Рашидов не харесвал гейовете, ама преди 12 години

Скандални думи на министъра на културата взривиха обществото
Обновена: 6 яну 2012 15:06 | 6 яну 2012 10:00,
252
Рашидов не харесвал гейовете, ама преди 12 години
Вежди Рашидов. Снимка: архив, Булфото

Министърът на културата Вежди Рашидов публично се извини за думите си, че не харесва гейовете с уточнението, че ги е казал преди 12 години.

Вчера беше разпространено интервю за сп. "Биограф", в което министърът заявява:

"Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа".

Интервюто е взето по повод 60-годишнината на Вежди Рашидов от журналистката Валерия Велева (сега зам.-главен редактор на "Преса" - бел.ред.) и е публикувано в бр. 5 на списание "Биограф" от януари 2012 г.

След като изказването му взриви социалната мрежа и бе създадена група, която поиска оставката му, министерството на културата пусна изявление на министъра.

В него той признава, че през декември 2011 г. е дал голямо интервю за списанието, свързано с неговата 60-годишнина.

"Без мое знание списанието включва в интервюто въпрос и отговор от друго мое интервю, дадено пред авторката преди 12 години. Тогава съм бил много по-млад и като свободен творец по определен повод съм казал думи, които са предизвикани от друга ситуация.

Пришити към днешното интервю, тези думи не изразяват моето реално отношение към правото на хората да бъдат различни. Затова искам прошка и се извинявам на всички, които са се почувствали засегнати", заявява Рашидов.

Скандалното изказване на министъра в интервюто идва в отговор на въпрос дали у него има нещо бейско по отношение на жените. Рашидов обяснява:

"Не съм властен човек, но съм силова личност. Обичам жената да носи женската си природа. Не приемам бейското поведение - да искам тя да ми стои диван-чапраз, но държа на морала в поведението и на движението на духа. Ненавиждам една жена да прилича на травестит. Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа".

"Съжалявам за думите, казани в свободен разговор преди 12 години, още повече, че те са били моментен емоционален изблик, а не позиция. Като министър никога не съм си позволявал нито изявления, нито действия, които по какъвто и да е начин да накърняват правото на хората да бъдат различни", уточнява с днешна дата министърът на културата.

Той посочва, че негови кумири са велики хора като Анди Уорхол, Фреди Меркюри, Елтън Джон, Франсис Бейкън, Джордж Майкъл.

"Аз самият като представител на едно малцинство зная, че всички граждани на България са равни пред закона и никога не съм допускал и не бих допуснал каквато и да било дискриминация, основана на народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, сексуалност, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Категорично против съм да се подстрекава разделение в обществото по какъвто и да било признак", отсича Вежди Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още по темата: Вежди Рашидов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
7
 
! Отговори
Charlie преди 12 години
Мисля че в днешно време всеки има компромати - най-малкото чрез фейсбук. То са снимки от пиянски изцепки, то са коментари и злостни изказвания....Ако случайно някой от това загубено, лигаво и опростяло поколение стане политик и то виден някой ден, тези неща ще се използват и ще ги има в изобилие. Човек трябва да внимава какво говори винаги. Или пък да си го отстоява.Сигурна съм, че още мрази гейовете, но сега няма право да го каже, защото ще го свалят от поста.
175
1
 
15
 
! Отговори
до 170 преди 12 години
Зависи кой ти го слага. ако жена ти ти "помасажира' простата с пръстче при секс е едно.Ама ако мъж ти го напере тогава вече е ужасно:)
174
1
 
2
 
! Отговори
кво казал? преди 12 години
квото казал , казал, а сега с тия с коите се познава е на софрата и кво да каже чилякът, вие кат куче и казва туй дет и коранът го отрича..не муй лесно..
173
1
 
5
 
! Отговори
до 168 преди 12 години
тез кусури ги има сред вълците и някои други животни - трик на природата за ограничаване на раждаемостта и предаване само на определени гени. останалите служат за бавачки и охрана на малките. за щастие вълците не правят паради и още не са открили генетиката
172
2
 
5
 
! Отговори
симеон преди 12 години
коментарите ви тук приличат като на хора закоравели християни и праволинейни мюсюлмани, не забравяйте, че '' неправилната сексуална ориентация'' е съществувала и преди възникването на християнството- против тази ориентация, на Рашидов дали ще му е приятно майка му, децата му и други любими, да бъдат в сексуални отношения с гейове и лесбийки, наскоро моя преподавателка заяви в учебен час че е за свободна сексуална ориентация, гейовете и лесбийките са по-близко до маймуните отколкото до ''човек''.
171
2
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Аз също имам отрицателно отношение към педерастите обаче не мисля да се извинявам никому. В България поначало народа не е толерантен към такива заболявания.
170
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
- А, бе този Станишев доведе БСП до под кривата круша. Направо си е ***!- Не е вярно! Той има дете от Моника Йосифова новият собственик на Медиапул!- Ега ти! Значи и за *** не става!
169
10
 
3
 
! Отговори
до 170 преди 12 години
Няма мъж, на който да не му е харесало, когато му го сложат отзад! Само,че малцина са тези, които ще си го признаят! Срам ги е драги, за да не им сложат етикетче "ОБРАТЕН"!!!
168
1
 
0
 
! Отговори
do 159 преди 12 години
E, ya sega opitaite i s magare!
167
5
 
16
 
! Отговори
ккк преди 12 години
Не лъжете, че е взривил обществото. Поздравявам Вежди за изказването! Аман от ***, писна ми да ми ги навират в очите отвсякъде. Извратеняците се били обидили, айде ***...
166
6
 
16
 
! Отговори
Хехе преди 12 години
От колко души се състои тая група дето "взривила" социалната мрежа ,заради изказването на министъра? Защото аз съм ЗА група в подкрепа на казаното ,макар и преди 12 години. П росто защото това е абсолютната истина! Твърде толарантни към каквото и да е НЕ е добра позиция! Човек трябва да знае какво иска и харесва и да може да застане зад принципите си! Не може "не харесвам ***" и айдее расист... " не харесвам обратни" и айдее нетолерантен и какво ли не...За всяко нещо си има МЯРКА!
165
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз взех да ги харесвам вече.То не са СърГей,Мянков,Тръйчо да им се ненарадваш на хубостниците
164
3
 
5
 
! Отговори
до 1234 преди 12 години
Абе ти чуваш ли се бре! Кой нормален мъж ще позволи да му го таковат отзад заради мода!
163
5
 
4
 
! Отговори
Безпристрастен преди 12 години
163, знаеш ли кои мразят най-много гейовете - прикритите гейове
162
4
 
5
 
! Отговори
1234 преди 12 години
***, лесбийството и наркоманиите са мода, модел на подражание, а не генетично заложено състояние. Научно доказано! Щом Рашидов се извинява за нещо, което е казал преди 12 години, вероятно има промяна в начина му на мислене. На времето се говореше, че искат България , но без българите, а най-лесният начин да се постигне това е чрез гей- модата, сексуално предаваните болести като СПИН и наркоманиите.
161
1
 
3
 
! Отговори
Реставратор преди 12 години
Г-н Ротшилдов - един хибрид на социалистическият реализъм и арогантният капитализъм !
160
8
 
18
 
! Отговори
adolf преди 12 години
"Скандални думи на министъра на културата взривиха обществото" - взривиха 10-15 *** ,които по-случайност са и дупедати
159
2
 
3
 
! Отговори
ЕХ ,АРКАДАШ.... преди 12 години
...КАК МОЖА ДА СЕ ИЗТЪРВЕШ ТАКА.......АМИ ,ЧЕ 1/3 ОТ НАРОДНИТЕ НИ ИЗБРАННИЦИ СА С ОБРАТНА РЕЗБА,БЕ.....ХА,ХА,ХА,ХАААААА.....АМИ , ВИЖ ...сърГЕЯ ...И НЕ ПИТАЙ ЗА ОСТАНАЛИТЕ ...!!А , АЗ ...ТЕ ИМАХ ЗА УМЕН ЧИЛЯК........ЧЕ И ПОЛИТИК, ХОЛАН....!ГРУБА ГРЕШКА ,АРАТЛИК.....НЕ ДАВАЙ ИЗЯВЛЕНИЯ В РЕСТОРАНТ...!
158
4
 
9
 
! Отговори
до 157 преди 12 години
Ти пък какво искаш бе ***, дюкана ли да му е разкопчан, туй *** сте *** работа все някой ви е нетолерантен, предлагам да се направи група в защита на мъжете с разкопчени ризи или Станишеф да дава оставка.
157
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не знам някой, който да не е гей и да харесва гейовете! Стига лицемерие!