Назначават 24 нови посланици, махат 17 с картончета от ДС

92% от номинираните са кариерни дипломати, изтъкна външният министър
Обновена: 25 яну 2012 16:10 | 25 яну 2012 16:09,
114
Назначават 24 нови посланици, махат 17 с картончета от ДС
Николай Младенов Снимка: архив, БТА

България ще има 24 нови посланици. Такова предложение направи Министерският съвет до президента Росен Плевнелиев.

За 17 от отиващите си посланици от Комисията по досиетата обявиха, че са сътрудничили на бившата Държавна сигурност.

Управляващите изчакаха новият президент Росен Плевнелиев да встъпи в длъжност, за да направят смените, след като президентът Георги Първанов отказа да отзове свързаните с ДС посланици.

"Започваме с тези назначения, защото те са ключови за нас, като процесът ще продължи и в следващите седмици", заяви след заседанието на кабинета в Пазарджик външният министър Николай Младенов.

Той поясни, че това са малко повече от една трета от тези посланици, които трябва да бъдат сменени.

92% от номинираните са служители на външно министерство. Пет от бъдещите посланици ще са жени.

Като посланик в Холандия заминава досегашният началник на кабинета на Георги Първанов генерал Никола Колев.

"Той има дългогодишна кариера в Българската армия и е един от хората, които са ключови за присъединяването ни към НАТО, затова трябва да използваме потенциала му", коментира външният министър.

Сред имената, които правят впечатление, са номинацията на сина на Кирил Маричков – Кирил Маричков-младши, който ще е посланик във Ватикана. За Киев заминава депутатът от ГЕРБ Красимир Минчев.

Посланик в Рим ще бъде съветникът на Бойко Борисов по европейските въпроси Ангел Чолаков.

Двама от заместниците на Николай Младенов пък оглавяват мисиите ни в Лондон и Брюксел – това са Константин Димитров и Димитър Цанчев.

Посолството в Египет оглавява Румен Петров, който стана известен с дейността си около освобождаването на медицинските ни сестри от Либия.

Другите номинирани са: в Албания – Димитър Арнаудов, Босна и Херцеговина - Ангел Ангелов, Германия - Ради Найденов (бивш началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски), Гърция - Емилия Кралева, Италия - Ангел Чолаков, Китай - Пламен Шукюрлиев, Кувейт - Александър Олшевски, Румъния - Александър Филипов, Сърбия - Ангел Димитров, Унгария – Бисерка Бенишева, представителството на България към ООН в Ню Йорк - Стефан Тафров, Македония - Иван Петков.

За седалището на ООН в Женева заминава Иван Пиперков, за Австрия - Елена Шекерлетова, в Белгия ще бъде Веселин Вълканов, Йемен - Борис Борисов, Република Южна Африка - Катя Делева и за мисията ни в Словакия - Маргарита Ганева.

По-рано сутринта на първата си официална среща премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев се договориха за номинациите на 24-мата дипломати.

Борисов обясни, че соченият за сигурен посланик генерал Кирчо Киров не е сред тях, защото е сътрудничил на Държавна сигурност.

"И президентът, и външният министър държат да се спази правилото дипломатите да не са работили в ДС", обясни премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
За Рим както и да е, ама във Ватикана по каква работа?!
64
1
 
5
 
! Отговори
нормален,за разлика преди 12 години
момченца и момиченца-не виждате ли че това става под диктовка-бил от ДС-ей,в ДС има 6 отдера-като един е външно разузнаване-с какво нашите разузнавачи са вредили на народа,не разбирам ,шесто-политполицията-*** дойди,ами другите?Ами навсякъде дипломатите са първо шпиони,и после дипломати-та даже и посланиците-къде другаде така си плюят шпионите аз не знам,или в другите бивши соц страни са яли семки?Що само тука се гонят вещици-в Германия,според някои издания,50 процента от ЩАЗИ са сега в БРД..
63
1
 
2
 
! Отговори
галактика преди 12 години
до 53 - Злобата Ви е попречила да схванете точно за какво става дума. Пиша, че не трябваше това е ПЪРВОТО нещо, с което да се заеме. Четете спокойно и внимателно - така се прави. Приятна вечер.
62
0
 
0
 
! Отговори
лейтенант преди 12 години
Кольо Колев -камената усмивка пак се намърда на топло
61
1
 
10
 
! Отговори
78 преди 12 години
а на мен ми е тъжно, че слепците докараха мутрите на власт, нищо демократично няма в това, само бухалки и игра на полицаи
60
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъжно ми е че има хора които не осъзнават колко сме закъснели да изритаме ДС-доносниците от ръководни длъжности. Един човек с досие в тайните комунистически служби е кукла на конци и е изключително вреден за България.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
59
1
 
4
 
! Отговори
73 преди 12 години
мда, заплатки само за тея, дето снасят на Цветаниов
58
0
 
0
 
! Отговори
novinite преди 12 години
tova li vi e vajnoto? golqm, velik aktior kato kosta tsonev e pochinal, nito duma za tova
57
2
 
3
 
! Отговори
ВОЛЕН преди 12 години
Като посланик в Холандия заминава досегашният началник на кабинета на Георги Първанов генерал Никола Колев. Е каква стана тая, Първанов пак намери работа на своите хора
56
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
71Уродите, които донасяха на ДС за нас не трябва да получават никакви държавни заплати !
55
3
 
8
 
! Отговори
до 60 гербераст преди 12 години
Ти със сигурност не си бос и гладен, не е нужно никой да убеждаваш. Колко труд само хвърляш по цял ден ,явно има защо. Само че аз имам съседи и познати, които колкото възторжени бяха преди две години,когато гласуваха за герб, сега мълчат като посрани. Те са без работа ,децата им са без работа или едва свързват двата края.
54
1
 
6
 
! Отговори
69 преди 12 години
за да се подредят на хранилката гербоидните
53
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
63Така трябва. Трябва да се изметат всички *** на държавна хранилка !
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а сегашните ще работят за герб и ще снасят на Цецко, все тая
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
i sega novite poslanici, kato niama da rabotiat za dyrvavata, za kogo shte rabotiat ?
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗА ПО- МЛАДИТЕ, КОИТО НЕ ЗНАЯТ ДС (държавна сигурност) Е СЪЗДАДЕНА ПО МОДЕЛА НА РУСКАТА КГБ С ЦЕЛ ДА ПАЗИ ВЛАСТТА НА бившата БКП 1990г. ПРЕИМЕНУВАНА НА БСП
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Марин помилвал 533 затворника.Вицепрезидентът Ангел Марин помилвал предимно престъпници осъдени за убийство и други тежки престъпления. В "Списъка на помилваните лица в периода 2002 г. 2011г." има и парадокси като този, че указът за помилване е издаден преди присъдата да влезе в сила.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Александър Олшевски- водката , който се справи "блестящо" в Либия за награда отива в Кувейт. А той не е ли от ДС?! Може и да не е, там не прибираха зависими от алкохол и *** като Тафров.Цирк!
47
2
 
9
 
! Отговори
Daisy преди 12 години
Много е тъжно как всички вярвате на Бойко, че тези хора са работили за ДС. 90% от посланиците, които се отзовават в момента, са били на пост още преди промените и са имали като задължение да пишат протоколи, които бяха "изровени" и използвани за доказателство. Хората са си вършили работата и то добре. Не забравяйте, че Борисов си е мечтаел за ДАНС и ДС, но накрая успял да стане пожарникар. Не бъдете наивни, не си мислете, че съм комунист, но не забравяйте, че пред вас стои една мутра!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да шамаросам тези 17 посланици, но вероятно това няма да им помогне да проумеят какви са ***.