Засуканите "доходонеутрални" обяснения на Дянков

Вицепремиерът се обяснява в НС за осигурителните вноски на чиновниците
Обновена: 13 яну 2012 11:04 | 13 яну 2012 11:00,
82
Засуканите "доходонеутрални" обяснения на Дянков
Снимка: Impact Press Grouр

Държавните служители ще получават същото нетно възнаграждение, каквото са получавали и преди промените, които предвиждат въвеждане на нов модел на заплащането им.

Това каза министърът на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутатите от КБ Петър Димитров и Мая Манолова за финансовия ефект от прехвърляне на заплащането на осигурителните вноски изцяло върху държавните служители.

Вицепремиерът съобщи, че в момента в министерството завършва оценката на финансовия ефект от вероятното прехвърляне на заплащането на осигурителните вноски изцяло върху държавните служители.

На базата на тази оценка се подготвят промени в съответните закони, които ще бъдат съгласувани и представени за обсъждане в парламента.

"Когато се направят тези промени, те ще бъдат доходонеутрални", поясни Дянков.

Това означавало, че служители ще получават същото нетно заплащане, което получават и преди тези промени.

"Като се направи тази промяна, ще може оттук нататък да се вижда реално кое министерство, коя институция колко струва на държавата", аргументира се той.

"Целта на промените е повече прозрачност, което на вас и на вашата група е чуждо", обърна се министърът към депутатите от БСП.

"Защо правите реформа, след като ще е неутрална", ядоса му се левият депутат Петър Димитров.

"Това е безсмислица. Подкрепям тревогите на държавните служители – съвсем основателни са. Една четвърт от тези пари ще ги приберете обратно и ще отидат в републиканския бюджет. Ако очаквате някакъв ефект, той ще бъде бъркане в джоба на държавния служител. Как ще стане, кога ще стане това нещо?

Годината започва с едни заплати. И тази сутрин - ще намалите отпуските. Това отношение към хората е отвратително – ще замразите болнични, майчински. Държавата като работодател е поела ангажимента да осигурява хората", завърши Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
9
 
19
 
! Отговори
Бай Хой преди 12 години
Тази реформа наистина е странна и няма да има никакъв ефект, защото първо заплатите им трябва да се вдигнат, за да може след облагането с данъци да са същите като сега. Защо тогава се прави? Нещо не вдявам. Има и друго - като се вдигнат брутните заплати, после при пенсиониране ще получават по-високи песии. Това ли е целта?
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това крадливо племе в държавната администрация с 30 г. трудов стаж на кой служи
4
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези промени са безумни! Ще се ощетят служителите, а държавата ще отбележи фиктивен "положителен" ефект в кавички. :( Не стига, че в държавния сектор заплатите на обикновенните чиновници са символично ниски, а сега и тази ощетяваща промяна съвсем ще ги смачка. По принцип смисълът на това държавата да плаща осигуравките /без данъкът/ на държавните служители, е това, че тези служители получават заплата от бюджета и е глупаво нещо да им се удържа и взима, за да им се дава като заплата пак.
3
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков се опитва да върши задълженията си професионално.За голяма част от облагодетелствуваните ,които печелят непочтено, това е фанатизъм,жестокост и т.н.
2
0
 
45
 
! Отговори
Талпата преди 12 години
А защо не обмислят ново заплащане на дупедатите да е обвързано с работа за час работа 5лв примерно. Може и на акорд.
1
36
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Това е безсмислица. Подкрепям тревогите на комунистите, че ще останат на сухо без да могат да крадат денонощно" Заяви наум Дянков.