Махнете мораториума за шиста, врътна се Костов

Командира се позова на становище от учени геолози от БАН
Обновена: 2 фев 2012 15:19 | 2 фев 2012 12:30,
522
Махнете мораториума за шиста, врътна се Костов
Снимка: Impact Press Grouр

Лидерът на ДСБ Иван Костов и колегите му Михаил Михайлов и Иван Иванов поискаха отмяна на забраната за проучването за шистов газ в България.

Костов цитира становище на Геологическия институт на БАН, в което се казва, че институтът подкрепя проучванията за наличието на шистов газ у нас.

Командира даже зачете пред журналистите част от становището на БАН: "Счита се, че е неразумно България да не проучи потенциала си за този нов енергиен ресурс".

Искането на тримата тъмносини идва две седмици, след като парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

Още по темата
Мораториумът дойде след шумни скандали и няколкомесечни протести в страната.

"За" него гласуваха 166 народни представители , 6  "против" (сини депутати – бел. ред.) и трима "въздържали се".

Днес Иван Костов аргументира искането с това, че на територията на България са правени над 200 сондажа за газ по тази технология - "хидравлично разбиване". 

"Без никакви замърсявания за околната среда, с дълбочина на сондажите по-голяма от 2500 метра", разясни той.

Според него предварителното насаждане на страх у населението е неоснователно.

"Имаме два варианта - единият е да се поддадем на страхове, другият е на научните методи. Аз вярвам на учените. И призовавам вие да вярвате на учените, иначе се занимавате с шаманство", обърна се към журналистите Костов.

Колегата му Михаил Михайлов обясни, че внасят в парламента проекторешение за отмяна на забраната върху технологията "хидравлично разбиване" и метода на проучване на шистов газ на територията на България.

Според тях страната ни трябва да работи за енергийната си независимост и да проучи има ли залежи от шистов газ у нас.

Веднага след тъмносините взеха думата депутати от "Коалиция за България".

Петър Курумбашев и Георги Божинов обясниха, че сините вадят думите на академик Никола Съботинов, директора на БАН, от контекста.

"Изявлението на господата тук беше еклектика, изказване, което свързва различни неща", обясни Божинов.

Колегата му Петър Курумбашев обясни, че учените от БАН не потвърждават, че този метод може да бъде прилаган.

"Това, което те обясняват с писмото си, е, че не могат да се произнесат по този метод ("хидравлично разбиване") за проучване", допълни Курумбашев.

"Да, имало е сондажи, сондажи ще има и оттук нататък на територията на България. Само че ние говорим за този метод, който не бива да бъде прилаган и това забрани Народното събрание", заключи левият депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
367
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отдавна трябваше да се забрани на хора с основно образование и истерици да се месят във взимането на решения. Костов е прав.
366
0
 
5
 
! Отговори
sopol преди 12 години
аз помня как костов даде зелена светлина за коридор и бомбандировки над сърбия. *** в резервати
365
1
 
6
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
е този *** , винаги е вървял срещу народа , шматка се като луноход в неизвестна посока. В следващият парламент ще бъде изчезнала единица или ОО. Такова мрънкало не се понася.
364
1
 
4
 
! Отговори
LOL преди 12 години
Не,само това не,моля ви се. Гледайте филма "Gasland",за да видите за какво става въпрос.Първо Chemtrails,сега само шистовия ни газ липсва. МОЖЕ и да НЕ сте съгласни с мен,но това с шистовия газ за мен (при започване на изследвания) е все едно-изкуствен геноцид.Г-н Костов споменава,че няма да има замърсявания ако не се пробива по-дълбоко от 2500 м.,е водата във Венецуела се е заразила от пробиви на 1600 метра,която е и минималната дълбочина за т.н. "хидравличен удар".
363
2
 
2
 
! Отговори
До 398 преди 12 години
Много добре го каза, браво! Тук някакви измислени и платени "зелени" само грачат за щяло и нещяло. А манипулативния и ограничен народ подема с охота техните лозунги и всички вкупом реват заедно против шистовия газ! Знаят незнаят - дай да сме против и да ревеме неистов яко! Хахаха Защо пък никой от "ревящите" не извади доводи, че технологията е наистина опасна? Но черно на бяло, а не че е чул от някъде, че било еди-какво си... Седнал някакъв селянин от Добруджа, да коментира технологии... Хахаха
362
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нагъл,мръсен,грозен,лъжлив,крадлив,продажен,корумпиран,алчен,властолюбив,безсрамен и коварен ***
361
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Група предани американски агенти и купения им слуга (Трайчо) се провалиха. Затва Уорлик пръкна в ръкава си и извади фалшиво Асо (Костов).Когато човек е напълно зависим и за пари е готов и майка си да подаде, може след едно обаждане по телефона, от съответния пръчител, да изпълзи на трибуната на Народноо събрание и ни лук ял, ни лук мирисал, да дрънка глупостите, които изреди Костов.Костов се доказа, като *** и ветропоказател, стига вятърът да духа от американското посолство.
360
2
 
7
 
! Отговори
outsider преди 12 години
Предполагам, че американският посланик е инициатор на това връткане. Упълномощили са го да плати и за това, както за спирането на енергийните проекти с Русия.
359
9
 
3
 
! Отговори
До 407, Добруджанеца преди 12 години
Кой ще ти трови земята бе? Ти ли направи проучване, за да плямпаш, че някой ще ти замърсява? На 2 км под земята са сондажите и то не във вододоайни райони! Кога пораснахте - кога станахте специалисти по всичко! Всички сондажи се извършват след оценка за околната среда! С този газ може да сме много по-малко независими и с по-ниски цени на газта! Но промитите ви мозъци от един клип в тубата явно чудеса прави!!! Плащайте сега на руснаците по една торба с пари за газта и си трайте поне! Пфуууу...
358
1
 
6
 
! Отговори
до 416 преди 12 години
Концесия за добивЧл. 34. (Изм. - ДВ, бр. 70 от 2008 г.) Концесията за добив предоставя право на концесионера:1. да придобие право на собственост върху видовете добити подземни богатства, за които е предоставена концесията, в съответствие с условията на сключения договор;
357
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 12 години
Ами той това прави от 1990 г. - постоянно се врътка...Врътне се първи път - ммм интересно, врътне се втори път...хубаво е...и после започва да се врътка професионално - хем приятно, хем доходно.
356
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой па му даде на тоя *** труп пари, та реве пак?
355
3
 
8
 
! Отговори
тцЪ преди 12 години
г-н Костов, моля Ви не се излагайте повече
354
3
 
8
 
! Отговори
Българан преди 12 години
Костов работи активно за да получи някое топло професорско място в някой държавен университет в САЩ, че на следващите избори я влезе в парламента, я не! Я го вижте как Филип Димитров с комунистическото си правно образование преподава в САЩ. Какво преподава? Само той си знае, явно си получава версиите от премиерството си!
353
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
413Газта е българска - винаги ! Концесионера получава право да я изкопае, за което му се плаща. Не му се плаща газта,защото не е негова.
352
2
 
5
 
! Отговори
ДО ШЕФА НА ПАРЛАМЕНТ преди 12 години
На тази партиина секретарка ,да не му дават думата във Народното събрание . Да му направят заплатата по ниска от на чистачките , от както е ДЕПУТАТ нищо смислено и полезно не е казал или направил . Вреден безполезен *** .Глупав интригант как не разбра че го разкри целият народ ,да вземе да се засрами и да спре със тия евтини чалъми
351
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А Костов е ***, изучил се по времето на бай Тошо и "прогресирал" заради тепегьозлъка и кражбите си.Той и майка си ще продаде ако му дадат добра цена.
350
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе ***, нали като дупчат Шеврон газта ще е вече американска.Вие *** ли сте или се правите на такива?Няма българска газ, няма ниски цени. И кой ви каза, че руснаците не дупчат за шистов газ в България? Тези в Рогозина какви са?То бива тъпотия и първосигналност .
349
0
 
3
 
! Отговори
стефан преди 12 години
много студ бе,замръзна ми *** от тези бири(то пък един ***)
348
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя няма ли жена и деца да го хванат за ръката и да го заведат у дома,да го скрият,да не се излага