Лозунгът на Цачева. Детето – приоритет на всеки политик!

Шефката на НС доволна от проекта на Закон за детето
Обновена: 15 ное 2011 15:20 | 15 ное 2011 14:52,
103
Лозунгът на Цачева. Детето – приоритет на всеки политик!
Снимка: БТА

"Дълбоко убедена съм, че темата за детето трябва да стои на вниманието на семейството, на цялото гражданско общество, но и да бъде приоритет на всеки действащ политик".

Това каза шефката на парламента Цецка Цачева на откриването на публично обсъждане в Народното събрание на проекта за Закон на детето.

Председателят на НС приветства работата на социалното министерство по законопроекта като негов автор и отбеляза, че проектът за закон е в пълен синхрон с Конвенцията за правата на детето за ООН.

По думите ѝ в световен мащаб той отговаря на ценностите на грижата за детето.

Цачева отбеляза, че за първи път законодателно се уреждат превенцията на рисковете и подкрепата към семейството за отглеждането и развитието на детето.

Тя оцени положително специалните мерки и грижи за децата с увреждания, изоставените деца и тези от рисковете групи.

Сред акцентите в новия закон, представени на форума, са глобите за родители, които системно оставят децата си до 8-годишна възраст без надзор (до 1000 лв.), санкциите за търговци, които продават алкохол и цигари на деца (до 8000 лв.), забраната за разкриването на самоличността на деца – жертви на престъпления, сексуално посегателство и трафик и въвеждането на санкции (до 2000 лв.).

Още по темата
Проектозаконът забранява още деца до 3 години да бъдат настанявани в социални домове. Целта според авторите на закона е децата да бъдат отглеждани в приемни семейства.

В законопроекта е предвидено още на мястото на съществуващата Държавна агенция за закрила на детето да бъде създадена Комисия по правата на детето към Министерския съвет за координация на политики, мониторинг и контрол по правата на детето.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова съобщи, че до края на месеца законопроектът ще бъде подложен на широко обществено обсъждане, а след това ще бъде внесен в парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
6
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Свиквайте... това е западния модел държавата набъркана навсякъде... ааа а ми то така беше и преди нали... самод ето се подлъгхате по великите западни стоки (безспорно по -добри от русняшките) и не забелязахте ситния шрифт...
57
0
 
5
 
! Отговори
Див Петел преди 12 години
Баси перверзнячката.
56
0
 
12
 
! Отговори
До пост № 55 преди 12 години
Здрасти бай Гроздане. Милостив човек си. Аз предлагам заплатите на депутатите да бъдат 136 лева, колкото е моята пенсия. Може през три години да им ги актуализират с по 5 %. От мен да мине.
55
0
 
7
 
! Отговори
Цецо сифоня преди 12 години
Искам да подуша прашките на Цачева.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"В законопроекта е предвидено още на мястото на съществуващата Държавна агенция за закрила на детето да бъде създадена Комисия по правата на детето към Министерския съвет за координация на политики, мониторинг и контрол по правата на детето."От ГРЕП много обичат да преименуват, така и не разбрах защо. На старите неща им слагат нови имена, а ги оставят да функционират по старому...
53
0
 
14
 
! Отговори
бай Гроздан преди 12 години
Аз предлагам тъй като депутатите гласуват законите за народа, народа да гласува един закон за тях - заплатите им да са 800 лв.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Цачева гълташ ли?"Като я гледаш колко голяма е порастнала - дали не гълта, а? Според мен и за още пита : )
51
0
 
7
 
! Отговори
хорни агейн преди 12 години
охххх..мечтая за гей оргия с този на снимката филип димитров данчо сокола емо кошлука,,и фидосова ни снима с камера и...накрая само гълта(разбира се)...колко долно извратен съм..ммммммм супер
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Закони си имаме предостатъчно... някак си. Въпроса е в тяхното спазване. Върху това да поработят угоините прасенца в парламарата... така де, парламента. Сега само маркират дейност и се правят на хубави. Това му се вика популизъм - приемане на десети закон, за едно и също нещо, които ще се спазва точно толкова колкото и другите девет... *** до ***, мила моя майно льо...
49
0
 
10
 
! Отговори
ivza преди 12 години
Само едно искане или препоръка, както искате, така го приемете- по законопроекта да не се вземат мненията и до него да не се докосват хора, които не са създали семейство или нямат деца, независимо от причините.Това ще е правилното, защото не може човек не създал и ОТГЛЕДАЛ ПОНЕ ЕДНО ДЕТЕ да дава акъл как се прави това.Това се отнася за всички,независимо на какво ниво са в иерархията на управление на страната.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
чие дете ?
47
0
 
5
 
! Отговори
Цецо сифоня преди 12 години
Цачева гълташ ли?
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България е въвлечена в световна и нападната от съседите. Помогнете на родината си!
45
0
 
4
 
! Отговори
фен преди 12 години
Цецке,очарователна си-такъв сексапил.
44
0
 
4
 
! Отговори
Цецо сифоня преди 12 години
Цачева звънни ми тая вечер един телефон да се видим, я люблю тебя. Не съм бил с жена от 15 години.
43
0
 
10
 
! Отговори
Мина преди 12 години
Дали са истински загрижени за децата... или просто изпълняват европейски нареждания. Колко деца живеят в мизерия, какво правят тези от така наречени правозащитници на детето. Всяко чудо е за ден два и всичко после се забравя. Защо бяха затворени толкова много детски градини и училища, а сега тепърва пак трябва да строим отново. Какво ще кажете за децата по селата които са лишени от училище и трябва да патуват, как едно 6 год. дете ще патува да съседното училище, ето затова и селата опустяха.
42
4
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Ние от БКП-ГЕРБ сме на всеки.....километър и така до края на света.....на Бойко следващия му мандат ще е като президент.....
41
4
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Надеждата.....ми е само в БКП-ГЕРБ.....само те ще оправят България, а не мръсните ***.....
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви са тия партийни лозунги бе Цачева?. Не си забравила партийното секретарство. Сега и една промяна в конституцията направете и върнете чл.1 за ръководната роля на ГЕРБ................мале какво доживяхме
39
0
 
6
 
! Отговори
смехурко преди 12 години
Колкото повече се "грижим" за децата с нормативни актове, толкова по-зле става....Цецка пак да се разходи до чужбина и може още нещо да снесе..........