Нова прогноза за скок на тока, сега пък с 20%

Ръстът в цената била на база комплексни причини
Обновена: 18 яну 2012 14:47 | 18 яну 2012 14:46,
248
Нова прогноза за скок на тока, сега пък с 20%
Снимка: sxc.hu

Ако стачката в "Мини Марица-изток" продължи повече от месец, електроенергията за потребителите само по тази причина, ще поскъпне поне с 10%.

Но като вземем предвид и другите фактори, оповестени от енергийния регулатор, от юли общото поскъпване на електроенергията, ще е с 20%. Това стана ясно от думите на бившя зам.-министър на енергетиката и енергиен експерт Илко Йоцев за Investor.bg.

Той подчерта, че тази прогноза е по най-общи разчети, тъй като цената на тока е „микс“ от цените на електроенергията от различни източници и се влияе от много фактори.

Още по темата

Основните фактори за повишение на цената на тока, които би "отключила" една продължителна миньорска стачка, са няколко, каза Йоцев.

Първо, трябва да се има предвид, че топлоелектроческите централи (ТЕЦ), които се захранват с въглищата на т.нар. Маришки басейн, произвеждат около 33% от електроенергията на страната. И тъй като са собствен добив, електроенергията от тези въглища е от от най-евтините (след АЕЦ Козлодуй).

Така че, ако трябва да се замени с ток, произвеждан от други ТЕЦ, то той ще е по-скъп с около 40-50% от този на ТЕЦ-вете с български въглища (по данни на ДКЕВР).

Освен това, при неизпълнение на договорите за производство на въглища и на електроенергия, се дължат неустойки на съответните контрагенти, което също би „натоварило“ впоследствие цената на тока.

Според Илко Йоцев най-голямото перо, което формира печалбата на Националната електрическа компания (НЕК), идва от износа на ток. А ако стачката на миньорите продължи повече от няколко седмици, то е възможно износът на електроенергия да се ограничи или спре за известно време.  

От НЕК пък може да поискат увеличение на цените на едро на тока вместо със сегашните 4-5% - с 15-20%, коментира бившият зам.-министър.

Още новини от България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още по темата: токМини Марица-Изток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
32
 
9
 
! Отговори
столичан преди 12 години
Нека всички да се вдигнем срещу миньорите, как могат да си позволяват да стачкуват тези зли кучета, когато страната ни се намира в период на реформи и на преход?Работа трябва, не стачки. После да не се чудим защо цените скачали, а заплатите са ниски.
12
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и аз имам нова прогноза - този път ще има пердах - як!!!
11
2
 
20
 
! Отговори
333 преди 12 години
От снощи до 14 часа днес тока спира два пъти в центъра на София. Да не си помисли някой от ДКЕВР, че това се дължи на некомпетентното управление на държавата не без тяхно участие, напротив това се дължи на стачката на минъорите г-н Семерджиев.
10
1
 
40
 
! Отговори
miе преди 12 години
нещо не разбирам - като поскъпне газта - вдигаме тока и парното, защото тец-овете работят с газ и произвеждат ток, ако ще се строи аец белене пак щял да поскъпва тока, за да си платим строежа, сега нямало въглища и пак ще поскъпва тока. А бе от къде всъщност се взима тоя ток, та поскъпва непрекъснато. А и къде отиват парите от износа на ток. и защо сега започнах ада спрягат увеличение и заради вредните емисии. Да са си инвестирали и да са си намалили тия емисии, да си приспадат от печалбата.АМАН
9
9
 
5
 
! Отговори
Васил преди 12 години
умрете и вие екипът на днес БъГъ
8
2
 
38
 
! Отговори
caramba преди 12 години
*** скапаната държава !!!! Мисля, че трябва да свалим скапаните политици от власт. Да се въведе законкоито да казва, че за да си народен представител, трябва да си на не повече от 40 години !!!!! Само тогава ще се оправим. Плащаме като попове, а за какво ?
7
2
 
48
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
И какво ще стане ?????Ние сме най жалкият народ и срам за предците ни !!!!!!Оставяме се на едни *** и мутри да се гаврят с нас....НО НА ЗАКАНИ СМЕ СТРАШНИ!!!!!
6
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А миньорите като спрат да стачкуват след два месеца, дали след още два например като балансират загубите ще го намалят...на куково лято...
5
0
 
53
 
! Отговори
ъх преди 12 години
Сметка за ток 60лв. Ток 30 лв. . Другите 30 - такси по пренос и зелена енергия. На ви сега ветрогенератори, слънчеви *** и енергийни разпределители.
4
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не го увеличат със 100%, че ще им е лесно да го смятат и няма да имат затруднения?????Българи, как допуснахме да се гаврят с нас и да ни изцеждат като лимони до последно?
3
0
 
55
 
! Отговори
Апис преди 12 години
А може ли да ви спреме тока верицата ви крадлива?!?!
2
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БАЗИКАААТ,НЯМА ДА ПОСМЕЯТ ДА ВДИГНАТ ЦЕНАТА НА ТОКА СЪС 20%,А СА ГО ВДИГНАЛИ А СА СИ ОТИШЛИ СЪС ШУТОВЕ,НЕ ИМ СТИСКА
1
2
 
74
 
! Отговори
Професора преди 12 години
Тези *** ако продължават да се гаврят с българите ще има бесилки на жълтите павете