100 лв. глоба, ако не чистиш след кучето си на улицата

Дават 4 г. отсрочка на кметовете, за да приберат бездомните животни
Обновена: 9 ное 2011 22:51 | 9 ное 2011 22:51,
128
100 лв. глоба, ако не чистиш след кучето си на улицата
Снимка: архив, Reuters

От 50 на 100 лева се увеличава глобата за собствениците, които не са взели мерки домашните им любимци да не замърсяват обществените места. Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за защита на животните.

Депутатите увеличиха и глобите за собственици, които не регистрират кучетата си при ветеринар – от 20 на 200 лева.  До края на 2015 г. се удължава срокът за настаняване на безстопанствените животни в приюти, решиха още депутатите.

Крайният срок, в който общинските съвети и кметове трябваше да осигурят прибирането на бездомните животни в приюти, е изтекъл на 31 януари тази година.

Изискването обаче не е изпълнено заради късното започване на работата и недостатъчната финансова обезпеченост, отбеляза в доклада си парламентарната комисия по земеделие при първото четене на измененията. Това е причината  срокът да бъде удължен с четири години.

Измененията на закона предвиждат още глоба от 500 до 1000 лв. за стрелба по безстопанствени животни, опитомени животни или животни в плен и диви животни, освен в случаите на крайна необходимост или в съответствие с разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча или Закона за биологичното разнообразие.

Санкцията е само ако деянието не съставлява престъпление, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: домашни любимциглоба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
5
 
! Отговори
лори преди 12 години
А кой ще ги види ,бе хора?В кварталите на всяка пътека има ***.Ама няма кой да ги види, та да ги глоби!?!?Или това се отнася само за булеварди и големи паркове.....ние да си ги газим, а!
66
0
 
3
 
! Отговори
тцтцтц преди 12 години
Жалба на домоуправителя.4години?Много малко бе дайте им 20.
65
0
 
4
 
! Отговори
лора преди 12 години
Ако има някой запознат, ще съм му мн. благодарна. Съседите имат две кучета, и целия ни етаж, пред вратите е пълен с косми и дребни ***. Няколко пъти сме говорили с тях - ефект никакъв. Просто не чистят етажа (защото сме имали чистачка), и целия ни етаж е в косми, като отворя врата - влизат вътре космите. Какво може да се направи в този случай - жалби някъде или ? Благодаря ви предварително
64
0
 
3
 
! Отговори
Инна до 63 преди 12 години
И не само Мургина, а Масларова, а Вальо топлото и изобщо хората скоито се накрадоха, на никой не взеха и стотинка, никой нищо не върна.
63
3
 
6
 
! Отговори
справедливост?!... преди 12 години
Търсят всевъзможни начини да пълнят хазната- хубаво, но защо Мургина и другите като нея не върнат липсващите пари!!!!!!Защо нея не я притискат, а отново обикновените хора изцедени финансово и психически до крайна степен?!!! Просто е отвратителен този "двоен стандарт" Тези недосегаеми и другите, които отделят от залъка си за да сплатят данъците /все нови и нови" Отврат е това и не е демокрация а див капитализъм в действие!!!
62
1
 
9
 
! Отговори
ЛСД преди 12 години
"Дават 4 г. отсрочка на кметовете, за да приберат бездомните животни "-Хитро!!!Значи срока е докато им изтече мандата след 4г.На следващите кметове пак ще го удължим,а междувременно не забравяйте да си плащате таксите,че ще има глоби.
61
2
 
10
 
! Отговори
Ron Jeremy преди 12 години
АДМИРИРАМ ДА СЕ ПЛАЩА 100 ЛВ ЗА НЕСЪБРАНО КУЧЕШКО *** !ВЪПРОС : КОЛКО ЩЕ ПЛАЩАТ ПОЛИЦАИТЕ, ЧИИТО КОНЕ *** КАТО СЛОНОВЕ И НИКОЙ НЕ СЪБИРА *** ИМ ? За това деПУТАТИТЕ нищо не са написали ...
60
4
 
4
 
! Отговори
Гей-бер преди 12 години
Комунистите развъжда и пускат тайно безстопнствените кучета!!!
59
1
 
8
 
! Отговори
Изместване преди 12 години
По-удобно е така, нали? Да загърбим ОЦЕЛЯВАНЕТО на българина като вид и да акцентуваме вниманието си върху кучетата или даже върху подземния живот на мравките. Е Г-н Борисов, наистина ли искате да не стане като в Гърция? / Политиците игнорираха интересите на народа си и акцентуваха върху своите/.А аз мисля, че те са след нас в това начинание. Много обещавахте, но явно тези обещания са били към монополистите. А иначе дайте да чистим *** на кучетата. Може да ги дадете на хората вместо хляб!
58
0
 
6
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ЦИТАТ"...стрелба по безстопанствени животни, опитомени животни или животни в плен и диви животни"ПЪРВИ ВЪПРОС: Освен посочените, какви други начини за съществуване на животните знаете, щото аз не се сещам?ВТОРИ ВЪПРОС: Още колко десетки милиони левове на данъкоплатците ще отидат за отглеждането на уличните кучета?
57
0
 
12
 
! Отговори
Мурджо преди 12 години
В София никога няма да се реши проблемът с кучетата, защото той е свързан с много пари и интереси. Като няма кучета, няма да има и европари.
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
твърдя, че безстопанствените кучета много рядко ще се изходят на тротоар или на уличното платно. това го правят само домашните любимци и всеки собственик е длъжен, винаги да има найлонова торбичка - елементарно. хваща се и се обръща. не виждам какъв е проблемът. всичко е въпрос на култура и уважение към обществото.
55
2
 
7
 
! Отговори
new koz преди 12 години
Хубаво пак глоби ама кои следи ???? На кои пак власт дават да тормози българските граждани и да има корупция????? Аз започнах работа в екоравновесие преди няколко седмица и познайте без заплата но с личен шофиор на мен ми даваха 4 лева накуче а на шофиора заплата. Еми аз имах зелание за работа ама колегата от самнителен происхот на възраст междо 60-70 нямаше желание и затова се отказах. Всичко е измислено да не работи добре дошли в България!
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я първо да си приберат уличните ***, които хапят де що видят живо. Че ме докараха до там да си разхождам кучето с прът в ръката. Да надвият и на *** с каруците в центъра на София, след които остава аромат на селски обор и огромни купчини от конски ***!!! А не да ни съдят, че сме утрепали някой уличен пес...Не разбирам хората, които гледат едри породи кучета в апартаменти 70 квадрата. Хем сме зле, хем храним 50-60 кг куче... Дребничките са по-подходящи, пък и акото им е по-малко :)
53
1
 
2
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
Защо за София ли? Ами защото е 2 милиона хора и още толкова улични кучета...и още толкова домашни любимци! В един Ботевград (произволно казано), който е по-малък от ж.к.Люлин (пак образно казано) проблемът не е чак толкова голям. В по-голямата част от провинцията са къщи с дворчета и кучетата са си вътре. Кога вързани, кога пуснати да тичат, да пазят... А "неуважението", за което ти говориш, се насажда именно от комплексирани селяни като теб!
52
0
 
7
 
! Отговори
Фен преди 12 години
А за решение на проблема мога да дам следното решение:Да се рекламират повече принадлежности за събиране на фекалиите. И да се поставят необходимите контейнери за тази цел. ( някаква час от тези средства да отиват в изграждането на тази инфраструктура). Да се обозначават ясно места за разходка на кучета. Както ясно се вижда няма консенсус м/у хората по парковете.Просто без най-проста система няма как да си изградим навиците на граждани.
51
1
 
14
 
! Отговори
Фен преди 12 години
Първо ще спомена, че не съм собственик на куче. Ще добавя също и че не критикувам хората, който са отделили време и пари да имат животинка в своя дом. Но е крайно време да се определят някакви норми. С извинение не е допустимо всеки един да минава с кучетата си и да оставя мини покрай жилищни сгради и улици. Изпитвам крайно недоволство, когато някой/някоя дойдат с кучето си под моя прозорец (в малката градинка засадена с цвета) и най-нагло да си изходи кучето.
50
4
 
8
 
! Отговори
хвала бе балъци преди 12 години
Щом ви кефи държавата да се издържа от глоби, да ви подслушват, следят в нета, и кви ли не още простотии така да е! Работете за мин. заплата, нека ви съкращават, уволняват. Нека безработицата стане 100%. Нека и останалия минимум от резерва изчезне! И в замяна на това да получите още 1 спортна зала на *** - Армеец! Щом това искате, нека ви!!!
49
2
 
4
 
! Отговори
до селяните преди 12 години
За София се говори защото тя е най-големия гласоподавател и каквото и да се прави трябва да е тук за да няма мрънкане! На който не му харесва да не е гласувал за Тиквата! Аз казах, Хау!
48
1
 
10
 
! Отговори
46 преди 12 години
Аз пък мисля, че гражданското общество никак го няма. Апропо, защо постоянно се говори само за проблемите на София? Не зная да е Град Държава в България. Това разделение на софиянци и провинциалисти единствено у нас се наблюдава. Навсякъде в белите страни столицата си уважава провинцията, защото зависи от нея.