране на полицаи и военни , представям каква сума получават магистратите при пенсионирането им. Данните са взети от в-к Блиц, 23 март 2011 г., раздел Над 55, публикация ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ 70-ТЕ МАГИСТРАТИ И СЛЕДОВАТЕЛИ ПОЛУЧАВАТ 80 000 ЛВ. НАКУП: В българския правен мир никъде не е третиран въпросът за мандатността им (на магистратите), което на практика означава, че облечеш ли тога, тя ти остава на гърба доживот. Ако обаче по някаква неизяснена причина или просто при пенсиониране се стигне до освобождаване от длъжност, всеки магистрат с повече от 10 г. стаж има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото години е стажът му в органите на съдебната власт, но не повече от 20 заплати, умножени, незнайно защо, по коефициент 1,45, т. е. по 30 заплати. Това означава, че при средна заплата от 3000 лв. на месец при предстоящото им пенсиониране окръжните прокурори и съдии ще получат кеш по около 87 000 лв., което е добро начало за един български пенсионер. Мисля, че за военните и полицаите коментирахме суми от опрядъка на 30 хил.лв. Магистратите също не плащат осигуровки.
407
17
 
7
 
! Отговори
МладЕж преди 12 години
Полицаите и всички други държавни служители не плащат осигуровки! Плащаме им ги ние! Не е ли нагло да искат толкова много в тези толкова гладни времена? И стига са хленчили, че професията им е рискова! Никой не ги е молил да стават полицаи, още повече за това не се иска талант! Всяка професия си има рисковете! Не им ли стига, че притежават ред привилегии, а и заплатите им не са ниски. Ами кризата!?
406
2
 
1
 
! Отговори
до 411 преди 12 години
Аз не очаквам да отида на заболекар и да ми сложи зъб от металокерамика, затова си плащам 150 лв., плащам си допълнителни курсове, семинари за да съм на ниво в професията..., ако ги внеса на държавата тя няма да ми плати нито заболекарските услуги, нито обучението, няма да получа удостоверенията, за да мога да работя...няма как да стане. Да мизерувам сега не си заслужава, за след 30 г, а камилата, а камиларя. Това имах в предвид.
405
2
 
2
 
! Отговори
Андрешко преди 12 години
Българинът много иска да не плаща данъци на държавата, но срещу това пък да получава качествени здравеопазване, образование, култура, сигурност и тем подобни държавни грижи. Е, няма да стане, иначе е човешко "перпетум мобиле". Досъщ като магарето на Настрадин, който тъкмо го научил да не яде....
404
1
 
2
 
! Отговори
До 406 преди 12 години
За парите, които ги даваш, ще има да чакаш качество! Като искаш такова, *** в Швеция, там им разправяй за данъчна политика и социални услуги!
403
2
 
6
 
! Отговори
до 404 преди 12 години
Няма смисъл човек на 1000 лв. заплата да набутва на държавата 450 лв. осигуровки и данъци.Още повече, че всичко си плащам: заболекар, ако съм болен /грип/ не взимам болничен, защото бюрокрацията е толкова голяма, че се не си заслужава, да хабя нерви и време по НОИ и др. институции. Каква др. привилегия мога да ползвам??? Пенсия на 70 г .... За 45 г. трудов стаж набутвам 240 000 х.лв. на държавата, духам супата и чакам от умрял писмо...
402
1
 
0
 
! Отговори
До Работодател преди 12 години
Не ми обяснявай врели- некипели! Ти работодателю ако нямаш печалба от трудът си шест месеца и онези, които ти дължат пари ти обяснават подобни дивотии, ще ги търпиш ли, а?! Ей, големи капиталисти, няма що! Обаче пак ти казвам, от умрял пари не се чакат, но и самият не може да ги харчи, та си направи изводът сам или ще го направят наследниците ти!
401
5
 
3
 
! Отговори
хахаххааа преди 12 години
дебелогъзите АТАКУВАТ:) абе, кво произвеждате като ви видяхме в КАТУНИЦА и ЗАХАРНА ФАБРИКА освен да биете данъкоплатците -нищо друго?какво сте направили като БВП.търсете БВП в гуглето щото сте полицай другар полицай другар .......
400
1
 
2
 
! Отговори
до 402 от работодате преди 12 години
Говорим за заплати при пенсиониране /бонуси/, а не за заплащане докато е бил на трудов договор. Защото в частният сектор, ако човек не работи днес, няма и една стотинка от къде да падне. Ако е в отпуск колегите му покриват неговата смяна, работят на сгъстен график. Отпуската е 15 работни дни в годината. Това е! Данъци, осигуровки... Все дължи на държавата. Различно е.
399
7
 
5
 
! Отговори
off милиционерите преди 12 години
капутчета ---колко пъти съм бил на работа извън работно време и колко пъти никой не ми е плащал осигуровките и не ми е викал ура!!!!20 заплатки накуп щото сте делили проститутките на околовръстното и дрога е-вече се осрахте!!!!НАЙ ГОЛЯМАТА МИЛИЦИЯ В ЕВРОПА ПОЛЗА НИКАКВА --КОЛКО ПЪТИ СА ОБИРАНИ ПО СЕЛАТА -НИКАКВА ФАЙДА ОТ ВАС!!!дебели *** началници и разни делокуроводителки дето им плащаме !!!НЕ ОСТАВКИ И КОНКУРСИ ЗА ЛОЯЛНОСТ И ФИЗИЧЕСКА ПОДГОТОВКА!!!
398
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не завиждайте на военните и полицаите , хванете изкъсо работодателите си и не им позволявайте да ви баламосват с пари под масата , а да правят осигуровки на минимална заплата или на половин работен ден ! Търсете и отстоявайте правата си ! Има достатъчно възможности за това ! Не всички могат да работят в МВР и БА ! Просто няма толкова свободни места !
397
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 399, колко пъти след като се прибереш у дома си извикван отново на работа, колко пъти, след като си заспвал нощем си събуждан и си отивал на работа, колко пъти по време на празници не си бил със семейството си, понеже си бил на работа, колко пъти си работел в празнични дни и след това си ги отработвал и още много пъти ??????. Не сме на гърба на данъкоплетеца, а редовия полицай е бил винаги в негова полза! Направи самооценка за себе си и тогава погледни към другите.
396
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти от онези работодатели, но работонеплащачи ли си? Какво се полага на работодател, който отказва да плаща заплати на работниците, които е наел? Моят велик работодател ми дължи заплати за последните шест месеца.Лъже ме че ще ми даде парите и само чака да ми писне и да напусна. Ще ме уволни със стара дата и заплата няма да видя никога. Та, г-н работодателю, ти от същите ли си. Умрял пари не дава, но не може и да ги харчи!