Борисов предложи лек за европейската икономика

Рецептите му вече се сбъдвали, златното правило е строга фискална дисциплина
Обновена: 8 дек 2011 22:49 | 8 дек 2011 21:40,
669
Борисов предложи лек за европейската икономика
Снимка: ГЕРБ

Да се стимулират държавите, които спазват бюджетен дефицит 3 на сто, предложи днес премиерът Бойко Борисов преди срещата на лидерите в рамките на 20-ия конгрес на Европейската народна партия (ЕНП) в Марсилия, Франция, съобщиха от ГЕРБ.

Според Борисов е нужно страните членки на ЕС да направят промени в конституциите си в посока на фискалната дисциплина и това да бъде "златното правило".

„В подобни моменти не трябва да се подвеждаме по популизма на социалистите и техните идеи да изхарчим парите и после другите да ги изкарват. Строга фискална дисциплина - това е лечението за европейската политика", коментира Борисов.

Той обяви, че не е "против" за слабите и недисциплинирани държави да се направят антикризисни мерки, за да им бъде помогнато.

"Но в никакъв случай това не бива да се допуска, без да се толерират и отличниците като България. С една дума, ако на слабите страни бъде дадена възможността вътрешното им кофинансиране да е 5 на сто, и за страните отличници също да бъде 5 на сто, иначе няма никаква икономическа логика.

Защото с 5 на сто кофинансиране, тези държави ще усвоят повече пари и в един момент ще се окаже, че те са работили по-добре и са изпреварили страните отличници. Това не бива да се допуска, иначе ставаме социалисти", категоричен бе Борисов.

Рецептите, които дадох, една по една започват да се случват - още от половин или една година говорим, че в конституциите на държавите трябва да бъде заложен три процента дефицит, отбеляза той по-късно в Брюксел.

По неговите думи опозицията у нас тогава е протестирала, а сега цяла Европа говори за това т.нар. "златно правило" за фиксиране на бюджетния дефицит до посочената стойност и на външния дълг до 60 процента от брутния вътрешен продукт. 

Според премиера във всички случаи ще се намери механизъм за защита на еврото.

Оптимист съм, че всички разбират, че най-лошото ни разбирателство ще бъде по-добро от това да не се разберем, отсече Борисов преди Европейския съвет, който обсъжда стабилизирането на еврозоната.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


669
Още по темата: Бойко Борисовенп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
6
 
17
 
! Отговори
кн преди 12 години
хубаво е борисов и дянков да харчат пари наготово - 8 млрд. фискален резерв, образуван частично и от акцизите на цигарите. сега те се продават некотрабандно, а свободно от циганьора по пазарите. затова и няма пари за пенсии, а за подкупи на избирателите, вкл. със симпатично мастило, криене на бюлетини в чорапогащници и пр. от избирателни комисии на ганиците. А като обеща борисов да влезе най-бедната страна в европа във фискален съюз, от къде ще намери пари освен от цигарите. иначе се умира.
272
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво, Бойко, готин си, давай така! :)
271
5
 
13
 
! Отговори
Naroden sud za GERB преди 12 години
KOgato edin den doide kraq na upravlenieto na GERB 6te trqbva da ima Naroden sud ne samo za 4lenovete na pravitelstvoto, a i za vsi4ki koito po edin ili drug na4in zablujdavali Bulgarskiq narod v uspeha na merkite im.Koi Bulgarin dojivqva do pensq pri usloviqta pri koito jiveem, rabotim i se hranim??Kolko umirat dale4e predi tova??Eto za6to nari4am politkata na GERB GENOCID ii trqbva da platqt..Da im se izeme imu6testvoto, parite v bankite i vsi4ko koeto sa otkradnali.6te vidite kolko e mnogo!
270
5
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
трили трили чак се забравили господата..еми няма как да мислим всички еднакво и пишем само хвалебствени писъмца за тая доволна на снимката тиква
269
5
 
19
 
! Отговори
Ма какви отличници преди 12 години
Ми ние сми отличници като Румъния при Чаушеску, който изплати външния дълг на Румъния и отиде - познай къде, Тикво.
268
4
 
19
 
! Отговори
Демон преди 12 години
тоя е луд. народа гладен, живее в мизерия, ама сме били отличници. явно е изперкал горкия. даи да го пратим да се лекува. или пък ние да идем при държавите двойкаджии, щото и на нас ни се живее човешки!!!
267
5
 
20
 
! Отговори
Красимир преди 12 години
Това най - вероятно го е чел в наръчника по Противопожарни Техники, Пожаробезопасност и кодекса на МВР!
266
5
 
15
 
! Отговори
DO 468 преди 12 години
GOLEM E...APETITA MU ZA PARITE NI!!!!
265
6
 
17
 
! Отговори
ИВАН преди 12 години
ето тази кукла на конци-хем грозна ,хем нахална си я заслужихме за премиер.Какъвто народа -такива и управниците му.За съжаление продаде и днес българските интереси- но пък затова може би получи в личен план някое милионче.
264
3
 
14
 
! Отговори
sammarov преди 12 години
Ne moga da si predstavia, che tuk im a hora zashtitavashti Borisov,Kogato doblijite godinite za pensia, ne kazvam, da vzemete pensia, shte razbrete kakuv vi go turi Borisov!Toi ne se interesuva ot naroda, ne razbrahte li??Nego go interesuva kolko shte pribere v smetkite si.Veche natrupa edin miliarda, zapochna vtori.Poslednite danni za magistralite pokazvat, che sa nai-skupi vEvropa.Zashto li?Zashtoto tam se krade nai-mnogo!!!I toi e v osnovata.Pensioner v BG sled godini shte e kato rqdka ptica.
263
3
 
22
 
! Отговори
1 преди 12 години
Тоз пък оправи българската, та тръгна е европейската да оправя.
262
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
DO KUDE STIGNAHME??EDIN NEOBRAZOVAN, NEKULTUREN, UNIKALNO PROST PO ROJDENIE,NAGUL, S BOGATO BANDITSKO MINALO KATO BIQ4 NA DLUJNICI I NARKOBOS, STANAL PO EDNA SLU4AINOST PREMIER DA DAVA SUVETI KAK EVROPA DA RE6I PROBLRMITE SI!!!PREDSTAVQ LI SI NQKOI KAVO MISLQT ZA NEGO V EVROPA, ZA NAI-VERNIQT MU 4OVEK, CVETANOV, KOGATO GI VIDQT NA FONA NA VISOKOOBRAZOVANITE EVROPEISKI POLITICI, S PO NQKOLKO EZIKA, S OPIT V POLITIKATA, ERUDITI I PROFESIONALISTI??SMQH I PODIGRAVKI, NO6TO DRUGO.
261
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С две ръце за бате Бойко! Голем е!
260
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фискалната дисциплина в Румъния доведе до съкращаване на 10% от ченгетата, и 20% от чиновниците, понижи се лихвения% за да се стимулира кредитиране и инвестиране и в резултат Румъния има 3,5 ръст на БВП до края на септември. А ние все още гледаме Ушев и Бюрократов като свещенни крави и държим висок лихвен % - стимулираме богатите да си стискат парите в банки, и банките дерат по 2 кожи от всеки поискал кредит (дори и за оборотни средства)
259
4
 
18
 
! Отговори
до 458 преди 12 години
А имай предвид че тези "зърнари" си получават субсидиите само след надлежно оформени документи, естествено че само "определени" фирми ги попълват без грешка срещу тлъста комисионна - 20-30% от сумата за която кандидастваш. Ако не им ползваш услугите - връщат те за запетайка на 10та странница, поправяш я, подаваш пак - връщат те за ударение на на 25та странница... и така докато мине срока и получиш дедовия! Ама за това ***, Мазньо и Пицко мълчат като бити ****асти
258
2
 
15
 
! Отговори
дедо преди 12 години
тоа е голем пич, разбира от всичко, егати не е истина.
257
4
 
12
 
! Отговори
1234 преди 12 години
О титане на мисълта и словото, след като намери отговорите на всички проблеми в собствената си страна реши да учиш на "златни правила" и европейците. Но задаваш ли си въпроса? Някой там в Брюксел, гледа ли сериозно на твоите приказки? Или си въобразяваш,че те европейците са като нас, послушен некачествен материал,който ще стои смирено пред своя вожд и ще изпълнява безропотно всякакви там финансови дисциплини, за те нарече някой бюрократ "отличник" !?
256
5
 
13
 
! Отговори
Aнонимен преди 12 години
Човекът тотално,ама наистина тотално изтрещя, Моля специалистите въдворете го. Неговия епохален егоцентризъм граничи с патология...
255
4
 
21
 
! Отговори
))) преди 12 години
като се говори за фискална дисциплина , нисък бюджетен дефицит -трябва да се разбира да се държи населението в мизерия, никакви социални придобивки ,ниски пенсии и социални обещатения, никакви или мизерни разходи за инфраструктура и всякакви здравни образователни и въобще всякакви дейности свързани с харчлъка на държавата - ема тва се постига тука при овчедушния народ - хвани ги разправяй тия на разни други държави..
254
3
 
15
 
! Отговори
аз съм преди 12 години
Този човек защо не го направят премиер на европейския съюз?!!?? До сега кризата да е в битието.Живота им ще направи като нашия а не нашия като техния.