МВР призна: Палят коли, за да дестабилизират страната

От вътрешното министерство не потвърждават, но и не отричат, че това е терор
Обновена: 14 дек 2011 07:00 | 14 дек 2011 07:00, Елка Василева
500
МВР призна: Палят коли, за да дестабилизират страната
Снимка: Булфото

От месец насам в София бяха подпалени над 40 автомобила. Новината от вчера е, че изненадващо директорът на СДВР Валери Йорданов призна: “Целта на палежите е дестабилизиране на обстановката в столицата”, пише в. “Труд”.

Преди това седмици наред и той, и началниците, и подчинените му издигаха версии, в които думата “дестабилизация” се избягваше. Говореше се за “действия на пироман”, за “престъпно търсене на клиенти от собственици на паркинги”, за “война на застрахователи” и други.

Още по темата

Версията за пиромана бе опровергана от шефа на дружеството на психолозите Пламен Димитров. Той обясни, че пироманията е диагноза с ясни симптоми, които не се наблюдават в серийните палежи от месец насам.

“Пироманът остава на място на огненото си изстъпление, за да го наблюдава. Той не може да се прикрива системно и би бил забелязан”, каза Димитров.

“Не е смешно!”, каза пред “Труд” софиянец, който скачал нощно време, за да гледа през терасата дали не му гори колата. Десетки като него споделиха, че изпитват “смут и страх”.

Смут и страх - това са ключовите думи, по които в Наказателния кодекс се откриват текстовете за тероризъм, коментира магистрат.

Член 108а гласи: “Който с цел да създаде смут и страх в населението или да принуди орган на властта да извърши или пропусне нещо в кръга на неговите функции, като извърши престъпление (убийство, телесна повреда, отвличане, палеж, взрив, наводнение и др.), се наказва за тероризъм с лишаване от свобода от 5 до 15 години.”

“Цели се отклоняване на вниманието на полицията от разследването на по-тежки престъпления”, поясни старши комисар Йорданов. Той обаче не уточни за кои по-тежки престъпления става въпрос.

Според него целта се преследва от “страхливи хора, но тя няма да бъде постигната”.

Междувременно в интернет форумите по темата има повече категоричност:“Терор, тероризират ни като палят колите!” От МВР нито потвърждават, нито отричат, че става дума за терор.

“Това е добре като начало - коментира източник от контраразузнаването. - За да започне да се решава проблемът с терористичната опасност, властта трябва първо да го признае.”

Сега са на ход специалните служби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
451
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
те застрахователи които са всъщност герб ни палят па пак народа им е виновен.прости прости...па некадърни некадърниииии
450
20
 
5
 
! Отговори
grfgnr преди 12 години
само МЕСЕЦ СЛЕД КАТО ГЕРБ СПЕ4ЕЛИХА ОТНОВО ИЗБОРИ,ТРАКТОРА И БСП СЕ ОПИТВАТ ДА ВНЕСАТ СМУТ В СТРАНАТА.....ЕТО ВИДИТЕ ЛИ ГЕРБ НЕ МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ.ХОРА ТОВА СА ГАДОВЕ КОИТО НЕ СЕ СПИРАТ ПРЕД НИЩО.НА ГОЦЕ МУ СВЪРШИ МАНДАТА НО ИСКА ПАК ДА УПРАВЯЛЯВА.ГОЦЕ....ДОНОСНИКА И ЦАРЯТ НА ЗАДКУЛИСНИТЕ ИГРИ.СРАМ И ПОЗОР!!
449
0
 
7
 
! Отговори
Ту й МВР-то преди 12 години
го взеха на ттттттттттташак. Ба ти бъзика. Ама сами са си виновни.
448
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Терористична опасност се нагнетява от над две десетилетия насам, уважаеми другарчета. Източването на банките, ограбването на пенсионните фондове и на целоживотвните спестявания и вложения на редовите бг граждани , вихрещата се простащина, забогатяла за една нощ с купища крадени милиони, потресаващата отвратност на менторството на ганювското чалгаджийство, "законосъобразните" жестокии здевателства над всякакъв човешки, търговски (бизнес!? - хахаха), политически и прочее морал Е терор. От А до Я.
447
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
POLICIATA DA NE SE OBIASNIAVA KOE I ZA KAKVO ,A DA GI IZLOVI . NA NARODA MU PISNA DA HRANI 65000 KESA4I KOITO NE MOGAT DA HVANAT NIKOI !!!
446
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега па били терористи. Ей на това му казвам некадърници! Цветанов, подавай оставка, моменталически!
445
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каквито и да са тези хора, каквато и да е причината, това е безумие,защото го отнасят напълно невинни граждани. Това е бандитизъм и във военно време такива неща се наказват с разстрел.
444
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кой знае защо направих асоцоация с Оня списък , дето се раздаваше на полицаите, кои коли да не се спират... пак явно има списък, щото палят само коли на неизвестни хора, ако бяха дарители, нямаше да ги доближат
443
0
 
2
 
! Отговори
431 преди 12 години
Само ми интересно *** как не проверяват подобен вид статии и след това да ги допускат във форума и как не забелязват някои хора от форума как бещинстват дори и на думи спрямо форумци това е повече от месец ако не два.
442
0
 
3
 
! Отговори
431 преди 12 години
И тази, този освен, че пише статии, както си иска и си ги измисля и като сгафи хваща някой от форума за да му обере калая от изпра*ненията, които е излял. Това си гъргарене с форумци!И хората стават абсолютно дезинформирани четат недействителни истории в някакъв измислен свят все едно. Това е провокативно.
441
2
 
4
 
! Отговори
emigrant преди 12 години
traktora sazdava rabota na pozarnikara......ebaxti i 6ibanata strana palna i opravliavana ot mutri
440
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
437Ко речи!?:)))))
439
1
 
8
 
! Отговори
Да преди 12 години
Айде бе, не думайте, че какво да й дестабилизират на България, тя отдавна си разграден дворВМЕСТО ДА СЕ ХВАНАТ И ДА СПРАТ ПАЛЕЖИТЕ, ПРОБУТВАТ НИ НОМЕРАИли пък ченгеджийски номера - дано този бабаит се хване по някакъв начинЧе за какво ни е МВР като и това не могат - да хванат един подпалвач
438
1
 
9
 
! Отговори
До 426 преди 12 години
Глей ся,Какво означава призива да се организира народа.Това означава че има осъзнаване че народа е толкова ялов, че огранизацията му, текущата (в лицето на спец служби, мвр и т.н. за нищо не става).Нали точно наличието на такива служби е организарно от народа ни или от неговите представители.Единственото което може да се направи е и народа да си натегне бурмичките и да натегне бурмичките на огранизациите които е създал.
437
1
 
6
 
! Отговори
terry преди 12 години
Полицията е доказала че има потенциал да развъжда всякакъв вид престъпници, да съобщава за престъпления и да няма виновни, да покрива всеки който си плаща и тн. Доказали са че няма по корумпирана институция от МВР, може би не най-големи суми, но най разпространена. Скоро някой от водачите Цоко Цветанов или тиквата Боко Борисов ще разкрие подпалвача, то е ясно че е работа на Станишев.
436
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
436Че кой го интересува какво си казал:)))))
435
2
 
1
 
! Отговори
431 преди 12 години
Аз нищо не чакам, а никъде не пише кой филм харесвам. Явно не знам защо, така се опитваш да ми вкарваш разни мисли, чувства и чужди думи но...., както и да е видях,чух и разбрах да не кажеш нещо, че тук из форумите броди един, една че, така ще ти префасонира думите, че едва ли не ще станеш герой във собствените ми статии и измислени истории.
434
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Другарите са се активизирали!В стремежа отново да се върнат на власт вече посягат на имуществото на хората !!!Нищо чудно скоро да започнат да залагат бомби като в църквата Света Неделя през 1925!!!! Народът им би шута окончателно и ги е обзела небивала паника!!!!! БСП ПОВЕЧЕ НЯМА ДА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ!!!! КАЗАХ!!!!!
433
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде ги от ДАНС, или те са само чиновници!
432
6
 
3
 
! Отговори
providec преди 12 години
5 лева залагам, ако това не е работа на атакисти