Чиновниците остават без парите за клас прослужено време

Симеон Дянков вкара администрацията в "матрицата"
15 ное 2011 17:05,
197
Чиновниците остават без парите за клас прослужено време
Симеон Дняков. Снимка: БТА

Държавните служители трябва да бъдат спокойни – заплатите им няма да паднат под тези, които са в момента. Дори напротив, ще имат шанс да получат бонус през април догодина.

Това стана ясно при представянето на новата структура и заплащане на държавната администрация в Министерския съвет от финансовия министър Симеон Дянков и експертния му екип.

Трудовият стаж при формиране на заплатата на чиновниците отпада, той влиза към основната (твърда) заплата на служителя. Идеята на експертния съвет е до 3-4 години да бъде напълно заличена връзката между стаж и заплащане.

Отпадат и всякакви видове допълнително материално стимулиране (ДМС) като процент от събрани такси и глоби.

Така месечното възнаграждение на служителите ще се образува от 70% основно заплащане и 30% възнаграждение за добре свършена работа.

Бонусите ще бъдат два вида: постоянни и непостоянни. Постоянните бонуси ще са свързани с годишната атестация на всеки служител и ще влияят от 20 с до 25% на заплатата.

При новия начин за определяне на възнагражденията бонусите ще могат да стигат до 40% от основната заплата на чиновниците.

Непостоянните бонуси отново ще са свързани с оценка на работата на чиновиника, но те ще бъдат отпускани по решение на прекия началник и винаги ще бъдат придружени от писмена аргументация. Те ще могат да се отпускат на всеки три месеца на база постигнати резултати на служителите.

При две последователни високи атестации чиновникът ще може да расте в длъжност, но при обратното (при две последователни най-ниски оценки) – той не е задължително да бъде уволнен.

Оценката на работата ще бъде на четири нива – изключителни резултати, добри резултати, приемливи резултати, неприемливи резултати.

За да се избегне субективизмът при определянето на оценката от прекия ръководител, новите разпоредби предвиждат възможност за самооценка и оценяване от колеги или въвеждането на т.нар. вътрешни и външни клиенти в администрацията.

Освен това оценката ще бъде двойна – както на всеки служител, така и на цялото звено, от което той е част.

Всяка позиция в държавната администрация ще има възможности от 6 нива на различно заплащане, с максимален и минимален размер.

Така например най-ниската основна заплата за администрацията е 630 лв., а най-високата чиновническа длъжност в държавата е тази на главния секретар на Министерския съвет, който получава заплата 3500 лв.

Според новите разпоредби неговата заплата няма да може да бъде увеличена догодина, но пък ще могат да му бъдат отпускани бонуси на всяко тримесечие при положителна атестация.

Друга новост в заплащането на чиновниците е въвеждането на възнаграждение за привличане и задържане на ценни кадри за администрацията, като например юристи, инженери, финансисти, които трудно биха останали да работят в държавни структури.

В тези случаи чиновниците, привлекли ценния кадър, ще могат да получат бонус до 100% от индивидуалната им заплата.

Единната матрица за заплащане ще обхване всички администрации, дори тези, които в момента са по отделни закони, като НОИ, НЗОК, ДКЕВР, НАП, Агенция „Митници“. По сметките на финансовия министър това са между 15 000 и 20 000 служители.

Извън системата ще останат само служителите, които работят с европроекти, но скоро и техните възнаграждения ще бъдат стандартизирани, уточни Дянков.

Извън това заплащане ще бъдат и служителите в МВР, в отбраната, в ДАНС, специализираните структури към Администрацията на президента и тази на Народното събрание.

Новият модел на заплащане ще влезе в сила още от началото на следващата година. За да имат бонуси за служителите си, финансовият министър посъветва директорите да спрат аутсорсинга и да преразпределят средствата в бонуси за чиновниците.

В момента финансовият министър обсъжда предложенията на екипа си с работодатели и синдикати на Тристранен съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
0
 
1
 
! Отговори
НИНА преди 12 години
НОВОИЗБРАН КМЕТ СЪМ ИМАМ ЛИ ПРАВО ДА ПОЛУЧАВАМ ПАРИ ЗА ПРОСЛУЖЕНИ ГОДИНИ АКО НЯКОЙ ЗНАЕ НЕКА ДА МИ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСА
183
0
 
2
 
! Отговори
milen преди 12 години
NA teb skoro vreme i na tapiq 6evi padnat glavite moje6 da si siguen v tova
182
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Министрите не са заслужили заплатите си и затова нямат моралното право да определят кой заслужава заплата и каква да бъде тя!Дянков да не получава бонус и увеличение на работната си заплата, която също не заслужава, но все пак гражданите му я плащат защото все пак не сме убийци и Дянков трябва да папка(дали го заслужава - то е друг въпрос). Ако иска може да премине на минимална раб. заплата и да усети ефекта от своето управление през това възнаграждение. Когато МРЗ е 3000 тогава и Д да я взима!
181
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДУПЕтатите, министрите и съдиите на минимална заплата! Да пътуват с градски транспорт с карти заплатени от минималната им раб. заплата! Да си носят тоалетна хартия от вкъщи, както и течен сапус за да се пестят пари на държавата. Да минат курс, заплатена със средства от минималната им работна заплата, как се оцелява с мин. раб. заплата! Да се пенсионират на 70 г. и да имат пенсия в размер на 70% от осигурителния им доход!Да ползват мед. помощ, ако могат да си го позволят!
180
0
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Според социалното министърче в България няма пари за нищо, но пък според финансовото министърче, в България има много пари и затова имало ниски данъци - Да, но за кого има и за кого няма пари...???1. Високи са косветите данъци, наречени данъци върху бедните. - От фонд работна заплата, под различна форма, се удържат 37%. Веднага с ДДС се експропреират още 20%... и след кратко задържане от държавата се ДАВАТ НА ЧЕСТНИТЕ ЧАСТНИЦИ!!!- Следват задължителните данъци сгради, смет, глоби и т.н. - общо около 65% или 2/3 от парите за труд НА БЕДНИТЕ...!!!2. Ниски са преките данъци или данъците на богатите!!!- Данък печалба е 10%, а ДАНЪК ДЕВИДЕНТ..., Е ЕДВА 5%... и това са ДОХОДИ НА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА отдавна надмогнали нуждите си..., доходи на физически лица - онези 10% от населението Спестили след нова година 25 милиарда лева... 3. Помислете при 25 милиарда частни печалби, с ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИТЕ тавани за пенсионни и здравни осигуровки, колко пари не са внесени в социалната сфера!!!- Чл. 60 (1) от Конституцията гласи ... "Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество."Къде в Конституцията пише, че гражданите плащат РАЗЛИЧНИ ПО РАЗМЕР данъци или в зависимост от вида и размера на доходите и има "таван" за облагаемите доходи и осигуровки. - Пише го в закони, но щом те противоречат на Конституцията Трябва да се отменят, като противоконституционни...!!!ТА ЗА КОГО, СА НИСКИТЕ ДАНЪЦИТЕ..., ДЯНКОФ-Ф-Фг-н Премиери г-н социален и финансов М-ри,- КОГА ЩЕ ГИ ИЗРАВНЯВАТЕ КАКТО Е ЗАПИСАНО В КОНСТИТУЦИЯТАТА ДА ИМА ПАРИ ЗА ВСИЧКИ???
179
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 12 години
Точно така. Браво. Не че ако не слушкаш и досега не беше опасно, но сега ще получаваш половин заплата
178
0
 
7
 
! Отговори
a преди 12 години
***!
177
2
 
7
 
! Отговори
Мери преди 12 години
Защо не забраните в условията на тежка криза вземането на 13-а заплата от държавните чиновници, вкл и от магистратите? И каква е тази заплата 3500 лв за държ.чиновници?! Защо НС не приемат закон за премахване даването на 20 брутни заплати на силоваците и 29 заплати на магистратите при пенсионирането им?! В Европата такова чудо няма, това е остатък от социализма! Нали вече 22 години живеем в условията на демокрация?!
176
0
 
9
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
Не различавам кои са държавни кои общински но когато отида в някаква служба или министерство ме посрещат намусени мъжки или женски същества с поглед на бик темерyт и в мен веднага се заражда чувството nа вина че въобще сам се осмелил да прiстъпя прага на светите им институции!!!
175
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А кой ще определя кой е добър, а кой по-добър,че да му повишат надника?
174
0
 
0
 
! Отговори
E S P преди 12 години
nesto aktualno- ,,DA SI VZEMAT ZEMQTA'' !
173
2
 
15
 
! Отговори
Д-ра преди 12 години
Ха това си е пълна простотия кой ще преценява дали да получиш бонус или не?Отново повече поводи за корупция пълна простотия с подпис Смърдянков!
172
0
 
14
 
! Отговори
belalov преди 12 години
Във всяка структура, в т.ч. и в частните средно 20% от персонала носи 80% от приходите, а други 20% дърпат организацията назад. Без 60%, които дават малко, организацията също не може! Номерът е първите 20% да са повече, а вторите да са под натиск и да се освобождават! Едва ли Дянков ще рационализира състава на чиновниците. Просто реже парите на всички! "Калинката" без образование и консулът в Испания - Стоичков са доказателство! За министрите намерени на кръстопътя, да не говорим!
171
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков оле,лапачите на колене !!!Най-успения финансов министър в последните 20 години ....
170
0
 
11
 
! Отговори
Херкулес преди 12 години
Време е за РЕФОРРРРМИИИ и в съдебната система.Елементарни дела се влачат 10 години.Подхранваме хиените адвокати до безкрай.Червената ламя няма наяждане.
169
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
австралия или канада? дайте мнение
168
2
 
6
 
! Отговори
demos преди 12 години
Дянков,голямо наследство получи.От службите,от много години,който е икономист,слага те на "менгемето" и ти предлага да отидеш в определена счетоводна къща,от която съответно получава комисион или консултира управителя.Ако откажеш,глобявате за запетайката.Съгласиш ли се,счетоводната къща ти взема такава сума,че да има и за данъчния.Плащаш ли си счетоводния рекет ок,нямаш проблеми и можеш да изпълняваш волни съчетания.И какъв е резълтата-парите отиват не в бюджета а в джоба на рекитьора .
167
1
 
6
 
! Отговори
до 155 преди 12 години
ами цецка от цк на бкп да уволним ли? ми тя си призна жената!
166
1
 
11
 
! Отговори
СЪБуден преди 12 години
стани, стани юнак балкански, от сън дълбок се събуди .......преди 150 години сме били същата заспала нация. избираме *** и мутри да ни управляват. заспал народ. гърците ни го казаха в очите. ама кой да чуе, нали спим.
165
8
 
7
 
! Отговори
breneke-12 преди 12 години
Трудно ще ти е Дянков,голяма съпротива ще имаш от комунистическите некадърничета,които са набутани в сладки службици.Ако пуснеш жалба с/у някой чиновник,на другия ден започват да те разпъват от НАП,Инспекция по труда или Защита на потребителите.Тия некадърници се държат като мутри.Освен заплатите,от където минат празни не се връщат.Едно познато момиче за малко работи в ХАП т.е.в НАП.Тръгнала на проверка по обекти с един стар играч,който я облякъл,обул,луканки и накрая торта.Честно момиче напусна