Няма да преразглеждаме решенията на Марин, отсече Плевнелиев

ВАС е сезиран по въпроса, чакаме решението, допълни президентът
Обновена: 30 яну 2012 16:43 | 30 яну 2012 14:30,
101
Няма да преразглеждаме решенията на Марин, отсече Плевнелиев
Снимка: архив Булфото

Казусът с помилванията на бившия вицепрезидент Ангел Марин се преекспонира, категоричен бе държавният глава Росен Плевнелиев.

Скандалът избухна преди дни, след като стана ясно, че Марин е помилвал 533 осъдени престъпници, без да има издаден нарочен указ от предишния президент Георги Първанов за делегиране на правомощията му.

Настоящият вицепрезидент Маргарита Попова вече обяви, че през втория си мандат Първанов не е издавал такъв указ. Поне тя не го открила досега из документацията на "Дондуков" 2. 

Още по темата

Юристите от екипа на Марин са на мнение, че щом е имало такъв документ в първия мандат, то преиздаването му не е било необходимо, защото вицепрезидентът е действал в условията на "продължаващ мандат".

Президентът Плевнелиев уточни днес, че юристите са разделени на два лагера по въпроса с указа. Той обаче изясни, че преобладаващата част смятат, че преиздаване не е било необходимо.

Държавният глава заяви още, че от президентството ще изчакат решението на Върховния административен съд по въпроса.

ВАС е сезиран от адвоката на Константин Циганов (сочен за кръстник на една от най-сериозните руски престъпни групировки в близкото минало "Уралмаш") – Пламен Макавеев. Ангел Марин е отнел българското гражданство на Циганов през 2010 година.

Макавеев твърди пред в. "Монитор", че води делото с мотива, че Марин не е имал правото да взима подобни решения без издаден указ от президента.

Росен Плевнелиев каза още, че според юристите всички решения на Марин са обосновани.

Той обясни, че те не са инициирани еднолично от предишния вицепрезидент, а по-скоро са дело на Министерството на правосъдието.

Президентът категорично отхвърли възможността решенията на Ангел Марин да бъдат преразгледани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
10
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Той,Марин,ако беше читав,нямаше да...топли стола в Президентството 10-сет години.Преизпълнил е...насрещният план на Гоце и той за това,му даде...орден.
7
13
 
11
 
! Отговори
анонимката преди 12 години
Правилна реакция на президента Плевнелиев.А иначе *** винаги си търсят враг и да започнат клюки сплетни и манипулации.
6
4
 
19
 
! Отговори
trololo преди 12 години
Ей , ДжурналиЗти , що си траете за подмолното приемане на ACTA бре михлюзи таквиз ?:DИмайте предвид ,че и вас ви засяга , оти нема да можете да копирате от руските и британски сайтове ежедневната помия като досега , ще трябва да си си напрегнете бъбречето в гз и да измисляте оригинални статии . :D
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На лов исках да кажа!
4
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dobre :) ima positia po temata
3
11
 
12
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Оказах се прав... този почна да мете след Гоцевата чета... да очкавме нови скандални ракрития - имитация на дейност/конфронтация/търсненан сметаи справедливост и никакви последствия...
2
10
 
18
 
! Отговори
Ico преди 12 години
Айде сега ми кажете ,че герб и бсп не изграят от един отбор. Стрелите между тях са заради публиката, правят си сметка заедно да управляват следващия парламент.
1
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма щото Бойко и Първанката ходят заедно на лев в Делиормана!