Само при нас настава ужас изведнъж!

Обясненията на премиера за забраната на тютюнопушенето
Обновена: 16 дек 2011 15:01 | 16 дек 2011 13:32,
298
Само при нас настава ужас изведнъж!
Снимка: Reuters

По време на правителственото заседание в сряда премиерът Бойко Борисов и здравният министър Стефан Константинов надълго и нашироко обясняват на министрите защо трябва от 1 юни – Деня на детето,  да бъде въведена забраната за тютюнопушене.

"Искам да ви кажа, че това е европейска тенденция, даже бих казал световна. Все повече европейски държави, като тръгнем от Скандинавските страни, та минем и до наша съседна Турция, са въвели подобна забрана", аргументира внесения си законопроект Константинов.

Примерът пък го допълва, че ако проектът бъде приет, то ще бъдем приветствани от Еврокомисията. 

Бойко Борисов се връща назад във времето и обяснява как преди две години при него са идвали различни хора да го молят за гратисен период за забраната за пушене.

"Идваха и ресторантьори, и хотели... Дойдоха при нас с доводите, че ще фалират ресторантите, ще фалират хотелите, ще настане ужас. Как не е настанал в Америка, как не е настанал в Бразилия, как не е настанал в цяла Европа. Само при нас веднага настава ужас. От всяко нещо, което тръгне да се прави, настава ужас изведнъж", казва той.

Според министър-председателя световните тенденции сочат, че все повече тютюнопушенето е признак и на лошо възпитание, на недобросъвестно отношение към здравето.

"Ако искаш да пушиш, ще излезеш пред сградата да пушиш - никой не ти пречи, може да седнеш в градината на ресторанта - ако не пречиш на никого там, в къщи на терасата може да си пушиш, в хола можеш да си пуши, ако искаш да си тровиш жената и децата, това си е право на всеки един.

Още по темата

Но в обществените места аз мисля, че е крайно време… Знам, че да, много хора ще бъдат против, но аз затова и считам, че от 1 юни като символ в Деня на детето, а и започва летния сезон. Тогава времето ще е хубаво, може да се пуши навън. И постепенно хората за два-три месеца ще свикнат с всички тези усилия", убеден е премиерът.

Борисов дава за пример как като ходи той и министрите до Брюксел тютюнпушенето на много места е ограничено, даже забранено. Обръща се и директно към евроминистър Томислав Дончев с въпроса къде пуши, като ходи до ЕК.

"Виждате, че когато отивате там, пушите по-малко. Защо пушите по-малко, Дончев? Защото няма къде да се пуши. Там не може, отиваш чак на другия край на сградата да изпушиш една цигара, вместо да изпушиш пет, отиваш един път. И фактически ти е по-вкусна тази една цигара".

Примерът се обръща и с молба към вицепремиера Цветан Цветанов като върл непушач да убеди депутатите от ГЕРБ – пушачи да подкрепят този проектозакон. 

Тук се включва и здравният министър Стефан Константинов, който цитира данни от социологическо проучвания – над 60% от хората подкрепяли подобен законопроект със забрана за тютюнопушеното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Познал си приятел! За 1 час 212 бр.
187
1
 
5
 
! Отговори
Gen преди 12 години
Нормално. По белия свят само бедните, маргиналите и (псевдо)интелектуалците пушат. И да, аз пуша като наследство от културна младост в БГ... Пушачите убиват себе си, околните и всички ние/вие плащаме здравното им обслужване.
186
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хитлер е бил един от най-яростните противници на тютюнопушенето и по ирония на съдбата е воювал с трима отявлени пушачи Чърчил, Рузвелт, Сталин :)всички знаем резултата от този исторически сблъсък
185
3
 
4
 
! Отговори
Bushido do 207 преди 12 години
Кухчо от 10 години живея в Германия така че много добре знам как е "по Европата". А вие ревльовци сте ми много смешни като постоянно пискате за каквото и да е. Българина е свикнал само да се оплаква, да плюе, да реве, да се мръщи. Българина е мързелив по природа. Все гледа далаверка, нещо на черно. Докато не си изкорените това мислене ще си останете *** а не народ!И не съм поддръжник на ББ. Просто това са фактите!
184
0
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
до 206 --германеца има и здравна система и почивка в годината и не гладува и живее по дълго от българина --ние пак сме на първо място по най ниска продължителност на живот в Европа ---***
183
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 203 Много сте прави,дори гогато някой *** ви дръпне чантата и побегне и тогава бъдете човеколюбиви,затичайте се подир него и викнете,ама моля ви се върнете се да ви дам и пормонето с парите си, бъдете така добър да ми уважите молбата,хубава работа та нали сме хора!!!
182
1
 
1
 
! Отговори
до 206 преди 12 години
Много сте ми смешни привържениците на ББ, не проявявате и грам логическо мислене :)Излиза мутрата казва нещо аргументира се, че така било в европата и почвате да му пргласяте :) ама дали е верно дали не е :)))) щом пожарникаря е казал :)
181
7
 
6
 
! Отговори
Bushido преди 12 години
Прав е Бойко че в БГ е останал само "лош матрял". В Европа ограничават пушенето, само Бай *** реве че и при него му го ограничавали. В Европа правят пенсионни реформи заради демографския проблем (в Германия се пенсионират на 65-67 години!), Бай *** реве че му правят пенсионна реформа. Ганьовски народ си бяхте, ганьовски ще си останате - ревете за щяло и нещяло. Вместо да се хванете в ръце и да РАБОТИТЕ за да си оправите държавата!
180
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защитници на пушенето, много сте прости!
179
0
 
4
 
! Отговори
пушач преди 12 години
човек има право да протестира но преди да отиде на протест този протест трябва да се одобри от власт имащите същото е и в този случай купувай цигари за да оправиш икономиката но не ги пуши или се забранява тютюна или не а не само даваме ти свобода но всъщност не си свободен
178
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато сте навън в обществото трябва да се съобразявате с хората около вас. Направете добро, усмихнете се, поздравявайте, не бъдете агтесивни, вулгарни и отблъскващи, давайте път на пешеходците и колоездачите, не тровете другите- ето така правят цивилизованите хора в цивилизованите страни.
177
1
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
до 201 Да и 2 февруари трябва да е ден на мъжете в Народното събрание
176
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Забраната да влезе в сила от втори ФЕВРУАРИ,като уважение към ***!!!
175
1
 
1
 
! Отговори
ринго преди 12 години
Той Боче май спря пушенето и не му пука.А може да е спрял и други работи дай и ние да спрем тогава
174
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сега остава да забранмят и камините и барбекютата, шото и от тях дими :)
173
2
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
Тя спря цигарите --качи се в болничния асансьор защото беше бременна и падна долу ......а сега трябва да го плаща (асансьора) защото била много тежка ,,,,,,
172
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако зависеше от мен щях да забраня използването на дезедоранти, парфюми и всякакви изкуствени ароматизатори на обществени места щото за разлика от тютюневия дим от тях много кихам
171
5
 
2
 
! Отговори
Abe преди 12 години
Бойко ,на другите избори като не гласуват за теб...нали нема да се ужасиш! ама дано Си Банк не обслужва вече КАТ, а ИПОН -Общинска банка!!! А?
170
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 191 Това са изключения. И в Бавария има един артист, който е на 108 години и пуши, но това не значи, че трябва да трови околните.
169
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 169-Ако ти е писнало от пушачи,за ратоварване може да направиш някоя ***!!!