100 лв. глоба, ако не чистиш след кучето си на улицата

Дават 4 г. отсрочка на кметовете, за да приберат бездомните животни
Обновена: 9 ное 2011 22:51 | 9 ное 2011 22:51,
128
100 лв. глоба, ако не чистиш след кучето си на улицата
Снимка: архив, Reuters

От 50 на 100 лева се увеличава глобата за собствениците, които не са взели мерки домашните им любимци да не замърсяват обществените места. Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за защита на животните.

Депутатите увеличиха и глобите за собственици, които не регистрират кучетата си при ветеринар – от 20 на 200 лева.  До края на 2015 г. се удължава срокът за настаняване на безстопанствените животни в приюти, решиха още депутатите.

Крайният срок, в който общинските съвети и кметове трябваше да осигурят прибирането на бездомните животни в приюти, е изтекъл на 31 януари тази година.

Изискването обаче не е изпълнено заради късното започване на работата и недостатъчната финансова обезпеченост, отбеляза в доклада си парламентарната комисия по земеделие при първото четене на измененията. Това е причината  срокът да бъде удължен с четири години.

Измененията на закона предвиждат още глоба от 500 до 1000 лв. за стрелба по безстопанствени животни, опитомени животни или животни в плен и диви животни, освен в случаите на крайна необходимост или в съответствие с разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча или Закона за биологичното разнообразие.

Санкцията е само ако деянието не съставлява престъпление, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: домашни любимциглоба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
8
 
6
 
! Отговори
тоти преди 12 години
Ухапани от кучета няма защо да правят комитет, а могат да подхвърят хляб напоен с антифриз на кучета тичащи без надзор. А пари трябва да се събират само от кучкарите, защото от тях се въдят бездомни и ненадзиравани кучета.
46
1
 
8
 
! Отговори
а сега де!!! преди 12 години
Мисля че е редно ПЪРВО Фандъкова да се оправи с бездомните кучета и после да влязат в сила глобите! Ама личния пример на герберските кметове в СФ показва друго. Отмениха ЛИЧНАТА глоба на кмета за бездомно куче. А тя беше 1000 лв. Да видим кога Фандъкова и преди нея ББиткото ще платят по 8-9 000 000 лв. на година глоба. Нали уж трябва да се спазва закона? Герб просто си го отмениха и сега НАГЛО пак другите са виновни. Тоя път безгласни, наплашени столичани... Позор!
45
2
 
7
 
! Отговори
хак да ни е!!!! преди 12 години
има ли нещо освен глоби да прави това правителство? А нещо за икономиката и малкия и среден бизнес които уби още първите 3-4 месеца да направят? Но едно си полицай знае, едно си може! Глоби и терор на останалия мърдащ човек! Похарчиха резерва и сега с глоби няма да го върнат.
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега с тези глоби ли ще пълнят хазната? Поредната идиотщина, нещо като незаконната употреба на алкохол на публични места. Преди две години Господари на Ефира питах общинският съветник, който внесе за гласуване глобите за пиене на публично място, кой ще следи за спазването на закона тъйкато няма орган. И той отговори че не знаел че няма орган. След една година направиха справка в столична община и МВР колко човека са глобени и резултатът беше 0. А даваха как пред НДК си порката незаконно хора. :)
43
2
 
9
 
! Отговори
42 преди 12 години
Младеж ли си, или "девойка" не зная, но разсъждаваш от позицията на пубер, извинявай. Аз съм човек, жена и майка, на която е ходила достатъчно по мъките , и по света и е видяла по-добре уредебни и развити от нас страни. Това, което виждам у нас е криворазбрана демокрация. Не можеш само да искаш, без да си склонен да даваш и да си отговорен за къщата България, в която живеем всички и в която ще живеят и твоите деца-да ти даде Господ да имаш!
42
2
 
2
 
! Отговори
до 38 преди 12 години
Еее явно ние "разхайтените" сме по-долу в твоята йерархия. Ти явно се изживявяш като някакъв "елитен" или "марков". Но нали се сещаш, че при демокрацията и ние имаме права.Според теб, явно който гледа куче е долнопробен човек. Ами евелата за акъла и културата ти. Та като сме такива *** с ниска култура ще си позволя да цитирам чалга (Слави Трифонов) "Измислени хора се представят за елит, всичките са преживели мозъчен фалит". Последното е за теб и мисля че добре те описва, "марков".
41
2
 
6
 
! Отговори
Muri преди 12 години
Чудя се кой ще изчисти след бездомните кучета? И дали някога ще мога да излезна на разходка с кучето ми без да ме нападне група бездомни ***?
40
3
 
8
 
! Отговори
37 преди 12 години
Ухапани от кучета могат да направят комитет на недоволните и да се жалват в общината. Също могат да събират членски внос, с който да подпомогнат финансирането на кастрирането и умъртвяването(хуманно) на животните. Имате пари да пускате СМС -и и да пълните гушите на мобилни оператори за щяло или нещяло, но когато се касае да си помогнете сами и на общината, в която живеете-инициативата е нула.
39
3
 
8
 
! Отговори
Striker преди 12 години
Ей сега, тичам направо при Боко да го регистрирам! Ти-чам! Понеже наказват ***, разкараха гетата, осъдиха Р.Овч. и Р.Петк. та тоооочно до кучешките *** опряхте. Бравооо! Те *** *** в асансьора, обаче аз за кучето да мисля, хахаххаха!
38
1
 
7
 
! Отговори
35 преди 12 години
Схванах ти мисълта чудесно и се възползвах от нея, за да кажа каквото имам да казвам на разхайтени субекти, които си въобразяват, че демокрацията е някаква система за производство на хулигани, които нямат задължения, а само права.п.п.Благодаря за поправката.
37
2
 
7
 
! Отговори
Да ви имам законите преди 12 години
Глоба за стрелба по животните...ми мен 4 пъти ме хапят кучета, кои ми плати ваксините? Или пък стреса? Е не ще ме хапят кучетата, а няма да ги стрелям, а ще им се усмихвам....
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Направо се притесних........ХАХАХАСам ще *** по улиците.Елате да ме глобите ***.
35
5
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
"Такива като теб бъркат ДЕМОКРАЦИЯ с АНАРХИЯ и СЛОБОДИЯ"Ти ги бъркаш. И май не ми схвана мисълта. Мислиш си, че имаш правото да ходиш по улицата, да търсиш кучешки л..на, да стъпваш нарочно в тях и после да обвиняваш някой друг за това.И не се пише СЛОБОДИЯ.
34
0
 
11
 
! Отговори
33 преди 12 години
Такива като теб бъркат ДЕМОКРАЦИЯ с АНАРХИЯ и СЛОБОДИЯ. За това сме в това състояние. Простакът ражда и възпитава ***, който после се размножава в геометрична прогресия.Като бездомните животни, които са продукт на безсъвестни гноми без чувство за отговорност. За възпитанието на потомството на гномите няма да говоря.
33
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На които не му харесва да стъпва в кучешки л..на - да не стъпва в тях. Демокрация е. Имате избор. А това, че вие подсъзнателно сте решили, че трябва да стъпите и след това сте се оклепали си е ваш проблем.
32
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уж сме вече европейска страна, с европейски закони и самосъзнание, а такива закони се прокарват едва сега у нас. Това трябваше да стане много отдавна, но както и да е-Подкрепям! Не е зле да се помисли и за закон за защита на животните, децата и жените от насилие и жестоко отношение.По битова престъпност сме на едно от челните места в списъка. Ще оставя на фантазията ви кои категории "граждани" държат първенството в нея.
31
3
 
12
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
А децата като гърмят разните там топченца пук-пук в междублоковеите пространства и парковете, не трябва да търпим това само защото са деца ли? Лично съм виждал как един възрастен дядо се стресна от едни такива бомбички, направи забележка на майката, а тя дебеланата му заяви, че е дете и може да си прави каквото си поиска. С други думи - каквито са майките, такива са и кучкарите. И разберете, че децата ви ако си пипат пръстта и после си лапат пръстите си е само ваш проблем! Не на другите хора. А фасовете, че може да ги лапне някое дете, които страдалните български майки хвърлят ли хвърлят по напукания асфалт!? А това, че дима от цигарите отива право в дробовете на децата им!? Значи ние да пазим децата ви, да ходим като хрисими агънца по улиците, а вие самите можете да си ги тровите както си желаете ли? Ай сиктир!
30
3
 
8
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
Не е трудно да си помислите, че децата са малки на ръст, с малки крачка и нямат рефлексите ни /които често изневеряват и на нас/ да се пазим от кучешките бомбички.Елементарно нали? А и те след като пипат пръстта, слагат пръстче в уста.Странни хора пишат тук
29
0
 
4
 
! Отговори
Gen преди 12 години
Предполагам глобите за бездомните кучета общината ще ги плаща. Напълно нормално решение ама в БГ случая това е... абе като на прасе звънче ;-)
28
2
 
17
 
! Отговори
Разумен преди 12 години
Айде пак отсрочка. Айде пак 4 години *** Данче няма пръста да си мръдне, а ламтурниците от "Екоравновесие" ще прибират милиони от данъците ни, без да свършат к'вото и да било. Супер !!! Айде наще !!!! *** и примитивната жалка държавица....