Плевнелиев търси пари за БАН

Няма да работим на парче, зарече се новият президент
Обновена: 15 ное 2011 19:46 | 15 ное 2011 19:45,
65
Плевнелиев търси пари за БАН
Снимка: БТА

Търсим най-спешно необходимите 5 милиона лева, които да  бъдат заложени допълнително в бюджета на БАН за 2012 година.

Това каза пред журналисти избраният за президент Росен Плевнелиев след закрито заседание на Съвета на настоятелите на БАН. На него присъстваха министърът на образованието Сергей Игнатов и председателят на БАН акад. Никола Съботинов 

Той заяви, че е поел ангажимент да разговаря за тези средства с премиера Бойко Борисов, с министъра на финансите Симеон Дянков, както и че има подкрепата на просветния министър Сергей Игнатов.

Плевнелиев посочи, че е поел ангажимент да се потърсят и 9-10 милиона лева по средата на 2012 г. за БАН, след като  ръководството на академията представи след седмица тригодишна  програма за развитие. 

„Поех ангажимент на база на тригодишната програма, която ще получим за развитие от БАН и ще обсъдим до седмица отново, да търсим за следващата година подобряване на финансовата картинка, защото виждаме нуждата Академията да бъде подпомогната”, каза Росен Плевнелиев.

"Няма да работим на парче, няма да се борим за всеки лев и за всяка стотинка, търсим тригодишна перспектива, програма и по-голяма устойчивост", категоричен беше той.

Още по темата

На въпрос защо финансовият министър Симеон Дянков не е на срещата, Плевнелиев отговори, че това е негова инициатива като бъдещ президент. 

„Да, има конфликт, да, тежко е, но в крайна сметка аз търся решението сега”, каза Росен Плевнелиев.

„БАН трябва да има спокойствие да се фокусира върху съществена дейност, а не всяка година да търси един или друг лев”, подчерта още той.

Плевнелиев каза, че на срещата са обсъждали  как бизнесът да възлага повече и по-ефективни поръчки на БАН, както и как Академията да участва в международни и в европейски  проекти. Сред тях са Дунавската и Черноморската стратегия.

Председателят на Академията остана доволен от поетите ангажименти от страна на новия президент.

 „Прави чест на Росен Плевнелиев, че оценява, че БАН е символ на държавността, за което искам да му благодаря", коментира акад. Никола Съботинов.

На въпроса дали ще свалят черните знамена и ще спрат протестите, акад. Съботинов отговори: „Ще ги свалим, когато му дойде времето”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
0
 
! Отговори
магистър на 236 лева преди 12 години
Незабавно да се спрат всички научните проекти. Документите им да се изземат от прокуратурата и да започнат разследвания. Защо трябва да е нормална да напишеш проект че еди кой си институт ще свърши работата, че не си длъжен да даваш хонорари и да си лапнеш паричките на частно?
62
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
започна се с фалшивите напъни..
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Росен прави заявка да бъде активен президент, за разлика от предишния индивид, който ако не гръмнат президентсвото или някой от мафио-протежетата мунего сръчка за реакция не се мърдаше за нищо народополезно!Сега идва нещо по-добро!
60
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вярваме на герб, защото няма на кого другиго- разбирай вярваме по принуда, значи ясно колко вярваме, ама няма друо.Къде е читавата алтернатива?Всичко в политиката е научено само да ***... и затова няма оправия!Да се бяга докато още може е съветът за тези които могат да бягат.За тези които не могат да си позволят и това -- дупе да им е яко!!!Ю
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вярваме на Герб, защото няма на кого другиго!Ама и те се поблазниха да тръгнат по добре отъпкания път към провала, постлан от самозабравянето, краденето, корупцията и мислене само за себе си!В най-скоро време очаквам провал,ако не се вземат спешни и видими с просто око осезаеми мерки за повишаване на доходите с двуцифрени проценти!Иначе ще дойде поредния популист и тая държава действително върви в погрешна посока!
58
2
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Жал ми е за тебе Роско, но днесЦЯЛАТА ВЛАСТ Е В РЪЦЕТЕ НА ГЕРБ!!!- Вече никой не им пречи, та като европейци да публикуват СЪВМЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ на Парламента, Правителството и Президента, че С РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ, ПЕНСИЙТЕ и с бюджета за 2012г., ще започнат да спазват "Харта за правата на човека":Член 25 от Хартата: - Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други по-нататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства. - Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа. Какви са минималните ЧОВЕШКИ изисквания:- "Жизненият минимум" (гладуването) е 298лв. За физически геноцид!- "Социалния минимум" е 692лв. За социален геноцид!!- "Издръжката на едно дете" е 370лв. С по-малко се извършва Национален геноцид...!!!- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2124лв., а средната заплата е само 640лв...Днес: - 70% от работещите (1.8 мил.) са Социални аутсайдери хора лишени от обществен живот, заради незаплатеният им труд, а те издържат 5.0 милиона Към тази цифра трябва да прибавим и 60% от пенсионерите - около 1.0 мил. Да не забравяме и около 0.7 милиона, живеещи с доходи под Границата на глада от 298лв. (границата на убиване чрез глад, както в концлагерите) или общо 6.7 милиона, а всичко това е:- Грубо потъпкване на Хартата за правата на човека!Извод:- В България живеят Нормално около 0.3-0.5 милиона души Помните ли кой написа - НАРОДЕ...????, а неговия съратник добави Кой те в таз робска люлка люлее? А ехото отговаря:- Парламент, Правителство и Президент И ЯВНО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ Е ТОЙ
57
1
 
5
 
! Отговори
Наивник преди 12 години
Още ли вярвате на ГЕРБ ?
56
2
 
4
 
! Отговори
D преди 12 години
Къде ги търси? Ами да бръкне в някоя чужда банка и да извади от тия дето ги спечели в Германия!
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя какво се е сдървил, да не е с чадър в ***?
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Половината роми не работят, държавата губи 700 млн. лева годишно, сочат данните на представената днес от вътрешния министър Цветан Цветанов Национална стратегия за интегриране на ромите (2012-2020).A за БАН сто милиона им се свидят
53
1
 
5
 
! Отговори
52, 53, 54 преди 12 години
Това е една минимална част създадена от учените в БАН през последните години, ако потърсите в интернет и чужди издания ще разберете за още много проекти в които участват учени от БАН.А когато взимаха пари от нас за рекламна кампания за изборите не си казаха дай да се спонсорираме от членски внос.
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българска апаратура излита в КосмосаБългарска апаратура излита в Космоса. "Люлин- Фобос" ще изследва радиационните условия в междупланетното пространство и около планетата Марс.Тя ще бъде част от руския проект, с широко международно участие "Phobos-Grunt", за изстрелване на междупланетна автоматична станция към Марс. "Люлин- Фобос" е създадена от екип учени от Института за космически и слънчеви изследвания към БАН. Днес екипът, създал космическата апаратура, ще направи мултимедийна демонстрация за възможностите на уреда.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нов апарат, създаден в БАН полита в космосаНа 26.11.2008 в 14:38 часа по българско време към Международната космическа станция (МКС) с ракета носител "Съюз-У" полетя товарният кораб "Прогресс М-01М/31Р". Той ще достави на станцията гориво, научно оборудване, контейнери с храна и вода, пратки за членовете на екипажа и научни апарати.Единственият активен научен експеримент на платформата EXPOSE-R е приборът R3DR за измерване на погълнатата доза от ултравиолетова светлина и космическа радиация. (Виж заграденото с червена непрекъсната линия на Фигура 1.). Той е замислен през 1996 г., разработен е през 2001-2003 г., а летателният модел е изработен през 2007 г. съвместно с учени от Университета в Ерланген, Германия в Института по слънчево-земни въздействия ИСЗВ-БАН.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Chandrayaan -1 бе изведен в орбита от космическия център в щата Андра Прадеш. На борда му полетя и комплекс от научна апаратура за изследване на лунната повърхност, разработена от международен екип. В космическия експеримент участва и уникален български уред за измерване на радиационната обстановка около Луната.(Radiation Dose Monitor Experiment (RADOM- BAS)), бе избран да лети на борда на индийския кораб сред общо 32 международни проекта.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я, тоя изпълзя от гейбардака.
48
1
 
9
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Не е ли малко неетично да се изживява като президент, след като все още на този пост има действащ президент?! Не че старият нещо е направил, но и новият няма да направи кой знае какво. За етиката ми е въпроса.
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сигурно извънземните са вдигнали хонорара си за да общуват с Лъчезар Филипов
46
2
 
1
 
! Отговори
do 47 преди 12 години
ami da dade coite milioni za ban.
45
3
 
9
 
! Отговори
? Где е ? преди 12 години
На снимката определено не си личи да присъства Президент ! Всички нещо там си се ръкуват един през друг без спадване на какъвто и да е етикет....а президентчето седи свито отстрани и се радва нещо...както винаги
44
2
 
5
 
! Отговори
Криста преди 12 години
Ами да направят кампания с sms - и. Така ще стане двойно добро - хем българите ще подкрепят БАН, хем ще има добър PR. Иначе голяма дивотия - един реже бюджета на БАН, друг тръгва да търси пари. Орел-рак и се търси щуката.