Мораториумът върху шистовия газ ще бъде безсрочен

Депутатите гласуват утре за забраната на "хидравличното разбиване"
Обновена: 17 яну 2012 19:17 | 17 яну 2012 19:16,
47
Мораториумът върху шистовия газ ще бъде безсрочен
Снимка: БТА

Мораториумът върху “хидравличното разбиване“ при добива на шистов газ ще бъде безсрочен, заяви заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов.

Предложението е направено от премиера Бойко Борисов и е било прието почти единодушно от депутатите.

Утре при разглеждането вариантите за забрана за проучване и добив на шистов газ по спорния метод Николов ще внесе предложението на ГЕРБ мораториумът де е безсрочен.

Забраната ще важи както за територията на страната, така и за прилежащата й акватория.

Валентин Николов уточни, че Борисов е решил да спре добива на газ чрез метода “хидравлично разбиване“, защото не бил сигурен до колко той е безопасен за околната среда.

По думите му, ако се появи нова, безопасна технология, няма проблем въпросът с проучването и с добива на шистов газ отново да се разисква.

Вчера парламентът прие временен мораториум върху технологията хидравличен удар при търсенето и проучването за нефт и газ, докато се приеме законово изискване за оценка за въздействие върху околната среда на подобни проекти или докато не бъде променен Законът за подземните богатства, така че да се забрани технологията "хидравлично разбиване". 

ПГ на ГЕРБ обаче ще предложи при гласуването на мораториума в пленарна зала в сряда той да бъде безсрочен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Псето, което написа : "Мдам, жалко. Победи простотията и ГАЗПРОМ. " да върви, пържолите го чакат!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз на ГЕРБери не вярвам!
42
0
 
0
 
! Отговори
Газофоб преди 12 години
Всички русофили и американофили да прочетат "Десни хора" на Владо Трифонов и да започнат да мислят с главите си!
41
0
 
3
 
! Отговори
Е преди 12 години
Абе вие луди ли сте? Каква съветска дружба?!!! Вижте колко са доволни хората в Тексас от добива на шистов газ. Като ги гледам.. цъфнали са направо... (цъфнали са им едни тумори в мозъка, чудо на чудесата) Вижте Шеврон какво са направили в Еквадор! И там хората направо като гледам много са напреднали (половината измряли, другата половина болни). Сигурно има много нови работни места.. за гробари.
40
3
 
1
 
! Отговори
а преди 12 години
Честито на 'Газпром' !' Българо-съветската дружба е дружба от векове за векове. Тя е като слънцето и въздуха за всяко живо същество' (ГЕОРГИ МИХАЙЛОВИЧ ДИМИТРОВ , съветски гражданин и член на Върховния съвет на СССР, Шеф на Коминтерна и изпратен у нас като министър-председател)
39
4
 
1
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Много пари и силен политически натиск хвърлиха руснаците за да запазят интересите си в България. За пореден път червеното правителство на Б.Б. свали *** пред руските олигарси.
38
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мдам, жалко. Победи простотията и ГАЗПРОМ.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Посланик Уорлик каза сутринта, че Шеврон е дошъл в България за добив на шистов газ, а не на природен газ. Следователно трябва да си ходи. Обаче Трайков, който вероятно е взел част от 30-те милиона казва, че Шеврон може да проучва за природен газ и нефт. Трайков се опитва да ни пързаля май.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България има само едно безсрочно нещо- мизерията! Защото ни управляват неграмотни, крадливи и лъжливи политици.А народът е *** и лековерен ,скъп на триците и евтин на брашното.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Безсрочен мораториум означава че след време ако Шеврон обеди че е безопасно ще се добива шистов газ или ако паметта на хората е кратка ,да се достигне до добив по-късно с други мерки.Кое е вредно за природата,няма как да доказваме.И Шеврон на това разчита,а правителството на подкупи...
34
2
 
11
 
! Отговори
емо преди 12 години
Офчи народ, мислите ли че ако се допусне това ШИТОВО пробиване и точене на газ, вие нещо ще спечелите? Ще се изсипят 10-ки западни консорциуми, повечето от които и с руско участие - да Газпром също проявява интерес в тази насока, и ще надупчат ландшафта като швейцарско сирене. Аз не съм готов да си жертвам земята и питейната вода - технологията е много рискова. Браво, поздравявам правителството за това решение! Залежите няма да избягат, ако технологията окаже безопасна и ние ще копаем!
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според теб трябваше Добруджанския подземен водоем,най-големият в Европа да бъде отровен?-------------- Какви са трези дивотии? НЯМА такъв водоем. Тези подземни езера са измислици на пропагандата на Газпром.
32
0
 
2
 
! Отговори
гейпърдят преди 12 години
С тая снимка Ви казвам:-Добре дошли!
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на хората, които излязоха на протест и не допуснаха политизирането му! Явно нашите управници /независимо от коя партия и от кое правителство/ се плашат само от граждански протести и само тогава се сещат, че трябва най-после да посвършат малко работа. Затова, граждани, когато искате да защитите правата си, протестирайте, в цяла Европа е така! Да перифразирам един премиер от началото на прехода: 'За бога, братя, протестирайте!'
30
3
 
10
 
! Отговори
ббб преди 12 години
Има уловка помнете ми думата А и Бойко не е виновен,той просто няма избор както каза в едно интервю,ако не съм аз ще е следващия ако не следващия и накрая ще дойде МВФ и пак ще искат сметка
29
4
 
20
 
! Отговори
ненов преди 12 години
Браво на правителството ако бяха разрешили добива на шистов газ много щяха да ми паднат в очите.Това е една крайно опасна технология и аз не я одобрявам ако в САЩ им харесва да си замарсяват водата да го правят,но да стоят далеч от дома ми.
28
22
 
4
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
Ясно е,че с това и подобни решения се обслужват газови монополисти,за които не е никакъв проблем да подхвърлят на потенциално протестиращи някоя и друга облага.Полша вече даде зелена светлина на добива,ние пак ще се влачим на опашката
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днеска за първи път прочетох статия с изказване на Борисов, която счетох за ненужно да критикувам. За първи път неговата позиция ми хареса и изказването имаше смисъл. Надявам се премиера (отдавна не съм използвал това обръщение към него) да изпълни казаното.
26
0
 
20
 
! Отговори
tonetz преди 12 години
ДО 21!!! Ела да живееш при нас в Каварна и друга песен ще запееш като текне радий от душа в банята...осведоми се ! подкрепи децата ни!
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Герберите имат голям мерак да унищожат българите, но.....може да не се окаже толкова лесна задача! Да няма окачени гербери по стълбове от разгневен народ в един момент! Пазете се от гнева на търпеливите!