МВР призна: Палят коли, за да дестабилизират страната

От вътрешното министерство не потвърждават, но и не отричат, че това е терор
Обновена: 14 дек 2011 07:00 | 14 дек 2011 07:00, Елка Василева
500
МВР призна: Палят коли, за да дестабилизират страната
Снимка: Булфото

От месец насам в София бяха подпалени над 40 автомобила. Новината от вчера е, че изненадващо директорът на СДВР Валери Йорданов призна: “Целта на палежите е дестабилизиране на обстановката в столицата”, пише в. “Труд”.

Преди това седмици наред и той, и началниците, и подчинените му издигаха версии, в които думата “дестабилизация” се избягваше. Говореше се за “действия на пироман”, за “престъпно търсене на клиенти от собственици на паркинги”, за “война на застрахователи” и други.

Още по темата

Версията за пиромана бе опровергана от шефа на дружеството на психолозите Пламен Димитров. Той обясни, че пироманията е диагноза с ясни симптоми, които не се наблюдават в серийните палежи от месец насам.

“Пироманът остава на място на огненото си изстъпление, за да го наблюдава. Той не може да се прикрива системно и би бил забелязан”, каза Димитров.

“Не е смешно!”, каза пред “Труд” софиянец, който скачал нощно време, за да гледа през терасата дали не му гори колата. Десетки като него споделиха, че изпитват “смут и страх”.

Смут и страх - това са ключовите думи, по които в Наказателния кодекс се откриват текстовете за тероризъм, коментира магистрат.

Член 108а гласи: “Който с цел да създаде смут и страх в населението или да принуди орган на властта да извърши или пропусне нещо в кръга на неговите функции, като извърши престъпление (убийство, телесна повреда, отвличане, палеж, взрив, наводнение и др.), се наказва за тероризъм с лишаване от свобода от 5 до 15 години.”

“Цели се отклоняване на вниманието на полицията от разследването на по-тежки престъпления”, поясни старши комисар Йорданов. Той обаче не уточни за кои по-тежки престъпления става въпрос.

Според него целта се преследва от “страхливи хора, но тя няма да бъде постигната”.

Междувременно в интернет форумите по темата има повече категоричност:“Терор, тероризират ни като палят колите!” От МВР нито потвърждават, нито отричат, че става дума за терор.

“Това е добре като начало - коментира източник от контраразузнаването. - За да започне да се решава проблемът с терористичната опасност, властта трябва първо да го признае.”

Сега са на ход специалните служби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
431
0
 
2
 
! Отговори
до 418 преди 12 години
ми, мисля че това не трябва да ни радва...всъщност времето го е доказало, че еснафщината на всяко едно ниво в социалната ни реалност...след като официалните делегати, колко нелепо звучи, при дадено премиерско посещение, могат да си позволята да отговорят... "щот тъй мий кеф" - Ицката, а другото момче да се стрди ка първолак, дето ми изяли филията с мас....и ние им се радваме......ще трябва да се ходи в Нова зеландия да се пасят кивита
430
0
 
3
 
! Отговори
426 преди 12 години
Цели ниви и стърнища горят.
429
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
429Ми то не се знае кой гледа повече филми! да не би да мислиш, че престъпниците като ги хванат на място, вдигат ръце и свалят гащите и чакат да ги опънеш:) Май Рамбо ти е любимият герой!
428
2
 
0
 
! Отговори
or han преди 12 години
dps i narkotika, deto e pod kontrola na dps, problem...pribirat parite ot narkotika sega na tamno, dokato ... policaite i pojarnikarite se trudyat na svetlo drugade i ne im se motat v krakata...nebrejno,nehaino, po nevnimanie,zabravila, sluchaino...
427
2
 
2
 
! Отговори
427 преди 12 години
Така се изрази, че се едно си в някой филм. Нищо не е такова, каквото изглежда опс..."Совите не са това, което са"! Лора Пармър!Жената е обезпокоена за своето имущество, като всеки нормален човек.
426
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
INSIDE JOB
425
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
426Насилието винаги е двупосочно! Даже и да разчлените някой, но може преди това 10 от вас да бъдат разчленени! Така че по-кротко! Нищо не е такова каквото изглежда предварително!
424
4
 
14
 
! Отговори
ан преди 12 години
ако народа не се организира и не вземе нещата в свои ръце палежите на коли ще продължават до безкрай. разбрахте че на милицията неможе да се разчита. в нашият блок сме организирили нощни дежурства от 1 до 5 сутринта. и ако имаме късмет да ги заловиме ще падне голяма веселба. ще ги разчленяваме парче па парче. и накрая ще ги пуснеме да си ходят.
423
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ са наследници на хората, които давеха други хора, като ги качваха в шлепове на Дунава! ГЕРБ са наследници на хората, които организираха преврата срещу законно избрания Стамболийски и го заклаха зверски! И това от 150 години! Паленето на коли е нищо за тях!
422
1
 
9
 
! Отговори
415 преди 12 години
На пожарникарите им се отели вола! Но ето, че по села и градове в цялата страна се случват тези неща. Някои неща, дори не ги отразяват по медиите.
421
0
 
13
 
! Отговори
до 421 преди 12 години
А Боко е възпитаник на тая школа! Горд курсант в академията на "Народната Милиция" и достоен член на БКП!
420
5
 
1
 
! Отговори
to60 преди 12 години
niama kakvo drugo da e ...prozira pocherka na stanishev :D
419
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Групата БСП Е МАЙСТОР НА ТЕРОРА В БЪЛГАРИЯ ! СЪС 120 ГДДИШНА ТРАДИЦИЯ
418
0
 
11
 
! Отговори
до 417 преди 12 години
Полицията е доказала че има потенциал да отркива хора и коли навсякъде, по всяко време, само да иска. Така че ако работеха сериозно щеше да има задържан. Само се замислете че да запалиш кола се искат поне 2-3 минути подготовка, а ако реши просто да стреля по хора... ей така - скатава се в някои храст и бум по първия дето мине и да го няма... *** го намери!
417
0
 
11
 
! Отговори
417 преди 12 години
А замислял ли си се, че с тези палежи се отклонява вниманието на хората от много по-важни неща? Че се мълчи, като партизанин на разпит, за дереджето на държавата? А това е единствено в изгода на управляващите.
416
1
 
13
 
! Отговори
До 410 преди 12 години
Питаш защо само във виртуалното пространство си чешем езиците? Ами много просто. Защото сме страхливо племе, затова.
415
10
 
7
 
! Отговори
Do 408 преди 12 години
Не е правителството по вероятно е да е опозицията! Никое правителство не иска да дестабилизира страната докато то управлява. Другото което е ако кметът на София беше от опозицията има някаква логика но и той е от ГЕРБ затова ако има намесени политици то те са от опозицията а именно БСП
414
0
 
18
 
! Отговори
do 411 преди 12 години
10 дози ти давам - *** запали патрулките пред някое районно - че поне цирка да е пълен!
413
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До всяка кола - тъща! Така ще спрем палежите!
412
7
 
8
 
! Отговори
ew преди 12 години
Не се учудвам, това са комунистически методи, в тяхния комунистически стил може и атентат в някоя църква да направят скоро, както вече са го правили.