Полицаите без 20 заплати накуп при пенсия?

Униформените отвръщат с искания за по-високи заплати
Обновена: 2 ное 2011 07:04 | 2 ное 2011 07:00,
421
Полицаите без 20 заплати накуп при пенсия?
Снимка: Булфото

Полицаите настояват за 15% увеличение на заплатите, обяви шефът на Синдикалната федерация на полицейските служители Валентин Попов.

За последен път заплатите в МВР са увеличавани с 5% през януари 2009 г., аргументира той предложението си.

Попов е категоричен, че служителите на реда няма да отстъпят за ръста на възнагражденията си.

Според него работещите в МВР ще използват всички законни начини, за да защитят искането си, включително и с протести.

Синдикатите са недоволни и от намерението на финансовото министерство за сериозно орязване на сумите, които се дават като обезщетение при пенсиониране на полицаите.

Идеята на екипа на министър Симеон Дянков е униформените да работят по-дълго, а бонусите при пенсиониране да паднат от 20 на 15 заплати накуп.

Синдикалният шеф Валентин Попов обаче смята, че с така планираните оразвяния се цели единствено попълването на дупките в бюджета и с техните обезщетения да се плащат заплануваните от догодина увеличения на пенсиите и минималната работна заплата.

Вероятно обаче подготвените промени от финансовото министерство ще станат факт, тъй като днес Министерския съвет ще обсъжда промени в Кодекса на труда, Закона за държавното обществено осигуряване и в специалните закони и наредби.

Само преди дни премиерът Бойко Борисов призна, че се обсъжда подобен вариант, но пък предупреди, че едно такова решение може да повлече след себе си напускането на системата на много униформени.

Според Закона за МВР при пенсиониране служителите на вътрешното министерство имат право на обезщетение в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20. Служителите придобиват право на пенсия при навършване на 60 г. или независимо от възрастта им и при осигурителен стаж 25 години, от които две трети действително изслужени в МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
22
 
! Отговори
До 11 преди 12 години
Защото тези заплати бяха от времето когато милицията работеше толкова добре, че нямаше организирана престъпност , работеше както трябва.Вариантите са два мизерна полиция с мизерни заплати или силна полиция с подобаващи такива. Друг е въпроса как ще стане това.
14
6
 
38
 
! Отговори
кеф преди 12 години
Ей тва е да си Ченге..Цял живот нищо не правиш,скътаваш,чоплиш семки,събираш рушвети от ляво и дясно,корупция ала бала,не плащаш данъци и осигоровки,ползваш се с привилегии,стоиш в системата има няма 15 г,оправиш си живота и накрая за капак взимаш 20 заплати..*** кефаааада го духат балъците
13
4
 
45
 
! Отговори
velin преди 12 години
АЗ да попитам -Миньорите всеки ден не знаят дали ще се приберът в къщи ! докато -дежурният си спи в дежурната ! Миньора получава -300л. И умира на 60год. и сам си плаща осигуровките !
12
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПО 20 заплати да ВРЪЩАТ като се пенсионират
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами няма пачки......а и трябва да има промяна,това с многото заплати е от много години,не знам как са в ЕС.
10
6
 
48
 
! Отговори
Несправедливост преди 12 години
Не мога да разбера как може да дадеш 20 заплати на някви мързеливци и хрантулници които цял живот не знаят какво е да си платиш данъците,осигоровките и където са се ползвали с хиляди привилегии..Било то за заем или др.На другито хора защо не дадат и на тях 20 заплати,еми само по 6,а ако си в частния сектор взимаш един по ГОЛЯМ..Х...й.Това е абсурдно и несправедливо
9
2
 
36
 
! Отговори
Freedom_People преди 12 години
Ще ги увеличат че без полицайте политиците и олигархията няма кой да ги охранява от народната любовГърция вероятно ще фалира - а червената лампичка за България свети !Гоце Боко и дружинка - полицай и военни кукловоди на Гоце и Боко марионетките си направиха експеримент с народната търпимост която е на пределна точка!500 000 България тази зима ще гладуват и ще студуват!А Олигархията ще си купуват нови яхти ,майбах,мерцедес с държавни крадени пари
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде си, вярна ти, любов народна?
7
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Срам за държава като тази дето мачка хората които си рискуват живота си за да бъде защитена и сигурна. СРААААААААААААМ?
6
2
 
40
 
! Отговори
krasos преди 12 години
хааххахахаха... много хитри бе... защо не обявиха тази новина и това ,че ще вдигат тока преди изборите ??? Нямаше да вземат и 10 % !!! На тарикати се правят ама ще издухат супата ...
5
23
 
10
 
! Отговори
Само Цветанов преди 12 години
Единственият политик, който харесвам от ГЕРБ е Цветанов. Но една птичка пролет не прави. Считам, че не трябва заплатите и стажа на полицаите да се намаляват, защото това са хора, които всеки ден рискуват живота си, а семействата им не знаят дали ще се приберат вечерта.За жалост, както винаги няма пари, нито за полиция, нито за учители, лекари, учени.
4
1
 
5
 
! Отговори
fxdg bb преди 12 години
ОТВРАЩАТ?!?!?! наистина ли има толкова неграмотни хора, не мога да повярвам!!!!
3
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаха искат ама няма мачкай Бойко гнидите като искат много да се хващат да работтят да ловят бандитите и корупцията не само да ходят като таласъми.
2
6
 
31
 
! Отговори
7 преди 12 години
що само 20, отдавна трябваше да ги пенсионират на 5 години стаж и 50 заплати при пенсия!
1
2
 
29
 
! Отговори
Казах преди 12 години
По добре пенсии и заплати!Те горките си имат спонсори.