Засуканите "доходонеутрални" обяснения на Дянков

Вицепремиерът се обяснява в НС за осигурителните вноски на чиновниците
Обновена: 13 яну 2012 11:04 | 13 яну 2012 11:00,
82
Засуканите "доходонеутрални" обяснения на Дянков
Снимка: Impact Press Grouр

Държавните служители ще получават същото нетно възнаграждение, каквото са получавали и преди промените, които предвиждат въвеждане на нов модел на заплащането им.

Това каза министърът на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутатите от КБ Петър Димитров и Мая Манолова за финансовия ефект от прехвърляне на заплащането на осигурителните вноски изцяло върху държавните служители.

Вицепремиерът съобщи, че в момента в министерството завършва оценката на финансовия ефект от вероятното прехвърляне на заплащането на осигурителните вноски изцяло върху държавните служители.

На базата на тази оценка се подготвят промени в съответните закони, които ще бъдат съгласувани и представени за обсъждане в парламента.

"Когато се направят тези промени, те ще бъдат доходонеутрални", поясни Дянков.

Това означавало, че служители ще получават същото нетно заплащане, което получават и преди тези промени.

"Като се направи тази промяна, ще може оттук нататък да се вижда реално кое министерство, коя институция колко струва на държавата", аргументира се той.

"Целта на промените е повече прозрачност, което на вас и на вашата група е чуждо", обърна се министърът към депутатите от БСП.

"Защо правите реформа, след като ще е неутрална", ядоса му се левият депутат Петър Димитров.

"Това е безсмислица. Подкрепям тревогите на държавните служители – съвсем основателни са. Една четвърт от тези пари ще ги приберете обратно и ще отидат в републиканския бюджет. Ако очаквате някакъв ефект, той ще бъде бъркане в джоба на държавния служител. Как ще стане, кога ще стане това нещо?

Годината започва с едни заплати. И тази сутрин - ще намалите отпуските. Това отношение към хората е отвратително – ще замразите болнични, майчински. Държавата като работодател е поела ангажимента да осигурява хората", завърши Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цялата работа се прави с една единствена цел - като наближат следващите избори и ГЕРБ трябва да отчетат резултата от работата си, едно от нещата с които ще се хвалят е, че са увеличили заплатите на държавните служители 30%.Естествено реално нищо не са увеличили, ама това няма значение.
25
4
 
23
 
! Отговори
vesko преди 12 години
Не се бойте реформи няма да има.Малките и средни фирми ще го отнесат.
24
6
 
20
 
! Отговори
ЕЙЙ ,ХЕР ФЛИК !!! преди 12 години
БЪЛГАРИТЕ ГЛАДУВАТ !!!
23
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 12 години
Финансовият ефект, ако държавните служители започнат да плащат 40% от осигуровките си, както е при другите работещи, се свежда до няколко неща:1/ размера на сумата за осигуровки се вдига с около 2%, т.е. бюджета ще трябва да плаща с малко повече за всеки държавен служител2/ в осигурителните системи ще влиза малко по-голяма сума3/ след време, когато държавните служители се пенсионират, ще взимат малко по-голями пенсии, поради вдигането на осигурителната им сума.
22
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 12 години
2/Не вярвам сега от едната крайност да се отиде до другата крайност,както пише в статията,от 100% плащане на осигуровките от държавата да се мине към 100% плащане на осигуровките от държавните служители,все пак при всички останали работодателя плаща 60%, а работника 40%. Ако все пак го направят,това означава по-висока осигурителна сума за държавните служители и съответно по-високи пенсии, когато се пенсионират. При 60:40 пак се вдига осигурителната сума,но условията ще са както при останалите.
21
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 12 години
Няколко неща изпуснати и в статията и в коментариите:1/ заплатите на държавните служители бяха намалени, когато държавата пое изцяло плащането на осигуровките им, т.е. редно е сега да се направи обратното, както казва и дянков - това за номер 82/ (продължение)
20
1
 
7
 
! Отговори
бай христо преди 12 години
Дали се консултиа цайса с ББ ,АКО НЕ ЩЕ ГО СКАСТРЯТ сигуен съм.
19
5
 
7
 
! Отговори
Държавен служител преди 12 години
До 22:Аз в друга фирма, освен в държавната няма да отиде, бре!Тука е най-големия келепир! Вечни сме и недосегаеми ;)
18
2
 
9
 
! Отговори
аз преди 12 години
Въпроса е да се направи скок на място, да се плашат хората и се подържа робската им психика докато елита се награби./то пък един елит....../
17
6
 
8
 
! Отговори
333 преди 12 години
Интересно как спечелиха изборите. Някой знаят.
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бай Симе много добре си е направил сметката. Днес вдига заплатите на хората и им взима това увеличение под формата на осигуровки. След 2 - 3 месеца УВЕЛИЧАВА процента на осигуровките с обяснението, че няма пари за пенсии и хората де факто са с намалени заплати.Хитрец е Симо Дянков!
15
4
 
7
 
! Отговори
Държавен служител преди 12 години
Евала ти праим, Монка! Браво братиньо!Миналата година си взех А8, тая година мисля да е Бентли или Лексус - по-престижно е :)))
14
3
 
5
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 16: Глупости.
13
8
 
13
 
! Отговори
нои преди 12 години
Значи си признаха, че досега и в момента държавата не плаща никакви осигуровки, на никого.
12
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да са маха тоя герб че пребиха държавата
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На комуноидните това ли им е проблема ? Да не повярва човек, какви глобални проблеми тревожат сънищата им !
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
при 50 % безработица колко хора ще си платят данъците,или ще вземете пари за заплати от северна корея
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато трябва да плати човек едни пари, много добре си прави свметка, дали предоставената му, в случая, здравна услуга, е на нужното ниво и дали всякакви ежемесечни претенции за увеличаване на тези вноски, са необходими и заслужени!
8
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ама много си прав,тук яко смърди на смахнати станишевчетa.Aз изчезвам.А,да не забравя, ДА ГО ДУ....., *** !!!!!!!!!
7
6
 
31
 
! Отговори
Schweizer преди 12 години
По принцип напълно подкрепям Дянков, но по-добре би било да се уволнят между 25%-50% от сегашните държавни служители, да се премахнат привилигеиите им и възможността за ранно пенсиониране. Държавата да залага на е-правителството а като държавни служители да останат наистина кадърни, но затова пък доста добре заплатени специалисти, но които да им се осигури постояанна работа , а не по цял ден да си клатят краката.