България - отличничката, в която мъчно се живее

Дойче Веле: Много се строи - молове, хотели, магистрали...
Обновена: 6 яну 2012 19:57 | 6 яну 2012 19:57,
493
България - отличничката, в която мъчно се живее
Снимка: архив, Reuters

Симпатичен президент, здрави финанси, решителен курс към икономии и борба срещу корупцията - германската журналистка Карла Енгелхард хвали България и българите. Те самите обаче отдавна са се разделили с илюзиите.

Заглавието на радиорепортажа на журналистката е "България е европейски шампион по икономии". Той е по повод 5-годишнината от приемането на страната в ЕС  и е предназначен за над 50 обществено-правни радиостанции Германия, съобщава Дойче веле.

Много се строи в България, откакто страната влезе в ЕС: молове, хотели, магистрали. От Брюксел се стекоха доста пари. Доскорошният министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев самоуверено изискваше европейски траншове. Наскоро Плевнелиев беше избран за президент. Като строителен предприемач той е работил в Германия и за германски фирми - типичен представител на новото поколение български политици.

Пред германската журналистка Росен Плевнелиев казва на отличен немски: "Аз съм символ на друга политика, нали така. Независим, млад, човек, който строи, а не съсипва".

Щастие в нещастието

Симпатичният президент иска да обвърже България по-здраво към ЕС. Плевнелиев обаче не е съгласен неговата страна да плаща за други закъсали еврочленки, като например Гърция. В това отношение той е на едно мнение със своя приятел, министър-председателя Бойко Борисов, който казва: „Ами ние няма да участваме с пари по простата причина, че ние сме най-бедната държава в ЕС”.

Репортерката на германското радио цитира Борисов още с думите, че богатите, но финансово недисциплинирани еврочленки би трябвало да свалят пенсиите и заплатите си до българското равнище. Едва тогава България щяла да помисли дали да не им помогне. „Дотогава не помагаме!”, категоричен е Борисов.

Около 200 евро е средната заплата на българите, пенсията е два пъти по-ниска. Най-бедната страна в ЕС още преди кризата си наложи безмилостни икономии. Навсякъде в публичния сектор се пести от разходи за персонал. В резултат публичните разходи спаднаха с 15 на сто. Снижи се и равнището на корупцията.

Отскоро в България работи извънреден съд за борба срещу организираната престъпност, чиято цел е по-бързо съдопроизводство и конфискации на мафиотско имущество. Засега обаче за присъди само се говори. С напрежение се очаква следващият доклад на Еврокомисията. В предишните към България многократно се отправяха критики заради голямата корупция и неефективното съдопроизводство.

Най-ниска данъчна ставка в Европа, най-ниски заплати и стабилна банкова система - всичко това в момента привлича много гърци, които бягат от кризата в своята страна и искат да скътат на сигурно в България парите и фирмите си. Българският министър на икономиката Трайчо Трайков приема този факт със смесени чувства:

"Това е щастие в нещастието", казва Трайков за германското радио и веднага добавя, че България много ще загуби от един тотален колапс на Гърция. Защото за съседната страна се изнасят български стоки на стойност над 1 милиард евро. Освен това, припомня Трайков, повечето туристи в българските зимни курорти идват от Гърция.

"Ще напусна тази страна!"

Много българи търсят работа зад граница, продължава Карла Енгелхард, която обяснява на своите слушатели, че близо половината еврочленки, включително и Германия, все още налагат ограничения за българските работници.

Главният мотив на богатите страни в ЕС е страхът, че на трудовите им пазари масово ще нахлуят търсещи работа българи. Заместник-социалната министърка Диана Костадинова отхвърля тези страхове като неоснователни и дава примери с онези страни, които вече вдигнаха ограниченията за българи: Там не се наблюдава никакво нахлуване, казва Костадинова.

Подобно на нея повечето българи също вече са се разделили с илюзиите, обобщава германската репортерка и цитира анкета с хора на улицата: „Ще направя всичко възможно, за да напусна тази страна. Тук нямаме възможности за развитие, нямаме шансове и перспективи. Искам да отида в някоя по-голяма страна, може би в САЩ. Вдигнаха ни цените само, а животът се влоши. Както стана в Източна Германия след обединението. Не става така!”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още по темата: Дойче веле
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
460
3
 
9
 
! Отговори
1 преди 12 години
до распутин ,ти не милееш за тях,те също не милеят за България,всячески мислят да напълнят джобовете си,защото цял живот нито единия ще бъде премиер,нито другия вицепремиер.
459
2
 
4
 
! Отговори
тервел преди 12 години
браво распутин .искам да добавя и нещо друго когато доживеем да ни е страх от закона и да почитаме господа е тогава нещата ще почнат да се оправят.а оправията ще дойде от вън -пак естествено както през всички тия години от освобождението ;;без тая оправия след 1944 естествено де;;но хората избягали през тези години и новите родени на вън българи ще донесат оправията така че споко
458
2
 
10
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
И да сме наясно - не милея ни за Борисов, ни за Дянков(нищо, че мисля за Дянков като за ГЕНИЙ)! Милея ЕДИНСТВЕНО ЗА БЪЛГАРИЯ, НАШЕТО МИЛО ОТЕЧЕСТВО!!!
457
2
 
11
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
СПИРАНЕТО НА кражбите ИМА И ДРУГА, МНОГО ПО-ВАЖНА, ФИЛОСОВСКА ФУНКЦИЯ! сЕГА ЦЕЛИ КОХОРТИ МЛАДИ кандидат-крадци ВЛИЗАТ В ПОЛИТИКАТА С ИДЕЯ ТАКА ДА СИ ОПРАВЯТ ПОЛОЖЕНИЕТО! И цялата им жизнена стратегия е насочена в това, да влязат в политиката и да започнат да се облагодетелстват(ВСЪЩНОСТ ДА КРАДАТ)! Хората ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ, че мястото ЗА ЗАБОГАТЯВАНЕ Е СВОБОДНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО! ДА ИМ СЕ НАБИЕ В КРАТУНИТЕ, ЧЕ ТАМ СЕ СТАВА БОГАТ, А НЕ С ВУЙЧО ВЛАДИКА!!!И ТОГАВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ ДРУГА!!!!!!!!!
456
5
 
3
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
До наивника(или манипулатора) Румен-Всъщност ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА бяха ПО-КРАДЛИВИ от Борисовото! И това е генералното преимущество на Борисов - той май ще спре този паноптикум от ВСЯКАКВИ КРАЖБИ! Нещо, за което го избрахме - да спре КРАДЦИТЕ! И чак СЛЕД като се спрат КРАЖБИТЕ, можем да оценяваме правителствата според ПОЛИТИКАТА. Но сегашната икономическа ситуация не ни позволява да говорим изобщо за политика! това ще дойде по-късно, когато условията позволят! Сега НАЙ-ВАЖНО Е ДА СПРАТ КРАЖБИТЕ!!
455
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички бягат от стабилната България.Искат да живеят в богата Европа.Тогава за какъв х... ти е тази постоянна икономия.Може би за да живеят 100 хлд глави нормално.
454
2
 
3
 
! Отговори
тервел преди 12 години
еми да де и това е напредък. смятаме го за напредък.защото държавата ни е силно разрушена и това могат да го видят всички които обаче искат.
453
2
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
РАЗПУТИН,ВСЪЩНОСТ - НЯМА И ПО-ЛОШО...ПО-КРАДЛИВА - ДА, НО ПО-ЛОШО - НЕ...
452
0
 
6
 
! Отговори
ОТК преди 12 години
ОТК: -отдел качествен контрол.Кой СМЕЛЧАГА ще се закълне, че се строи качествено, а не КОЛИЧЕСТВЕНО?За да се биеш в гърдите акъл не се иска. Ама да застанеш и да ГАРАНТИРАШ, че СЪВЕСТНО си свършил работата е друго.Хвалбите ще лъснат скоро. Затова я си построете по един зандан, та да не ви изхвърли народа на бунището като види какви сте ги дробили.
451
4
 
3
 
! Отговори
тервел преди 12 години
явно по това време дразнителите спят .така е распутин .и трябва яко бачкане и морал не хитруване за да изкупим грешките на всички нищоправещи досега ще е много трудно но това е пътя и това са хората .чест прави на Бойко че лансира такива хора като плевнелиев .те са бъдещето
450
10
 
5
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Нека някой да посочи ПО-ДОБРО ПРАВИТЕЛСТВО, от това на Борисов, последните 67 години!
449
3
 
2
 
! Отговори
до ком 451 - румен преди 12 години
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Дано повече българи осъзнаят това което е написал Румен и да започнат да търсят и отстояват правата си.
448
2
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
452,- Диктатурата на пролетариата се упражнява не от пролетариата, който в 99,99% е недоучен..., А ОТ ЕДНИ ДРУГИ "ЧИЧКОВЦИ", КОИТО "...КОЛЯТ, БЕСЯТ, БИЯТ, ПСУВАТ И ГЛОБЯТ НАРОД ПОРОБЕН..."" В ИМЕТО НА ПРОЛЕТАРИАТА"...!!!- ТА ТЕЗИ "ЧИЧКОВЦИ", НАЙ-ЛОШИТЕ ОТ КОИТО СЛУЖЕХА В ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ..., ТЕ, ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ ИМ, НИ УПРАВЛЯВАТ ДО ДЕН ДНЕШЕН..., НО....,КАКТО И ПРЕДИ ГРАБЯТ САМО ЗА СЕБЕ СИ...!!!
447
15
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
След втория мандат на това правителство , всички ние ще сме убедени в правотата на действията му .
446
1
 
4
 
! Отговори
така са действа преди 12 години
Над 600 души се събраха в Ха-Тиква тази вечер, настоявайки социална справедливост, а не принудени евакуация. Демонстрантите подпалиха няколко dumpsters. Но там вече бяха пожарникарите, които са бързо се занимава с огън.Някои участници в демонстрации сблъскаха с полицията и блокираха кръстовище. Полицията арестува най-малко осем демонстранти, включително да стане публично Shafir фигура, за нарушаване на реда. Според полицията, на протеста е незаконно.Ставайки Shafir, студент в Историческия факултет на иврит университет, е бил член на първата група от 9 души разби палатков лагер на Rothschild Boulevard в Тел Авив през юли 2011 година. След това всяка програма не съществува, и "социални изисквания" все още не са формулирани. Всички те биха могли да твърдят, че протестиращите, е фактът, че "правителството обяви война на народа."Shafir обясни, че основно изискване в момента е да се промени системата на данъка върху доходите и предефинира "средна класа" и "хора с високи доходи."Протестиращите искат данъка върху доходите е значително намален за хората с ниски и средни доходи. В същото време те искат по-високи нива на данък общ доход за физически лица с доходи над един милион шекела годишно от 40% до 55%. Те смятат, че тя ще донесе на държавната хазна допълнителни 20 милиарда шекела годишно, които могат да бъдат похарчени за социални програми."Ние искаме да се промени състоянието на системата с нео-либералните на социално-демократична," - каза Shafir.Преди арестуването му, Shafir каза: "Полицията са много агресивни, по-протестанти са слаби слоеве на обществото, толкова по-жестоко те са третирани от полицията."Itzik Amsalem, също така един от лидерите на социален протест Ха-Тиква, заяви: "Те (властите), вероятно ни изгони утре Съдът одобри решение на Общинския съвет да изгони, както и с корт за утрешния ден влезе в сила.."Друг лидер на движението за достъпни жилища за ниски доходи Leaf Дафне казва, че не можех да мисля за по-добър начин да отпразнуваме 26-тата си годишнина като демонстрация за правата на израелски граждани. На това тя се обърна към тълпата. "Надявам се, че някой утре ще покажат състрадание и да се спре това нещо положението стана непоносимо." - Каза тя.
445
0
 
7
 
! Отговори
VUN IDVAMATA преди 12 години
TEZI DVAMATA SA OLIGOFRENI NO NE 100%.SHTOTO SI KRADAT I LUJAT I KAKTO E TRUGNALO SHTE ZATRIJAT BULGARTIJA.TUPOTATA NA BORISOV E IZVESTNA V CELA EVROPA. NEMA SUMNENIE, CHE V EU ZNAIAT KOLKO MU E AKULA NO GI SLUSHA.ZA TEH TOVA E VAJNOTO.A SLUGATA MU PLEVNELIEV E BEZGLASNA BUKVA.SMESHIK I NISHTO POBVECHE. SAMODOVLSTVOTO NA DVAMATA E PODIGRAVKA S GLADNITE I BEZRABOTNI HORA, S TEZI KOITO JIVEIAT NA MINIMUMA,S KRAJBITE OT VSICHKO CHREZ KOITO SA SE OSIGURILI ZA 5 POKOLENIA. SPASENIETO E DA GI IZRITAME
444
5
 
19
 
! Отговори
До 450 преди 12 години
Де да продължаваше диктатурата на пролетариата.ДА ама НЕ!Пролетариата(разбирай народа) е гладен, бос и беден, а крадливите политици, и техните обръчи превърнали се в съвременна буржоазия преяждат.Такъв е и Бойко-демагога, такъв е и оня с ушенцата като Чебурашка-новия президент, дето спял по паркинзите, пък станал милионер..ай стига бе..тея хептен за глупци ни взеха..нас пролетариата.Ама и те ще измрат, споко.Майната и на ГЕРБ, и на всички овластени наглеци.А вие продължавайте да им вЕрвате
443
3
 
19
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
СУПЕР БОКО,- Ти кризата я остави на ТЕЗИ ДЕТО Я ПРЕДИЗВИКАХА - Америката и Юръпата, и вземи, че си СЪБЕРИ ДАНЪЦИТЕВеликият Български Народ казва - Не търси под вола теле (пари) то е под кравата (данък печалба) и млякото е там (данък девидент)ОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ? Дянков и Проф. Михаил Константинов, ЛЪЖАТ КАТО ДЪРТИ ЦИГАНИНИ, ЧЕ НЯМА ПАРИ!!! ИЗРАБОТВАМЕ СИ ГИ В ИЗОБИЛИЕ, ЗАЩОТО АКО В ЕВРОПА ПОЛУЧАВАТ 150% ОТ ИЗРАБОТЕНОТО, НИЕ ПОЛУЧАВАМЕ САМО 50%...!!!- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а производителността на труда ни е 27%!!! БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1 200 лева ЗАЩОТО СМЕ СИ ГИ ИЗРАБОТИЛИ!РЕФОРМАТА ДА, НО ЕВРОПЕЙСКА, ДЕМОКРАТИЧНА:1. Данък печалба ТРЯБВА да се удържа при източника - ТУК В БЪЛГАРИЯ... (за миналата година печалбите са около 35 милиарда, а от тях са инвестирани САМО 1,2 МИЛИАРДА)!!!- За инвестираната и част в България данъка ТРЯБВА, да се намали на 5%...!- За неинвестираната, данъка ТРЯБВА да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, данък дивидент у нас е само 5%..., и искат да го намалят на 1%, а би трябвало да е колкото на нормалните хора 10%...!ТАКА ЩЕ ИМАШ ЕЖЕГОДНО ПО 15-20 МИЛИАРДА ИНВЕСТИЦИИ!!!2. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и други осигуровки и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Тавана на осигуряване, ако се вдигне само от 2 000 на 2 700 лева прихода в социалните системи ще е 120 милиона...ТАКА В СОЦИАЛНИТЕ СИСТЕМИ ЩЕ ИМАШ ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ3. СУМИРАНИ, СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, ЗА ЕДНО ЛИЦЕ, да са под размера на минималната пенсия от 136лв, която е ДОХОД ОТ ЧЕСТЕН ТРУД!ТАКА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ПРОФЕСИЯТА СОЦИАЛНО СЛАБ!!!4. Всички ЗАПЛАТИ и плащания над 500 лева, да се правят САМО ПО БАНКОВ ПЪТ, ИНАЧЕ ЗАТВОР!Така ще изчезне СИВАТА ИКОНОМИКА!!! БОКО АКО НЕ ГО НАПРАВИШ ТРЪГВАЙ ВЕДНАГА ЗА СЕЛО ДА САДИШ КАРТОФИ!!!
442
9
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
449-ти,- Допълвам те - От 1948 година ни управляват комунистите и властта им се пази и днес от Държавна сигурност... Ако не си разбрал ФИНАНСОВ "ГРЪБ" НА БОКО Е ЦВЕТЕЛИНА, КОЯТО БОКО НЕ Е ПИПАЛ С ПРЪСТ, ЗАЩОТО Е ЩЕРКА НА ГЕНЕРАЛ ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ...- КАКВА ДЕМОКРАЦИЯ - КАКВИ ПАТ ЛЕВА...- ДИКТАТУРАТА НА "ПРОЛЕТАРИАТА" ПРОДЪЛЖАВА ДО ДЕН ДНЕШЕН...
441
8
 
9
 
! Отговори
asd преди 12 години
К'во само ревете, на това положение сме защото сме скапан народ. Никой няма да ни оправи, нас и германско правителство да ни назначът пак няма да се оправим. Ние сме завистливи, малодушни, мързеливи хитреци на дребно. Ако един се опита да просперира, веднага другите започват да го задушават, да осуетяват начинанията му. Нали се смениха поне 5 партиди различни депутати и министри. Все същата, който и да дойде само краде и разпродава държавата. Това е и други да дойдат нищо няма да се промени.